Delu ne bo treba plačati odškodnine SDS zaradi članka o stranki in Patrii

Višje sodišče je presodilo v korist časopisne hiše Delo in spremenilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Delo novembra lani obsodilo na plačilo odškodnine in objavo javnega opravičila zaradi članka o denarju iz Patrie in stranki SDS.

Članek z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Novinar Dejan Karba ga je napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Björkqvistom, SDS pa je zaradi članka vložil tožbo, s katero je od Dela zahteval 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

SDS od Dela ne bo dobil 10.000 evrov odškodnine.

Prvostopenjsko sodišče je dvakrat ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. A je višje sodišče obsodilno sodbo prvič razveljavilo in jo vrnilo v ponovno presojo z napotki, tokrat pa je obsodilno sodbo spremenilo.

Višje sodišče ugotavlja, da je sporni naslov članka tako pomensko odprt, da ni mogoč sklep, da sam zase predstavlja neresnično trditev.

Med trditvijo, da ima finska policija veliko podatkov o tem, da je denar iz Patrie končal v Sloveniji, in da preiskuje tezo, da je končal pri SDS, ter trditvijo, da zbrani dokazi z gotovostjo potrjujejo to tezo, je velika razlika, opozarja višje sodišče. Vendar dodaja, da so meje svobode izražanja v razpravah, ki zadevajo delovanje političnih strank, široke.

Protesti v podporo Janezu Janši - 5

(Foto: Miro Majcen)

Če bi vsako poročanje o nepravilnostih pri njihovem delovanju ali poročanje o za stranke neželenih temah predstavljalo nedopusten poseg v njihov ugled, bi to pomenilo konec odprte razprave o pomembnem delu vprašanj, ki se nanašajo na ravnanje nosilcev oblasti, po navedbah Dela poleg tega ugotavlja višje sodišče.

Sodišče pojasnjuje, da prisojo denarne odškodnine zakon pogojuje ne le z okrnitvijo ugleda, ampak tudi z obstojem posebnih okoliščin primera. Če se sporno pisanje nanaša na delovanje politične stranke, je zato dopustna le izjemoma. V konkretnem primeru pa teh okoliščin ni, saj poročanje o nepravilnostih v delovanju strank samo po sebi ne predstavlja nedopustnega posega, še meni sodišče.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
Liljana S 15.05.2014 15:16:35
Kaj Janša je zaposlen na sodišču,baje ga vsakdan obišlče
Več komentarjev