Delu ne bo treba plačati odškodnine SDS zaradi članka o stranki in Patrii

Višje sodišče je presodilo v korist časopisne hiše Delo in spremenilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Delo novembra lani obsodilo na plačilo odškodnine in objavo javnega opravičila zaradi članka o denarju iz Patrie in stranki SDS.

Članek z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Novinar Dejan Karba ga je napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Björkqvistom, SDS pa je zaradi članka vložil tožbo, s katero je od Dela zahteval 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

SDS od Dela ne bo dobil 10.000 evrov odškodnine.

Prvostopenjsko sodišče je dvakrat ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. A je višje sodišče obsodilno sodbo prvič razveljavilo in jo vrnilo v ponovno presojo z napotki, tokrat pa je obsodilno sodbo spremenilo.

Višje sodišče ugotavlja, da je sporni naslov članka tako pomensko odprt, da ni mogoč sklep, da sam zase predstavlja neresnično trditev.

Med trditvijo, da ima finska policija veliko podatkov o tem, da je denar iz Patrie končal v Sloveniji, in da preiskuje tezo, da je končal pri SDS, ter trditvijo, da zbrani dokazi z gotovostjo potrjujejo to tezo, je velika razlika, opozarja višje sodišče. Vendar dodaja, da so meje svobode izražanja v razpravah, ki zadevajo delovanje političnih strank, široke.

Protesti v podporo Janezu Janši - 5

(Foto: Miro Majcen)

Če bi vsako poročanje o nepravilnostih pri njihovem delovanju ali poročanje o za stranke neželenih temah predstavljalo nedopusten poseg v njihov ugled, bi to pomenilo konec odprte razprave o pomembnem delu vprašanj, ki se nanašajo na ravnanje nosilcev oblasti, po navedbah Dela poleg tega ugotavlja višje sodišče.

Sodišče pojasnjuje, da prisojo denarne odškodnine zakon pogojuje ne le z okrnitvijo ugleda, ampak tudi z obstojem posebnih okoliščin primera. Če se sporno pisanje nanaša na delovanje politične stranke, je zato dopustna le izjemoma. V konkretnem primeru pa teh okoliščin ni, saj poročanje o nepravilnostih v delovanju strank samo po sebi ne predstavlja nedopustnega posega, še meni sodišče.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
Liljana S 15.05.2014 15:16:35
Kaj Janša je zaposlen na sodišču,baje ga vsakdan obišlče
 
trviata 06.06.2013 10:54:54
sem nevtralen človek,a kljub temu to tudi komentiram na vladi je stranka ,in tu je spet sodišče na vrsti ,čigav si,to ti prisodi.in koliko pokasirajo ,tako da je po mojem Slovensko sodišče popolnoma na nuli,pa vedite sem nestrankarska,mi je vseeno kdo je kdo,le demokracija bi morala vladati za vse enako.
Matija Pintaric 06.06.2013 10:49:24
A zato,je v včerajšnjem intervjuju g. Majer dejal, da režimskemu mediju ne odgovarja, ko mu je novinar DELA postavil vprašanje. Majer si je drznil celo poslati pozdrav novinarju Karbi! Ja pa gdo je ta MAJER, je javna oseba, plačan iz davkoplačevalskega denarja, da on izbira za kateri medij bo dal intervju - odgovor ali ne. Pravi pisuni bi to že posredovali naprej in ga prisilili (MAJERJA), da se jim javno opraviči! V tujini bi pri taki izjavi nastala prava štala, pri nas pa (NIKOME NIŠTA)!
 
GTR 06.06.2013 10:19:11
tale janša se mi bo še zasmilu ej...
 
realnik 06.06.2013 07:33:29
Če preberem med vrsticami: politične stranke so itak poden, zato lahko novinarji o njih pišejo kar hočjo, tko nekak si razlaga višje sodišče! In zato so 17,18 let hodil v šole in majo dosmrtne funkcije?
 
mjau_no_8 06.06.2013 05:44:18
Pejte delat pa nehajte s korupcijo, banda političarska!!
 
kat-at 05.06.2013 22:21:57
ČLANEK JE POMENSKO TAKO ODPRT, DA NI MOGOČ SLKLEP, DA SAM ZASE PREDSTAVLJA NERESNIĆNO TRDITEV.

ZAKAJ HODITE NA PRAVNE FAKULTETE? SE TAM UČITE SODITI BREZ DOKAZOV? TAK SODNIK JE LAHKO VSAK. BREZ ŠOLE.
 
kat-at 05.06.2013 22:16:58
Višje sodišče ugotavlja, da je sporni naslov članka tako pomensko odprt, da ni mogoč sklep, da sam zase predstavlja neresnično trditev.


VRANA VRANI ŠE NI OČI SKOPALA.
kat-at 05.06.2013 22:18:28
AMPAK BANALNO.

KAKA IZJAVA IN TO OD VIŠJEGA SODIŠČA.
 
totinori 05.06.2013 21:31:07
Čeprav je bolj malo verjetno, a upanje vseeno ostaja, da bo ljubljeni vodja in njegovi verniki sprevideli, da obstajajo tudi drugi zakoni in pravila, kakor si jih zamišlja on. Zakaj ni šel tožit naveze Šulc-Zgaga, Frangeža, Kunstlja in še koga, ki mu nastavljajo ogledalo. On sebe v njem ne vidi, tako kot je to značilno za vampirje.
Rexi00 05.06.2013 21:24:54
kdo bo zdej financeru radio ognjisce
Več komentarjev