Slovenija

Denar šele ob privatizaciji Telekoma

Ljubljana, 31. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je državnemu zboru v hitro obravnavo posredovala predlog zakona o vračanju denarja, vloženega v telefonsko omrežje. Kdaj bodo upniki dobili obljubljene zneske, pa je odvisno od hitrosti privatizacije Telekoma.

Kdaj bo stekla privatizacija nacionalnega operaterja telekomunikacij, zaenkrat še ni zanano. Trenutno kaže, da bo postopek stekel še letos, prodaja pa naj bi bila končana sredi prihodnjega leta.

Državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin
Državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin FOTO:

Ne glede na razplet privatizacije bo tako postopek vračanja lahko stekel, le na denar bo treba počakati do končane privatizacije Telekoma. Vlada predvideva, da bo ob prodaji Telekoma v posebnem skladu zbrala okoli 10 milijard tolarjev, ki bodo namenjeni vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Po besedah državnega sekreterja na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaža Kalina bodo lahko upravičenci začeli pošiljati vloge takoj po sprejetju zakona v parlamentu, denar pa bodo začeli izplačevati takrat, ko se bodo začela stekati sredstva od prodaje Telkoma.

Koliko denarja bodo ljudje dobili nazaj, je odvisno predvsem od tega, kdaj so denar vložili. Predlog zakona predvideva, da bodo za pogodbe, sklenjene med letoma 1974 in 1980 izplačevali 20 odstotkov denarja, plačanega za priključek, za pogodbe med leti 1981 in 1983 naj vlagatelji dobili četrtino plačanega zeska, med leti 1984 in 1987 30 odstotkov, med letoma 1988 in 1990 pa 35 odstotkov. Največ denarja bodo dobili nazaj tisti, ki so priključke kupili med letoma 1991 in 1994, in sicer 40 odstotkov vsega denarja, ki je bil po pogodbah vložen v gradnjo telefonije.

Pri združenju vlagateljev v javno telefonijo se z zakonom ne strinjajo
Pri združenju vlagateljev v javno telefonijo se z zakonom ne strinjajo FOTO:

V združenju vlagateljev pa opozarjajo, da večina upravičencev več ne razpolaga z dokumenti oziroma sklenjenimi pogodbami, na podlagi katerih so po predlogu zakona upravičeni do vračila sredstev. "Občani niso bili opozorjeni, da so dolžni hraniti te dokumente, zato jih večina nima," je povedal Darko Fras iz združenja vlagateljev v telefonsko omrežje. V združenju so tudi menja, da je ocena sredstev, ki jih vlada namerava vrniti, prenizka. "Po naši oceni bi bilo potrebno v skupnem znesku vlagateljem vrniti 20 milijard tolarjev," je povedal Fras.

Postopek za vračilo denarja naj bi bil po mnenju ministrstva za informacijsko družbo Pavla Gantarja zelo enostaven, saj se bo postopek sprožil pri državnem pravobranilstvu v obliki poravneve, tako pa se bodo ognili dolgotrajnim in dragim postopkom pred sodišči.

Parlament naj bi predlog zakona sprejl še pred pomladjo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou