Slovenija

Depala vas brez epiloga

Ljubljana, 19. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
0

Po desetih letih od dogodka v Depali vasi, kjer so štirje nekdanji pripadniki specialne brigade Moris aretirali Milana Smolnikarja, zadeva ni dobila sodnega epiloga.

Pretepeni Milan Smolnikar (Fotoarhiv: Mladina)
Pretepeni Milan Smolnikar (Fotoarhiv: Mladina) FOTO:

Ljubljansko okrožno sodišče je četverico junija lani sicer oprostilo, vendar višje sodišče pritožbe tožilstva do danes ni obravnavalo.

Zagovorniki četverice so danes (19. 03. 2004) dopoldne prejeli obvestilo Višjega sodišča, da bo pritožbena seja v ponedeljek opoldne, kar pravzaprav nima nobenega smisla, saj zadeva Depala vas jutri zastara.

Samo Jeras
Samo Jeras FOTO: POP TV

"Logično bi bilo, da bi pritožbeni senat razpisal sejo na današnji dan. Imel je možnost, da razveljavi sodbo, da jo potrdi, ali pa, da sprejme neko tretjo odločitev," je povedal Samo Jeras, zagovornik Andreja Podbregarja.

Dejstvo pa je, da štirje nekdanji pripadniki specialne brigade Moris, ki jih je sodišče sicer oprostilo aretacije na grozovit način, ne morejo trditi, da so oproščeni. Na drugi strani pa tožilstvo, ki se je na tožbo pritožilo, ne more trditi, da so bili obsojeni.

Sojenje četverici
Sojenje četverici FOTO: POP TV

V enem izmed najbolj odmevnih sodnih procesov pri nas se tako v desetih letih ni zgodilo pravzaprav nič. Da to meče slabo luč na sodni sitem, je jasno vsem, ki so v procesu Depala vas sodelovali. A pred kamero o aferi nekateri niso želeli govoriti.

Državna tožilka Barbara Brezigar, ki je ovadbe zoper Darka Njavra, Roberta Suhadolnika, Simona Krejana in Andreja Podbregarja leta 1996 zavrgla, nam je v pisnem sporočilu pojasnila, da je od takrat naprej zadeva za njo zaključena. Odgovornost za stroške, ki so s postopkom nastali pa nosijo tisti, ki niso bili sposobni trezne, strokovne in nepristranske presoje primera.

Stojan Zdolšek
Stojan Zdolšek FOTO: POP TV

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki je v samem začetku zastopal pretepenega Milana Smolnikarja, je že pred časom za našo televizijo povedal, da bo zadeva zastarala, glede na to, da je prav tožilstvo potrebovalo 2 leti, da je ovadbe zavrglo. Zato ga zadeva prav nič ne preseneča.

"Zgodba je brez sodnega epiloga, vse kar se je iz tega izcimilo je to, da je tožilstvo vendarle reagiralo in iz tega lahko potegnemo sklep, da vendarle obstaja distinkcija med civilno in vojaško oblastjo," meni Stojan Zdolšek, odvetnik Milana Smolnikarja.

Gorazd Fišer
Gorazd Fišer FOTO: POP TV

Okrožni tožilec Gorazd Fišer, ki je vodil proces proti četverici, ni želel da ti izjave. Smo pa neuradno izvedeli, da višje sodišče njegove pritožbe, ki jo je vložil lani, sploh ni obravnavalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni