Slovenija

VIDEO: Šami zaenkrat ostaja, Cerar poslancema, ki sta Šamija pripeljala v DZ, očita predvolilno kampanjo

Ljubljana, 14. 11. 2017 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Sirskega begunca Ahmada Šamija še ne bodo deportirali na Hrvaško, pač pa bo vlada odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je napovedal premier Miro Cerar. Pojasnil je še, da notranje ministrstvo ne more ravnati drugače, kot je, ravnanje nekaterih poslancev pa je označil kot neprimerno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ahmad ostaja v Sloveniji - za zdaj
    02:22
    Iz 24UR ZVEČER: Ahmad ostaja v Sloveniji - za zdaj
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslanca Škoberne in Grims soočata stališča glede begunca Šamija
    09:13
    Iz 24UR ZVEČER: Poslanca Škoberne in Grims soočata stališča glede begunca Šamija
  • Iz 24UR: Šami (še) ne bo deportiran
    03:19
    Iz 24UR: Šami (še) ne bo deportiran
  • Iz 24UR: Neusklajenost politike glede primera Ahmada Šamija
    01:15
    Iz 24UR: Neusklajenost politike glede primera Ahmada Šamija
  • Iz 24UR: Zamrznitev izgona
    02:53
    Iz 24UR: Zamrznitev izgona
  • Iz SVETA: Šami še zjutraj ni vedel, ali bo moral oditi, ali pa bo lahko ostal
    02:39
    Iz SVETA: Šami še zjutraj ni vedel, ali bo moral oditi, ali pa bo lahko ostal
  • Iz SVETA: Kaj za Šamija odločitev sploh pomeni?
    01:30
    Iz SVETA: Kaj za Šamija odločitev sploh pomeni?
  • Iz SVETA: Je Ahamad Šami le 'tema za nabiranje političnih točk'?
    03:31
    Iz SVETA: Je Ahamad Šami le 'tema za nabiranje političnih točk'?
  • Iz SVETA: Ahmad Šamej o tem, zakaj želi ostati v Sloveniji
    03:15
    Iz SVETA: Ahmad Šamej o tem, zakaj želi ostati v Sloveniji
  • Pred azilnim domom
    00:15
    Pred azilnim domom
  • 'Zakaj ne morem živeti kot drugi ljudje?'
    00:21
    'Zakaj ne morem živeti kot drugi ljudje?'

Sirskega begunca Ahmada Šamija danes še ne bodo deportirali na Hrvaško, pač pa bo vlada odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je napovedal premier Miro Cerar. Pojasnil je še, da notranje ministrstvo ne more ravnati drugače, kot je, današnje ravnanje nekaterih poslancev pa je označil kot neprimerno in nedopustno.

Šami je februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamijevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo.

Spomnil je, da je Ahmad Šami vstopil v Slovenijo prek Hrvaške, v Sloveniji pa sprva ni zaprosil za azil, temveč nadaljeval pot v Avstrijo. Ta ga je na meji zavrnila, nato je v Sloveniji zaprosil za azil. Njegovo prošnjo je ministrstvo za notranje zadeve junija 2016 zavrglo, saj je ugotovilo, da je zanjo, skladno z določili dublinske uredbe, odgovorna Hrvaška.

Šamijevo pritožbo so obravnavala vsa redna sodišča in tudi sodišče EU v Luksemburgu, ki je pritrdilo stališču Slovenije, je povzel premier.

Ker je Šami izčrpal vsa pravna sredstva, so okoliščine primera jasne, ministrstvo za notranje zadeve pa v pravnomočno dokončanem postopku, kljub nekaterim pozivom, ne more in ne sme odločiti drugače, kot je, je poudaril Cerar. Kot je dodal, ne smemo pozabiti, da živimo v pravni državi in moramo spoštovati odločitve EU in naših sodišč.

Ahmad Šami zaenkrat ostaja v Sloveniji.
Ahmad Šami zaenkrat ostaja v Sloveniji. FOTO: Kanal A

Kljub temu pa se postopek deportacije sirskega begunca danes ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo, je pojasnil Cerar.

To bo storila na predlog urada za oskrbo in integracijo ter na podlagi zakona o tujcih. Ta namreč določa, da se tujcu, katerega prebivanje v Sloveniji je v interesu države, lahko izda dovoljenje za začasno prebivanje. O tem na predlog državnega organa odloča vlada.

Cerar je ob tem opozoril, da država "ni samopostrežna trgovina", kjer si vsakdo vzame kar in kadar mu ustreza. Odzval se je tudi na ravnanje nekaterih poslancev SD in Levice, ki so sirskega begunca odpeljali v državni zbor. Po Cerarjevih besedah je to, kar so storili, povsem neprimerno in nedopustno ter je očitno šlo za predvolilno kampanjo.

Poslanec Levice Miha Kordiš, ki je danes skupaj s kolegom iz SD Janom Škobernetom sirskega begunca Ahmada Šamija pripeljal v DZ v izogib morebitni deportaciji, je na to odvrnil, da je ravnal v skladu s svojimi načeli. "To bi si lahko v SMC zapisali za uho," je dodal.

Poslanca sta ga odpeljala v DZ

Šamej se je moral danes, 15 minut pred šesto zjutraj, zglasiti pred azilnim domom, kjer naj bi ga nato ob pol devetih predali hrvaškim oblastem. Že zgodaj zjutraj so se zato pred azilnim domom v Ljubljani zbrali tudi njegovi podporniki.

Tam je bila tudi novinarka oddaje 24UR Irena Joveva, ki poroča, da se je Šami, ko je prišel tja, ovil v belo rjuho, celo legel na cesto in ponavljal, da ne želi zapustiti Slovenije, ravnanje naše države pa se mu ne zdi človeško.

Šami se je pred azilnim domom ovil v belo rjuho in ponavljal, da ne želi zapustiti Slovenije.
Šami se je pred azilnim domom ovil v belo rjuho in ponavljal, da ne želi zapustiti Slovenije. FOTO: 24ur.com

Na uradu so Šamiju pojasnili, da nimajo preklica deportacije. Na kraju dogajanja sta bila zjutraj prisotna tudi poslanca Jan Škoberne in Miha Kordiš, ki sta Šamija nato odpeljala v DZ. Škoberne je zjutraj pojasnil, da bo Šami ostal v njegovi pisarni, kamor policija brez naloga nima vstopa.

V SMC so zatem posvarili pred vmešavanjem DZ v pristojnosti notranjega ministrstva.

Šami je prostore poslanske skupine SD zapustil potem, ko je premier Miro Cerar napovedal, da bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

Prepletanje vej oblasti?

Poslanka SMC Jasna Murgel je opozorila pred prepletanjem pristojnosti dveh vej oblasti oziroma vpletanjem DZ v pristojnost MNZ. "Postopke želimo izpeljati v okviru pravnih možnosti in pristojnosti, ki jih imata DZ in vlada oziroma MNZ," je dejala.

Ni pa konkretno odgovorila na vprašanje, ali sta poslanca, ko sta pripeljala Šamija v DZ, preprečila izvršitev uradnega postopka. "Če že gremo v to, da nekoga pripeljemo v DZ, gre za to, da vpletemo drugo vejo oblasti in posežemo v njeno delovanje. Razumem, da je bila to človeška reakcija in želja, da se pomaga, a vsekakor je zelo nevarno posegati v pristojnost drugega organa in vpletati v zadevo DZ," je posvarila.

Hvaležen, da bo morda lahko ostal v državi, ki ima 'dva milijona angelov'

Šami je danes na novinarski konferenci v ZRC SAZU izrazil veselje, da bo vlada odločala o interesu države, da se mu izda dovoljenje za začasno prebivanje. Ponovil je, da je hvaležen, da lahko živi v Sloveniji, ki ima "dva milijona angelov". Pojasnil je, da je Slovenija postala njegova druga družina in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali.

Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc je na konferenci opozoril, da je to zaenkrat Cerarjevo stališče in da se vlada še ni odločila. Po njegovem mnenju je to hkrati dobra in slaba novica. Dobro je, ker vlada šteje, da je Šamijevo bivanje v Sloveniji v interesu države, Šami pa s tem dobi neko pravno podlago za bivanje tu, vendar za eno leto z možnostjo podaljšanja. Na drugi strani pa bi z morebitnim statusom begunca, če bi mu ga odobrili, dobil dovoljenje za stalno prebivanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenije je opozorila, da bi lahko Šami, če bi mu odobrili prošnjo za mednarodno zaščito, dobil dodatne pravice, med drugim bi lahko v Slovenijo pripeljal družino, ki je še vedno v Siriji.

Aktivist in Šamijev zastopnik Miha Blažič meni, da je šlo v njegovem primeru za politično potezo, saj so se ves čas pogajali z MNZ brez večjega napredka. Ko pa so začeli opozarjati na problem, se je MNZ odločil, da pohiti z deportacijo, ki je bila sicer načrtovana za nekaj ur pred današnjo novinarsko konferenco, je dodal. "S tem bi ta politični problem po njihovem izginil, ampak so podcenjevali skupnost, problem ni izginil," je dejal in pozval k bolj pravični obravnavi ljudi.

Govorniki so Šamija predstavili kot odličen primer integracije v novo državo. Blažič je dejal, da če Slovenija namerava deportirati ljudi, ki so se že integrirali, je potem integracijska politika Slovenije "šala".

Pahor: Utemeljitev morebitne odločitve o izdaji dovoljenja sirskemu beguncu mora biti zelo prepričljiva

Na dogajanje v zvezi s Šamijem se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot so sporočili iz njegovega urada, je Pahor v zvezi s primerom že avgusta in novembra letos naslovil pismi na Direktorat za Upravne zadeve, migracije in naturalizacijo Ministrstva za notranje zadeve in prosil za skrbno preučitev, glede na posebno občutljivost tematike.

Po tem so v zadevi odločila sodišča, nazadnje s pravnomočno sodbo konec oktobra tudi Ustavno sodišče. Pahor pri tem poudarja, da je potrebno odločitve sodišč spoštovati.

V kolikor se bodo pristojni odločili drugače, mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera.

Brglez: Upam, da so bili postopki glede sirskega begunca izpeljani tako, kot bi morali biti

Z Ahmadom Šamijem se je danes pogovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez, ko sta ga poslanca SD in Levice v izogib deportaciji pripeljala v DZ. Ob vprašanju, ali se nista s tem vmešala v pristojnost MNZ, se Brglez naslanja na ustavo, da poslanci niso vezani na navodila, da pa je vprašanje, če so bili postopki izpeljani tako, kot bi morali biti.

"Predsednik DZ tega ni in ne bo preverjal, ker bi šlo v tem primeru za vmešavanje zakonodajne veje oblasti v izvršno vejo oblasti," so navedli v njegovem kabinetu. Po njihovih navedbah Brglez verjame, da bodo pristojni organi ugotovili, če je bilo vse tako, kot bi moralo biti, skladno s postopkom, "če pa to ni bilo tako, pa bodo postopali tako, kot po zakonu morajo".

Predsednik DZ se je s Šamijem srečal, ker je prišel pogledat, kaj se dogaja, ko so mu sporočili, da sta ga poslanca Škoberne in Kordiš pripeljala v DZ, so pojasnili v njegovem kabinetu. S Šamijem se je Brglez tudi pogovoril, in sicer skladno s pozivom, ki ga je v ponedeljek naslovil na notranje ministrstvo.

Kot je Brglez navedel že v ponedeljek, se zaveda, da je Sodišče EU potrdilo pristojnost Hrvaške nad njegovim primerom, sočasno pa se zaveda, da je sodišče pustilo možnost odločanja nacionalnim oblastem, ko je poudarilo pomen solidarnosti in odgovornosti pri vračanju beguncev v državo vstopa.

V Brglezovem kabinetu so danes nato ponovili njegovo mnenje, da je treba primere dobrih praks jasno določiti, predvsem pa je treba določiti kriterije, ki bodo veljali pri vzpostavitvi solidarnostne klavzule. Brez teh kriterijev bi lahko kaj hitro prišlo do zlorab in kršitev človekovih pravic, so posvarili.

Kje sta zdaj pravna država in spoštovanje sodišč?

Poslanec SDS Branko Grims pa je v primeru sirskega begunca poudaril, da zadnje dogajanje v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča. Opozoril je še, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli.

Grims se je vprašal, za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja, za koliko slovenskih sirot in za koliko zelo bolnih upokojencev so se levičarji na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom države Borutom Pahorjem zavzeli na tak način, "jih pripeljali v parlament, naredili iz tega vsedržavni problem".

Ko pa gre za migranta, ki je prišel v Slovenijo in prosil azil, a je evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, slovensko vrhovno sodišče pravnomočno odločilo, da se ga vrne na Hrvaško, ustavno sodišče pa zavrnilo ustavno pritožbo, takrat pa se napove sestanek vlade, pripelje se človeka v parlament, vzpostavijo se "izredne razmere", je naštel poslanec.

To po njegovih besedah pomeni, da "je nekaj hudo narobe". Spomnil je, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal.

"S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje," je prepričan poslanec SDS.

Številni pozivali k preklicu deportacije

K odlogu deportacije je te dni ob premierju Cerarju pozvalo tudi več koalicijskih poslancev, pa tudi predsednik DZ Milan Brglez. Poslanec Jan Škoberne pa je opozoril, da bi morali Šamija, ki se je hitro vključil v slovensko družbo in se tudi naučil jezika, postavljati za zgled, ne pa ga izganjati.

Na MNZ pa so pojasnili, da Šami ni več prosilec za mednarodno zaščito, saj je bil dublinski postopek pravnomočno končan na podlagi sodbe vrhovnega sodišča. Predaja Hrvaški je pomenila le posledico pravnomočnosti sodbe vrhovnega sodišča, so poudarili. Postopek, ki ga je predlagal predsednik vlade, pa bodo vodili skladno z zakonom o tujcih.

Njegovi deportaciji nasprotujejo tudi številne nevladne organizacije, ki izpostavljajo njegovo delo za begunsko skupnost. Na spletu so pripravili peticijo, pod katero se je podpisalo že nekaj več kot 2500 ljudi. Šamija tam opisujejo kot človeka, ki je lahko le za zgled: "45-letni Ahmad, ki mu je sirska vojna hudo načela fizično in psihično zdravje, se je kljub vsem preprekam naučil slovenskega jezika in takoj postal pomemben podpornik slovenskim prostovoljcem - organiziral je številne izlete za begunce, zagnal brezplačna kosila za socialno ogrožene in celo ljudsko brivnico. Bil je med organizatorji, ki so postavili na noge bodoči migrantski center 'Ambasada Rog', bil ključen člen pri izvedbi dveh večjih projektov Ministrstva za kulturo, trenutno pa je aktiven pri ustvarjanjem migrantske radijske oddaje in pri vzpostavitvi mednarodne knjižnice. Zaradi njegove edinstvene vloge v lokalni skupnosti je Ahmad postal predmet dveh koprodukcijskih filmov v okviru evropskih projektov, nastaja pa tudi daljši dokumentarni film o njegovem delu. Njegovi programi so naleteli na veliko zanimanja mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z integracijo, v svojem obisku nekdanje tovarne Rog pa je evropski komisar za človekove pravice Nils Muižnieks takšno vključevanje migrantrov ocenil kot "ključno, da bi lahko potekala integracija in se premagovali predsodki". Tako je Ahmad postal svetel zgled integracije in nepogrešljivi ljubljanski obraz, na katerega se danes obračajo številne organizacije. Vzljubil je svojo novo domovino in se na vso moč trudi prispevati k skupnosti in medkulturnemu razumevanju."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni