Slovenija

'Mislite, da se name da pritiskati?'

Ljubljana, 13. 01. 2010 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karl Erjavec, ki kot svojo naslednico vidi Lučko Kajfež Bogataj, je bil po sestanku vodstva stranke redkobeseden. "Tudi če me državni zbor ne bi razrešil, bom verjetno sam odstopil," je dejal.

"Vodstvo stranke DeSUS je na sestanku ocenilo sedanje politične razmere, svoj položaj znotraj koalicijskih strank in se dogovorilo za nadaljnje politične ukrepe," je po sestanku dejal generalni sekretar Ljubo Jasnič. Ukrepov ni razkril, na vprašanje, kakšen je političen trenutek, pa odgovarja, da "boste to že sami ugotovili, vendar ne dober". Tudi na vprašanje, ali ocena političnega trenutka pomeni odhod Desusa iz koalicije, ni želel odgovoriti.

Karl Erjavec predlaga, naj ga na okoljskem ministrstvu zamenja Lučka Kajfež Bogataj.
Karl Erjavec predlaga, naj ga na okoljskem ministrstvu zamenja Lučka Kajfež Bogataj. FOTO: Blaž Garbajs
Lučka Kajfež Bogataj
Lučka Kajfež Bogataj FOTO: Miro Majcen
Na vprašanje, ali je sedaj kdo "pritisnil nanj", je Karl Erjavec po strankarskem sestanku odgovoril z vprašanjem: "Ali mislite, da se name da pritiskati?"

Predsednik stranke Karl Erjavec, ki je pred sestankom povedal, da bo vodstvu stranke za svojo naslednico predlagal klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj, po sestanku ni želel dajati pojasnil o sklepih, ampak je strankarsko poslopje takoj zapustil. Na vprašanje, kakšne sklepe so sprejeli, je odgovoril le, da dobre.

Sicer je še pred sestankom napovedal, da bo v primeru, če ga državni zbor ne bi razrešil kot okoljskega ministra, odstop verjetno ponudil sam. Meni, da ne uživa dovolj zaupanja v javnosti. Kot je pojasnil, se mu neprestano očita, da je politik in ne strokovnjak, zato bo vodstvu stranke predlagal, da na mesto okoljskega ministra postavijo strokovnjaka. Lučka Kajfež Bogataj je po njegovih ocenah primerna oseba in bi bila najboljša rešitev za Slovenijo. Po predlogu vodstvu stranke je treba izpeljati vse demokratične postopke, predlagana mora dati soglasje, sledijo pa kadrovski postopki v skladu s statutom stranke, je pojasnil.

Kajfež Bogatajeva: Hvala, ampak ne

Lučka Kajfež Bogataj je za 24ur.com že 7. januarja dejala, da morebitne ponudbe za nastop ministrske funkcije ne bi sprejela. Danes se je odzvala z besedami: "Hvala za predlog, vendar ne." Meni, da ta trenutek potrebujemo na tem mestu močno politično osebnost, ne akademika. Ta močna politična osebnost mora prepričati druge člane v vladi, da ne bodo zanemarjali okoljskih problemov. "Tukaj potrebujemo dialog, sodelovanje med preostalimi ministrstvi, gospodarskim, kmetijskim, prometnim in tako naprej." V tem trenutku nima nikogar, ki bi ga videla na mestu okoljskega ministra. Pojasnila pa je, da potrebujemo tip politika, kot je Pavel Gantar. "Tako osebo potrebujemo, samo je nimamo," je še poudarila.

Za 24UR je še dejala, da se v takšnih primerih navadno osebo pokliče pred lansiranjem njenega imena v javnost, kar pa se tokrat ni zgodilo.

Predlog za razrešitev že jutri?

Premier Borut Pahor je minuli teden napovedal, da bo na podlagi predloga računskega sodišča državnega zbora predlagal razrešitev ministra za okolje Erjavca. Obenem je stranko DeSUS pozval, naj predloži ime kandidata za novega ministra. Poslanska skupina je medtem zagotovila, da podpira svojega predsednika Erjavca in obenem namerava ostati v koaliciji. Po nekaterih informacijah naj bi Pahor Erjavčevo razrešitev predlagal že jutri po seji vlade.

Poslanska skupina DeSUS je kot možnega kandidata že predlagala svojega poslanca Matjaža Zanoškarja, v stranki pa se sicer pogovarjajo o štirih ali petih imenih. Končna odločitev, koga bo stranka predlagala predsedniku vlade, bo najverjetneje znana v naslednjih dveh dneh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
14. 01. 2010 10.30
Pa dobro, vedno znova poslušamo, kako dela vlada zgolj vse dobro, brez napak, nič slabo. To se mi zdi bolano ter očitni pokazatelj nedojemanja dejanskega stanja. Nobeden ne dela brez napak, še posebej ne Erjavec in vsa elita blizu skupnsklede. Jasno je, da politiko vodijo interesi, lobiji. To kar absorbirate preko medijev je le drobiž svojim psom, da agresivno grizejo eden drugega.
Tonček Balonček
14. 01. 2010 10.04
On bi moral proti Pahorju vložiti ustavno pritožbo, kaj se pa to pravi!
resslovenka
14. 01. 2010 08.39
So pravila in zakoni in so "pravila in zakoni". Je tolmačenje in je razlaga le teh. Vsi smo državljani nam ljube državice, ne enakopravni, z zakoni, ki premorejo toliko lukenj kot ribiške mreže. Znajdejo se in dobro živijo pa tisti hitrejši, politično močnejši, in ne modrejši. Skrb teh izbrancev za dobro ljudi jim je španska vas in ocufana patetika. Kockanje za položaj za nadomestnega ministra je smešno in ga kakšen pameten in moder strokovnjak ne bo sprejel. Kakšen povzpetnik pa ja, ko bo zaslutil, da je čas za njegovih pet minut. In to s tem področjem nima nobene veze. Kakšna dvoličnost.
cmid
14. 01. 2010 08.27
Bravo gospod Erjavec,treba je to koalicijo,ki namesto da bi vodilo to državico malo strezniti, Pahor and companij očitno nima drugega dela kot, da se ukvarja z desusom ,aferami in pa seveda z idiličnimi srečanji z raznoraznimi politiki(a)
tovarišinajuriš
14. 01. 2010 07.54
... "Srečno hodi !"pravi ljudstvo,ministrski predsednik pa nič....
Belisar
14. 01. 2010 07.39
Korl - slovenski Sarkozy, zares šarmanten in priljubljen, s smislom za humor. Ne pa votlo burkasti Pahor, ki ga Sarkič postavi pred kamin v Kranjski Gori, kot v kakšnem cenenem narodnozabavnem vidospotu, a vi tega ne opazite?
Belisar
14. 01. 2010 07.33
Korl bi bil najbrž boljši premije kot amater Pahor
R0ss0
14. 01. 2010 00.02
Nedaj se Erjavec. Če nebi bilo Erjavca bi se slovenija peljala z Renault 5 ne pa Patriam
RADO62
13. 01. 2010 22.47
'Mislite, da se name da pritiskati?'... Karel pa kdaj boš dojel, da so nate že pritisnili in te na eleganten način odstranili za razliko od tajkuna Golobića, ki mu je Pahor celo??? ponudil možnost, da se sam odloči.... heh
korenoff
13. 01. 2010 22.08
Zanima me psihološko ekološki profil Ehjavca v kontaplaciji z potencialno napadalko, ki ga je skoraj naskočila z vrečko izza vogala. Prosim, če mi lahko kdo to razloži. Zelo sem radoveden. Hvala.
korenoff
13. 01. 2010 22.02
Katera je una na posnetku v 9 sekundi, ki je hotela Erjavca užgat z vrečo? Od moje sosede sestra!!!!
korenoff
13. 01. 2010 21.57
Katera je ona na posnetku na 0:09 sekundi, zaradi katere Kahl trzne????????????
M-teorija
13. 01. 2010 21.38
Predlagat Lučko za ministra potem, ko je že pred enim tednom izjavila, da tega ne bi sprejela. Seveda Karel točno ve, da gre za človeka, ki tudi nekaj da na svojo besedo. Zato je ta predlog čisti blef, še toliko več, ker se s Kajfeževo o tem sploh ni pogovarjal. Če nam je jasno, da protikandidat iz lastnih vrst tudi ni nek ekspert, potem je prozornost Karlovih želja očitna, torej, da bi še malo ministriral, vendar po tej izjavi o kandidatu, ki noče biti kandidat upam, da ti ne bo uspelo.
pipi77
13. 01. 2010 21.22
GOLOBČEK BI MORAL ODLETETI ŽE PRED PETIMI MESECI SAMO TO JE LE UMAZANA ZAVAJAJOČA IGRA KI JO IGRAJO TROJČEK IN NJIHOVI PAJDAŠI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAROD NE NASEDAT!!!!!!!!TU PRED KAMERAMI SE DELA IGRA KOT NEKO ŽRTEV DRGAČ SE PA SKUPAJ SMEJEJO PIJEJO IN PARADIRAJO Z NAŠIM MANEKENOM VRED!!!!!!!!!
pipi77
13. 01. 2010 21.20
TALE KAREL MISLIM DA IGRA UMAZANO IGRO SKUPA Z KOMUNAJZERJI NAROD SPET MU NASEDA !!!!!!!TA KAREL JE ZVITI LISJAK IN NIČ DRUGEGA SAMO ZAVAJANJE LJUDIALI OVČIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
enasmrklja
13. 01. 2010 21.18
pred Karlom bi MORAL odstopiti tudi LAŽNJIVI Golobček
dana123
13. 01. 2010 20.08
'Mislite, da se name da pritiskati? Dokazano!!:))
Buena Vita
13. 01. 2010 20.07
JAH,,ULTRA SUPR MINISTRI
Nauders
13. 01. 2010 19.52
Erjavec mi smo s tabo! Z drugo razrednimi temami se ne bomo ukvarjali še tri leta trpljenja
Tonček Balonček
13. 01. 2010 18.36
Lučka Bogataj je pač vse svoje življenje potovala pokongresih, pisala neke študije o vremenu in nikakor ni priravljena na konkretnod elo! Če lahko Potočnik vodi ekologijo vs eEvrope, bi slovensko seveda lahkovodil tudi Podobnik, naš preizkušeni in sansjki minister!