Slovenija

Desusov kandidat za kulturnega ministra je Tone Peršak

Ljubljana, 04. 05. 2016 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tone Peršak je Desusov kandidat za novega kulturnega ministra, po tem ko je s funkcije nedavno odstopila Julijana Bizjak Mlakar. Erjavec je o tem že govoril s premierjem Mirom Cerarjem, ki se s kandidaturo strinja, zato Erjavec pričakuje, da bo čim prej tudi vložena.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Novi minister za kulturo?
    02:57
    Iz SVETA: Novi minister za kulturo?
  • Iz 24UR: Peršak novi kulturni minister
    01:39
    Iz 24UR: Peršak novi kulturni minister
  • Iz 24UR ZVEČER: Kulturni upor proti eliti
    08:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kulturni upor proti eliti
Tone Peršak je kandidat za novega ministra za kulturo.
Tone Peršak je kandidat za novega ministra za kulturo. FOTO: POP TV

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sporočil, da bo za novega kulturnega ministra predlagal državnega sekretarja Toneta Peršaka. Po Erjavčevih besedah je pomembno, da resor čim prej dobi ministra s polnimi pooblastili.

V DeSUS ocenjujejo, da je Peršak ustrezen kandidat, ki pozna kulturo, saj iz nje izhaja. Prav tako je v preteklosti predstavljal kulturo v različnih institucijah, je pojasnil Erjavec, ki je prepričan, da so dobili pravo osebo za vodenje kulturnega resorja.

Tone Peršak je tako v kulturi kot politiki opazno prisoten že več desetletij. Sodeloval je pri oblikovanju t. i. pisateljske ustave. Bil je poslanec, dolgoletni župan Trzina, vodil je pisateljsko društvo in Slovenski center Pen.

Peršak, ki se je pred nekaj dnevi tudi včlanil v DeSUS, se je stranki DeSUS zahvalil za zaupanje, še zlasti zato, ker je bila podpora njegovi kandidaturi tako izrazita. "A je to tudi obveza," je poudaril Peršak v izjavi novinarjem in pri tem izpostavil koalicijski sporazum, katerega sopodpisnica je tudi stranka DeSUS.

Sporazum po njegovih besedah zavezuje ministra, da se v tem mandatu loti sistemske prenove kulturnega modela ter predlaga določene rešitve glede financiranja na področju kulture in glede zakonodaje. "To je tisto, česar smo se na ministrstvu že lotili in kar mislim s podporo stranke oz. upam, da celotne vlade, čim hitreje in zavzeto nadaljevati," je dodal Peršak.

Peršak: 'Ko lobiji postanejo vidni, niso več učinkoviti'

Prva naloga je tako po njegovih besedah gotovo prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture. Vendar drastičnih skokov pri tem ni pričakovati, saj se je Slovenija zavezala s fiskalnim pravilom, je opozoril in dodal, da je treba to trezno ugotoviti.

Nadalje izpostavlja sistemsko prenovo kulturnega področja, zlasti zato, ker imajo nekatere rešitve "zelo dolgo brado in po svojem miselnem temelju izhajajo še iz prejšnjega družbenega sistema". Zato se mora kultura po njegovem mnenju preprosto prilagoditi okoliščinam, ki so se z osamosvojitvijo in po njej spreminjale na ravni družbenega in političnega sistema.

Peršak je komentiral tudi morebitne lobije na tem področju, ki jih je ob odhodu omenila njegova predhodnica na ministrskem položaju Julijana Bizjak Mlakar. "Ko lobiji postanejo vidni, niso več učinkoviti," je dejal. Domneve o tem, da so za posameznimi odločitvami v preteklosti stali kakšni lobiji, so po njegovem mnenju možne, a bi težko kogarkoli imenoval.

Peršak je sicer že nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za kulturo v odstopu. Danes je pojasnil, da je razrešitev predlagal predvsem zato, ker je imel pogoje za upokojitev, pa tudi zato, ker je funkcija sekretarja predvsem operativna. "Sekretar kot pomočnik ministra ni tako politično samostojen, kot bi si jaz v nekem trenutku želel," je razkril Peršak.

Tone Peršak in nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar pred današnjim sestankom kadrovske komisije in izvršnega odbora DeSUS.
Tone Peršak in nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar pred današnjim sestankom kadrovske komisije in izvršnega odbora DeSUS. FOTO: POP TV

Odločanje med dvema kandidatoma

Odločitev sta sprejela kadrovska komisija in izvršni odbor DeSUS. Predlagani so bili trije kandidati, soglasje h kandidaturi pa sta dala državni sekretar Tone Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Poleg Peršaka in Bratine je bil med kandidati tudi poslanec Uroš Prikl.

Kadrovska komisija je kandidata predlagala izvršnemu odboru DeSUS, Erjavec pa bo z izbiro organov stranke seznanil tudi premierja Mira Cerarja. Ob tem upa, da bo lahko Cerar že ta teden vložil predlog kandidature v DZ in da se bo z izbiro DeSUS strinjal. Erjavec je namreč spomnil, da je ravno zaradi nesodelovanja in nekooperativnosti s predsednikom vlade prišlo do odstopa nekdanje ministrice Julijane Bizjak Mlakar.

Prvak DeSUS je pojasnil, da se je Peršak že včlanil v DeSUS, kar je pogoj za prevzem funkcije, a da je bil tudi sicer strankin simpatizer. Priklu pa je Erjavec svetoval, naj ostane poslanec, saj po njegovih ocenah zelo dobro opravlja svoje delo in bi se gotovo poznal "primanjkljaj v poslanski skupini", če bi prevzel funkcijo ministra.

Bratina je ob prihodu na srečanje organov stranke povedal, da je njegovo kandidaturo predlagal odbor DeSUS za Severno Primorsko, on pa spoštuje njihovo voljo in danes zagovarja svojo kandidaturo z videnjem perspektive kulture v Sloveniji.

Poudaril je, da danes ni prišel tekmovat s protikandidatom. Priznal je sicer, da ima Peršak veliko prednosti, med drugim veliko bolj kot on pozna ustroj ministrstva in dogajanje v kulturi. Kot svojo morebitno prednost pa Bratina navaja prav dejstvo, da prihaja "od zunaj" in lahko nekatere zadeve na ministrstvu neobremenjeno opravlja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
05. 05. 2016 14.39
+4
Zakon je zakon ki pa si ga lahko nasi politiki podredijo ali spremenijo kakor hocejo z BESEDIKCO v imenu ljudstva in koristmi za ljudstvo. LE LJUDSTVO NIMA TE PRAVICE PA CE VSI TO ZAHTEVAJO SAJ JE V VISJEM INTERESU POLITIKOV DA NE SPOSTUJEJO VOLJO LJUDSTVA.Torej demokracija daje nasim politikom moznost da so nad zakonom in ustavo in to lepo izkoriscajo v svoje namene.Zarai tega tudi sedi v nasi oblasti toliko kriminalcev ki ze 25 let unicujejo Slovenijo in njen narod.
Skunk Works
05. 05. 2016 13.07
+6
Tale socialistična kultura v širšem evropskem prostoru tako ne predstvlja ničesar......je pa res da nekateri na njen račun lepo in lagodno živijo, kar je menda tudi namen,.... za vse ostalo je tu prisilno plačevanje avtoponeumljanja na rtv......
Skunk Works
05. 05. 2016 13.04
+2
S preteklostjo v glavah....naprej v lepšo preteklost.......
sbštajerec
05. 05. 2016 12.43
+4
In peršak bo dal miljone Golubičuuuuuu!Tak se to dejla
felix58
05. 05. 2016 12.18
+2
ja človek je že v letih, svet pa stoji na mladini....zato bi dal tale resor kar enemu dojenčku
santamaura
05. 05. 2016 12.32
+2
Saj to je dojenček, samo malo večje plenice uporablja
santamaura
05. 05. 2016 11.50
+3
Odličen kandidat. Kahl ga podpira, saj mu je povedal, da se spozna tudi na živo srebro - Ima ga doma v termometru. Kar se pa kulture tiče, je pa menda še zelo poskočen, če na na kakšni veselici zaigrajo komad od Avsenikov
Apostol1
05. 05. 2016 11.02
+3
Spoštovanje gospodu Peršaku ,verjamem da je mož človek na mestu ,vseeno pa mislim,da bi tule morali dobiti priložnost mladi , ker baje na mladih svet stoji ,vladajo nam pa povečini stari , čeprav jih spoštujem zaradi njihovih izkušenj samo pri nas je mladih zelo malo v ministrstvih in podobno.
flinston
05. 05. 2016 10.33
+8
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH. To lahko vidiš samo v DESUS STRANKI. Čez noč naredijo članstvo in evo zlomka postaneš minister. Ljudje kateri so že od same ustanovitve člani in plačujejo članarino pa nikakor zraven te ERJAVČEVE elite. MAFIJA
hrvat_Ante
05. 05. 2016 11.26
+3
Malo si preberi o Persaku, ze leta 91 je bil v parlamentu, bil predsednik neke zveze pisateljev, vmes 12 let uspesno vodil eno bogatejsih obcin...
felix58
05. 05. 2016 12.16
+3
...in sploh ni član desus, no sedaj se je moral včlanit
Bojan Rajh 1
05. 05. 2016 09.53
+20
Ta človek je star 69 let! halo! ? Pa kaj še dela v državni službi, prisklednik?? Da ne govorimo kako aroganten je že po naravi. Poglejte samo njegove izjave v zvezi z grajsko pristavo gradu Snežnik!!! A za ene ZUJF velja, za druge pa ne. BANDA!
Kaj_je_res
05. 05. 2016 09.48
+12
Nobena vlada do zdaj me ni tako razočarala, kot sedanja. Vsi skupaj bi morali oditi in dati priložnost nekomu, ki bo našo državo postavil nazaj na tirnice, očiščeno lobijev, ki srkajo iz sistema.
deathbite
05. 05. 2016 09.29
-16
Tone Peršak je en redkih politikov, kateremu ne morejo očitati ničesar nezakonitega. Njegov umetniški opus ni zanemarljiv. Prav tako poznavanje kulturne problematike. Kot bivši župan Trzina ima tudi izkušnje s financami, katerih vsote presegajo žepnino s katero razpolagamo državljani. Pljuvati po človeku, brez vsakega argumenta pa je primitivno. Seveda vredno sekte in nivoja pripadnikov slovenske desne sramote! Sektaški primitivizem je neizmeren, kar me niti ne čudi.
deathbite
05. 05. 2016 09.31
-10
Sektaši menda ne potrebujejo kulture. Že dolgo trobijo, da je treba kulturo ukiniti. To pove vse o njih!
wolfterier
05. 05. 2016 09.34
+10
Pehšak bo zelo kompatibilen z Ehjavcem,nje...
deathbite
05. 05. 2016 09.37
-4
vučko, še so ljudje, ki so sposobni konstruktivnega dialoga. V sekti nimate NITI ENEGA takega, ki bi intelektualno segal Peršaku vsaj do gležnjev!
deathbite
05. 05. 2016 11.20
-2
No, minusov je kot dreka (vsaka podobnost s sektaši je zgolj namerna), argumentov pa ni. Še manj očitkov Peršaku. Kot ponavadi.
mallonge
05. 05. 2016 11.54
+2
Prosim, da ne pišeš o kulturi, dokler se ne kultiviraš.
deathbite
05. 05. 2016 12.33
-2
Kultiviraš se lahko samo ti in tebi podobni. Da ne boš umrl v bebavosti......SSKJ -kultivirati-1. načrtno se ukvarjati s pripravo zemlje za rast rastlin: kultivirati polja; kultivirati peščeno zemljo / človek morja ne kultivira, temveč ga le izkorišča // načrtno se ukvarjati z rastlinami, zlasti v gospodarske namene:
deathbite
05. 05. 2016 12.35
+0
mallonge je sinonim za "rastlinico"!?....Po pameti sodeč že!
sbštajerec
05. 05. 2016 12.40
+3
deathbite Ne mlati prazne slame Saj je Tone čisto OK samo je pa počaseeennnn tako da ne bo nič naredil do konca te vlade! Karhl pa je tako ali tako en preračunljivec drugega kot afero na afero še ni imel in tudi nič ne zna razen dosti govoriči in menda zna dat prat cote v pralni stroj, ki ga je postavil kar na skupni hodnik. Iz tega se vidi primitivizem človeka ki je kao nek minister! Sramota da nam vlada taka ciganija!
deathbite
05. 05. 2016 12.49
-2
Tone je predvsem poštenjak. Kaj ima zveze Korlov pralni stroj s Peršakom? !
mallonge
05. 05. 2016 13.06
+1
krepiti, razvijati, utrjevati: kultivirati svoje sposobnosti / Žal upam zaman, da se kultiviraš.
misterbin
05. 05. 2016 09.17
+12
Lepo prejemal bo plačo in pokojnino
Vabis
05. 05. 2016 09.10
+13
Kaj je v Sloveniji samo 50 ljudi,kateri si podajajo dobro plačane funkcije? Kje so kateri novi obrazi v politiki?
Vabis
05. 05. 2016 09.13
+9
Očitno se je Korlu povsem in dokončno "sfuzlalo".
korintos23
05. 05. 2016 09.26
-4
deathbite
05. 05. 2016 09.30
-5
Iz sekte prihajajo sami "vrhunski" strokovnjaki nepotizma in polnjenja lastnih žepov! Peršak je intelektualec v pravem pomenu besede. To shiptarski doktor ne bo nikoli!
wolfterier
05. 05. 2016 09.36
+6
V času Demosa je bil član neke stranke.Novinarji o tem nič ne vedo,zanimivo...
deathbite
05. 05. 2016 09.39
-5
Če "novinarji" kunilingusTV-ja ali pa reporterja tega ne vedo, še ne pomeni, da se ni zgodilo. Bil je član DEMOS-a, tudi predsednik Demokratske stranke. Da pa ti to ne veš, mi je čisto jasno. Sektaši veste vse o vsem, dokler ni potrebno mnenja argumentirati! Zanimivo!!
wolfterier
05. 05. 2016 15.45
+1
Jaz vem,pametnjakovič,novinarji pa o tem niso nič napisali.Ne vem,če je bil ravno predsednik.
proletarec1
05. 05. 2016 08.05
+15
ALI NEBI BILO BOLJE DATI PRILOŽNOST, KAKEMU MLADEMU, POŠTENEMU KULTURNIKU??????
Pantokrator
04. 05. 2016 20.58
+28
Spet stari reciklirani ksihti
žlikrofi
04. 05. 2016 20.43
-11
GORENJAK IN TANKA IZ ZLOGLASNE SDS EDINA ZA MINISTRA NA ŽALAH
tankopiš
04. 05. 2016 21.04
+6
sta oba super.Ne pozabi da bo tvoj novi predsednik J.j.
virgo3
04. 05. 2016 20.01
+14
levi lenuh-kandidat za ciprese
ONniON
04. 05. 2016 19.39
+18
peršak je fuč
fafajonka
04. 05. 2016 19.35
+30
Vsi nekdanji vidni LDSovci so se spravili v DESUS, ki jim kot edina stranka še omogoča življenje ob koritu, tako, da bo tudi Erjavec kmalu plesal samo z levo nogo.........:D
mkug5g
04. 05. 2016 19.20
+26
že 30 let pri koritu