Slovenija

Devet reševalk 170 metrov pod zemljo reševalo poškodovanca

Kozina, 14. 04. 2018 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ana-Marija Krese
Komentarji
4

Vsaj desetkrat na leto iz podzemlja rešujejo ljudi ali živali jamarji reševalci. V vsej zgodovini jamarske reševalne službe pri nas in v tujini pa se še ni zgodilo, da bi se na reševanje podala le ženska ekipa. Jamarske reševalke so si organizirale takšno vajo v bližini Kozine, ker se želijo po izurjenosti postaviti ob bok moškim kolegom.

"Ideja o vaji, v kateri bi sodelovale samo jamarske reševalke se je porodila že predlani na eni izmed vaj," pojasnjuje ena od udeleženk vaje Mateja Mazgan. Jamarske reševalke so nato kondicioniranje v jami Burja izvedle že lani janurja, letos pozimi to ponovile v drugi jami, vajo pa zdaj ponovno 'prenesle' v Burjo.

Vaja je potekala po naslednjem - izmišljenem - scenariju:

Skupini jamarjev se je v soboto, 13. aprila, okoli polnoči med obiskom jame Burja na globini 170 metrov in dolžini 200 metrov zgodila nesreča. Med plezanjem po spolzkih meandrih je enemu od njih spodrsnilo, padel je z večje skale in si poškodoval nogo. Med padcem se je udaril v glavo. Toži o bolečinah v nogi in se s težavo premika. Ker je vzmeraj nevarnost podhladitve, so ga člani skupine prenesli na primeren prostor in termično izolirali.

V času nesreče so bile v bližini Burje jamarske reševalke. Imele so hiter dostop do štaba in vhoda v jamo. Oblikovale so delovne ekipe, prvi ekipi pa sta z oskrbovalno opremo odhiteli na pomoč poškodovancu in napeljali telefonski kabel.

Vaja je bila v prvi vrsti namenjena preverjanju delovanja načrta obveščanja in aktiviranja Jamarske reševalne službe (JRS), hkrati pa ugotoviti realno pripravljenost oziroma usposobljenost operativnih jamarskih reševalk za reševanje iz kompleksnih jam in globine.

Trenutno je v Sloveniji preko 12.000 jam, vsako leto pa se jih najde preko 250 novih.

Jamarske reševalke so želele preveriti tudi usposobljenost vodij ekip za pravilno izbiro pri vrsti in količini potrebne opreme za posamezen odsek jame, usposobljenost vodij reševalnih ekip v smislu pravilnega oziroma racionalnega razvrščanja reševalnih ekip v jami ter pravilnega gibanja reševalcev po jami ob manjšem številu udeležencev.

Preverjale so tudi sodelovanje med ekipami v jami in delovanje ostalih ekip na površju (veze, baza, štab, logistika …).

V Sloveniji 83 jamarskih reševalcev, od tega 15 žensk

V Jamarski reševalni službi dela preko pogodbe 83 jamarskih reševalcem. Od tega je 55 operativnih in 28 neoperativnih. Od 83 jamarskih reševalcev je kar 15 žensk (9 operativk, pet neoperativ in ena tečajnica). 

Dokazale smo, da zmoremo same izvesti reševanje iz zahtevne jame. Po oceni jamarskih reševalcem smo vajo izvedle izvrstno. jamarska reševalka Mateja Mazgan

Po navedbah Mazganove je izpit za jamarsko reševalko do sedaj sicer opravilo 23 žensk, a niso več vse aktivne.

Prva ženska je izpit za jamarsko reševalko opravila okoli leta 1995. Povod za to je bil njen brat, ki je bil prav tako zelo aktiven jamar. Za tem so k Jamarski reševalni službi z željo postati jamarske reševalke postopno začele pristopati tudi druge ljubiteljice jam.

"Vaja je odlično stekla. Zbrale smo se ob sedmi uri zjutraj ter nekaj čez peto uro popoldan izvlekle nosila," je bila po zaključku zadovoljna Mazganova. "V nosila smo 'namestile' enega izmed jamarskih reševalcev, saj vsako vajo izvedemo kot bi dejansko šlo za nesrečo. Na vsaki vaji je prisoten tudi zdravnik – v skupini imamo izurjene jamarske reševalce in reševalke, ki so po poklicu zdravniki," je še ponazorila reševalka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ginem
15. 04. 2018 14.05
+0
srecko,sam v jami s toliko zenskami...oz ni...al je
Ramzess
15. 04. 2018 10.46
-8
No ja, saj je bila samo vaja (ne pišite kot da je šlo za dejansko reševanje), ne vem če bi bilo tako tudi v resnici, ko bi šlo zares. Vaja in reklama hkrati, ženske pač.
oježeš
15. 04. 2018 10.27
+2
Sploh ne gledam posnetkov, ki se začnejo z reklamami. Čeprav so mogoče tudi zanimivi.
dinamitek
15. 04. 2018 08.20
+2
in ke za bog hudičevga je posnetek-same reklame