Slovenija

'Nesmiselno bi se bilo vračati k razpravi, ali so zasebne šole potrebne ali ne'

Ljubljana, 05. 02. 2019 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
52

V več let trajajočo razpravo o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol se je s posvetom v predsedniški palači vključil tudi predsednik Borut Pahor. Večina sodelujočih se je strinjala, da so zasebne šole postale pomemben in dobrodošel del slovenskega izobraževalnega sistema, bo pa treba urediti še nekaj stvari, npr. financiranje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zasebne osnovne šole
    02:48
    Iz 24UR: Zasebne osnovne šole
  • Iz SVETA: Posveta o šolstvu
    03:07
    Iz SVETA: Posveta o šolstvu

V močno ideološko obarvano razpravo o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, ki je leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da država javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja financira 85-odstotno, se je z današnjim dnem vključil tudi predsednik države Borut Pahor.

Ta je v predsedniški palači pripravil posvet o odgovornosti države za ustanavljanje in delovanje zasebnih osnovnih šol s poudarkom, da cilj dogodka ni zgolj pogovor o štiri leta stari odločbi ustavnega sodišča, temveč zbližati različne poglede na umeščenost zasebnih šol v slovenski izobraževalni sistem. 

Posvet pri predsedniku države Borutu Pahorju.
Posvet pri predsedniku države Borutu Pahorju. FOTO: Daniel Novakovič/STA

"Posvet ima torej večjo ambicijo od te, da se osredotoči zgolj na vprašanje uveljavitve zavezujoče odločbe ustavnega sodišča glede zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Seveda se razpravljavci temu ne bomo izognili, vendar vas vabim, da to umestimo v koncept širšega premisleka o nadaljnjem razvoju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji," so zapisali v predsednikovem uradu.

Predstavniki dijakov in študentov: razočarani, ker niso prejeli vabil na posvet

Svoja stališča na Pahorjevo pobudo so predstavili strokovnjaki, zdajšnji minister za izobraževanje in trije nekdanji šolski ministri, prav tako pa tudi ustanovitelji ter direktorji zasebnih šol. predstavniki staršev in učiteljev.

"Z razočaranjem in obžalovanjem" pa so novico o posvetu sprejeli predstavniki dijakov in študentov, saj niso bili med prejemniki vabila na dogodek. "Z razočaranjem zato, ker izvoljeni predstavniki dijakov in študentov na posvet nismo bili povabljeni, z obžalovanjem pa, ker smo prepričani, da lahko o teh temah utemeljeno in kompetentno razpravljamo," so predstavniki obeh organizacij zapisali v skupnem sporočilu.

Posvet pri predsedniku Borutu Pahorju
Posvet pri predsedniku Borutu Pahorju FOTO: Daniel Novakovič/STA

Poudarili so, da želijo mladi v Sloveniji prevzeti odgovornost in razpravljati o prihodnosti slovenske družbe. "Hočemo sodelovati kot aktivni deležniki, še posebej v razpravah, ki se tako neposredno tičejo mladih, kot je razprava o prihodnosti slovenskega izobraževalnega sistema. Mladi nočemo biti statisti, nočemo biti kulisa razpravi, kot je to bila dosedanja praksa vaših posvetov. Zato upamo in verjamemo, da boste izvoljene predstavnike dijakov in študentov povabili na prihajajoče posvete, na katerih se razpravlja o družbeno pomembnih in za razvoj Slovenije ključnih problematikah. Mladi želimo soodločati o prihodnosti države, v kateri želimo živeti," so še zapisali dijaki in študenti. 

'Ni nacije, ki bi prepuščala svoje ohranjanje in napredek zasebnim interesom'

Ustavno sodišče je leta 2014 odločilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v delu, ki določa zgolj 85-odstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, neustaven, ker da ustava zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna šola. Zakonodajalcu je zato naložilo, naj v roku enega leta sprejme ureditev, po katerem bo financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah financirano v enaki višini kot v javnih šolah, to je 100-odstotno.

Je pa dopoldanski posvet v predsedniški palači minil v znamenju podajanja na trenutke ostrih mnenj glede umeščanja zasebnih šol v sistem vzgoje in izobraževanja. 

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je uvodoma opozoril, da je šolski sistem temelj ohranjanja nacije. Zato na ministrstvu vztrajajo "na mreži javnih šol, saj ni nacije, ki bi v celoti prepuščala svoje ohranjanje, razvoj in napredek zasebnim interesom". Se je pa strinjal, da je prav, da zasebne šole obstajajo.

Nekdanji šolski minister Igor Lukšič je dejal, da je v zadnjih letih ideološki boj, ki je spremljal razprave o zasebnih in javnih šolah, zvodenel, zato v ospredje prihajajo druga vprašanja, kot na primer, kako odpraviti nekatere čisto tehnične pomanjkljivosti. Pri tem je pozval, naj se to dela počasi in premišljeno.

Na vprašanje, ali so zasebne šole za šolski sistem prednost ali ovira, je nekdanji šolski minister Slavko Gaber odgovoril, da sam rad išče vmesne poti, zato je bil tudi celoten sistem zasebnega in javnega šolstva nastavljen tako, da omogoča logiko "in in" in ne "ali ali". V katero smer bo šel ta sistem v prihodnje, ne ve, meni le, da ne bi smel iti v smer, da bi se iz javnih sredstev v zasebnih šolah ustvarjal dobiček.

'Dokler nimamo pogojev za dobro šolstvo, je razprava o zasebnem šolstvu je toksična'

Ivan Štuhec iz Zavoda Antona Martina Slomška, v okviru katerega delujeta zasebni osnovna šola in gimnazija, je ocenil, da kaj takega ni mogoče. "Finančno stanje v zasebnih šolah nikjer ni tako, da bi se lahko kdo iz tega bogatil. Tu v slovenskem kontekstu ni mogoče delati dobička," je dejal.

Posvet pri predsedniku države Borutu Pahorju.
Posvet pri predsedniku države Borutu Pahorju. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Nekdanja ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je ocenila, da bo treba v prihodnje predvsem razmišljati o tem, kaj "pripuščati in kaj ne pripuščati" v šolski prostor ter ali ga to bogati. 

Predstavnica civilne iniciative Kakšno šolo hočemo Jožica Frigelj je pojasnila, da nasprotujejo javnemu financiranju zasebnikov v šolstvu. "Dokler nimamo zagotovljenih odličnih pogojev za dobro šolstvo, dotlej se je nehigienično pogovarjati o peščici osnovnih šol. Dokler se otroci v javni šoli učijo iz raztrganih učbenikov, telovadijo v nevarnih telovadnicah, dokler učitelji iz lastnih sredstev kupujemo material za izvajanje učnih načrtov, je ta razprava o zasebnem šolstvu toksična," je dejala. 

Sodelujoči z različnim pogledom na to, kaj je imelo v mislih Ustavno sodišče

Nekdanji direktor Zavoda sv. Stanislava, v okviru katerega delujeta zasebni osnovna šola in gimnazija, Roman Globokar temu, da zasebne šole zasledujejo svoje partikularne interese, ni oporekal, poudaril pa je, da gre za interese znotraj "demokratične osnove, na kateri je utemeljenega naša država".

Direktor Waldorfske šole Ljubljana Iztok Kordiš je odgovoril na navedbe, da imajo zasebne šole možnost, da selekcionirajo učence oziroma same prosto izbirajo, koga bodo sprejele in koga ne. "Naš osnovni namen je vključevalnost. Imamo npr. 11,5 odstotka otrok s posebnimi potrebami," je pojasnil.

Vsi sodelujoči so se strinjali, da mora država uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je določilo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v celoti. Se je pa pokazalo, da imajo različen pogled na to, kateri del javnega programa je imelo pri tem v mislih ustavno sodišče.

Predsednik države Borut Pahor.
Predsednik države Borut Pahor. FOTO: POP TV

Globokar je meni, da je imelo ustavno sodišče v mislih 100-odstotno financiranje celotnega javnega programa - tako obveznega, kot so npr. obvezni predmeti, kot razširjenega, kot stanpr. popoldansko bivanje in jutranje varstvo. Makovec Brenčičeva pa je poudarila, da razširjeni program ni obvezen in da se lahko določi tudi drugačno financiranje od 100-odstotnega. Slednje je po njenih besedah upoštevalo tudi ministrstvo v času, ko ga je vodila, ko je predlagalo popravke zakonodaje v smeri, da se obvezni program financira 100-odstotno, razširjeni pa 85-odstotno. Aktualni minister za izobraževanje se danes glede tega ni želel opredeljevati. Dejal je le, da bo to vprašanje prepustil pravnikom.

Pahor: Nesmiselno bi se bilo vračati k razpravi, ali so zasebne šole potrebne ali ne

Za nekdanjega ustavnega sodnika Ernesta Petriča je bistveno, da država v celoti financira tisto, za kar določa, da je obvezno, "lahko pa se pogovarjamo, kaj vse v to sodi".

Predsednik Pahor je na koncu posveta poudaril, da so zasebne šole v zadnjega četrt stoletja postale pomemben del slovenskega izobraževalnega sistema, zato bi se bilo nesmiselno vračati k razpravi, ali so potrebne ali ne. V prihodnje se je treba tako usmeriti predvsem v to, kako graditi naprej, da bo šola pri nas nasploh postala še bolj kakovostna in dostopna. "Zato dajmo misliti vnaprej in pojdimo korak za korakom," je pozval.

Pikalo koaliciji že predstavil štiri možne različice

V tednu dni od neuspele ustavne obtožbe je šolski minister Pikalo koalicijskim partnerjem predstavil štiri različice za uresničitev ustavne odločbe o financiranju javno veljavnih programov v zasebnih devetletkah. Koalicijski partnerji so za eno od omenjenih različic že podprli, minister pa njene vsebine ne razkriva. 

Šolski minister je koaliciji že predstavil štiri različice uresničitve ustavne odločbe iz leta 2014.
Šolski minister je koaliciji že predstavil štiri različice uresničitve ustavne odločbe iz leta 2014. FOTO: Kanal A

Kot je v izjavi novinarjem po seji vlade minuli teden povedal Pikalo, bodo na ministrstvu predloge rešitev, s katerimi nameravajo uresničiti ustavno odločbo, pripravili v nekaj tednih. Pri sprejemanju rešitev želi doseči čim širši konsenz, je pojasnil in dodal, da pa bo z natančno izdelano rešitvijo najprej seznanil koalicijske partnerice in nato tudi druge. S tem je minister odgovoril na vprašanje, ali bo podporo za rešitve iskal tudi pri opozicijskih strankah.

Zaradi neizpolnjevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva se je v torek pred DZ zagovarjal premier Marjan Šarec. Glasovanje je uspešno prestal, saj sta predlog ustavne obtožbe podprli le SDS in SNS, ki sta ga tudi vložili v parlamentarni postopek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Štimec
06. 02. 2019 09.42
+4
Nihče ne misli da nebi smelo biti zasebnih šol, veliko nas pa misli, da zasebne šole nebi smeli plačevati z javnim denarjem. Se bo pojavilo veliko zasebnih institucij, ki bodo hotele imeti plačila iz javnega denarja, pa nimajo pravice do tega, kot tudi zasebne šole ne. Kdor se hoče učiti na zasebni šoli si naj to plača, ker javni program ima v javni šoli zastojn. Zasebna šola bi morala v bistvu državi plačati uporabo javnega programa in ne obratno. Lp
Petur
05. 02. 2019 21.51
+2
Po katerih ucbenikih bodo na primer zgodovino poucevali,saj v osnovni soli mora ucenec razcistiti pojme o nacionalnosti med drugim
anakondabox
05. 02. 2019 21.23
+0
Pozdravljam jasnost mnenja Maje Makovec Brenčič, ki bi bila lahko desna roka ministra Pikala. #večljudivečve
anakondabox
05. 02. 2019 21.20
-1
Ne bom se spuščala v razpravo o dvosmiselnosti institucionalnega in zasebnega izobraževanja, kajti bilo bi nesmiselno in zlasti še destruktivno. Človek bi se ujel v labirint lastnih nezmožnosti in kot Minotaver taval v njem. #dvosmiselnost
Petur
05. 02. 2019 21.08
+7
Kako je to da kakrsno koli zasebnost placuje drzava? Jasno je tu vsakemu da se gre za RKC, Polek tega da imajo nickoliko prekrskov med otroci,jim nej bi dali se del solstva v roke.
User300173
05. 02. 2019 19.22
+13
Kdor želi privat, naj plača iz lastnega žepa. Kaj pa išče teolog Štuhec pri takem posvetu pri predsedniku države? Ni cerkev ustavno ločena od države? Naj se najprej tega držijo,potem naj moralizirajo o Ustavi. Vse se vrti okoli zaslužka, brez tega cerkve poleg ne bi bilo.
JApajaDAja
05. 02. 2019 19.58
+10
vemo, da je rkc prva tam kjer se zavoha denar!
kolbek460
05. 02. 2019 18.25
+17
Vsem zagotovit javno dostopno šolstvo ,vsi ki se pa hočejo šolat privat si ji jo pa naj plačajo,zberejo najdejo učence in naj počno kar hočejo ,po Bolonskem primerlivem učnem procesu ,,amen ,
Kaktus111
05. 02. 2019 17.40
+10
A zdaj gospod Kovačič ne bo kakšnega referenduma zrihtal .......
RupniK
05. 02. 2019 17.34
+26
Res ne vem, zakaj taka dilema? Zasebne šole naj se financirajo iz zasebnih sredstev, državne pa iz državnih. Če je tako, potem naj se tudi vsa zasebna podjetja financirajo iz državnega proračuna, da bo za vse enako!
deratizacija
05. 02. 2019 17.51
+9
Cerkev drek (oprostite izrazu, vendar menim, da je od vseh najprimernejši) meša.
Thinc25
05. 02. 2019 17.53
-9
Zasebne šole se mora financirati samo za tisti del programov, ki se izvaja v tudi v javnih OŠ, ostale programe financirajo starši, v čem je problem?? Ko je bilo treba, na podlagi odločitve US, plačati odškodnine "prebbrisanimm", ni bil problem izpolniti sklep ustavnega sodišča (več sto milijonov EUR).
HorstWiesel
05. 02. 2019 19.00
+14
Tudi tistega dela ni potrebno financirati privat šolam, ker za izvajanje tega programa imamo javne šole.
srebrnibreg
05. 02. 2019 19.08
+15
Zakaj bi morali imeti privat šolo za isto delo kot ga ima javna šola?
bojer
05. 02. 2019 17.30
+11
"Kakšen fantastičen dan", tako nekako se lahko slišijo "uspehi" predsednika države. Zasebnost je zasebnost in nikakor ni mogoče trditi, da so se ustavni sodniki odločili, če je bil rezultat glasovanja "fifti fifti". Take odločitve za razvoj in resne zadeve neke države, kot so šolstvo ne morejo biti sprejemljive. Pričakujmo efekt domin, če mi je tukaj dano zakaj ne tudi tam.
bojer
05. 02. 2019 17.32
+5
Kam smo prišli z nezrelimi in nepremišljenimi odločitvami? Zgolj vprašanje.
bojer
05. 02. 2019 17.36
+15
Mimogrede, cerkev naj najprej poravna vse svoje dolgove do državljanov in vrne vse neopravičeno pridobljene nepremičnine. In tudi tedaj nima nobene pravice ničesar zahtevati od države oziroma državljanov.
sodelujem
05. 02. 2019 17.30
+1
Ko privlegiranci in še marsikdo šola svoje v privat šolah celo v tujini pa vse plača raja je pa v redu?? Drugače se pa dela godlja,privat šole in financiranje javnega programa.Program se financira, ostalo ne.! A je težko razumet???
srebrnibreg
05. 02. 2019 19.20
+6
Zakaj bi sisti program dva krat plačevali? Kdor rabi privat šole naj si jih plača.
Ost1234
05. 02. 2019 19.45
+7
Slovenija premore zadostno število javnih šol in nikakršne potrebe ni po zasebnih! Če pa jo kdo že hoče, naj jo ustanovi in financira! Iz javnih sredstev pa ja ne bomo financiral verskih kapric !! Pa ne gre samo za RKC!!
Ost1234
05. 02. 2019 19.53
+6
Cerkev ne bo uvedla cerkvenega davka! Uvede ga lahko le država! In tega se je bat!! Če malo pobrskate po Supervizorju in seštejete le večje zneske ki jih je država nakazala RKC v nekaj letih ,dobite številko 107.872.215. V tem znesku pa niso zajete vsote nakazane posameznim župnijam... Potem naj jim pa še šolstvo in vrtce finaciramo ....
JApajaDAja
05. 02. 2019 19.59
+6
je pač treba vatikanski sporazum revidirat....na nulo!
veronqa
05. 02. 2019 14.18
+25
To ni njegovo delo. Predsednik se nima kaj vtikati v šolstvo. Pa kaj ni nikogar, ki bi mu povedal, kaj naj sploh počne.
mr_green
05. 02. 2019 17.43
-1
JApajaDAja
05. 02. 2019 19.13
+8
optimistikus
05. 02. 2019 14.10
+32
Kdor hoče imeti privat šolo naj jo tudi plača, še te ki so že bile nekako na silo odprte bi jih trebalo zapreti, pa ne samo osnovne šole, tudi DOBO in podobne, ko bodo katoliške šole jemale vse otroke v izobraževanje, tudi romske, muslimanske in ostalih ver ki jih imamo v sloveniji to kar omogoča javno šolstvo potem se lahko pogovarjajo tudi o denarju.
ivan res grozni
05. 02. 2019 14.19
+29
Janši bo še žal, ko bodo tudi muslimanske šole zahtevale državno sofinanciranje.
User300173
05. 02. 2019 19.30
+3
misterbin
05. 02. 2019 13.55
+30
Pahor oziroma narcis ima samo brigo kako ležati na stopniščnih ograjah in kako se smeje njegova ledik spremljevalka
murinar
05. 02. 2019 14.15
+19
Brakedirt
05. 02. 2019 13.48
+46
cerkev naj uvede cerkveni davek,potem pa lahko s tem financira svoje sole.verniki pa ne bodo imeli nic proti,saj gre za njih.
poneumljanje
05. 02. 2019 13.54
+36
Al pa naj vrnejo ljudem na zahrbten način odvzeto premoženje,(zeljiišča,objekte). Vse so dobili brez plačila.
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.57
+36
država pa naj jim nabije še davek na nepremičnine in za svoje plače naj far poskrbi sam iz svojih fondov! kaj imam jaz z rkc-.pa jih vseeno neprostovoljno plačujem iz btto dohodka!
Brakedirt
05. 02. 2019 14.02
+16
seveda bodo komunisti iz trstenjakove proti,oni so navajeni nic delat in da se jim vse placa.kot v partijskih casih.
ivan res grozni
05. 02. 2019 14.20
+14
Brakedirt
05. 02. 2019 14.24
+6
sodelujem
05. 02. 2019 17.26
-2
Ost1234
05. 02. 2019 19.51
+4
Cerkev ne bo uvedla cerkvenega davka! Uvede ga lahko le država! In tega se je bat!! Če malo pobrskate po Supervizorju in seštejete le večje zneske ki jih je država nakazala RKC v nekaj letih ,dobite številko 107.872.215. V tem znesku pa niso zajete vsote nakazane posameznim župnijam...
fafajonka
05. 02. 2019 13.36
+15
Dragi študenti, malo počakajte, tako hitro pa ne morete vsi priti h koritu,.....vaš čas bo šele prišel, lepo študirajte pa boste nekoč nasledili te, ki so tudi bili študenti. Mesec in Kordiš sta že tam, za vas ostale pa žal ni več prostora...... :-)))
oježeš
05. 02. 2019 14.03
+11
Drži, da e korito za vse premajhno. Ampak, ko bodo zdajšnji dijaki odšli med politike in dobili priložnost debate in odločanja, bodo tudi premišljevali čisto drugače kot danes, ko te možnosti nimajo. Mlade je treba tudi poslušati, saj imajo drugačen pogled in marsikdo še ni pokvarjen. Saj poslušati.
Mihatadesni
05. 02. 2019 13.35
+3
Nobenega financiranja zasebnih osnovnih šol ne bo, pod nobenim pogojem. Pogovarjamo se lahko izključno o financiranju zasebnih fakultet, ki bodo konkurenca javnim ,ki jh je že povozil čas.Če dinozavri vodijo take fakultete, katere je že prehitel razvoj za tri kroge,ni čudno, da imamo to žalost ,kar imamo. Zasebne fakultete financirane za deficitarne poklice, bi bile prava konkurenca javnim in tega se ti fosili ,ki so v tem tako imenovanem akademskem krogu tudi bojijo. Bojijo se vsega novega, bojijo se napredka, predvsem pa konkurence. Financiranje osnovnih in srednjih šol pa res ni potrebno iz strani države. Če že obstajajo potem se naj financirajo iz sredstev, ki jih dobijo iz šolnine, kot sedaj večina privatnih fakultet, ki imajo večjo dodano vrednost , kot pa osnovne šole.
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.43
+32
privat fakultete in dodana vrednost? se ne izide!!! tam diplomira vsak, ki plača...šolnino :-)
ivan res grozni
05. 02. 2019 14.23
+12
V nobeni državi na planetu država ne financira zasebnih fakultet. Fakultete ne izobražujejo za dedicitarne poklice.
Transformerji
05. 02. 2019 13.34
+41
Zakaj pa so razočarani dijaki in študenti? Si sami plačujejo privatno šolanje? Še enkrat: če je šola privatna, naj starši plačujejo čisto vse, glede šolskega programa se pa tudi privatne šole in univerze same odločajo! Še enkrat: če greš k privatnemu zdravniku, ne pokažeš izkaznico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje, ne brigajo ga niti prispevki - važen je samo denar. Ni vidim nobenega vzroka, da bi država (davkoplačevalci) finansirali privatne šole! Pa še to: ali privatni zdravnik, specialist.... dobi plačo od države, ali mora za to poskrbeti s svojim delom kar sam? Vidite, počistimo s tem šolskim sistemom, tako bomo tudi ugotovili, kdo so tisti, ki so v resnici bogati, pa jih ne poznamo. Za privatno šolstvo: NITI CENTA IZ DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA REVNIH DRŽAVLJANOV!
ivan res grozni
05. 02. 2019 14.24
+12
kolbek460
05. 02. 2019 18.14
+2
peresni
05. 02. 2019 13.25
+23
verski svečkarji so našli nov cilj...kako opehariti naivne slovenske sodržavljane!! Njhivovi totalitarni voditelji kričijo privatizacija...ko se gre za njihove zlobne lene riti pa....plačujte vsi za naše norosti!!!
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.28
+8
jaz pa čakam dan, da " nad koalicijski " lukec javno vloži v parlament zahtevo " poslance na minimalce"!
Castrum
05. 02. 2019 13.36
+1
Da se ne govori na pamet, je potrebno navesti konkretne številke: Za financiranje zasebnih OŠ je Slovenija v letu 2018 namenila 4.706.000 €, od tega za OŠ v lasti RKC 1.464.000 €, za Montessori 458.000 €, za inštitut Lilla 126.000 €, in za Walfdorsko šolo 2.700.000 €......Torej za "versko" šolo 30% ali manj kot tretjino.
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.45
+19
poneumljanje
05. 02. 2019 13.52
+18
Sami naj si plačajo al pa v rim študirat !
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.20
+12
tokrat pameten dečko....da ni spustil verskih zagretežev izpod patronata rkc v svoje dvore!