Dimnikarji po novem. Kdo nadzira koga? Se bodo storitve izboljševale ali slabšale? 

Doslej je bilo dimnikarstvo urejeno znotraj državne javne službe, v osnovi je bil sistem takšen, da je imelo določeno območje leta in leta isto dimnikarsko službo, gospodinjstvo pa večinoma istega dimnikarja; okoli 60 dimnikarskih podjetij si je razdelilo približno 500.000 malih kurilnih naprav po državi, cene so bile fiksne ...

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Zdaj je država trg odprla, dimnikarjem namesto koncesij izdala licence za delo, uporabnikom možnost izbire. Izbirate lahko dimnikarja od kjerkoli, lahko ga zamenjate ... določene pa so le najvišje cene.

Kako je zastavljen nov sistem, kaj je dolžnost vašega dimnikarja in kaj je vaša dolžnost, kakšne prednosti lahko prinese nov sistem in kakšne so pasti, ki jih nosi v sebi, je preverjala ekipa 24UR Inšpektor. Da sistem dimnikarske oskrbe že zdaj, pred začetkom kurilne sezone razpada, saj država ni sprejela vseh podzakonskih aktov, da ne deluje evidenca kurilnih naprav, kamor morajo poročati dimnikarji,  da ni nadzora in da je kaos, opozarjajo že zdaj civilne iniciative in nekateri dimnikarji. Pristojno ministrstvo kritike zavrača in pravi, da gre za zavajanja. Za podzakonske akte in za nadzor bodo poskrbeli, obljubljajo. 

Novinarka Petra Čertanc Mavsar je bila na terenu z dimnikarji, pogovarjala se je z uporabniki dimnikarskih storitev (mnogi od njih so zadovoljni, ker so lahko zamenjali dimnikarja, s katerim niso bili zadovoljni; večina pa je ostala pri starem dimnikarju), predstavniki vlade, velikimi in malimi dimnikarskimi podjetji ...  Čeprav so prosta izbira, sproščen trg in dejstvo, da po novem niste prisiljeni imeti točno določenega dimnikarja ne glede na njegove storitve in točno določeno ceno, prednosti dimnikarskega sistema po novem, prinaša ta tudi pasti. In nekatere se že kažejo.

Nekaterim uporabnikom namreč nista na prvem mestu varnost in kakovost, ampak zgolj to, da pridejo čez čim ceneje. Zato, kot opozarjajo nekateri dimnikarji, bodo nekateri uporabniki zavračali tiste dimnikarje, ki jim bodo naložili ukrepe, ki bi jih nekaj stali, in bodo raje izbirali dimnikarje, za katere bodo vnaprej vedeli, da "ne komplicirajo" in zato stanejo najmanj. Da bodo torej pri nekaterih prosperirali zgolj "prijazni" in ne "kakovostni" dimnikarji.

Kako to izgleda konkretno, v praksi, boste videli jutri v rubriki 24UR Inšpektor v oddaji 24UR ob 19. uri.

Inšpektor

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 56
ferencz 21.10.2017 09:41:18
Še naprej volite LDS-SMC stranko!
Več komentarjev