Slovenija

Mariborska univerza ne bo ukrepala zoper dekana, ki je diplomo svoje študentke prodal Darsu

Ljubljana, 27. 07. 2015 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
78

Še naprej odmeva afera prodaje diplome, v katero je vpleten dekan EPF Logožar. Sviz meni, da gre za brezsramno okoriščanje s tujim intelektualnim delom, ŠOS pa, da ne gre za osamljen primer. Na mariborski univerzi pa pravijo, da stvar za njih ni aktualna, bodo pa uvedli notranji postopek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Darsu prodal diplomsko nalogo svoje študentke
    02:18
    Iz SVETA: Darsu prodal diplomsko nalogo svoje študentke
  • Iz 24UR: Univerza (še) ne bo ukrepala zoper dekana
    02:24
    Iz 24UR: Univerza (še) ne bo ukrepala zoper dekana
Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru FOTO: Mia Media

Afera, ki je močno pretresla akademske kroge, pa tudi celotno slovensko javnost, je le pokazala na težavo, ki se vleče že leta. Spomnimo, da je dekan EPF Klavdij Logožar Darsu prodal diplomsko nalogo svoje nekdanje študentke, slednja pa za to dejanje ni vedela. Logožar je sicer bil njen mentor, za diplomo pa je prejel kar 24.000 evrov. Posel naj bi sklenil s takratnim sodelavcem in članom uprave DARS Janom Žanom Oplotnikom, trenutnim prorektorjem Univerze v Mariboru.

Mariborska univerza očitno proti dekanu ne bo ukrepala. Pravijo, da stvar za njih ni aktualna, da je tako in tako zastarala, bodo pa uvedli notranji postopek. Pojasnili so, da je univerza že v letu 2009 obravnavala zadevo in Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so navedli na univerzi.

Visokošolski sindikat Slovenije pa od dekana EPF Logožarja in prodekana Oplotnika pričakuje, da se bosta takoj umaknila s funkcij v univerzitetni administraciji, sicer pričakuje ukrepanje rektorja mariborske univerze.

O odstopu ne razmišljam. Priznam, storil sem napako, da takrat študentke o tem nisem obvestil. Bi pa to moral storiti. Logožar za oddajo Svet

Pozivi k njegovemu odstopu se vrstijo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakuje, da bosta mariborska Ekonomsko-poslovna fakulteta in vodstvo Univerze v Mariboru ustrezno sankcionirala sporno prodajo diplomskega dela ter s primernimi ukrepi v prihodnje zagotovila krepitev ugleda univerzitetne sfere. Menijo, da gre v tem primeru za "brezsramno okoriščanje s tujim intelektualnim delom".

Sviz je ogorčen spričo izkazane moralne in akademske nekulture ter meni, da so bila s prodajo avtorskega dela, ki je nastalo v sklopu študija, preko dekanovega zasebnega podjetja grobo prezrta in zlorabljena temeljna načela akademske poštenosti ter intelektualne lastnine. Poudarjajo, da je za njihov sindikat takšno komercialno delovanje ozke skupine posameznikov v javnih izobraževalnih zavodih povsem nedopustno.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pa poudarja, da je akademska nepoštenost vsak dan v novi preobleki. Boji se, da primer ni osamljen, saj področje avtorstva del študentov ni sistemsko urejeno.

Vse oškodovane študente pozivamo, naj se obrnejo na ŠOS, kjer jim bomo skušali zagotoviti ustrezno svetovanje ter po potrebi tudi pravno pomoč. ŠOS

"Kljub temu, da imajo določene fakultete (za EPF podatka nismo našli) v lastnih aktih določilo, da so diplomska dela "last fakultete" se nam to ne zdi sprejemljivo, predvsem pa ne na način, da se fakulteta ali tam zaposleni posameznik s tem materialno okorišča, brez kakršnegakoli soglasja prizadetega študenta," še dodaja ŠOS, ki pravi, da jih je primer šokiral. Z zanikanjem odgovornosti vpletenih pa se samo še dodatno krepi njihov dvom v (akademsko) poštenost visokošolskih profesorjev, celo takih, ki na zavodih zasedajo najvišja mesta. "Ker kaže dejanje tudi znake korupcije, vidimo, da je ta močno prisotna v našem akademskem prostoru," pravi.

Že leta se govori tudi o tem, da nekateri mentorji in profesorji svojim študentom kradejo ideje in jih tudi izkoriščajo kot poceni delovno silo.

"Tudi sicer se na ŠOS velikokrat srečujemo z vprašanjem avtorskih pravic študentov, ki v okviru študijskega procesa sodelujejo pri (znanstveno)raziskovalnem delu. To vključevanje študentov sicer spodbujamo, a žal se – po pričevanjih študentov – pogosto dogaja, da postanejo poceni (ali celo brezplačna) izkoriščana delovna sila, pod izdelke pa se na koncu podpišejo mentorji; študenti pogosto niso niti navedeni kot soavtorji ali vsaj sodelavci pri projektu, raziskavi ipd., kaj šele da bi za delo prejeli ustrezno plačilo," pravijo na študentski organizaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr0fek
28. 07. 2015 20.08
Kot je nekdo napisal. Model se je okoristil na račun študentke in nas, davkoplačevalcev. Ne pozabimo na kakšen način je sploh potekalo javno naročilo iz strani Dars-a. Dars je k oddaji ponudbe pozval pet kandidatov. Dve ponudbi od petih je oddal kar Logožar: prvo v imenu inštituta in drugo kot samostojni podjetnik, ki je dejavnost uradno prijavil dva meseca prej. Najcenejšo ponudbo v znesku 15.600 evrov je oddal celjski Ceeris, ki pa je konec maja 2008 od ponudbe odstopil, ker naj bi "naknadno ugotovil, da ta ne ustreza tehničnim in ekonomskih zahtevam". Potem ko je iz tekme izstopil Ceeris, se je sodelovanju odpovedal tudi inštitut. To pa je pomenilo, da je lahko Logožar pogodbo z Darsom sklenil kot zasebnik. Darsu je tako po drugem razpisu ceno študije uspelo podražiti še za več kot 1000 evrov.
FC Chelsea2
28. 07. 2015 14.09
+4
zakaj bi an če lahko ščitijo svoje barabe in s tem so povedali vsem vi kr počnite to še naprej nč se vam ne bo zgodilo ne boste za nič odgovarjali
AnalogGirl
28. 07. 2015 14.01
+3
Ha, ha, ha... Samo v Sloveniji... Aktualne so zdaj kakšne novejše diplomske naloge...
JanezNovakJohn
28. 07. 2015 14.00
+7
Pa to ni res. Pri nas če si naš lahko delaš vse. Tudi ubijaš in kradeš, vohuniš, podkupuješ izdajaš državo....
tdjm
28. 07. 2015 13.08
+6
Hehe, tujo zadevo ukradeš in prodaš, na TV se malo bogega narediš, prodaš izjavo kot on in si dalje gospod. Slovenija, moja dežela...
windmaster
28. 07. 2015 13.07
+7
218 vinjet za osebni avto moramo kupiti da pokrijemo tole darsovo barabijo in nihče ne razmišlja o odstopu? A se hecajo? Aufbiks pa čreva na plot!
qwery
28. 07. 2015 12.38
+14
pa kako so lahko eni nadzorniki v državnih firmah, pa prorektorji na univerzah, pa profesorji na faxih, pa mentorji, somentorji, lastniki privat firm, kaj so supermani ali kaj, a nekateri pa še ene službe ne moremo dobiti...eni se lahko vajlajo v denarju, drugi pa še za kruh nimajo...kje je tukaj pravica, super država res nimaš kaj
qwery
28. 07. 2015 13.04
+11
kje je tukaj pravica, še verjamete, da smo vsi v istem čolnu, pa da je potrebno varčevati, kot nam neprestano govorijo, ljudje ne biti naivni, elita je lepo zase poskrbela...
24Ppkur
28. 07. 2015 11.17
+6
Kot je zagotovo vsakemu idiotu jasno, je diplomsko ali magistrsko ali doktorsko delo avtorsko delo in v tem primeru je avtor študentka (mentor ni avtor!), ki od prodaje nima nič. Vsem je jasno, da je šlo za kršitev avtorskih pravic, kljub nekakšnim členom, da so diplomska dela last Univerze .... Kljub temu, menim, da brez vednosti študentke takšno dejanje ni higienično in bi vsakdo, ki se poslužuje takšnih dejanj, moral sprejeti odgovornost v smislu odpustitve z delovnega mesta. Ma, Mariborsko univerzo bi bilo potrebno zapret, toliko je takšnih in podobnih, tudi koruptivnih, dogodkov ... študentje pa prihajajo s te Univerze brez osnovnega znanja in od njih pričakujemo, da bodo nekoč vodilni gospodarstveni kader. Naivno!
anonymous82
28. 07. 2015 10.50
+11
Potem pa naj sedaj da/vrne tej študentki teh 24.000 eurov, če prizna, da je storil napako, da je takrat ni obvestil.
merdzan
28. 07. 2015 10.51
+7
enakostzavse
28. 07. 2015 10.34
+18
Dober vzgled dajejo bodočim akademikom. Krast je treba, varat je treba, ne delit znanja, ker to ne prinese dnarja. Prevare in kraje pa ti prinesejo izobilje. Torej , študentje, se da tudi pri takih kupit kak izpit, če vam ravno tukaj ne gre. Pa še to. Ne verjamem da je ta "poštenjak" z epfja dobil celih 24 jurjev. Sta si zdarsovcem razdelila "nagrado", ker je ta poskrbel, da na darsu nihče ni spraševal zakaj je ta študija tako draga.
pkorosec
28. 07. 2015 10.56
+6
seveda ... in potem se "nekateri neopredeljeni" cudijo zakaj drzavljani pozdravljajo umik drzave in privatizacijo vseh firm.
pkorosec
28. 07. 2015 10.26
+6
Drzava naj neha financirat to zalego! Naj uvedejo solnine, pa me zanima obisk.
Mars
28. 07. 2015 10.07
+7
Vrana vrani ni in ne bo izkljuvala oči. Upam, da ni kdo toliko neumen, da misli nasprotno.
4151
28. 07. 2015 09.38
+25
Sami pokvarjenci na tej univerzi...že več kot 10 let. Sram jih bilo! Imajo se pa za največje "frajerje" daleč naokoli... vodstvo in zaposleni - bruh! ...ampak so zelo ponosni sami nase in se s tem ponašajo in hvalijo.... s tem se vidi kak navaden "ološ" so....
York
28. 07. 2015 09.29
+32
Zavržna dejanja javnih uslužbencev, politikov in državnikov, kot so: goljufije, ponarejanje, kraja, laži, zavajanja ...... itd. so očitno v naši državi sprejemljiva. Odsotne so že minimalne moralne vrednote. In vendar je na nas, običajnih državljanih, da zadeve spravimo v red. Odločno bi morali povzdigniti glas in zahtevati zamenjavo tatin.ske zale.ge, ker drugače ne bomo preživeli, mi, ne oni! Kaj delajo nevladne organizacije in zakaj ne organizirajo javnih protestov? Nedopustno bo, če bo gospod Ložar dogodek "preživel" in ostal dekan!
gekados
28. 07. 2015 10.13
+0
Ce bi se bil jj na oblasti bi bili protesti vsak dan.............pac so zdal levaki in ni potrebe za proteste,na zalost
enakostzavse
28. 07. 2015 10.30
+1
gedakos, a ti je pomirjevalo popustilo, al pa je pomanjkanje šmarnce. Obvezno zdravljenje, ti priporočam.
cool_cat
28. 07. 2015 09.28
+31
Pokvarjenci!! In taki "profesorji" te pred tem še na izpitih zajebavajo! Marš!!
snifff
28. 07. 2015 09.26
+28
"O odstopu ne razmišljam. Priznam, storil sem napako, da takrat študentke o tem nisem obvestil. Bi pa to moral storiti." Toliko o kakršnikoli odgovornosti v javni upravi, fučka se njemu, pa kaj če je naredil p.i.z.d.a.r.i.j.o in še zraven zaslužil, za crknit no.
Mungos2
28. 07. 2015 09.24
+21
Večjo izobrazbo imaš, večji lopov si !!!!!!!!!
masai mara
28. 07. 2015 09.17
+17
tipična slovenska zgodba kjer svojat sciti drug drugega..tam imajo po mojem vsi dosti masla na glavah
motorist_mb
28. 07. 2015 09.13
+15
nitiniti
28. 07. 2015 09.09
+39
kdor je zaposlen v javni upravi, ne bi smel imeti s.p.-ja