Mariborska univerza ne bo ukrepala zoper dekana, ki je diplomo svoje študentke prodal Darsu

Še naprej odmeva afera prodaje diplome, v katero je vpleten dekan EPF Logožar. Sviz meni, da gre za brezsramno okoriščanje s tujim intelektualnim delom, ŠOS pa, da ne gre za osamljen primer. Na mariborski univerzi pa pravijo, da stvar za njih ni aktualna, bodo pa uvedli notranji postopek.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Univerza v Mariboru - 8

Univerza v Mariboru (Foto: Mia Media)

Afera, ki je močno pretresla akademske kroge, pa tudi celotno slovensko javnost, je le pokazala na težavo, ki se vleče že leta. Spomnimo, da je dekan EPF Klavdij Logožar Darsu prodal diplomsko nalogo svoje nekdanje študentke, slednja pa za to dejanje ni vedela. Logožar je sicer bil njen mentor, za diplomo pa je prejel kar 24.000 evrov. Posel naj bi sklenil s takratnim sodelavcem in članom uprave DARS Janom Žanom Oplotnikom, trenutnim prorektorjem Univerze v Mariboru.

Mariborska univerza očitno proti dekanu ne bo ukrepala. Pravijo, da stvar za njih ni aktualna, da je tako in tako zastarala, bodo pa uvedli notranji postopek. Pojasnili so, da je univerza že v letu 2009 obravnavala zadevo in Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so navedli na univerzi.

Visokošolski sindikat Slovenije pa od dekana EPF Logožarja in prodekana Oplotnika pričakuje, da se bosta takoj umaknila s funkcij v univerzitetni administraciji, sicer pričakuje ukrepanje rektorja mariborske univerze.

O odstopu ne razmišljam. Priznam, storil sem napako, da takrat študentke o tem nisem obvestil. Bi pa to moral storiti.
Logožar za oddajo Svet

Pozivi k njegovemu odstopu se vrstijo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakuje, da bosta mariborska Ekonomsko-poslovna fakulteta in vodstvo Univerze v Mariboru ustrezno sankcionirala sporno prodajo diplomskega dela ter s primernimi ukrepi v prihodnje zagotovila krepitev ugleda univerzitetne sfere. Menijo, da gre v tem primeru za "brezsramno okoriščanje s tujim intelektualnim delom".

Sviz je ogorčen spričo izkazane moralne in akademske nekulture ter meni, da so bila s prodajo avtorskega dela, ki je nastalo v sklopu študija, preko dekanovega zasebnega podjetja grobo prezrta in zlorabljena temeljna načela akademske poštenosti ter intelektualne lastnine. Poudarjajo, da je za njihov sindikat takšno komercialno delovanje ozke skupine posameznikov v javnih izobraževalnih zavodih povsem nedopustno.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pa poudarja, da je akademska nepoštenost vsak dan v novi preobleki. Boji se, da primer ni osamljen, saj področje avtorstva del študentov ni sistemsko urejeno.

Vse oškodovane študente pozivamo, naj se obrnejo na ŠOS, kjer jim bomo skušali zagotoviti ustrezno svetovanje ter po potrebi tudi pravno pomoč.
ŠOS

"Kljub temu, da imajo določene fakultete (za EPF podatka nismo našli) v lastnih aktih določilo, da so diplomska dela "last fakultete" se nam to ne zdi sprejemljivo, predvsem pa ne na način, da se fakulteta ali tam zaposleni posameznik s tem materialno okorišča, brez kakršnegakoli soglasja prizadetega študenta," še dodaja ŠOS, ki pravi, da jih je primer šokiral. Z zanikanjem odgovornosti vpletenih pa se samo še dodatno krepi njihov dvom v (akademsko) poštenost visokošolskih profesorjev, celo takih, ki na zavodih zasedajo najvišja mesta. "Ker kaže dejanje tudi znake korupcije, vidimo, da je ta močno prisotna v našem akademskem prostoru," pravi.

Že leta se govori tudi o tem, da nekateri mentorji in profesorji svojim študentom kradejo ideje in jih tudi izkoriščajo kot poceni delovno silo.

"Tudi sicer se na ŠOS velikokrat srečujemo z vprašanjem avtorskih pravic študentov, ki v okviru študijskega procesa sodelujejo pri (znanstveno)raziskovalnem delu. To vključevanje študentov sicer spodbujamo, a žal se – po pričevanjih študentov – pogosto dogaja, da postanejo poceni (ali celo brezplačna) izkoriščana delovna sila, pod izdelke pa se na koncu podpišejo mentorji; študenti pogosto niso niti navedeni kot soavtorji ali vsaj sodelavci pri projektu, raziskavi ipd., kaj šele da bi za delo prejeli ustrezno plačilo," pravijo na študentski organizaciji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 78
kr0fek 28.07.2015 20:08:46
Kot je nekdo napisal. Model se je okoristil na račun študentke in nas, davkoplačevalcev. Ne pozabimo na kakšen način je sploh potekalo javno naročilo iz strani Dars-a. Dars je k oddaji ponudbe pozval pet kandidatov. Dve ponudbi od petih je oddal kar Logožar: prvo v imenu inštituta in drugo kot samostojni podjetnik, ki je dejavnost uradno prijavil dva meseca prej. Najcenejšo ponudbo v znesku 15.600 evrov je oddal celjski Ceeris, ki pa je konec maja 2008 od ponudbe odstopil, ker naj bi "naknadno ugotovil, da ta ne ustreza tehničnim in ekonomskih zahtevam". Potem ko je iz tekme izstopil Ceeris, se je sodelovanju odpovedal tudi inštitut. To pa je pomenilo, da je lahko Logožar pogodbo z Darsom sklenil kot zasebnik. Darsu je tako po drugem razpisu ceno študije uspelo podražiti še za več kot 1000 evrov.
Več komentarjev