Slovenija

Ko ni težko tudi več kot štiri ure stati v vrsti za 'čiščenje' starih grehov

Ljubljana, 31. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
120

Te dni se na referatih fakultet tre študentov različnih generacij, ki se jim mudi oddati diplomska dela. Fotokopirnice delajo s polno paro. Za študente starih predbolonjskih študijskih programov se namreč izteka rok za dokončanje študija. Teh naj bi bilo po nekaterih ocenah med 10 in 12 tisoč, a vsi zagotovo ne bodo uspeli v roku izpolniti študijskih obveznosti.

Na tisoče študentov mrzlično zaključuje diplomska dela.
Na tisoče študentov mrzlično zaključuje diplomska dela. FOTO: Thinkstock

Ustvarjanje družine in zaposlitev še v času študija sta za marsikaterega študenta "zamudnika" glavna razloga, da je z dokončanjem študija odlašal do zadnjega. Pred referati fakultet se tako v zadnjih dneh pred iztekom roka za prijavo na diplomske zagovore vijejo dolge vrste študentov, ki tudi več ur čakajo na oddajo diplomskih del. Nekateri med njimi so študij na starih študijskih programih prekinili že pred več desetletji. 

Fotokopirnice delajo s polno paro, precej so v tem času zaslužili tudi lektorji. 

Roki za prijavo tem, oddajo zaključenega diplomskega dela ter prijavo na zagovor se sicer od fakultete do fakultete razlikujejo. Mnoge fakultete so svoje študente pozivale, naj s pisanjem diplomskih nalog zaključijo še pred poletjem. Pri nekaterih se rok za dokončanje, oddajo diplome in prijavo na zagovor izteka ta teden. S tem želijo namreč zagotoviti, da bodo preobremenjeni mentorji in člani komisij lahko do konca septembra izvedli vse potrebne zagovore. 

Okoli 10 tisoč študentov zaprosilo, da bi zaključili študij 'po starem'

Natančnih podatkov o tem, koliko je takšnih študentov, ki bi radi 'počistili' stare grehe, ni, po nekaterih ocenah pa se številka giblje med 10 in 12 tisoč. Fakultete sicer težko napovejo, koliko študentom, ki so jim odobrili dokončanje študija, bo tudi dejansko uspelo diplomirati. 

Na Univerzi v Ljubljani ocenjujejo, da želi študij po predbolonjskem sistemu do konca septembra zaključiti okoli 8300 študentov. "Ta številka je res okvirna, saj ne moremo vedeti, koliko študentov bo do 30. septembra 2016 uspelo opraviti vse obveznosti," je pojasnil prorektor Univerze v Ljubljani za področje pedagoškega dela Goran Turk.

Tudi na Univerzi v Mariboru ocene o tem, koliko študentov bi rado zaključilo študij, niso podali, saj, kot pravijo, je to prostovoljna odločitev posameznika in je težko napovedati, koliko jih bo postopek dejansko izpeljalo do konca.

Študentov predbolonjskih študijskih programov, ki so zaprosili za zaključek študija na fakultetah Univerze na Primorskem, je bilo 12. julija okoli 810. Od tega jih je 545 na dodiplomskem študiju in okoli 265 na podiplomskem študiju. Glede na to, da zagovori potekajo skoraj vsak dan, pa težko ocenjujejo, koliko jih je študij že zaključilo.

Septembra bodo mentorji in ostali člani komisije zelo obremenjeni, saj poleg diplomantov starega programa v tem obdobju nameravajo diplomirati tudi številni študenti bolonjskih programov. Ti namreč prav tako lovijo rok, da se lahko vpišejo na drugo stopnjo bolonjskega študija.

Med fakultetami imajo največ 'zamudnikov' na ljubljanski Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede

Največ študentov starih programov, ki so izrazili željo po zaključku predbolonjskih študijskih programov, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam je v zadnjih dveh letih prošnjo za dokončanje študija po starih programih oddalo 1400 dodiplomskih študentov. Letos je diplomiralo že 372 študentov. Na septembrski rok za zagovore diplomskih del pa se je prijavilo že 438 študentov, a pričakujejo, da jih bo še vsaj 200, saj prijava na zagovore in ustne dele diplomskih izpitov na tej fakulteti poteka do 7. septembra.

"Posebnost UL FF so dvopredmetni programi  teh je večina, kjer morajo študentje za zaključek študija uspešno dokončati oba študijska programa, in različni načini dokončanja študija po posameznih programih, saj morajo na nekaterih programih študentje poleg zagovora diplomskega dela opraviti še pisni in/ali ustni diplomski izpit," je pojasnila Polona Movrin, strokovna sodelavka za spremljanje dejavnosti fakultete.

Rok za oddajo diplomskega dela na referat se od fakultete do fakultete razlikuje.
Rok za oddajo diplomskega dela na referat se od fakultete do fakultete razlikuje. FOTO: Thinkstock

Na Fakulteti za družbene vede so v zadnjih dveh letih 1000 študentom odobrili prošnje za dokončanje študija. Rok za oddajo diplomskih del in prijavo na zagovor je 1. september. "Na dodiplomskem študiju je še 420 študentov, ki so opravili vse izpite in imajo veljavne prijave tem. To je tudi maksimalno število predbolonjskih študentov, za katere lahko pričakujemo oddajo do 1. 9. 2016 in zagovor do 30. 9. 2016. Ocenjujemo, da je samo v zadnjih 2 dneh svojo diplomo oddalo 130 študentov oz. študentk," je pojasnila Nina Erjavec s FDV.

Na Pravni fakulteti v Ljubljani je letos na starem dodiplomskem programu diplomiralo že 43 posameznikov, možnost za dokončanje dodiplomskega študija ima še 47 študentov in študentk. Na fakulteti so imeli letos precej več dela s študenti znanstvenega magisterija. "V letošnjem letu je uspešno opravilo zagovor znanstvenega magisterija 192 študentov, na zagovor znanstvenega magisterija pa čaka še 9 študentov. Magistrirati bi želelo še sedem študentov, ki so oddali zaključno delo in 22 študentov, ki imajo potrjeno temo magistrske naloge,"  je pojasnil tajnik fakultete Boštjan Koritnik. Fakulteta je bogatejša tudi za eno predbolonjsko doktorandko, na oceno doktorske disertacije in morebitni zagovor pa čakata še 2 doktorandki.

Rok 30. 9. 2016 je zakonski rok, ki ga določa Zakon o visokem šolstvu, sprejet leta 2004. Določbo zakona lahko spremeni le zakonodajalec, torej vlada. A kot kaže, tega ne namerava storiti. Podaljšanju roka za dokončanje starih študijskih programov pa nasprotuje tudi Rektorska konferenca, saj je bilo 12 let, kot pravijo, dovolj dolgo prehodno obdobje.

Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani so prejeli 210 prošenj za dokončanje starega dodiplomskega študija ter 400 prijav tem magistrskih del. 

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko so prošnje za dokončanje študija po starem predbolonjskem programu odobrili 252 študentom. Od tega jih je 184 dodiplomskih, 68 pa podiplomskih študentov. Tudi na tej fakulteti bo septembra precej vroče, saj je doslej študij zaključilo 65 dodiplomskih ter 17 podiplomskih študentov. Teoretično je tako kandidatov za zagovor tik pred iztekom roka še okoli 170.

Na Biotehniški fakulteti je po zadnjih evidencah 315 študentov, ki so naloge oddali in se pripravljajo na zagovor. Na Fakulteti za farmacijo imajo študenti za oddajo diplomskih del časa še do 10. septembra. Pričakujejo, da bo večini od približno 70 študentov, ki nameravajo zaključiti študij po starem programu, to tudi uspelo.

Na Fakulteti za socialno delo je polovica zamudnikov že zaključila študij po starem programu. Doslej so namreč opravili že 55 zagovorov študentk in študentov. "Do 31. 8. 2016 pričakujemo še okoli 50 oddaj diplomskih del," so pojasnili na fakulteti. Na fakulteti pa so letos dobili tudi okoli 50 magistrov in doktorjev znanosti starih študijskih programov.

Od 159 študentov, ki so jim odobrili temo diplome, in 10 kandidatov za magisterij in doktorat, je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo študij do danes zaključilo le okoli 20 odstotkov na dodiplomskem oziroma 70 odstotkov na podiplomskem predbolonjskem študiju. Ostali bodo skušali zadnjo študijsko obveznost opraviti v septembru. A kolikim bo to dejansko uspelo, na fakulteti ne vedo, saj "o številu diplomantov, ki imajo diplomska dela še v pregledu pri mentorjih in članih komisije za zagovor, ne vodijo uradne evidence".

V zadnjih mesecih se je pojavljalo več pobud, da bi država podaljšala rok, do katerega je treba dokončati stare študijske programe. O tem je na pobudo stranke SDS razpravljal tudi odbor DZ za izobraževanje.

Komisije imajo v načrtu tudi po deset zagovorov na dan

"Skrajni rok za dokončanje starih študijskih programov je povzročil nadpovprečne obremenitve tako pedagoškega kadra kot strokovnih služb, ki morajo administrativno voditi dokončanje študija vsakega posameznega diplomanta," poudarjajo na Fakulteti za arhitekturo. Tam je za dokončanje študija v začetku leta zaprosilo okoli 250 študentov. Od tega pričakujejo, da jih bo 175 septembra tudi diplomiralo. Na fakulteti so organizirali pet dodatnih komisij, ki bodo v dveh dneh vsaka opravile po 10 zagovorov na dan. Tako nameravajo v dveh dneh prisluhniti okoli 100 študentom.

Diploma
Diploma FOTO: Thinkstock

Na Fakulteti za računalništvo so izračunali, da so imeli mentorji poleg rednih študentov vsak še po tri kandidate s starih dodiplomskih programov in enega kandidata s starih podiplomskih študijskih programov.

"Obremenitve mentorjev in zaposlenih v strokovnih službah večkrat presegajo vse veljavne normative, kar se odraža v izgorelosti zaposlenih," opozarjajo na Fakulteti za strojništvo. Tam namerava do konca septembra študij zaključiti še 43 kandidatov na starem univerzitetnem študiju in 180 kandidatov na visokošolskem študiju.

Tudi mentorji in mentorice na Fakulteti za družbene vede so ponekod tudi tri- in večkratno preobremenjeni zaradi navala starih študentov. "Letos pedagogi in pedagoginje namesto raziskovalnemu delu in pisanju člankov pomladni in poletni čas namenjajo prebiranju in popravljanju diplomskih in magistrskih del – kot mentorji, mentorice in kot člani, članice komisij," so pojasnili na fakulteti.

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo pričakuje, da bo septembra diplome, magisterije in doktorate skušalo pridobiti še okoli 210 študentov. 156 je to od začetka leta do danes že uspelo. Glede na izkazan interes v začetku leta in dejansko izpeljanih postopkih do predvidenih rokov pa okoli 100 študentom to ne bo uspelo. V primerjavi s preteklimi leti se je na fakulteti od junija do septembra kar podvojilo število zagovorov zaključnih nalog. Poleg tega so mnogi študenti morali opraviti še določene izpite, tako da so imeli profesorji v juniju in juliju dvakrat več dela kot ponavadi.

Med študenti, ki so morali do konca septembra diplomirati, je bila tudi najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze. Naziv profesorice razrednega pouka je pridobila maja. Te dni se na zagovor diplome pripravlja tudi vremenarka in radijka Jana Morelj.

Namesto na diplomski zagovor se nekateri pripravljajo na zadnji izpit ...

Študenti obeh Medicinskih fakultet (MF) študij zaključijo z zadnjim opravljenim izpitom in ne diplomskim delom. Tudi zanje velja rok 30. september za dokončanje vseh študijskih obveznosti, če so bili na fakulteto vpisani še pred bolonjskim sistemom. Tistim, ki jim v tem času ne bo uspelo zaključiti študija, bo fakulteta omogočila prehod na bolonjski program.  

Prav tako diplomskih nalog ne pišejo na Veterinarski fakulteti. Študenti – teh, ki bi radi zaključili študij po starem programu naj bi bilo še okoli 16 – bodo naziv pridobili po opravljenem zadnjem izpitu, za katerega imajo čas do konca septembra.

Kaj če študentu ne uspe?

Tudi če imajo študenti opravljene vse izpite, a jim ne bo uspelo zaključiti diplome in opraviti zagovora, po 30. septembru tega več ne bodo mogli storiti. Kaj jim torej preostane? Bodo izpiti in študijske obveznosti, ki so jih v preteklih letih opravili, 'propadli'?

Fakultete bodo tem študentom omogočile, da se bodo, če bodo želeli pridobiti naziv, lahko vpisali na bolonjske študijske programe. "V primeru prehoda na bolonjske študijske programe se vsakega študenta obravnava individualno in se mu prizna določene obveznosti, ki jih je opravil na starem študijskem programu," pravijo na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

S tem pa se odpirajo tudi številna vprašanja, opozarjajo na fakultetah. Denimo število dodatnih prostih mest, ki bi jih morala fakulteta vsako leto razpisati. Dodatno delo bi to pomenilo tudi za Komisijo za študijske zadeve, ki bo morala prošnje za prehod na bolonjski sistem obravnavati individualno, določiti letnik, v katerega se študent lahko vpiše in diferencialne izpite, ki jih mora za to opraviti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bloobyu
31. 08. 2016 20.48
+3
jaz jutri zjutraj zagovarjam..plačala sem 620€, kriva sem seveda sama, ker nisem zaključila že prej. ne moti me tale rok, dejansko pomeni eno orng brco v tazadnjo in tisti, ki je mislil zaključit, bo. imam službo za nedoločen čas, ki sem jo dobila zgolj na podlagi srednješolske izobrazbe, ampak se mi vseeno zdi škoda, da ne bi zaključila, ker sem imela narejene vse izpite že 2 leti nazaj. bo pa tale diploma, kot je že marsikdo rekel, samo papir in tudi o službi v tej panogi lahko samo sanjam. FF pač, zdaj je kar je. nisem pa nič stala v vrsti, ker sem šla takoj prvi dan, ko je referat začel delat, folk je bil očitno še na dopustu :)
bloobyu
01. 09. 2016 12.44
+1
no, jaz sem diplomirala, ostalim "zamudnikom" pa želim veliko sreče in mirne živce na zagovorih. ni tako hudo, kot zgleda :)
fljfo
31. 08. 2016 18.30
+1
Ufff, učim se in učim...težko je to po tolikih letih.....
Ramzess
31. 08. 2016 18.08
+1
"Kaj jim torej preostane? Bodo izpiti in študijske obveznosti, ki so jih v preteklih letih opravili, 'propadli'? Fakultete bodo tem študentom omogočile, da se bodo, če bodo želeli pridobiti naziv, lahko vpisali na bolonjske študijske programe." Še več študija, če niso sedaj opravili, ... nekak mi ne gre to v glavo, da morajo spet študirati po drugem programu, če želijo ... ... vendar vse to spet stane, in ne malo, kdo pa služi pa se ve.
Damienne
31. 08. 2016 15.06
+1
Takim, ki se jim mudi študij zaključit po starem sistemu bi morali ornk plačat. Ogromno mojih kolegov s faksa hoče kar na enkrat dipomirat. Prej so pa 5 let bluzili. Na predavanja niso hodil, žural, teste plonkal.... skratka, ko je bilo treba delat nikjer nikogar, zdej so pa glasni s svojimi pravicami. Sram jih je lahko, lenuhi.
Sam Il
31. 08. 2016 15.47
+1
Nimaš pravih informacij: diplomirati ne moreš, če nimaš opravljenih vseh izpitov. Če si žural, ali ne je popolnoma vseeno - izpiti štejejo.
AxisDei
31. 08. 2016 13.56
+9
Pravilno. Sam sem precej zahtevno diplomsko na FKKT delal 9 mesecev in je bilo za naredit kar dosti poskusov, preštudirati ogromno teorije, ki je povsem abstraktna (ilustrativna) in sem jo mentorju poslal v pregled vsega skupaj 3x, da sem vedel, kako stojim. Da bi pričakoval, da mi popravlja vejice in rodilnik, niti slučajno. Bil sem dober in vesten študent, res, da mi delati ni bilo treba veliko (izhajam iz dobro situirane družine), ampak so tudi drugi od mene za ta mir pričakovali resnost - nisem obhodil pol sveta ali križaril po Karibih ali se vsak dan zadrževal na zabavah do zgodnjih jutranjih ur, Vse končal v roku in z dobrimi ocenami (zato pa sem bil priporočen podjetju, kjer danes delam) Naša soseda je predavateljica na eni izmed družboslovnih fakultet (vemo kateri) in zdaj cele dneve samo tiči doma, ker ima tudi po pet zagovorov na dan in ne boste verjeli, koliko od teh so napisale osebe stare več kot 40, najvidnejši aktivisti med njimi! Če so lahko po dneve viseli na protestih za begunce (pa da ne bo pomote, ne gojim prepričanja, da so ti vsi teroristi) in služili prek raznih društev za integracijo, bi lahko tudi diplomo stipkali do tegale roka, ki je itak way too friendly (10+ let jih že niso videli na faksu?) in tudi ne pričakovali od lektorjev (ena izmed njih je moja partnerka), da vam bodo polovico na novo napisali, ker ne znajo oblikovat stavkov, začetnice so jim tuje, za navedbo virov še slišali niso ... in da bo končna cena zgolj 50 centov na stran. Mi je pokazala nekatere eksemplarje in videti je, da jih je skupaj spravil tretješolec - toliko o odnosu do študija. Kdor ne obvlada pravopisa vsaj v osnovi, ne bi smel imeti potrdila o opravljeni slovenščini na maturi! Dandanes je pač lahko že vsak butec študent, če ne na Univerzi, pa na komercialnih ala Doba, EURO, Gea College, VPŠ ...
Sam Il
31. 08. 2016 14.09
+6
Doba in podobne bi bilo treba ukinit in z zakonom prepovedat! Se popolnoma strinjam s tabo (mimogrede - njihove diplome sploh niso javno dostopne). Da je polpismenost problem je pa že splošno znano. Profesor na faksu nam je rekel: to, kar danes na faks lazi pred tridesetimi leti še osnovne šole ne bi naredilo. Imamo primere, ko mame še va faksu hodijo za svoje sinkote na goovrilne ure.
Gyuhgevfin
31. 08. 2016 15.01
-6
Ce si s tako splošno oceno problem razreso na forumu 24 ur si res geni. Me zanima kaka je tvoja diplomska, 9 mesecev??? To narediz doktorat iz jeferske fizike...
jakec1575
31. 08. 2016 10.47
-5
Vsem privoscim, da jim uspe. Gre za zapiranje odprtih poglavij. Sicer ne razumem, kako pri nekaterih ne gre spisati 30 strani diplome. To se iz originalne literature brez citiranja da narediti v 1 tednu. Ob sluzbi pa v 3. Ob sluzbi in otrocih pa v 4. če vzames dopust pa tudi v 1 tednu. Mi smo imeli na faksu pri vsakem drugem predmetu seminarske, ki so bile 2x bolj obsezne. Nekatere pa tudi 3x. Sicer pa je plagiatov zdaj manj, saj se tekst preverja. je pa res, da je ogromno neoriginalnega raziskovanja. ampak v bistvu ni važno. Gre za vstopnico v višji razred.
Sam Il
31. 08. 2016 10.51
+14
V enem tednu??? Ti bom jaz povedal (računalništvo): najprej stvar naštudirati. potem sprogramirati. potem pognati in urediti rezultate. potem vse lepo smiselno opisati. ti to narediš v enem tednu? 3 leta ti mesečno plačo nakazujem na tvoj račun, če to narediš v enem tednu! Edino, s čemer se strinjam je to, da vsem privoščiš. Jaz jim tudi.
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.57
+3
Kako brez citiranja? Potem je to samo na podlagi tvojega nedokazanega mnenja ali kaj? Sam sem v enem mesecu uspel izvesti samo intervjuje (kvalitativna analiza), da o transkriptih ne govorim. Razen ce imate res standard na stopnji osnovnosolske seminarske...
jakec1575
31. 08. 2016 10.57
-1
Ok. Tvoj študij je specificen. In tudi tisti, ki smo delali kaj v laboratoriju je trajalo dlje. De facto samo pisanje, ko imas rezultate pa opravis v 1 tednu za 30 strani. če je naloga obseznejsa, kar je bolj znacilno za tehnicne fakultete pa seveda traja 1 mesec. Govorim za studije, kjer so omejeni zakonsko na 30 strani povzemanja klasicne pisne literature, kjer ne delas nic terenskega.
Dragon_13
31. 08. 2016 10.58
+1
Obstajajo ljudje, ki se čudijo, zakaj večina hodi v službo za drobiž (in študira!), saj je ja možno v enem letu zaslužiti več milijonov. Torej ti, ki v enem tednu napišeš diplomio (ne vem koliko potrbuješ, da izpolniš vse ostale obveznosti, da diplomo sploh lahko pišeš), sigurno spadaš med njih...
Die einemaister
31. 08. 2016 11.04
+3
no ja za računalništvo, res ne, ampak za EF, FF, FDV je pa že en vikend zadosti
jakec1575
31. 08. 2016 11.07
-2
Še ena rutina, ki se jo naučiš. Med izpitnimi obdobji sem moral večkrat napisati obsežnejše seminarske za več predmetov. Od učenja specificne programske opreme, do pisanja po merilih za pisanje diplome (zunanja forma). Literatura, pregled rezultatov itd. Ko daš skozi par takih seminarjev z norimi roki, je diplomska samo se en tak seminar več. Moja diploma je sicer imela cca.110 strani. Nisem pa hotel nikogar uzaliti. verjamem, da vsak ki napise diplomo, bi naslednjo v pol krajsem casu. saj celo obstajajo tile, ki sluzijo s pisanjem za druge. pa v 3-4 dneh napisejo iz katerega koli podrocja, razen verjetno iz tehnicnih strojnistva, gradbenistva, racunalnistva, kemije.... gremo raj delat.
Sam Il
31. 08. 2016 11.34
-2
pri moji diplomi sem moral dati font na 11 (normalno je 12), ker bi bilo drugače preveč strani.
MATEJ5321
31. 08. 2016 10.46
-4
"Ustvarjanje družine in zaposlitev še v času študija sta za marsikaterega študenta "zamudnika" glavna razloga" Bravo 24 kur - čista socialistična laž. Večina tistih, ki so si res ustvarili družine ali zaposlili, so že zdavnaj končali diplomo. Tukaj so večinoma samo socialističnoslamuharskopomembnovzgojenilenuhi. Ki so jim doma podpirali lenobo oziroma uničili potencial. Te diplome so vredne manj kot nič.
jakec1575
31. 08. 2016 10.54
+8
Ne bit prevec kruti do drugih. nikoli ne veš kdaj bos ti stopil na zivljenjsko mino. Jaz jih ne obsojam. Vsak ima svoje zanj resne razloge. Če se ze gremo, potem je tole samo znak, kako studijski programi niso v skladu z realnostjo in ne odgovarjajo na potrebe gospodarstva. Obveznost diplome je vazno samo za JS. V privatnem ti pa da visjo starstno pozicijo, ne pa tudi delovnih kompetenc. V JS pa je to vcasih edino merilo kompetenc.
dadinho10
31. 08. 2016 11.38
+1
@jakec.... jaz jih tudi ne obsojam, ampak podpiram da imajo rok in po roku, kaj je bilo je bilo.....vse znova.....niti enega izpita nebi priznal, brez nekega ce nic drugega preverjanja v smislu kolokvija ali delnega izpita.....pa izvolite..... poznam kar nekaj takih, ki lovijo zadnji vlak..... enega celo, ko je padel na zagovoru, ker mu je clan komisije (pohvalno) povedal, da v diplomski ni nic njegovega, samo neki citati, povzetki itd......
Dragon_13
31. 08. 2016 10.40
+8
Pozabljate pa omeniti, koliko denarja iz tega naslova priteka na fakultete, prvi rok izpita po odobreni prošnji je okoli 80 eur, tretji že okoli 200 eur, diploma je okoli 1.000 eur... In neglede na ves ta denar, ki si ga porazdelijo, so fakultetni delavci vsi ubogi in preobremenjeni in komaj čakako da bodo ponovno za minimalno ali nič dela vlekli denar iz proračuna. Nevem zakaj bi tiste, ki imajo interes zaključiti po sterem programu omejevali z nekim končnim rokom, naj zaključijo kadarkoli jim paše, le več kot si vzamejo časa dražje naj bo... Še en dokaz, kako je država nesposobna pobrati denar, celo tistega, ki ga ljudje ponujajo sami...
Sam Il
31. 08. 2016 14.13
+2
10 let = neomejeno. Če v destih letih nisi sposoben napisati diplome, je ne boš nikoli. Da ne bo pomote: tudi sam sem oddal diplomo v ponedeljek (po šestih letih odlaganja)
dadinho10
31. 08. 2016 10.38
+13
Rok 30. 9. 2016 je zakonski rok, ki ga določa Zakon o visokem šolstvu, sprejet leta 2004. ............ jaz mislim da to pove cisto dovolj.......ne poznam izgovora, razen da si bil v komi 6,7 let, da nisi imel casa.... pri nas je vedno neka tezava, tudi ce se dodatno podaljsa za en mesec, se bodo nasli taki, ki bodo zamudili za en dan, za eno uro, za eno minuto...in potem se bodo vrtele zgodbe o krutosti, nehumanosti itd.... stevilni studentje izkoriscajo sistem, delajo preko šs, se prehranjujejo na bone, hodijo na cage, uzivajo....in prav je tako...ampak cilj, ne glede na sluzbo ali ne, mora biti diplomirati cim prej....ce ti sistem omogoca da preguras leto dve, ok....ampak ta prehod se vlece ze 12 let in menim da niti sekunde dlje od 30.9.2016 nebi popuscali..... ali bodo izpiti propadli? pri meni bi.....tisti, ki je izpit naredil leta 2003 pa se knjige vec ni dotaknil, pa niti ne dela v tej branzi, nima pojma vec.....grem stavit, da ce studentu das enak izpit kot takrat, da nima niti 10% tock...... vem, da ti teorija ne koristi kaj, ampak glejte....nekdo je omenil, da tudi hrana ima rok trajanja, pa tako tudi opravljena znanja........
Sam Il
31. 08. 2016 10.40
+8
Tudi sam sem oddal diplomo prd par dnevi in podpiram to, da so postavili rok. časa je bilo dovolj! Tisti, ki so zamudili so res sami krivi.
dadinho10
31. 08. 2016 11.31
+1
ja definitivno.....rok je bil, pazi 12 let.....ne recem, da so danes povedali da imas mesec dni casa....vse prevec lezerno se je jemalo in sedaj prihaja do panike in tezav....ze samo to koliko jih poskusa zakljuciti tik pred zdajci dovolj pove o njihovi resnosti..... takega vzeti v sluzbo je tudi vprasljivo.....
Sam Il
31. 08. 2016 12.10
+1
jaz sem oddal čisto pred zdajci, pa sem čisto lepo resen. Sem pač službo postavljal na prvo mesto. Zdaj sm si pa kdaj fraj vzel in kako soboto šel delat, da sem lahko med tednom ostal doma. Tako pač je. tvoj zaključek, da takšni nis(m)o resni je iz trte zvit.
dadinho10
31. 08. 2016 12.50
-1
o, to pa nebo drzalo.....tudi ti nis bil resen..kako drugace mi bos razlozil dejstvo, da si sedaj spravil skupaj, prej pa nisi ieml casa... ok, postavis sluzbo na prvo mesto, ampak kaj si del
Sam Il
31. 08. 2016 14.18
+2
dadinho10: čist lepo resen sem, ker drugače ne bi mogel delati v industriji. Na začetku se je treba v službi izkazat. Tu ni bilo 8 urnega delovnika in smo malo "potegnili". Ne ti meni pameti solit. Je pa res, da so tudi zdaj imeli v službi posuh za mojo diplomo, ker sm rekel, da zdaj pa MORAM to narediti.
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.32
-1
"Studentje" ziveli par let na racun drzave (boni, zavarovanje, zastonj faks), na koncu pa niti diplomirali niso. Po zdravi logiki bi ta denar morali vrniti. In ce po 12 letih (12!!!!) niso uspeli spacati diplomske, potem to dovolj pove o njihovi resnosti. Da se pa sedaj se pritozujejo da bi vec casa... kdo je to videl. In to najvec iz FDV in FF..... Ne recem, verjamem da vas je veliko, ki ste imeli dobre razloge za prenehanje studija (ceprav 12 let se vedno veliko), ampak v taksnem stevilo zagotovo ne. Ze mene je bilo sram, ker sem sele pri 25 magistriral (z dodatkom 2 leti praks).
0100011110111
31. 08. 2016 10.38
+9
misliš bone, ki ti v zadnjih letih prišparajo samo kak euro pri kosilu? al misliš cenejše vozovnice za dijake in študente, kot jih imajo tudi penzionisti in delavci? ne vem na kak način smo študentje obirali državo, če pa ta naša država že itak razmetava z denarjem npr. 8 milijonov da v žico ob meji. če se že gremo razmetavanje denarja naj ga vsaj dajo v izobraževanje, magari ga mladi ne dokončajo. kako prihodnost pa sploh imajo? če nimaš staršev ki so si nekaj uspeli ustvarit in še imajo službe, potem si itak fertik. tudi če si najdeš delo pri 25ih si boš težko ustvaril svojo družino, če še svojega stanovanja nimaš. ne ga lomit. enim je lahko rečt.
Sam Il
31. 08. 2016 10.44
+5
To, da so postavili rok, podpiram. Enkrat je treba črto potegnit in za ta rok se je vedelo že leta. Zato ne vem, zakaj taka panika. Pa sem tudi sam čakal v vrsti v ponedeljek - a vseeno podpiram to.
Sam Il
31. 08. 2016 10.45
-1
LannaNanna: ne jamraj. Jamranje ti ne bo prineslo stanovanja. Delat se spravi.
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.47
-3
Zastonj solnina (se pravi drzava casti), 2e za bone, vozovnice, studentski domovi (subvencionirani), zdr zavarovanje itd itd. To so vse stroski, in hvala bogu da je tako, saj studij ne sme biti privilegij bogatih. Samo ne vidim pa problema, da drzava od studentov potem pricakuje da studij cimprej opravijo in se podajo na trg dela. Tukaj je seveda problem da sluzb ni, zato bi jaz konkretno omejil vpis in raje dvignil kvaliteto, da bodo nasi faksi postali globalno konkurencni. Ampak to je druga zgodba. Se pa popolnoma strinjam s tabo, da ce ze mecemo denar stran, da ga vsaj za izobrazbo. Ampak a ne bi bilo bolje, da denarja sploh ne mecemo stran??? Lep primer Nizozemska - domaci studentje (se pravi jaz nisem kvalificiral), lahko od drzave dobijo posojilo, ki krije stroske studija. To posojilo potem lahko vracajo skoraj brez obresti, in sele po tem ko imajo dohodek nad X evrov.
0100011110111
31. 08. 2016 10.51
+8
Sam II haha delamo, hvala ker te skrbi. Samo eni se zgleda ne zavedate, da marsikdo vleče faks, ker jim je tako najlažje preživet svoja mlada leta, ker rednih del enostavno ni, socialna pomoč pa je prenizka da bi lahko dostojno živel. Revščina je huda zadeva, ki se jo eni zgleda premalo zavedate, ker ste meli postlano od malih nog.
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.52
-3
Glede zadnjega stavka pa - nasel sem delo, palcujem najemnino in potencialno bi si lahko ustvaril druzino ce ne bi delal 12 ur na dan... Starsi pri tem niso igrali vecje vloge
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.54
-3
Ali so dela, ali jih ni je stvar posameznika in njegovega ozadja. Je pa ze prej znano (oz bi moralo biti), da dolocene izobrazbe ne bodo vodile do poklicev. Stvar odlocitve pri izbiri studija...
0100011110111
31. 08. 2016 11.21
+8
RoadWarrior s tem zadnjim se ne strinjam. V popolni družbi so vsi poklici enako vredni in imajo enak doprinos. Pa če opravljaš delo frizerke ali zdravnika ali filozofa. Ljudje smo si različni in v različnih stvareh smo dobri. Ne morejo se vsi vpisovat na določene smeri zato ker so perspektivne čeprav za to delo niso bili rojeni in jih ne osrečuje, mar ne? Problem je samo, da fakultete razpisujejo preveč mest za študente kot bi jih smele, zato da dobijo denar od države. Tega niso krivi študentje ampak sistem. Zato ker vsakega mladega forsirajo "čim dlje se uči, da boš enkrat direktor in menedžer", ampak vsi ne morejo bit direktorji kajne? Če bi bili vsi poklici enako vredni, oz. z minimalnimi razlikami, potem bi se tudi več mladih odločilo za srednje kuharske, lesne itd. ker bi vedeli da se bodo tudi s temi poklici, ki so v tej kapitalistični dobi smatrani kot "manjvredni", lahko lepo preživljali. Dokler se vse to skupaj ne spremeni, bo pač kaos in kup nefer zadev.
RoadWarrior
31. 08. 2016 11.42
+1
Se strinjam da je problem sistemski, in bi ga v glavnem morala resevati drzava. Manj mest in visja kvaliteta bi naredila slovenske diplomante bolj konkurencne. In ok, lahko recemo da so vsi poklici enako vredni (delo je delo), ampak nemogoce je pa reci da imajo enak doprinos. Vsaj v kapitalisticnen gospodarstvu to ni res. Da vzamem tvoj primer - za nekoga, ki ga veseli kuhanje mocno upam da bo res sel na kuharsko. In zivel za ta poklic in postal najboljsi kuhar kot je zmozen. Taksna oseba bo bolj srecna in tudi zasluzila vec kot nekdo, ki gre na FDV zato da pac studira in na koncu ni sposoben ustvarjati vrednosti (se opravicujem za posplosevanje, verjamem da se vrednost da ustvariti iz vseh ozadij). V sloveniji je problem da prevec ljudi studira brez neke vizije, in samo zato ker je to norma (in mogoce celo prelahko dostopno). Zato tudi ni neke strasti do studija in rezultati so vidni.
0100011110111
31. 08. 2016 11.56
+4
Te razumem, jaz sem bila sprva tudi mnenja da je recimo poklic zdravstvenega negovalca veliko bolj pomemben kot pa delo npr,. frizerja. Ampak če pogledaš malo iz druge perspektive, tudi frizer zna nepopisno osrečit človeka ki mu je to pomembno, ali pa dober kuhar. Vse skupaj gre nekak v štric s človeško civilizacijo. Tudi nekdo ki študira kulturologijo nam zna dvigniti zavest in zorganizira dogodke za ohranjanje naše kulture. Nekdo iz AGRFT nas bo nasmejal na televiziji. Nekdo ki študira filozofijo je morda preko knjig ugotovil kako je naš sistem napačen in se ga bo trudil spremenit. Mogoče družbosloven faks ustvari naslednjega Krambergerja (malo za šalo, malo zares) :) Neke oprijemljive vrednosti res ne ustvarja, bo pa s svojim "filozofiranjem" naredil kaj koristnega za družbo, se boril proti rasizmu itd kar frizerka s svojim filozofiranjem nikoli ne bo. Tudi to je nekaj a ni? (nisem družboslovec drugače, daleč od tega)
RoadWarrior
31. 08. 2016 12.23
+1
Se delno strinjam. Teoreticno, bi frizer ki nekoga neopisno osreci lahko za to tudi vec racunal (kot tudi nekdo iz AGRFT oz igralci, ki so placani primerno svoji "vrednosti" za gledalce) . Se pa absolutno strinjam da je problem pri poklicih v ozadju. Ne predstavljam si kaksno vrednost je npr ustvaril Marthin Luther King, ampak dvomim, da je za to dobil "posteno" placilo. Kot nekdo, ki ohranja naso kulturo, ceprav za to ni direktnega povprasevanja (ceprav vsi to hocemo). Zato so pa to vecinoma javne oz neprofitne organizacije. V koncni tocki (in v realnosti), je pa na koncu preprosta formula ponudba/povprasevanje. Vec ljudi lahko opravi isti poklic (npr gasilci), manj bodo placani. In obratno za zdravnike. Vazno je da se ljudje tega zavedajo z vstopom na faks, ter da uskladijo to informacijo s svojimi cilji.
santamaura
31. 08. 2016 10.27
-4
Fotokopirnice delajo s polno paro - Ta stavek pove vse - Tisti, ki so diplome sami pisali so že nekaj let v tujini - Tisti, ki znajo le kopirati pa so lepo doma brezposelni. So tudi izjeme, ampak v glavnem je tako
Sam Il
31. 08. 2016 10.47
+10
Ti pa ne rayumeš povsem, kako zadeva teče: fotokopirnice tiskajo diplome. Bo šlo? Skopirat pa ničesar več ne moreš, ker pri oddaji gre zadeva čez anti - plagiat sistem. In prav je tako.
santamaura
31. 08. 2016 11.02
-2
Upam, da ti je uspelo stiskati tvojo diplomo v fotokopirnicii - samo žal mi je, da je ne boš mogel uporabiti kot ogledalo tvojega znanja, kajti po tvojem je ogledalo zato, da se lahko briješ - če te prav razumem
Sam Il
31. 08. 2016 12.12
+3
Ne sekira se ti za mojo diplomo, imaš že s sabo preveč težav.
mali.rudar
31. 08. 2016 13.58
+1
Sam Il
31. 08. 2016 14.19
+1
Jaz imma vse pošlihtano on oddano. Čakam samo na zagovor. Sicer pa, hvala ;)
DAEMONIUM
31. 08. 2016 10.17
-2
Ajmo študentje diplomirajte že končno, da vas potem levifašizem zaposli kot kelnarje in pomivalce posode za 500 eur. Tudi vi boste žrtve komunizma kot smo bili mi in kot so bili naši starši in stari starši. Narod neumen pa še kar naprej neumno voli slovernske neokomunistične stranke. Če pa želi videti kako se živi v pravi demokraciji pa je potrebno skočiti do najbolj uspešne evropske države Avstrije, ki ima edina jajca v tej pokvarjeni Evropi, da pove paši Erdoganu to kar mu zagre, da je Turek nazadnje bil v Evropi v 15 stoletju pred Dunajem in od takrat lahko pride v Evropo zgolj še skopati kakšen jarek. Tudi vse te neupravičene migrante bodo avstrijci z različnimi prijemi ki bodo bazirani na delu, prekleto hitro počistili in jih nagnali tja kamor spadajo, k sosedi z levofašističnim režimom, ki je prodal svoj narod za prazne pohvale Merklove!
0100011110111
31. 08. 2016 10.28
+0
santamaura
31. 08. 2016 10.32
+1
Največja žrtev komunizma je butalec, ki je imel šole zastonj pa se ni čisto nič naučil
DAEMONIUM
31. 08. 2016 12.09
-1
ne desni ampak levi, ker po 25 letih kar je levifašizem napisal novo ustavo, nove zakone danes ljudje slabše živijo kot v avtohtonem komunizmu, in to je zlo, prelevljeni komunizem preko LDS vse do SMC. In kako moreš sploh pomisliti na desne ko pa levi vladajo 20 let desni pa so vladali le 5 let??? Če ne drugegaga so levi 4x bolj krivi za to slovensko bedo od čakalnih dob do tajkunov, ker so preprosto 4x dalje vladali, torej to ni ideologija ampak čisti matematični izračun koliko je kdo kriv za današnje zbiranje denarja za zvezke šolskih otrok in povišanje penzij za 2 eur, da se lahko na drugi strani futrajo migranti. Še to manjka, da desnico okrivimo za to bedno postopanje vlade na račun lastnega naroda!?
paradoxal
31. 08. 2016 09.46
-11
ustvarjanje druzine in zaposlitev hahahahahaha a se vi zaje....te se posebaj vi hinavcki zaposleni na tem portalu veste da so glavni razlogi ;zur,alkohol ,mamila in natepavanje vsepovprek pravi in edini razlog.
tantadruj1
31. 08. 2016 09.49
+6
paradoxal
31. 08. 2016 09.51
-4
a stojis v vrsti pa sem te zbodel tam kjer boli?hahahaha propalica
Sam Il
31. 08. 2016 09.54
+7
Tisti, ki zdaj stojijo v vrsti (tudi jaz sem stal) niso propalice, ker bodo (bomo) diplomirali. Hudič je za one, ki ne bodo stali v vrsti, ker niso končali :)
cherrysoul
31. 08. 2016 09.54
+10
Paradoxal, tako kot je v vesolju na milijarde razlicnih zvezd, tako je na faksu na tisoče različnih študentov! Ti manjka širina vidim.
paradoxal
31. 08. 2016 10.35
-1
trenutek ko se zaves da nekdo primerja vsolje z slovenskimi studenti hahahahaha
Karantanija
31. 08. 2016 09.35
+4
Prav je prišel tale ultimat, saj je zadnja priložnost, da končajo študij. Služb verjetno še dolgo ne bo, a bolje je delati karkoli in imeti diplomo v žepu, ker nekoč bo bolje ...
Leteci23
31. 08. 2016 09.45
+1
cherrysoul
31. 08. 2016 09.55
+3
Vedno je lahko boljše. Pospravi ta negativizem zase in ga stresaj sebi v brk.
Sam Il
31. 08. 2016 10.06
+6
cherry: se strinjam. Ti jamrači še nas ol vlečejo. Jaz delam v industriji, pa tudi ni rožnato, a sem zadovoljen. Eni pa nikoli nimajo dovolj. In tudi nikoli niso srečni. Taki pa res naj čim prej spokajo nekam!
estelle.r
31. 08. 2016 09.34
+34
Tudi sama sem potrebovala 3 leta, da sem spisala diplomo in spomnem se, ko sem govorila, kako mi ta diploma itak ne bo nič koristila, saj služb tak ni, saj veste -24ur fore, pa me je oče lepo objel in rekel: Draga moja, morda je vse to res, a bolje imeti papir, kakršenkoli že je, kot nobenega...... In prav je imel :) Tako da malo manj negativizma in srečno vsem na zagovoru ;)
tantadruj1
31. 08. 2016 09.50
+1
itak da je boljše. je pa razveljavitev opravljenega nepotrebna. pač.
Sam Il
31. 08. 2016 10.09
+5
estelle: lepo povedano. Tudi sam sem končal tik pred zdajci a mi ni žal. Službo sicer že imma (ker imma VS diplomo) a vseeno. Treba je končati začeto. Tako, kot v službi in povsod.
0100011110111
31. 08. 2016 10.30
+1
vsaj da maš ta "papir" zato da maš dokaz, da si se trudil in nekaj vseeno počel na mlada leta, če že pač nisi dela dobil. tako da ja... se strinjam
Sam Il
31. 08. 2016 10.48
+2
Eni smo študirali in delali. Ne meči vseh v isti koš- Zdaj imma pa papir IN delovne izkušnje. Bo šlo, ali je to že preveč zate?
horhinjo
31. 08. 2016 09.23
+9
Ironija naše, po vezah, delujoče države je ta, da ne bomo imeli nič od teh diplom. Sošolci ki diplome že imajo jih skrivajo pred bodočimi delodajalci saj pogosto za podobne profile ni delovnih mest. Zanima me kje bomo dobili boljše službe, ko pa pogledaš žalost na naših zaposlitvenih portalih.
cherrysoul
31. 08. 2016 09.57
+1
Odvisno kaj študiraš! Če študiraš kr eno smer, da boš imel diplomp službe itak ne dobiš. Če pa študiraš npr.medicino in še kaj podobnega pametnega, pa sigurno službo dobiš. Da o plačah ne govorimo...
Die einemaister
31. 08. 2016 10.08
+1
ja plačah v JS, privat si dohtarji itak ne upajo, ker so nesposobni v JS se pa itak šlepajo na državo in na druge
Jamallllll
31. 08. 2016 09.14
+3
SDS bi podaljšal roke.....nisem vedu da prilezejo do faxa....
zajfa
31. 08. 2016 09.10
+6
Najbolj pametni "večni" študentje v državi. Bilo je posla do sad. Zdaj pa diplomirat in dobrodošli na sončni upravi oz. na tečaju tujih jezikov.
Mr.Somebody
31. 08. 2016 09.05
-9
lol največ na filozofski fakulteti in FDVju... resnično upam da temu folku ne rata, ne bo prav nobene škode, če bo s teh dveh fakultet par tisoč diplomantov manj.
horhinjo
31. 08. 2016 09.24
-1
S filozofskim faksom si na žalost lahko samo kelnar.
ssecnik
31. 08. 2016 09.30
+2
Karantanija
31. 08. 2016 09.42
+9
Samo, da se nekaj dela. Vsako delo je častno in potrebno; moralo bi biti tudi vsako nagrajeno tako, da bi človek lahko solidno živel.
RoadWarrior
31. 08. 2016 10.19
-3
Ze tako najbolj levi faksi, potem jih pa ljudje se ne dokoncajo... Vlecejo pa do 26 leta vse ugodnosti
0100011110111
31. 08. 2016 10.33
+1
kake ugodnosti? študentske bone, ki ti pri enem kosilu v zadnjih letih prišparajo samo kak euro? al o čem govoriš, ker jaz ne vem...
zimerman
31. 08. 2016 08.57
-6
Ne vidim kakšen smisel ima vse to. Nekdo ki še vedno ni oddal diplomske, pomeni da je po vsej verjetnosti povsem izven panoge katero je študiral. Ne vem kako uporaben bo lahko tak v svetu kjer se zahteva resnično znanje. Še tisti ki so tekoče naredili študij imajo probleme, kako se bo potem tak, ki že več let ni pogledal knjige, strokovne literature, predstavljal kot inženir ne vem česa.
Paradox
31. 08. 2016 09.04
+12
Se zavedaš, da današnje diplome niso nič drugega kot samo kopije drugih diplom? Citirajo se citati citatov literatur.. in diploma ne pokaže nikakršnega znanja svoje stroke, samo sposobnost pisanja 15-30 strani teksta.
tantadruj1
31. 08. 2016 09.08
+12
nobenega. vsak od teh ima svojo zgodbo. eni so morali delati, ker so študirali iz lastnega žepa, oziroma so še starše futrali, eni so dobili družino. drugi zboleli, enim so umrli starši, tretje je povozil avto. sto zgodb. nekaj od teh je tudi tistih, ki ne vejo zakaj so se vpisali. ne vem čemu služi razveljavitev že opravljenega. no v bistvu vem, kasiranju, ponovno.
tantadruj1
31. 08. 2016 09.09
+4
Dalko cel sistem ne deluje. na začetku so jih ljudje pisali sami in tudi dobili zaposlitev če so bili dobri v šoli. danes deluje le denar in veze...