Slovenija

'Če je bilo tako nenevarno, zakaj zdravnika nista prišla niti na policijsko postajo?'

Ravne na Koroškem, 26. 10. 2014 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V sindikatu policistov so zatrdili, da imajo izjave in listine, ki dokazujejo, kako zdravniki ZD Ravne niso želeli ukrepati, ko so jih obvestili o bolnem Nigerijcu, pri katerem so pomislili na ebolo, in so jim svetovali Lekadol. Direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik je to zanikal.

Na Policijski upravi Celje so potrdili, da so v petek v tovornem vozilu v podjetju v Žerjavu našli dva tuja državljana. Tujca sta prerezala vrv na tovornjaku in se skrila v tovorni del vozila, katerega voznik je bil srbski državljan, ki je v podjetje pripeljal odpadne akumulatorje. Eden od ilegalnih prebežnikov je bil Afganistanec, star 14 let, drugi pa Nigerijec, star 27 let. Policisti so oba pripeljali na Policijsko postajo Ravne na Koroškem.

''Ker je bil nigerijski državljan v slabem zdravstvenem stanju, so se policisti za pomoč obrnili na predstavnike Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem, ki so na Policijsko postajo Ravne na Koroškem prišli z zamikom, po večkratnem urgiranju policije,'' je dodala tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin.

Zaradi strahu, da bi nigerijski državljan lahko morebiti bolehal za kakšno nalezljivo boleznijo, so ga policisti namestili v poseben prostor. Do prihoda zdravnika pa tudi nihče od policistov zaradi možnosti morebitne okužbe s prenosljivo boleznijo ni zapustil prostorov policijske postaje.

Zdravnik je ob prihodu ugotovil, da 27-letni Nigerijec ne kaže znakov kakršne koli nalezljive bolezni, da pa je zelo izčrpan. Oba ilegalna pribežnika so nato odpeljali v Center za tujce v Postojno.

Zdravnik je policistom rekel, naj si nadenejo rokavice in mu dajo Lekadol, trdijo v sindikatu

preverjanje temperature
preverjanje temperature FOTO: Reuters

V Sindikatu policistov so nad neprimerno odzivnostjo zdravstvenega osebja in neupoštevanje varnostno zdravstvenih protokolov pri sumu okuženosti s prenosljivo boleznijo pri ilegalnem pribežniku ogorčeni. Simptomi bolezni pri bolnem Nigerijcu so bili: temperatura, tresenje, bolečine v mišicah, 'steklene in motne oči', so našteli in dodali, da je obstajala možnost, da gre tudi za obolenje s smrtno nevarno boleznijo ebolo.

Kot pravijo v sindikatu, so policisti zato nemudoma obvestili zdravstveni dom Ravne, a sta dva delavca zdravstvenega doma odklonila prihod na kraj in obravnavo preložila na policiste, češ naj "nataknejo rokavice in dajo obolelemu Lekadol". Zdravstveno osebje ni prišlo na kraj niti tako, da bi lahko iz opazovanja simptomov iz daljave podalo ustrezno oceno potrditve ali zavrnitve suma okužbe, so dodali v sindikatu.

Nadaljevali so, da je primerno opremljen zdravstveni delavec prišel šele čez tri ure in ocenil, da ne gre za ebolo. Kljub temu je odredil izolacijo osebe, policistom, ki so sodelovali v postopku, pa naročil, naj ostanejo na policijski postaji in omejijo stike s strankami.

Ravnali pravilno in ustrezno

Če si Nigerijec, še ni treba postaviti diagnoze ebola. Stanislav Pušnik, direktor ZD Ravne

Poklicali smo v zdravstveni dom Ravne, kjer je za 24ur.com direktor zavoda Stanislav Pušnik dejal, da gre pri zgoraj opisani zgodbi za številne netočnosti. ''Takoj po klicu se je v dogajanje vključila tudi vodja splošne medicine v ZD Ravne in takoj so pridobili dodatne informacije (osnovne informacije smo prejšnji teden dobili že vsi) na infekcijski kliniki,'' je dejal Pušnik.

Po njegovih besedah so v ZD Ravne ''ravnali pravilno in ustrezno'', a vseeno bodo preverili pogovore, ki so tekli v petek. Razložil je, da v sami stavbi delujeta dežurna služba zdravstvenega doma in urgentna služba v okviru zdravstveno-reševalnega centra, ki je nato tudi pristopil k obravnavi primera in je v tem primeru tudi pristojen.

''Prvi del, ki so ga uredile moje sodelavke, ocenjujem kot korekten, vsaj po informacijah, ki jih imam sedaj,'' je poudaril Pušnik in dodal, da bo vseeno jutri preveril podatke in da bodo preposlušali pogovore. Izpostavil pa je, da se je osnovni problem zgodil, ker je nekdo postavil diagnozo ebola.

Nataknite si rokavice in mu dajte Lekadol?

Ebola
Ebola FOTO: Reuters

V oči bode izjava policistov, češ da so jim v zdravstvenem domu rekli, naj si nadenejo rokavice in Nigerijcu dajo Lekadol. Direktor, ki so ga o dogajanju sodelavke seznanile že v petek, je dejal, da zagotovo ni šlo za tak način komunikacije, a da bodo vseeno pregledali magnetograme.

Pojasnil je, da je bila komunikacija nepopolna, saj se z bolnim človekom niti ni dalo pogovoriti, a nato je primer tako ali tako prevzela urgentna služba, ki bi v primeru resne indikacije, da gre za ebolo, takega človeka prepeljala na infekcijsko kliniko v Ljubljani.

Urgentna služba je diagnozo z ebolo ovrgla na podlagi pogovora, da je ilegalni pribežnik živel v Grčiji in na Hrvaškem v zadnjih mesecih, prav tako zadnje tri mesece ni bil v stiku s potencialno okuženimi, prav tako ni bil v Nigeriji. ''Če si Nigerijec, še ni treba postaviti diagnoze ebola,'' je poudaril Pušnik.

Pušnik je zaključil, da bodo vsekakor preverili vse in ugotovili, kaj je bilo prav in kaj ne, čeprav sam meni, da sindikat primer izkorišča tudi za to, da jim ne bi vzeli kakšnega dodatka.

Sindikat: imamo izjave in dokumente

virus ebole
virus ebole FOTO: Reuters
Ta primer kaže, da imamo lahko še tako popolne strategije, zdravstvene protokole pa nam to ne koristi, če imamo na koncu izvajalce, ki se jih bojijo izvajati. In to je nedopustno. Zoran Petrovič, predsednik SPS

Na izjave direktorja ZD Ravne so se odzvali v Sindikatu policistov, v katerem poudarjajo, da ne bodo pristali na prikrivanje odgovornosti in da, tako kot druge poklice, spoštujejo zdravnike. A v konkretnem primeru državljana Nigerije ravnanje zdravnikov ne ocenjujejo z najboljšo oceno.

''Ob upoštevanju epidemije globalnih razsežnosti so policisti ravnali pravilno, saj bi vsako drugačno ravnanje bilo neodgovorno in potencialno bi lahko ogrožali zdravje ljudi. Izgovori, da se je na koncu ugotovilo, da ni potrjen sum obolenja z ebolo oziroma drugo prenosljivo boleznijo, je popolnoma neresno in zavrženo. V kolikor je bila situacija na kraju tako nenevarna, kot želi prikazati direktor ZD Ravne na Koroškem, zakaj sta potem dva zdravnika odklonila pregled pacienta in prihod na kraj,'' se sprašujejo v sindikatu, ki ga vodi Zoran Petrovič.

Pojasnili so, da zdravnika nista bila pripravljena niti iz posredne razdalje oceniti zdravstvenega stanja, ''pri čemer je bila odrejena 'neke vrste karantena', tako da so se omejili stiki in gibanje policistov v policijski enoti''

Petrovič je za 24ur.com dejal, da v sindikatu razpolagajo tako s potrjenimi izjavami kot z listinami, ki prikazujejo kronološki potek dogajanja, vse odklone in naročilo ob 15.37 uri, da naj policisti dajo Nigerijcu Lekadol, zato se ni treba sprenevedati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johnnyrotten
27. 10. 2014 12.17
+0
Frajerji, lahko natolcujete iz varne razdalje. Vsi so sedaj pametni. Ko pa se moraš v par minutah odločiti kako naprej, pa se vsi poskrijete in potem objavljate bedaste komentarje. Tudi sam delam v taki službi, ko se moraš odločiti v danem trenutku kako naprej in na čez en mesec.
N33L33
27. 10. 2014 12.08
+2
Resnica je v te, da se zdravnik ni upal do obolelega, niti od razdalje se ni upal. Če bi že prišel, bi moral biti zaščiten. Ne da ni hotel priti do obolelega, ampak se ni upal. Tako da v Sloveniji nismo najbolj pripravljeni na ebolo, je pa to zelo resna zadeva, oni se pa igrajo. Kaj će bi res imel ebolo, pol bi to šlo lepo počasi naprej. hvala bogu da ne
santamaura
27. 10. 2014 11.25
+2
Če je bilo tako nenevarno, zakaj zdravnika nista prišla niti na policijsko postajo? Zato, ker sta se morala najprej strezniti, ker imata take izkušnje, da ti tam lahko dajo pihati
cirenij
27. 10. 2014 11.47
+5
Ne nabijaj bedastoč. A so se policaji zaščitli za vsak slučaj, če je ebola? Iz vsake malenkosti že delamo probleme. Pa če bi bila? Veliko manjši problem kot stres naših navadnih državljanov in posledično bolezni. Poglej po ZD in bolnišnicah, kaka je gužva. Saj zdravniki več ne folgajo. Daj ljudem solidno življenje, pa si bo tudi zdravstvo opomoglo.
santamaura
27. 10. 2014 10.34
+2
Preverili so dokumente. Nigerijcu je bilo ime Imam E'bola - pa so ga dali v karanteno. Lekadola pač niso imeli, ker so Imeli samo tablete Fisherman frends. Tudi rokavic niso imeli, ker še ni zima. Pa še ko je bila malca, so morali biti vsi na postaji - Groza
hansola
27. 10. 2014 10.21
-2
Ebola in vsa današnja cepiva so ena navadna farsa. Zakaj ljudje v Afriki še vedno tako masovno obolevajo za v EU 'izbrisanimi' virusi? Če pa se jih vsako leto vedno več cepi? In zakaj ne obolevajo v Kitajski, kjer se ne cepijo za nič? Odgovor je enostaven, bolezni izginjajo ob boljših življenjskih pogojih, ne zaradi cepiv. Se pa po drugi strani lepo pozna naraščanje števila ljudi s 'prirojenimi' mozganskimi nappakami, ki je najbolj pogosto ravno v EU in ZDA a ne v Kitajski, zanimivo ane?
evian2016
27. 10. 2014 08.28
-13
Končno so petelinčki dobili malo straha in se ne bodo več podili za vsakomur. Pa še vic...Kaj se dogaja ko vidiš kako se razbeži celotna policijska postaja....hahah.
mastablasta
27. 10. 2014 08.19
+6
za ebolo ne moreš dati diagnose brez da vzameš kri.
proofreader
27. 10. 2014 08.06
+19
Objavite posnetke obeh strani, tako da lahko primerjamo.
cirenij
27. 10. 2014 08.04
+13
Bedarija! Vedno več Slovencev zaradi stresa podlega raznoraznim boleznim, vedno več samomorov, ko ne vidiš izhoda. Pa nikogar ne briga. Včasih se je revežu še prizaneslo, pa kaj odpisalo itd. Danes pa za siromaka vse po črki zakona. Ta ebola je en velik n..a..te..g, kot je bila ptičja, kurja, svinjska gripa.......Ve se, v čigavem interesu.
cirenij
27. 10. 2014 08.17
+1
cirenij
27. 10. 2014 08.19
+8
Dežurni zdravniki delajo v ambulanti in na urgenci. Sem zadnjič čakal 3 ure, ker so medtem morali z rešilnim 2 krat v bolnico, zaradi nujnih prierov. Tudi njim ni vedno lahko.
Alojz Železnik 1
27. 10. 2014 06.33
+14
'Če je bilo tako nenevarno, zakaj zdravnika nista prišla niti na policijsko postajo?' Ker sta dežurala. Še dobro, da so jih sploh dobili na telefon.
evian2016
27. 10. 2014 08.29
-4
Zato ker je naša policija odlično opremljena za posredovanje proti raji in sploh ni opremljena za primere za katere bi morala biti...
Fika Armel
27. 10. 2014 02.05
+4
ZBRISAL SI MOJ KOMENTAR..........................
RožleX
27. 10. 2014 05.36
+4
gnu
26. 10. 2014 23.24
+21
"Ob upoštevanju epidemije globalnih razsežnosti so policisti ravnali pravilno, " Khm. Nobene epidemije 'globalnih razsežnosti' ni zaenkrat. Je tudi ne bo, ebola ni take sorte virus. Je samo 'preplah globalnih razsežnosti', med tem pa za uboge Afričane še vedno nič denarja. Mnoge bolnice nimajo niti tekoče vode. Ker nimajo denarja, reciklirajo igle in injekcije. Zaradi tega obolevajo zdravniki in sestre. Denarja pa ni. Je pa denar za Izraelske rakete, za ...
hansola
27. 10. 2014 10.08
-2
Ista farsa je strašenje z necepljenjem. Za 'izbrisanimi' virusi obolevajo večinoma v Afriki, čeprav je vedno več cepljenih, zakaj? Ker cepiva vbistvu sploh niso učinkovita (proti virusu pač ni zdravila), bolezni pa tam obstajajo ravno zaradi razmer kot so.
gnu
27. 10. 2014 19.40
Nisem rekel, da je farsa. Ebola je resna bolezen in je ne gre podcenjevati. Epidemija je - ampak v Afriki. Namesto da zapirasmo vrata in se pripravljamo na 'epidemijo globalnih razsežnosti' - ki je ne bo - bi lahko kak evro namenili bolnicam v Gvineji.
Ivan Kobal
26. 10. 2014 22.01
+32
boli nas Štajerce za ebolo, samo da ni peronospore!
rokybling
26. 10. 2014 23.27
+9
Jasnovidec Cosmos
26. 10. 2014 21.14
+22
Vse te zdravnike odpustiti in zamenjati z novimi sposobnimi kateri imajo več v glavi kot pa tile kateri hodijo v službo samo za krajšanje časa in čakanja na plačo.
papajoe1
26. 10. 2014 21.56
+4
konkretni zdravnik ima 5 mestni znesek vsak mesec na računu...brez številk za decimalko!
proofreader
27. 10. 2014 08.07
+0
Ne sanjaj. Nihče noče, da ga obravnava zdravnik začetnik.
Mb128
26. 10. 2014 21.02
+1
Javni sektor se je začel javno kanibalizirati. Zakaj že?! Ko/če si boste odgovorili na to vprašanje boste takoj ugotovili zakaj se sploh tu gre dejansko. In ne, ni ebola problem. S pomočjo tega virusa se je ta kanibalizacija še bolj razplamtela!
MalaZaba
26. 10. 2014 20.54
+5
Policaji so geniji
FAUSTOS1
26. 10. 2014 20.36
-39
ŽAL POLICIJA DELA AFERO IZ NIČ-VSAKDO KI JE UTRUJEN ŠE NIMA EBOLO DRAGI POLICISTI-MORDA BO PADEL NOVI VIC O POLICIJI IN EBOLI
kleopatra-1
26. 10. 2014 23.11
+0
Mark, se popolnoma strinjam s tabo, le zadnji stavek je za razmislit - primerna stroka, znanje in izkušnje - takšni so odšli v tujino ...
bunak
26. 10. 2014 19.42
+14
Naši dohtarji = podn!
maciko
26. 10. 2014 20.05
-6
Ajde bunak si pomoje eden tistih ki si večino čas pri njih, in hodiš iz bolniške v bolniško!
gnu
26. 10. 2014 19.41
-4
Ne vem kaj taka panika .. vsem otrokom je jasno, da v primeru ebole velja samo eno pravilo: izogibanje telesnim tekočinam (kri, slina,...). Kajti ebola se na srečo prenaša samo preko njih. Če človeka, ki ima simptome daš v izolacijo, je to to. Zdravila itak ni, diagnoza zahteva več dni (če imaš na razpolago TOP mikrobiološki laboratorij). Nasvet zdravnika "rokavice in dat lekadol" JE POPOLNOMA SMISELN. Zakaj? Ker pacient najverjetneje nima ebole se mu da lekadol za nižanje vročine, rokavice pa se uporabi za preprečitev morebitne okužbe, če ebolov resnici ima. Ampak zdaj smo vsi obsedeni z ebolo -.- dejstvo je, da je v našem evropskem okolju ebola skoraj nenevarna, saj imamo ustrezno higieno in mehanizme, da ne more priti do epidemije. Afrika je povsem druga zgodba. Pri nas so izjemno nevarne čisto druge bolezni, o katerih se pa ne piše .. ker je zdaj 'vroča' pač ebola.
ml3
26. 10. 2014 20.00
+8
če je v slini, se prenaša tudi aerogeno-po zraku.okužene so tudi površine npr..Ppri nas imamo mnogo nevarnih okužb, ki zahtevajo izolacijo.pa jih v 90% ne dajo v izolacijo, ker šparajo z denarjem.poleg tega 90 % zaposlenih ne upošteva navodil glede izolacije in zato zanesejo bacile vsepovsod.me resnično zanima, kako bmo rpeživeli naslednje leto, v tem smislu...in če kaj poznam naš sistem, bi morebitnega okuženega z ebolo morali negovati določeni osebki-kazensko delo, drugi pa rep med noge, z dohtarji vred
gnu
26. 10. 2014 20.07
+15
Ebola se NE PRENAŠA 'airborne' tj. prek zraka, ampak samo preko tekočin. Okuženo je vse, kar je pomazano s temi tekočinami. Zato je potrebna izolacija, rokavice, itd. Če bi bila ebola prenosljiva zračno, bi bil okužen že ves svet.
kleopatra-1
26. 10. 2014 23.12
+7
gnu, recimo, da imaš ebolo, kašljaš v dlan, potem se pa rokuješ z nekom in ta nekdo potem poje kos kruha, pa si ni umil rok ...
gnu
26. 10. 2014 23.18
-6
kleopatra-1 : v tem primeru je možna okužba. MarkJ : Nihče ni bil v nezavesti, imeli so tudi latex rokavice. Sicer pa ne razumem povsem komentarja.
provokatorr
27. 10. 2014 06.46
+0
gnu, očitno so ljude radi prestrašen. vsi komentarji, v katerih opisuješ realno stanje, so negativno ocenjeni. očitno bi ljudje radi, da pride ebola tudi k nam.....
mulc-slo
27. 10. 2014 12.13
+2
Gnu: povrnil si mi upanje, da je tukaj še kak komentator z smislom.
maciko
26. 10. 2014 19.36
-10
Hehe zakaj je tako nenevarno in zdravnik ni prišel na ogled???!!! Zato ker je G. policist postavil diagnozo Ebole. In sledili so postopki na pristojne inštitucije... Od zdaj naprej bo tudi zdravnik ko bo videl nekoga v prometu narediti prekršek, on ga oglobil po tem in tem členu,...