Slovenija

Temperature so se povzpele do 30 stopinj Celzija, najtoplejši dan doslej prekinile nevihte in nalivi

Ljubljana, 27. 05. 2018 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.I. / K.H.
Komentarji
12

Za nami je najtoplejši letošnji dan do sedaj. Najvišjo temperaturo so izmerili v Vipavski dolini, do 30 stopinj Celzija je živo srebro kazalo tudi v Lendavi. Popoldne je vročino prekinila nevihta, ki je najprej nastala na Primorskem, močnejši nalivi nastajajo tudi drugje. Ponekod že posredujejo gasilci, med drugim tudi v Prevaljah, kjer voda poplavlja cesto.

Pregreto ozračje so tudi danes ponekod prekinjale nevihte z lokalno močnejšimi nalivi. Te so nastajale predvsem v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije.

Uradna mreža meteoroloških postaj je najmočnejše nalive zabeležila na prehodu med Notranjsko in Primorsko, je povzel naš meteorolog Rok Nosan. "Največ, kar 43 litrov padavin na kvadratni meter, je v le dobri uri padlo v Tatrah (občina Hrpelje-Kozina), 40 litrov na kvadratni meter pa je izmerila postaja na Nanosu. Nato se je težišče vremenskega dogajanja počasi preselilo nad severno Slovenijo. V Breginju in v Zgornji Sorici so naprave v kratkem času izmerile 28 litrov padavin na kvadratni meter, na Uršlji gori pa 26 litrov," je zapisal. 

Na Upravi za zaščito in reševanje so popoldne opozorili, da je zahodno od Postojne v okolici Razdrtega in Ilirske Bistrice nastala močnejša nevihta, ki se obnavlja in le počasi premika. Napovedali so močnejše krajevne nalive, točo in naraščanje hudourniških vodotokov.

Takšni oblaki so se zgrinjali proti večeru nad Ljubljano:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob 18.26 je v Florjanu, občina Šoštanj, meteorna voda zalila delavnico. Gasilci PGD Šoštanj so vodo izčrpali iz objekta.

Ob 18.35. uri so gasilci zaradi poplave in prečrpavanja vode intervenirali v Podjelšah v Občini Kamnik, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Ob 18.58. uri pa so gasilci zaradi vode v kleti posredovali v Srednji vasi pri Šenčurju.

Ob 19.08. uri se je na Prisojah v občini Prevalje zaradi močnega dežja zamašil potok. Meteorna voda je ogrožala lokalno cesto. Posredovali so gasilci PGD Prevalje, ki so očistili strugo potoka. Za večjo sanacijo potoka bodo poskrbele ustrezne službe. Obveščeno je bilo tudi podjetje VGP Ptuj.

Ob 19.09. uri so v Spodnjem Brniku pri Cerkljah gasilci PGD Spodnji Brnik črpali meteorno vodo s poplavljenega cestišča. Ob 19.20 so gasilci PGD Spodnji Brnik iz kleti stanovanjske hiše izčrpali okoli tri kubične metre meteorne vode.

Ob 19.43. uri je na cesti Mislinja–Velenje, v naselju Zgornji Dolič, podrto drevo na cesti oviralo promet. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so drevo odstranili. Obveščene so bile pristojne službe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Vipavski dolini se je ogrelo do 31 stopinj Celzija

Za nami je najtoplejši letošnji dan do sedaj. V Podnanosu v Vipavski dolini se je ogrelo do 31 stopinj Celzija, 30,7 stopinj Celzija so izmerili v Dolenjah pri Ajdovščini in 30,3 stopinj Celzija v Novi Gorici. Do 30 stopinj Celzija je živo srebro prilezlo tudi na drugem koncu Slovenije, v Lendavi, je pojasnil naš dežurni meteorolog Nosan. Drugje po državi so namerili nekaj stopinj manj.

V prihodnjih dneh nas bo sicer razvajalo toplo sonce, čeprav so se temperature že danes povzpele tja do 30 stopinj Celzija, pa bo lahko jutri še za kakšno stopinjo topleje. Če niste zmrzljive sorte, se lahko že osvežite ob slovenski obali, morje ima (prijetnih) 22 stopinj, reke pa ostajajo hladne.

"Po zelo spremenljivem obdobju, ko smo se vsak dan srečevali z možnostjo nastanka ploh in neviht, smo končno dočakali nekaj dni bolj stabilnega vremena. Hladen višinski zrak, ki je zadnje tedne skrbel za spremenljivo vreme, se je namreč umaknil iznad naših krajev, zamenjal pa ga je toplejši zrak iznad Afrike," je povedal Nosan. 

V Dolenju pri Ajdovščini so v soboto že namerili 30,2 stopinji Celzija.

Danes je bilo dokaj sončno, ponekod so bile popoldne možne kratkotrajne krajevne plohe ali nevihte. 

Nosan še dodaja, da so te temperature sicer nekoliko višje od povprečja, a smo imeli ob koncu meseca maja že večkrat 30 ali več stopinj. 

Razvajalo nas bo poletno sonce.
Razvajalo nas bo poletno sonce. FOTO: iStock

"Jutri bo vreme podobno, le da bodo temperature še nekoliko višje kot danes. Po nekaterih nižinah bo zjutraj lahko nastalo nekaj megle ali nizke oblačnosti, ki pa jo bo močno majsko sonce hitro posušilo. Že jutro bo poletno toplo s temperaturami, ki marsikje ne bodo padle pod 15 stopinj Celzija, dan pa bo že kar vroč," je dejal Nosan.

Številni se bodo vračali z vikend oddiha ob obali, zato bodite na cestah potrpežljivi sredi gneče.

Bomo dosegli kakšne temperaturne rekorde? "Ob naši vzhodni meji se bo ogrelo blizu 30 stopinjam Celzija, še kakšna stopinja več bo na Primorskem. Najmanj, 26 stopinj Celzija, bodo tudi jutri izmerili na severozahodu države," pravi Nosan. 

Kljub vse višjim dnevnim temperaturam pa so naše kopalne vode še hladne, saj le morje presega 20 stopinj Celzija. V Kopru je bila temperatura morja danes zjutraj 22 stopinj.

Temperature se bodo marsikje povzpele nad 30 stopinj.
Temperature se bodo marsikje povzpele nad 30 stopinj. FOTO: POP TV

Kako je v sosednjih pokrajinah?

Nad osrednjim in južnim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka, v višinah pa je nekaj višinskih jeder hladnega zraka. Z zahodnim vetrom k nam doteka postopno nekoliko bolj stabilna zračna masa.

Ponoči in jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bodo predvsem v Alpah in v Gorskem Kotarju nastale posamezne nevihte, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Biovremenska napoved sicer pravi, da vreme veliki večini ljudi ne bo povzročalo težav, ob sončnem vremenu pa bo vremenski vpliv spodbuden.

Več o vremenu v vašem kraju si preberite tu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kliko7
27. 05. 2018 22.00
-6
Vsi na hrvasko, tu je najlepse!
Kliko7
27. 05. 2018 21.57
-6
V Zadru se kopamo da je kaj! 22 morje
murkecc
27. 05. 2018 21.47
+6
Slika oblakov je pa prav zmagovalna.
Bott
27. 05. 2018 20.50
+14
Dez bo celo poletje, ne bo tedna brez neviht
ginem
27. 05. 2018 20.45
-3
pinja js sm pa brz elektrke in nmorm ps4 spilat kaj nj pa pocnm zdj
Neopredeljeni
27. 05. 2018 19.20
+3
Pridite v Portorož. Tu nikoli ne dežuje. Če še nafto najdemo, nas sprejmejo med članice Opec-a
keved
27. 05. 2018 19.59
+38
Dejte rajs beton plazo razbit pa nardite kaj izvirnega, da bo res veselje pridt. Nasadite se kaj dreves, da bo tudi senca - morda kar tam, kjer so zdaj bozjastni barakarski lokali in trgovine, podrite vse in naredite kaj lepega sem in tja. Tako da evo, niti nimate cele dneve casa posedat po cacao pa u luft gledat. Brez nic ne bo nic. Nafte pa ni tam, brez skrbi.
Kliko7
27. 05. 2018 21.59
+6
Pa konkretno poskrbite za kopalce in to brezplacno, ker je morje od vseh Slovencev, ne sam od par lobijev tam!
Igi74
27. 05. 2018 19.18
+13
Ni animacije.....ne vrjamem!!!!!
Kaktus111
27. 05. 2018 18.24
+21
spet farbajo kmete, ki so šli kosit seno na vremensko napoved, v resnici pa že jugozahodno slovenijo celo popoldne zaliva.
BobbyP
27. 05. 2018 11.23
+3
Diši po "vremenskem" imbecilu, ki odkriva toplo vodo in piše o očitnem. 😂