Slovenija

'Do konca leta bomo morali za kapitalsko ogrožene banke nameniti do pol milijarde evrov'

Maribor, 24. 11. 2012 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sloveniji grozi, da bo morala – tudi zaradi tega, ker zakona o slabi banki še ni – iz proračuna ali iz drugih javnih sredstev do konca leta za banke, ki so resno kapitalsko ogrožene, nameniti tudi do 500 milijonov evrov, pravi minister Šušteršič.

Patpozicija, h kateri je s svojim nasprotovanjem zakonu o slabi banki veliko prispevala tudi Banka Slovenije, povzroča resne javnofinančne stroške, v pogovoru za časnik Večer opozarja finančni minister Janez Šušteršič, ki meni, da Sloveniji grozi, da bo morala iz proračuna ali iz drugih javnih sredstev do konca leta za banke, ki so resno kapitalsko ogrožene, nameniti tudi do 500 milijonov evrov.

Zdi se mu neodgovorno, da v takšnem času poslušamo zagotovila o stabilnosti bančnega sistema, "saj to ne koristi nikomur, ampak daje zgolj alibi tistim, ki govorijo, da imamo še veliko časa, da razpravljamo o različnih možnih rešitvah."

Janez Šušteršič - 6
Janez Šušteršič - 6 FOTO: Miro Majcen

Kot je še pojasnil minister, imamo nekaj bank, ki so na robu obstanka. Če bi zakon o slabi banki septembra imeli, bi lahko do konca leta pripravili vse potrebne rešitve zanje. "Lahko bi se pogovarjali tudi o določenih zamikih roka za izpolnjevanje kapitalske ustreznosti bank," je dodal.

Od vseh bank v slovenski lasti, ki so v težavah, Šušteršič zato zdaj pričakuje, da bodo začele "zelo agresivno" prodajati deleže, ki jih imajo v podjetjih, in zastavljene nepremičnine. Meni, da je to njihova odgovornost, saj gre za edini način financiranja, ki jim še preostane. Tako bi pridobile nekaj likvidnosti, s katero bi lahko okrepile svoj kapital. Minister je poudaril, da tudi od vlade pričakuje pospešitev prizadevanj za čim hitrejšo prodajo bank.

Finančni minister je izpostavil tudi, da bodo sindikati z blokado zakona dosegli nasprotno od tistega, kar so želeli. "Banke, ki jih vlada nikakor ne more kontrolirati, bodo morale agresivno unovčevati zavarovanja, prodajati terjatve, in zgodilo se bo točno tisto, kar so želeli sindikati preprečiti. Doživeli bomo popolno razprodajo," opozarja.

Šušteršič je komentiral tudi sprejet rebalans proračuna za prihodnje leto. Ocenjuje, da še en rebalans ne bo potreben, saj je po njegovem mnenju morda vprašljivih 20 ali 30 milijonov evrov pri prihodkih. "Primanjkljaj bo tak, kot smo napovedali, torej tri odstotke bruto domačega proizvoda, aprila pa bomo videli, kakšen bo po evropski metodologiji," je še pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fani Rodríguez
09. 12. 2012 11.46
Sistem je treba spremeniti, da ne bo več strankarski. Vsem strankam se samo gre, da bodo ostale v vladi in "ni jim niti malo mar za državljane"! Poslanci se samo borijo za svoje stolčke, to so dokazali. Veliko jih je, ki bi morali odstopit takoj, glede na svojo preteklost in nimajo v parlamentu kaj več iskat. Državljani, vladi in poslancem ne verjamemo več!!! Nič se ne govori koliko delovnih mest se bo odprlo za naše otroke , mlade izobražene državljane, ampak , VLADA IN POSLANCI SAMO SPREJEMAJO NOVE ZAKONE. Minister Šušteršič pa samo govori , kako bomo razprodajali državno premoženje in potem prosili še za pomoč evropo! Minister Šušteršič, povem vam , da ste slab gospodar: VI BOSTE PRODAJALI, KAR SO USTVARILI DRŽAVLJANI IN JE NJIHOVO , POTEM PA BOSTE ŠE NAPREJ NAŠE OTROKE ZADOLŽEVALI (zapufali)! VLADA , MINISTRI IN POSLANCI , ČE STE KAJ SPOSOBNI , ( če niste pa vsi odstopite) USTVARITE NAJPREJ NOVA DELOVNA MESTA ZA MLADE IZOBRAŽENE IN BREZPOSELNE DRŽAVLJANE , DA BO DENAR PRIHAJAL V DRŽAVNO BLAGAJNO, POTEM PA SPREJEMAJTE ZAKONE!!! Kako naj lačni in brezposelni državljani zategujejo pas, saj nimajo niti za hrano niti za položnice in sedaj za kurjavo!!! DRŽAVLJANI SO OSTALI BREZ SLUŽB IN BREZ DOHODKA , PO ČIGAVI KRIVDI VAS SPRAŠUJEM? VLADA , MINISTRI IN STRANKE STE NAREDILI ZAKONE , ZA REVNE , MLADE IN BREZPOSELNE DRŽAVLJANE , KI NIMAJO ZA PREŽIVETJE , DA LAHKO ZAPROSIJO ZA SOCIALNO POMOČ ALI VARSTVENI DODATEK , KI PA JIH BODO MORALI NEKOČ VRNITI DRŽAVI , TOREJ VSEM NAŠTETIM DRŽAVA NUDI HIPOTEKARNI KREDIT V OBLIKI SOCIALNIH POMOČI ZA PREŽIVETJE !!! SRAMOTA ZA DRŽAVO , KI MLADIM , IZOBRAŽENIM , IN NE PO SVOJI KRIVDI , BREZPOSELNIM DRŽAVLJANOM , NUDI SOCIALNO POMOČ , KI PA NI POMOČ AMPAK HIPOTEKARNI KREDIT Z ZASTAVO NEPREMIČNINE V KATERI TRENUTNO BIVAJO IN SO LASTNIKI , ALI PA JO BODO PODEDOVALI PO SMRTI SVOJIH STARŠEV! VI MINISTRI IN POSLANCI , PA SE ŠOPIRITE IN TROŠITE , DAVKOPLAČEVALSKI DENAR , BORITE SE ZA SVOJA MESTA V PARLAMENTU , NISTE LAČNI IN STE NA TOPLEM , TER PREJEMATE BAJNE PLAČE IN NADOMESTILA!!! Dovolj vam je en mandat in potem se umaknite , da bodo prišli na položaje novi , mladi in sposobni ljudje!!! NEKATERI POSLANCI STE ŽE V PARLAMENTU OD SAME OSAMOSVOJITVE , PA NE ZATO KER SPOSOBNI , AMPAK , KER STE STRANKARSKI , IN ČE V ENI STRANKI NE GRE DOBRO , GRESTE PA V DRUGO STRANKO ALI PA STE SAMOSTOJNI POSLANCI... DA SE LAHKO TAKO ŠLEPATE , STE SI SAMI NAREDILI ZAKONE , KI VAS ŠČITIJO!!! VLADA , MINISTRI IN POSLANCI , ALI VAS NI NIČ SRAM PRED DRŽAVLJANI , KI VAM JAVNO GOVORIJO , DA VAS NOČEJO VEČ , IN DA VAM VEČ NE ZAUPAJO! VSI NAVEDENI NAREDITE NEKAJ DOBREGA ZA DRŽAVLJANE IN "ODSTOPITE VSI". DRŽAVLJANI VAM BOMO HVALEŽNI.
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.33
+1
Kaj pa ce bi se sami dokapitalizirali iz tistih bajnih regresov? Ce vsi vrnejo jurja, bi ziher nabrali toliko, pa se vedno bi jim ostal minimalni regres.
Buena Vita
25. 11. 2012 16.00
SAMO NAJ PRIDEJO IZ DENARNEGA SKLADA IN NAJ BLOKIRAJO VSE,GOSPODARSKI SUBJEKTI BODO POTEM SOLIRALI IN DOBILI ZA ŽIVLJENJE KREDITE,JAVNI SEKTOR NAJ VZAME HUDIČ,SEJ JE JAVNI SEKTOR KRIV ZA VSE SLABO,ČE BI BILI DELALI SAMO Z 50 % ZMOGLJIVOSTI BI SLOVENIJA BILA TROJNA,ŠVICA,,
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.34
Ce bi vedel kako je delati v javnem sektorju, ne bi tega pisal. Trenutno je edina razlika med javnim in zasebnim sektorjem nizja placa, pa da te na cesto lahko postavijo tudi ce delas odlicno.
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.34
iGURT
25. 11. 2012 11.04
+12
Naj se javno objavi kdo je dal denar, kdo ga je prejel, naj se kaznuje odgovorne, naj se banka zapre - NE DAM NIČ !!
Uporabnik215111
25. 11. 2012 11.46
+6
A misliš, da nas bo kdo vprašal, če damo ali ne?. Vzeli bodo tako kot so jemali do sedaj. Drugače me pa boli za banko, naj propade. Koliko podjetij je propadlo v zadnjih letih, naj pa še banka...
iGURT
25. 11. 2012 11.55
+9
Ker nihče ne vpraša - jim moramo povedati! - demonstracije, štrajki - referendumi !!
Predrag Tonta
25. 11. 2012 10.59
+2
[2] Kraljična je izvedela njegovo ime, njegovo bistvo, njegovo največjo skrivnost, tisto srž/jedro/srce, ki je poganjalo njegovo hudobijo, in ko je izvedela za to bistvo, se je znala tudi pred tem zavarovati in ubraniti, kar pomeni konec škratove moči. Preneseno v sedanji čas: enkrat, ko bodo ljudje DOJELI kaj je bistvo temnih sil, illuminatov, šele tedaj se bodo znali ubraniti njihovih napadov in jih tudi poraziti. Vse dokler pa bomo nasedali nekim pravljicam o svobodi, demokraciji, možnosti soodločanja, veličini civiliziranega življenja, kako lepo in edino pravilno je biti podjetnik/politik/pravnik/zdravnik/doktor, kako lepo je živeti meščansko/aristokratsko življenje na račun drugih.. vse do tedaj pa bodo zganjali raznorazne proteste in organizirali državljanske forume, a spremenilo se ne bo nič. [1] Še bolj pomembna pa je škratova izjava: “Bogastvo – kaj mi bo? Želim si veliko več od tega, nekaj ŽIVEGA. Svojega prvorojenca mi boš dala!” Illuminati imajo vse, imajo denar, imajo v rokah ključne/strateške pozicije moči, imajo v rokah inštitucije, organizacije, določene naravne vire – imeli so jih že od vsega začetka svojega delovanja. Prav tako imajo v rokah tudi veliko ozemlja, tako da tega zares niti ne rabijo. A največja dragocenost na tem planetu ni zlato in naravni viri, ampak ČLOVEŠKA DUŠA
6744d
25. 11. 2012 10.46
-1
Bog ga je poslal na zemljo da resi cerkev
iGURT
25. 11. 2012 11.05
+2
Takšni Cerkvi kot je Jezus osebno ne more pomagat !!
6744d
25. 11. 2012 10.44
+6
Mam obcutk da je tega sustersica nastimala cerkev da ustanovi slabo banko in izbrise cerkvene dolgove. Sam poglejte ga!!! Govor,izgled,obnasanje.
pkorosec
25. 11. 2012 10.42
+1
ta koalicija dela točno to, čemur je v opoziciji verbalno vedno nasprotovala. Ta vlada se ni spomnila ene pametne ideje, razen tega, da naj davkoplačevalci rešujejo njihovo zavoženo stanje. Je naklučje, da so se spet leta 2012 lotili dvojne obdavčitve delavskih migrantov, ki so pobegnili njihovi obupni politiki?
sinhron
25. 11. 2012 09.33
+7
ne zanima jih roka , kijih hrani , saj so izgubili stik z realnostjo , živijo v svojem svetu frustracij in halucinacij in mislijo , da igrajo igrice na spletu . Pozabljajo , da smo ljudje realni in da ne bomo v nedogled prenašali njihovih bolanih potez . Zakaj ne poberejo premoženje tajkunom , a ja , oprostite prosim , sodna veja oblasti tega ni sposobna , zato poberimo vse delavcem in upokojencem , ki jih imajo službe pod nadzorom .
tron3
25. 11. 2012 09.24
+8
Šuštaršič je povedal, do novega leta bomo ukradli iz proračuna 500 milijonov za vsak primer če Vlada pade, ta tip je pa res predrzen!
starpilot
25. 11. 2012 05.28
+17
Sprasujem se ali gospod Sustersic, Jansa in ostali vedo kaj pomeni 500 mio eurov za naso majhno dezelo? Zakaj za cloveka, ki samo pomaga v kuhinji, cisti ali prodajalca, ki ima visjo solo ni kriterija, ki bi bil enak tistim vasim, sanjskim ljudem? Dragi moji vladarji, odsel sem pred leti, ko ste se vi se po plenickah lulali se valjali in bili zasciteni od vasih starsev. Zavedal sem se, da v tej dezeli zame kruha ne bo!!! Imam pa tam otroke in vnuke. Ali res morate vse uniciti in pokazati, da ste navadni govedarji, saj sicer tega nebi poceli. Ali ni sramota, da se otrok rodi in ima ze tisoce eurov pufa na svojem hrbtu? Ali se zavedate, da se stvar, ki jo dozivlja zupan Maribora lahko preseli v Ljubljano? Razni Kanglerji, Janse, Sustercic in ostali, Pa kje vam je ljudska zavest? Ali ste ljudje ali ste zivali? Zakaj unicujete zavestno nas slovenski narod in se ljudem rezite v brk, a da pri tem kradete in unicujete vse kar se imamo? Predalec sem, a mislim, da bodo moji rojaki stajerci naredili delo, ki ga je treba storiti v tem trenutku in srenjo odstraniti od tam kjer je!!!!!
krtaca15
25. 11. 2012 08.35
+6
Bolj pravilno ne bi mogel povedati. Bravo!
hrabrimisek40
25. 11. 2012 01.40
+11
ja seveda bomo spet namenili iz našega davkoplačevalskega denarja, ko ste futrali tajkune pa ni nikogar skrbelo. če je pa pošten človek hotel dobit kredit za stanovanje bi ga pa odrli z obrestmi. sama banda in res ne vem kdaj bo folk že tole vse skupaj razgnal
hrabrimisek40
25. 11. 2012 01.44
+9
sploh pa kdo mene rešuje za moja neodgovorna ravnanja. naj se rešijo kakor vedo in znajo, če ne pa vse skupaj zaprite, drugega si tko ne zaslužite. če gredo podjetja v stečaj naj gredo pa še banke, ki so za vse glavni krivec. pika amen
velesperun
25. 11. 2012 01.23
+2
hvala tarzan!
velesperun
25. 11. 2012 01.22
+10
tarzan nad samotnim breznom 24.11.2012 18:18:41 16 to je naša resničnost! Za mojo "oboževalko" amarillis, da si bo razširila obzorja: Janez Janša je Slovensko industrijo jekla prodal za 105 milijonov evrov, čeprav je država vanjo vložila skupaj 736 milijonov evrov, Splošno plovbo je prodal nemškemu ladjarju za ceno ladje ali dveh, za 55 milijonov evrov, samo v zadnjih treh letih pa je imela Splošna plovba več kot sto milijonov dobička. Ob poskusu privatizacije Petrola in prevzemni vojni z Istrabenzo
JanzeLjj
25. 11. 2012 00.11
+3
Namenil bom jaz vam vsakemu po eno klofuto!
olyca
24. 11. 2012 22.14
+10
Samo še pot Islandije, vse ostalo je ničevo, pa naj se šopirijo Dr-ji, Msc-ji in razni diplomiranci, država je bankrot, raja nima več za jesti, kaj šele službe. Pokradli ste vse in upam da vam nebo koristilo, ljudje imamo nakaldanja dovolj, najlepše bo da se mirnim potem poslovite, priznate svojo nesposobnost, priznate grehe, ki ste jih ljudstvu zadali in se vprašajte kje je vaša bodočnost, našo ste uničili !!!!!!
M_teorija
24. 11. 2012 20.59
+5
Za drugo leto pa sploh ne rabite delat planov, ker bo koalicija itak razpadla!? Naj o tem razmišljajo tisti, ki imajo že parafirano pogodbo katero morajo akterji samo udejaniti?!
Danica Krajnc
24. 11. 2012 21.17
+3
Kaj če pa se uresniči prerokba Majev, sem si že izbrala zvezdico v vesolju, pa vi,..... toliko o resnosti situacije pri nas , Evropi in Svetu,... tam ne bomo rabili nobenih pogodb, hitro iskat vsak svojo zvezdico, samo moja je že zasedena, saj veste ona tam zjutraj, velika na nebu,...
iGURT
25. 11. 2012 10.54
+1
21 December 2012 ni konec, je začetek... Maji niso nikjer zapisali da bo 2012 konec sveta, zapisali so da bo konec ciklusa in začetek novega, ...
antiXfashizmXeuXgso
24. 11. 2012 20.45
+10
Banke, same se rešujte, prodajajte svoje premoženje, iztirjajte pufe, ki ste jih šenkaval,... name ne računite
Danica Krajnc
24. 11. 2012 19.56
+13
Najbolj sem žalostna, ker odgovorni še brati ne znajo več, kaj šele kaj drugega,....
kawasakimen
24. 11. 2012 19.56
+10
A,ja.A ko bom rabil kredit me bodo vprašali koliko zaslužim za njihovo reševanje bank me pa tega seveda ne bodo vprašali.