Slovenija

'Do leta 2026 bi lahko brez ginekologa ostalo še 150.000 Slovenk'

Ljubljana, 10. 05. 2024 10.20 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stavka zdravnikov traja že od sredine januarja, rešitve, s katero bi bili zadovoljni obe strani, pa še vedno ni. Zdaj so ginekologi in zasebni zdravniki na vlado naslovili poziva k ureditvi razmer v zdravstvu. Ginekologi so v javnem pismu s 157 podpisniki opozorili na težke razmere v primarni ginekologiji. Opozorili so tudi na možni črni scenarij, po katerem bi še 150.000 Slovenk po letu 2026 ostalo brez osebnega ginekologa, če bi se upokojili vsi ginekologi, ki imajo za to pogoje.

Ginekologi so v javnem pismu opozorili na slabšanje razmer
Ginekologi so v javnem pismu opozorili na slabšanje razmer FOTO: Shutterstock

Ginekologi so na vlado, ministrstvo za zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije in sindikat Fides naslovili javno pismo, v katerem so opozorili, da je Slovenija ena redkih držav na svetu, kjer imajo ženske prost dostop do specialista ginekologije in porodništva na primarnem nivoju, zaradi česar je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu za rojevanje. Kot so dodali v javnem pismu, se njihovo delo kaže tudi v nizki stopnji umrljivosti mater in novorojenčkov, kar je potrdila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Ob tem so opozorili, da so spremembe nujne, če država želi, da se ta nivo vzdržuje. Vse več ginekologov namreč odhaja drugam ali v zasebne prakse, čakalne vrste pa se daljšajo. Veliko težavo vidijo tudi v sistemu starostnih glavarinskih količnikov iz leta 1994, od katerega je odvisna obremenjenost in tudi financiranje ginekoloških ambulant na primarnem nivoju, saj je ta zastarel, so zapisali.

Po njihovih podatkih je okoli 200.000 žensk brez opredelitve za izbranega ginekologa. Opozorili pa so še na najbolj črn scenarij, v katerem bi se vsi ginekologi, ki imajo za to pogoje, upokojili do leta 2026, zaradi česar bi brez svojega ginekologa ostalo še približno 150.000 Slovenk. Ob tem jih skrbi podatek, da je ob letošnjem razpisu specializacij očitno slabo zanimanje za celotno specializacijo iz ginekologije in porodništva. Med letoma 2019 in 2022 je specializacijo končalo 56 ginekologov, od teh pa se jih je le devet zaposlilo na primarnem nivoju.

"Izbrani zdravnik je v svoji primarni terminologiji zdravnik, ki si ga pacient sam izbere. Sedaj pa je žal največkrat to zdravnik, ki je 'na srečo bil še prost in me je vzel za svojega izbranega pacienta'. Velikokrat celo v drugem kraju ali včasih čisto na drugem koncu Slovenije," so opozorili v javnem pismu. 

Izpostavili so, da večina ginekoloških timov na primarnem nivoju presega glavarinske normative, ki so glede na sklep Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo 4000 opredeljenih žensk. Kot pravijo, pa imamo po zadnjih podatkih 157,4 ginekoloških programov na primarnem nivoju. V omenjenih programih je opredeljenih 693.885 žensk. "Za idealno mrežo, v kateri bi imele mesto vse ženske, ki jim izbira osebnega ginekologa pripada in ginekologi ne bi opredeljevali nad priporočeno, pa bi potrebovali še dodatnih 70 programov," so zapisali. 

Po ocenah je okoli 200.000 žensk brez izbranega ginekologa
Po ocenah je okoli 200.000 žensk brez izbranega ginekologa FOTO: Shutterstock

Pismo so zaključili s podatkom, da sistem trenutno še deluje, a zgodba o uspehu se lahko zaradi prevelike glavarine, premalo časa za pacientke in preveč za administracijo, vse višje starosti ginekologov, prepočasnega širjenja mreže ginekologov, kaj hitro obrne. Zato predlagajo, da se čim prej dopolni mrežo ginekologov in razpiše dovolj specializacij, poskrbi za drugačen prenos glavarine z enega na drugega ginekologa in zmanjša nepotrebno administriranje. Prav tako rešitev vidijo v novem ovrednotenju dela ginekologa na primarni ravni, nujno pa se jim zdi tudi to, da se ambulantno delo naredi bolj privlačno za mlade specialiste.

Ob dvodnevnem spomladanskem srečanju v organizaciji Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije in Zdravniške zbornice Slovenije, ki se danes začenja na Bledu, so se v sporočilu za javnost oglasili tudi zasebni zdravniki. Opozarjajo, da so vedno bili in ostajajo trden in stabilen del slovenskega javnega in zasebnega zdravstva in da so primer, kako se v pogojih, ki jim niso naklonjeni in se še slabšajo, da dobro delati.

Zasebni zdravniki verjamejo, da se je čas za ohranitev sistema, kot smo ga imeli, že iztekel, a so pripravljeni pomagati pri izgradnji evropsko primerljivega javnega zdravstva. Kot so še opozorili, je slovensko javno zdravstvo tik pred tem, da klecne, ob tem pa se razvija vzporedni zdravstveni sistem, ki mu je ukinitev dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj dala dodaten zagon. "Pričakujemo uspešno končanje stavke, kar bo kupljen čas za nujne spremembe. V nasprotnem primeru bo javnega zdravstva, kot si ga pacienti v evropski državi Sloveniji zaslužijo, kmalu konec," so dodali.

Javno pismo: primarna ginekologija
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
12. 05. 2024 15.52
+1
Še bolj naiven mora spregledat kaj sploh ta vlada počne. Od aktivnega prebivalstva pobira 16,3 % za zdravstveno blagajno. Namesto da bi ta denar dosegel svoj cilj in ljudem omogočal zdravljenje preprečujejo z administritivnimi prijemi izvedbo zdravljenja istočasno porabo denarja za zdravstvo. Ogromne vsote so namenjene plenjenju dobro organiziranih skupin. Za uteho nam uzakonjajo možnost pomoči pri samomoru. Pa smo res toliko zabiti, da tega ne spregledamo? Namesto zakona o evtanaziji moramo nagnati te pokvarjene posameznike iz vlade. Naj prvo predlagatelji preiskusijo v praksi pomoč pri samomoru. Veliko bi nam prihranili s tem. Vse ostale naj nas pustijo živeti.
peresni
11. 05. 2024 20.47
Načrti in 30 letno delovanje desnice ob tihi podpori SD počasi dobivajo žalostne resnične rezultate za večino Slovencev. Pamet v roke na volitvah...desnico popolnoma marginalizirati, da si ustvarimo blagodejno socialno mirno družbo, o kakeršni smo sanjali in jo že tudi v bistvu imeli v socializmu.
kapljač1
11. 05. 2024 12.18
+1
Kdo pravi, DA se Golob ni priučil in celo prilagodil praksi slovenske politike , tej zadnja tri desetletja? Če politikom, funkcionarjem , direktorjem , stroki zagotoviš nepredstavljivo višji standard , za kar 40%, kot je zaslediti , pri tem da dve tretjini delavcev zasluži minimalno plačo , ni nikogar več , ki bi še štrajkal. Oziroma tudi zase običajne zahteval nekak deset procentov več ! Delavca se vedno da utišati . Poznamo! Sploh z Janševim prevzemom večine sindikatov in predvsem povečanim prihodom tuje delovne sile in njihovih družin , ki našega delavca in državljana takoj nadomestijo, če samo dvigne glas. (So njihove žene non-stop noseče , pač dvojna zmaga, bo šlo v generacije, bomo Slovenci v desetletju , čisto mlademu Janezu Janši podobni , pa še finančno se jim splača, kaj bi še delale , če pa so "seljanke postale gospe“ in če lahko samo rojevajo. (Ni čudno da preko 200.000 žensk nima niti svojega ginegologa!? Ali kako? Slovenke tudi slabo rojevajo, ginegologa niti potrebujejo tako nujno? Ali kako?) Zato se potuhnejo avtohtoni ali sami odidejo iz države. Ni več Titovega naboja , ni več vstrajnosti . Ni več " svojega ne damo , tujega nočemo". In če se na domačega delavca ni več moč zanesti "imajo kot imamo"? Bi vsaj šli na volitve ! In kar "počečkali " volilne liste . Koga pa še lahko obkrožiš? Ne slepimo se, še za sebe se ne postavijo , kako da bi se za vse nas. Je treba reči ! Je komu prav ali komu ni prav, takšno je stanje v državi ," pa ga je.bi "!
User2582218
10. 05. 2024 16.29
+7
Slovenk ali slovenskih državljanka, enkrat se bo treba odločit kaj smo
Omas1313
10. 05. 2024 15.44
+10
Normalno da ni zdravnikov za Slovence , če se vsako leto naseli 50.000 tujcev v slo. Ne morete samo davkov pobirat morate tudi zaposliti kakega zdravnika…
Senzor
10. 05. 2024 15.21
+16
30 dni do specialista, velja samo za politike, to je na koncu pozabila poudariti Fajonka v svoji izjavi.!!!
alkimistos
10. 05. 2024 15.13
+1
Kekec je v transu... Višji davki, manj stanovanj, nategi in kraje.. to si je želel. Sedaj bo Cankarjastvo in tarnanje spet aktualno kar kekec najbolje zna TARNAT
Senzor
10. 05. 2024 15.13
+12
To počnejo načrtno, ker se denar pretaka v druge kanale. Tudi v času stavke imajo politiki takoj dostop do zdravstva. Kaj torej ostali jamrate.??? Primer Golob, Fajon, Prednik. Za njih v zdravstvu ni problema, ker jim je vse TAKOJ dostopno. Za ostale se norčujejo z referendumom o evtanaziji ali omrtvičenje z konopljo.
Frzenk
10. 05. 2024 14.50
+3
Nism ginekolog lahk pa pogledam😁
mmickica
10. 05. 2024 14.47
+2
Zavajate. Poznam kar nekaj zensk, ki ginekologa enostavno niso izbrale, ke ga po njihovem mnenju pac ne potrebujejo. Se posebej pa starejsih 70+ ne spravis zlepa h ginekologu, razen ce imajo kake tezave, takrat da pa osebni zdravnik napotnico. Ni vse tako crno, kot bi nekateri zeleli prikazati. Vsaj jaz ne poznam niti ene zenske, ki bi zelela iti h ginekologu, pa bi ji bilo to onemogoceno.
zoran pušenjak
10. 05. 2024 14.34
+11
Ta Golobnjak bo še vsem Slovenkam in Slovencem pokradel celotno premoženje
Andrej Lon?ar3
10. 05. 2024 14.24
+14
Pod to vlado bomo ostali še brez gat.
Rob123
10. 05. 2024 14.16
+12
Zelo slabo zaradi teh golobnjakov!
PerjatiJoker
10. 05. 2024 14.14
+6
Pod to lopovsko kradljivo vlado VSE propada! Se zdej nic o tem, kako si je golobnjak povisal place za celih 40%!40% ljudje bozji! Tako kot se krade pod to vlado, se ni se pod nobeno
Tommy Shelby
10. 05. 2024 14.23
+10
oni tok pokradejo, da plače sploh ne rabijo
zoran pušenjak
10. 05. 2024 13.46
+20
In kam gre denar od prispevkov. Verjetno ga polovica izgine na računih leve elite
G. Papež
10. 05. 2024 13.41
+5
Nujno potrebujemo Zakon o kompenzacijskem postopku za prosto menjavo specialista za ženske . Ženske pa naj postanejo malo bolj elastične in svoje čveke usmerijo v pogovore o menjavi specialista. Npr. Jožica ima ginekologa, ki ga ne potrebuje, nima pa zobozdravnika, a jo boli zob. Ančka pa ima zobozdravnika in je ne boli zob, nima pa ginekologa, a bi ga nujno potrebovala, ker jo po vikend noči z migrantom srbi vagina. No in ko gresta na kavico, bi si izmenjali....
SS WikingDivision
10. 05. 2024 13.35
+1
Eno resno uprasanje mam, kr mi dejansko ne gre v glavo, tisti ki mi lahko razlozi mu bom hvalezen, torej; Za kaj TOCNO ze 5 mescou staukajo zdravniki? A hocejo VISJE place za manj ur, a hocejo da jim noben ne mori ce delajo se pri zasebnikih itd? Place majo brutalne, to vemo usi. Po mojem mnenju bi mogle staukat med sestre. Za KAJ TOCNO se "borijo" zdej vrli dohtarji in kaj je point da " ne morejo dosezt dogovora s Fidesom"al karkol je ze? Ce mi zna kdo odgovorit na simpl in jedrnato, ziu in zdrau biu!
Primula1
10. 05. 2024 13.34
+12
A potem mi zdravstvene prispevke smo še dolžni plačevati, ali?
G. Papež
10. 05. 2024 13.33
+4
Kdo bo ob tej starajoči se populaciji sploh še hotel biti ginekolog?
Miki_
10. 05. 2024 13.32
+3
kaj dela naš šolski sistem