Domača scena
Oglas

Do linije, na katero ste ponosni, brez odrekanja

Ljubljana, 10. 09. 2014 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če linijo ohranjamo z odrekanjem hrane, lahko to povzroči psihični in fizični stres. Lahko se odločimo za prijetnejši način - s pravim izborom hrane.

Linia
Linia FOTO:

Med odrekanjem najljubše hrane in zmanjševanjem obrokov za ohranjanje linije, organizmu primanjkuje krvnega sladkorja, kar povzroči nastanek stresnih hormonov. To občutimo tako, da smo bolj razdražljivi in da se težje spopadamo z vsakodnevnimi izzivi. Z odrekanjem sicer shujšamo (vsaj trenutno), a hkrati tudi zavremo in poškodujemo imunski sistem, kar lahko na telesu pusti nepopravljive posledice.

Ustrezne beljakovine, vitamine in minerale, potrebne za normalen imunski odziv telesa in ohranjanje zdrave linije, se skrivajo tudi v lažji hrani z manj maščobami, ki ohranja doživetje okusov, ter lahke, naravne in zdrave sestavine združuje v edinstven obrok.

Zdrava nit dneva naj zato postanejo lahki oz. light izdelki. Med take spadajo izdelki, ki imajo vsaj 30 % manj kalorij, maščob, sladkorjev ali soli kot običajni izdelki, in imajo zato pozitiven vpliv na zdravje. V njih pa lahko uživamo brez slabe vesti. Izbiramo lahko med raznovrstnimi polnimi okusi, ki poživijo prav vsak obrok. Sladkim in slanim izdelkom se nam ni potrebno odpovedati, privoščimo si le takšne, slajene z naravnimi sladili - npr. medom in rafiniranim rjavim sladkorjem, in take, ki vsebujejo manj soli. Na policah trgovin smo pozorni na slovensko poreklo, saj je hrana, pridelana v Sloveniji, za pot od njive do mize potrebovala manj kilometrov. To pomeni, da so sestavine, kot sadje in zelenjava, imele več časa, da dozorijo in v celoti razvijejo polnost okusa in višjo hranilno vrednost, ki pomaga pri krepitvi zdravja. Zaradi bližine pridelave jim ni potrebno dodajati konzervansov, ki so lahko v določenih primerih zdravju škodljivi. Med slovenskimi izdelki se nekateri ponašajo tudi z označbami, ki zagotavljajo najboljše iz narave, tak je npr. standard »Pridelano / proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov«© »Brez GSO – brez gensko spremenjenih organizmov«.

Če skrbnejši in bolj uravnoteženi prehrani s kakovostnimi izdelki dodamo še redno gibanje, ki nam bo v veselje in sprostitev, ter poskušamo živeti čim manj stresno, smo na dobri poti do linije, ki odraža lahkotnost gibanja, nežnost, vitalnost in eleganco.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3