Slovenija

Dobavitelji plina in elektrike s poenotenimi zahtevami nad upravnike nepremičnin

Ljubljana, 28. 09. 2022 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravnike nepremičnin ter etažne lastnike kljub nekaterim korakom vlade skrbi nemotena dobava električne energije in zemeljskega plina v prihodnjih mesecih. Nekateri dobavitelji namreč ne spoštujejo zakonodaje, velik problem predstavlja tudi dobava energentov malim poslovnim odjemalcem, so opozorili v Združenju upravnikov nepremičnin.

Sprejete zakonodajne spremembe na papirju dajejo občutek, da so težave z oskrbo etažnih lastnikov z elektriko in plinom začasno odpravljene. A se upravniki in etažni lastniki tudi po sprejetju dveh uredb in novele Zakona o oskrbi s plini soočajo s številnimi težavami, zaradi katerih jih skrbi nemotena dobava elektrike in zemeljskega plina v prihodnjih mesecih.

Nekateri dobavitelji zemeljskega plina in elektrike ne spoštujejo zakonodaje, velik problem predstavlja tudi dobava energentov malim poslovnim odjemalcem.
Nekateri dobavitelji zemeljskega plina in elektrike ne spoštujejo zakonodaje, velik problem predstavlja tudi dobava energentov malim poslovnim odjemalcem. FOTO: Shutterstock

"Čeprav uredbi o določitvi cen zemeljskega plina in električne energije dobaviteljem zapovedujeta, da ne smejo prekiniti dobave električne energije oziroma zemeljskega plina in ne smejo zavrniti dobave novim odjemalcem, se to kljub vsemu zelo pogosto dogaja," je na današnji novinarski konferenci opozoril direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, Boštjan Udovič.

Uredbi za takšno ravnanje ne določata sankcij. Združenje upravnikov nepremičnin se je po Udovičevih besedah s težavami obrnilo tudi na ministrstvo za infrastrukturo, od katerega pa niso dobili nobenega odziva ali informacij, če se v zvezi s problematiko pripravljajo kakršne koli rešitve. Neodzivnost je težava, saj se kurilna sezona hitro bliža, je opozoril Udovič.

Dobavitelji ob tem za dobavo električne energije postavljajo pogoje, ki so v nasprotju z določbami stanovanjskega zakona. Od upravnikov namreč zahtevajo neodplačan prevzem celotnega tveganja za plačilo računov in bančno garancijo za primer neplačila, čeprav ne gre za obveznosti upravnikov, ampak etažnih lastnikov oziroma uporabnikov v večstanovanjskih stavbah. Te pogoje so v zadnjih tednih dobavitelji praktično poenotili, je navedel Udovič, združenje pa se je zato tudi že obrnilo na tržni inšpektorat.

Pozabljeni mali poslovni odjemalci

Izpostavili so tudi vprašanje dobave energentov malim poslovnim odjemalcem. Težava so zlasti poslovne stavbe, v katerih energent skupaj odjemajo izključno mali poslovni odjemalci, kot so denimo manjši trgovski centri in stavbe s pisarniškimi prostori in manjšimi lokali. Teh primerov namreč ne urejata niti obe sprejeti uredbi niti novela Zakona o oskrbi s plini.

Tako dobavitelji takšne skupne male poslovne odjemalce, ko njihova skupna poraba presega določeno mejo, obravnavajo kot velike poslovne odjemalce, s čimer v celoti izpadejo iz vladnih ukrepov. Za male podjetnike in obrtnike pa ima lahko to uničujoče posledice, je posvaril Udovič.

Član upravnega odbora Združenja upravnikov nepremičnin Janez Ribnikar je posvaril, da lahko področje uredi le država. Udovič pa je zatrdil še, da v zbornici razumejo tudi dobavitelje, ki so se znašli v zahtevnem položaju. "Naša prizadevanja niso usmerjena proti njim. Pogrešamo zlasti signal države dobaviteljem, da jih bo zaščitila in jim stala ob strani oz. krila hrbet. Trenutno v težki situaciji iščejo rešitve na hrbtih etažnih lastnikov oz. gospodinjskih odjemalcev, kar pa ni prav," je dejal in pozval k iskanju rešitev skupaj z dobavitelji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
29. 09. 2022 08.49
Europe electric scam ytube, pa vam bo varufakis razložil kaj in kako je zrasla cena el energije, enako bo oz je že pri plinu in seveda hrani, krivdo pa zvraćajo na Putina in vojno v UA.
vvvilice
29. 09. 2022 08.48
+2
Pa kaj se s tem ukvarjajo, mene zanima od kje bo prišel plin zdaj, ko so uničili severna tokova in jih verjetno pred spomladjo ne bo mogoče vzpostaviti. Ti je vprašanje. In odgovor?
Nikay
28. 09. 2022 21.21
+0
Kaj ima UPRAVNIK z plačilo El energije..UPRAVNIKI SO SAMI polovi, KOTVsazas..največji kriminal pa je bila ustanovitelj upravnikov, kot da se lastniki stanovanj ne morejo sami dogovoriti za plačilo, vsaka individualna Hiša se lahko, Upravniki so dobesedno kriminalci ki prepričujejo normalno plačevanje računov. Lastniki stanovanj so samo plačniki računov, to vse kar imajo ker je sistem partizanski tako so ropali kmete pet let, po vojni pa vse ostale.
caspera1
29. 09. 2022 08.49
Prav je, da za vodenje stroškov in plačevanje vsega skrbi oseba, ki je tudi strokovno podkovana. Naj bo to pravna oseba, ki ji lastniki plačujejo za delo. Ampak tudi odločajo o vsem, če niso z njo zadovoljni, pa jo odpustijo in najamejo drugi.
piu
28. 09. 2022 21.18
+6
Golubu ne preostane drugega kot, da nacionalizira Ruski Gazprom.....
Kaliopa
28. 09. 2022 20.12
-3
Ha, udovč in Ribnikar - dva ki ščitita interese upravnikov. Novinarji pa ste nesposobni do konca. Ni pri vseh upravnikih enako. Le pri teh ki jih ščiti Udovč in GZS. Vem vsaj za dva upravnika, ki se ne okoriščata na račun etažnih lastnikov in sklepata pogodbe v imenu lastnikov in ne v svojem imenu, kot SPL, Habit in podobni izkoriščevalci. Zato pa je pri teh dveh....in verjetno še kakšnem poštenem cena elektrike za etažne lastnike tudi do 4 x nižja kot pri naštetih in to že več kot eno leto. kaj res nihče od novinarjev in policije nima toliko jajc, da bi raziskal kako se večina upravnikov perfidno okorišča na naš račun. Kradejo pred našimi očmi in se sprenevedajo za bruhat.
caspera1
29. 09. 2022 08.51
Pa mogoče bi tudi poiskali vse poštene upravnike in za spremembo izpostavili nekaj dobrega.
Emtisunce
28. 09. 2022 18.35
+6
Zalog energentov evropa nima, karkoli politiki govorijo in vi pišete je laž. Redukcije - odklapljanje se začne s 1. 11. 2022.
medo357
28. 09. 2022 17.50
-2
kot sem že zapisal, ta odlok ali uredba, ki določa cene energentov le za nekatere končne gospodinjske uporabnike je zagotovo neustavna, ampak levi mediji se ne zganejo in ščitijo Go-lobije
caspera1
29. 09. 2022 08.52
mikpiki191
28. 09. 2022 17.09
+4
oni največji v Mariboru bo že lup lup
Tomvojo
28. 09. 2022 16.18
+5
In upravniki bodo samo še kasirali za nič dela, tako kot dimnikarji.
gostb6fa2
28. 09. 2022 15.37
+7
Lajna pa še kar lajna. EU spet sprejema sankcije.