Slovenija

''Dobili smo drobtinice''

Ljubljana, 02. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z novim zakonom o registraciji istospolnih skupnosti smo dobili drobtinice, so opozorili udeleženci pete parade ponosa v Ljubljani.

Foto: Dare Čekeliš
Foto: Dare Čekeliš FOTO: Dare Čekeliš

"Geji in lezbijke smo z novim zakonom o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti dobili drobtinice", je na današnji peti paradi ponosa, ki je letos potekala pod sloganom Registracija je diskriminacija, povedala predstavnica nevladne organizacije Škuc-LL Tatjana Greiff.

Zbrane je nagovorila tudi ljubljanska županja Danica Simšič (Foto: Dare čekeliš)
Zbrane je nagovorila tudi ljubljanska županja Danica Simšič (Foto: Dare čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Svojo podporo jim je izrazila tudi županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič. "Nekateri so očitno gluhi in bodo še dolgo. Ne razumem, kako jih je lahko strah ljubezni," je dejala Simšičeva.

Registracija vozil kot registracija zveze (Foto: Dare Čekeliš)
Registracija vozil kot registracija zveze (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Simšičeva, ki je častna pokroviteljica prireditve, je spomnila, da je na paradi pred letom dni izrazila upanje, da bo prva ljubljanska županja, ki bo lahko opravila poroko med istospolnima partnerjema. "Nihče ni pričakoval, da bo zakon doživel propad," je povedala in dodala, da je to vprašanje v pristojnosti države in občina pri tem ne more nič.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

Organizatorji prepričani v diskriminatornost zakona

Z letošnjo parado ponosa so želeli organizatorji opozoriti na po njihovem mnenju "diskriminatoren zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti", ki ga je DZ sprejel 22. junija. "Geji in lezbijke smo dobili drobtinice. Zakon nas ločuje. Če se oni poročajo, se mi registriramo. Če imajo oni socialno varstvo, ga mi nimamo. Geji in lezbijke nismo svojci, ne dedujemo drug po drugem," je povedala Greiffova. Kot je poudarila, so dobili homoseksualci z zakonom le delne pravice in ostali drugorazredni državljani. Eden od udeležencev pa je o registraciji dejal: "Nismo avtomobili, smo ljudje."

Eden od transparentov, ki ga je bilo videti na paradi ponosa (Foto: Dare Čekeliš)
Eden od transparentov, ki ga je bilo videti na paradi ponosa (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Ob koncu so udeleženci parade svoj protest simbolično prikazali z registracijo dveh osebnih vozil, s čimer so želeli poudariti razliko med zakonsko zvezo in registracijo zveze.

V nedeljo bo stopil v veljavo novi španski zakon, ki istospolnim parom daje pravico do poroke in posvojitve otrok. Prve poroke naj bi bile mogoče konec meseca.

Politikov na parado letos zaradi, kot pravijo, neustreznega zakona niso povabili. So jih pa zato z udeležbo podprli geji in lezbijke s Hrvaške in iz Italije.

Ob paradi sicer potekajo številni spremljevalni dogodki, ki so se začeli že v ponedeljek z Akcijo strpnosti na mariborskem Grajskem trgu. V četrtek je na Mirovnem inštitutu v Ljubljani potekala nizozemsko-slovenska konferenca, medtem ko je na predvečer parade v kinu Dvor potekal večer lezbičnega in gejevskega filma. Zadnji dogodek v okviru letošnje parade ponosa bo nedeljski bovling turnir.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9