Slovenija

DOBRE ZGODBE: Humanitarnost mladih navdihuje ljudi!

Ljubljana, 19. 03. 2013 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Slovenj Gradcu se je odvila ena od mnogih dobrih zgodb, povezana s projektom Botrstvo. Tri dijakinje tamkajšne srenje šole so jo začele kot običajen šolski projekt. Med poukom bi se morale učiti o organizaciji v podjetjih.

Dandanes je včasih boleče pogledati skozi okno. Gospodarska kriza je pahnila kar nekaj ljudi v stisko in za mnoge se zdi, da ne najdejo izhoda. A zakaj o tem govorimo v dobrih zgodbah? Zato, ker se v stiski spozna prava duša in prava vrednost ljudi. Med dobrimi zgodbami, ki so zasijale v težkih časih, je zagotovo projekt Botrstvo. ''Zgodbe projekta Botrstvo so samo tisočinka tega, kar imamo mi dnevno tukaj,'' pravi Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine in dodaja, da je vredno opozoriti družbo na stanje vse več družin v Sloveniji, v katere so vpeti otroci, tudi brez hrane in brez vsakih možnosti za zdrav razvoj.

Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine
Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine FOTO: POP TV

Klic na pomoč, ki je v ospredje postavil revne otroke, je zbudil velik del slovenske družbe. ''In projekt Botrstvo je res dobesedno postalo gibanje v Sloveniji, pomaga otrokom, pomaga staršem, pomaga do osnovnega preživetja in predvsem v čas in prostor prinaša sporočilo: mar nam je za vas in pomagali vam bomo,'' še meni Ogulinova.

V Slovenj Gradcu se je odvila ena od mnogih dobrih zgodb, povezana s projektom Botrstvo. Tri dijakinje tamkajšne srednje šole so jo začele kot običajen šolski projekt. ''Dobile smo nalogo, da si je treba zastaviti neki projekt in ga v celoti izpostaviti preko seminarske naloge. Potem smo prišle na idejo humanitarnosti,'' je dejala dijakinja Diana Ferenčak.

Dijakinji Jasna Pačnik in Diana Ferenčak
Dijakinji Jasna Pačnik in Diana Ferenčak FOTO: POP TV

Idejo za Botrstvo so dobile od razredničarke Natalije Černjak, ki jim je v razredu predstavila te zgodbe, razlaga druga dijakinja Jasna Pačnik. Odločile so se, da izdelujejo adventne venčke, ker je bil to ravno predbožični čas in jih prodajajo ljudem. Sprva se je zdel le majhen projekt v šoli, a ko so ugotovile, kako takšna majhna dejanja navdihujejo ljudi, so bile presenečene. Pravijo, da ko človek enkrat odpre srce drugim, svet naenkrat postane drugačen. In res, dekleta je pot peljala še naprej.

In nagrada? Najprej seveda šolska, za odlično pripravljen projekt. A še večja nagrada je tista, ki so jim jo namenili svojci in prijatelji. Spoštovanje, posnemanje, nov pogled na svet ... Dobra dejanja so največ vredna takrat, ko vzniknejo v težkih časih. Če pa jih storijo mladi, dajejo svetu nov zagon in upanje na boljšo, svetlejšo prihodnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.