Slovenija

Pred leti državi podaril most, zdaj ji pomaga pri reševanju begunske krize

Ljubljana, 08. 09. 2015 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
0

Gradbinec iz Šoštanja, Novalija Muminović, ki je pred leti zgradil most in ga podaril v last državi, je zdaj državi brezplačno ponudil eno od svojih stavb kot pomoč pri nastanitvi okoli 50 beguncev, ki naj bi jih sprejela Slovenija. Stavbo so si že ogledali predstavniki notranjega ministrstva, ki na terenu zbirajo lokacije za begunce.

V Zavodnjah pri Šoštanju bi lahko nastanili okoli 50 beguncev.
V Zavodnjah pri Šoštanju bi lahko nastanili okoli 50 beguncev. FOTO: Reuters
Na begunsko krizo se ljudje različno odzivajo, a ni jih malo takšnih, ki bi radi pomagali po svojih zmožnostih. Nekateri pomagajo z donacijami, zbiranjem hrane in higienskih potrebščin, drugi so se odpravili beguncem pomagat na teren. Podjetnik iz Šoštanja, ki je znan po svoji dobrodelnosti, Novalija Muminović, pa je državi ponudil eno od svojih nepremičnin. Pripravljen je sprejeti okoli 50 beguncev.

"O tem sem razmišljal že nekaj časa, potem pa sem zasledil novice o ljudeh, ki beguncem odpirajo svoje domove, med drugim je danski premier ponudil svojo vilo," je pojasnil Muminović.

Takoj je kontaktiral ministrstvo za notranje zadeve in jim brezplačno ponudil stavbo, ki je velika 800 m2. V stavbi, ki sprejme do 60 ljudi, so do pred kratkim živeli delavci Alstoma, ki so gradili šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Stavba je zdaj prazna, nahaja pa se v Zavodnjah pri Šoštanju. Sobe so funkcionalne, ogrevane in povsem opremljene, tako da se lahko takoj vselijo, pravi Muminović.

Muminović ponuja nepremičnino v velikosti 800 m2.
Muminović ponuja nepremičnino v velikosti 800 m2. FOTO: Mirza Muminović

Objekt so si v petek ogledali tudi predstavniki notranjega ministrstva. "Jaz odstopim hišo v brezplačen najem, ministrstvo pa bo krilo stroške elektrike, vode in podobno," je pojasnil.

Sobe so povsem opremljene in pripravljene za bivanje.
Sobe so povsem opremljene in pripravljene za bivanje. FOTO: Mirza Muminović
Pred 23 leti je pomagal beguncem iz BiH

Eden od razlogov za humanitarno gesto je tudi to, da je Muminovića ta begunska kriza spomnila na dogodke pred več kot 20 leti. "Takrat so iz Bosne in Hercegovine prihajale celotne družine v Slovenijo, tudi veliko mojih sorodnikov si je našlo zavetišče pri nas." Takrat je njegova družina sprejela okoli 20 ljudi.

"Kaplja čez rob pa so bile tudi novice o tem, kaj vse so doživeli ti ljudje na svojem begu – nekateri umirajo na morju, drugi jih zadržujejo na mejah, nekateri jih preganjajo. Zato sem se odločil, da pomagam po svojih močeh," je še dejal gradbenik.

Zaveda se tudi, da imajo nekateri pomisleke glede beguncev, a kot pravi Muminović, je sam prepričan, da težav z njimi ne bomo imeli. "Nikoli vsi ljudje ne bodo za, nikoli ne bodo vsi isto razmišljali," pravi in dodaja: "Rad bi samo pozval ljudi, da pomagajo po svojih močeh, kajti morda bomo kdaj tudi sami potrebovali pomoč."

Pred petimi leti je v Paški vasi zgradil most in ga po odprtju v brezplačno last podaril državi.
Pred petimi leti je v Paški vasi zgradil most in ga po odprtju v brezplačno last podaril državi. FOTO: 24ur

Muminović je pred petimi leti v Paški vasi pri Šmartnem ob Paki na svoje stroške zgradil most in ga podaril v last državi. Prebivalci Šaleške doline pa ga poznajo kot dobrodelneža, ki rad pomaga posameznikom ali družinam v stiski, pa tudi različnim društvom.

Apel Društva slovenskih pisateljev v zvezi z begunci
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni