Slovenija

FOTO in VIDEO: Tekači pritekli na cilj!

Ljubljana, 19. 10. 2012 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K./B.G./N.D.
Komentarji
28

Udeleženci dobrodelnega teka so pritekli v Piran in tako končali svoj velik podvig. Veselje vseh, ki so tekli v akciji Mali koraki za velik cilj, je nepopisno.

Po včerajšnjih 257 pretečenih kilometrih ter osvojenem vrhu Nanosa so tekači z namenom pomagati otrokom z avtizmom danes zjutraj še zadnjič ''zagrizli v kolena''. Do cilja v Piranu jih je ob začetku zadnje etape ločilo manj kot 72 kilometrov. Cilj so udeleženci dosegli okoli 17. ure, na Tartinijevem trgu v Piranu pa so jih pričakali sodelavci PRO PLUS ter drugi podporniki akcije in dobrega namena.

Zaposleni PRO PLUS so s podporo znanih, športnikov in ljudi iz celotne Slovenije v akciji Mali koraki za velik cilj v štirih dneh skupno pretekli kar 567 kilometrov.

Vse, ki so se zbrali v Piranu, je čakalo prijetno dogajanje, saj so konec akcije popestrili plesalci hip hop skupin plesne šole Kazina pod vodstvom Željka Božića. Potem ko so včeraj že zaplesali na Prešernovem trgu v Ljubljani (posnetek si lahko ogledate zgoraj), so danes poskrbeli za spektakularen 'flash mob' tudi na Tartinijevem trgu.

Skupaj za lepšo prihodnost otrok z oddajo SVET, zaposlenimi na PRO PLUS in celotno Slovenijo. Z malimi koraki za velik cilj!

Kot je znano, z akcijo Mali koraki za velik cilj zbiramo sredstva za otroke z avtizmom. Takšnim otrokom lahko pomaga stroga dieta, ki pa je zelo draga, in ravno zato zbiramo sredstva.

Pomagate lahko tudi vi

Z malimi koraki za velik cilj je teklo več kot 130 zaposlenih hiše PRO PLUS.

Pošljite SMS-sporočilo z besedo SVET na 1919 za darovanje enega evra, če pa bi želeli darovati 5 evrov, pošljite SMS-sporočilo SVET5 na 1919

Višje zneske lahko nakažete na račun SI56 0292 2005 2254 477, odprt pri NLB. Za namen napišite SVET-dobrodelni tek, sklic 00 1313. Prejemnik: POP TV d.o.o., Kranjčeva 26, 1521 Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Petri?
20. 10. 2012 08.02
+5
Imam otroka z avtizmom in od te akcije žal nimam nič. Tako kot otroci z downovim sindromom nimajo nič od Koštabone. Terapija, ki jo predlaga dotično obskurno društvo (ki nima niti spletne strani primerno urejene) je zelo neoprijemljiva zadeva. Izgleda bo čas, da se malce aktivira novinarje, da se razpišejo o teh dobrodelnih akcijah, ker potem, če starši kdaj res potrebujemo pomoč, vsi rečejo, saj smo že donirali. Za kaj že?
rissp
20. 10. 2012 11.00
-3
Imate otroka s hujšo obliko ? Do katere stopnje je funkcionalen brez kakršnihkoli terapij? S katerimi terapijami imate slabe izkušnje oz. mu niso pomagale? Mojemu in vsem ki jih poznam je terapoija pomagala od popolne nefunkcionalnosti pa do dokaj visoke (opisano že spodaj). Ste član katerega od društev? Koliko otrok z najhujšo obliko poznate, ki jim terapija ni pomagala? Kot oče otroka z avtizmom zagotovo veste da vsaka izmed terapij zviša funkcionalnost otroka do neke mere. Zato sem vam postavil zgornja vprašanja? Ni mi jih treba odgovoriti , odgovorite jih sebi. Jaz odgovore že poznam... Še posebej pa sami sebi ogdovorite na vprašanje zakaj ste sploh napisali ta komentar (jaz vem odgovor)
rissp
20. 10. 2012 11.07
-2
In seveda kot oče otroka z avtizmam tudi veste da vsaka terapija izboljša stanje do določene mere, odvisno od oblike avtizma. In tudi to da država NE pomaga. (razen če ste vi nekakšna izjema in je vašemu otroku pomagala ali pa če je samo Stratera in pa pomirjevala za vas primerna oblika pomoči.
rissp
20. 10. 2012 11.15
-2
In pa še eno vprašanje - tega prosim odgovorite tudi meni : katera terapija pa pomaga vašemu otroku, oz. katero društvo bi moralo s tem denarjem pomagati otrokom po vašem mnenju ?
rissp
20. 10. 2012 11.33
+0
Aja, pa še glede njihove spletne strani - bi raje videli da to društvo raje daje denar za spletne strani, avtomobile, itd. (kot žal veliko društev) kot pa direktno za pomoč otrokom? Kot vem, je vsa "oprema" društva plačana iz osebnege žepa (vključno z večino bencina) , ker je vsakega evra škoda za karkoli drugega kot neposredno pomoč otrokom. (za razliko od nekaterih društev, kjer gre polovica ali še več sredstev za "vzdrževanje društva"... Imam občutek da bi radi s komentarji čimbolj izničili akcijo, ker za sodelovanje ni bilo izbrano društvo ki ste ga v enem izmed prejšnjih člankov tako hvalili (prav tisto društvo, ki je že lani klicarilo na proplus in povsod da češ kako da ne dobijo denarja oni, saj so "največji" (lani, ko je šlo za downov sindrom). Letos pa spet niso bili izbrani oni (za avtizem)...
Robert Petri?
14. 06. 2013 13.32
rissp. Razumem ta način razmišljanja. Te terapije SO NEOPRIJEMLJIVE. Primeri opisani na spletu so strokovno in zdravorazumsko povsem nesprejemljivi in ne služijo kot dokaz učinkovistosti tovrstnega "zdravljenja". Gre za popoln placebo odbojni učinek, saj se zadovoljstvo starša prenaša v njegovo motivacijo, aktivnost in posledično na otroka. Avtist, ki ne govori ne bo zaradi tega zdravljenja pričel govorit. Sicer pa naša tudi ni govorila (takoj po porodu ;) in sem jo samo lepo pogledal in glej ga zlomka, otrok zdaj govori :) Očitno imam čudežno zdravilno moč! Argumentacija omenjenega društva je na tem nivoju.
rissp
19. 10. 2012 22.45
+2
Hvale vredno da se dela takšna akcija - tisti ki imate avtistične otroke veste kako je ko vam državne institucije obrnejo htbet, češ "ne moremo" pomegati , "lahko damo le pomirjevala da boste lažje preživljali vse to skozi celo življenje". NAJ ZDRAVSTVO KONČNO POSKRBI ZA TA PROBLEM, naj dr.Macedoni končno preda mesto drugemu, ki po bripravljen podpreti zdravljenje avtistov, tudi če je to za državo "neprofitno" Tako bodo uresničene največje želje velike večine staršev avtističnih otrok in velike večine društev, ki jim ne bo treba več delovati in jim zbirati denarja za zdravljenje otrok, ki jim starši le-tega ne morejo plačati. Če v tujini to plačuje zdravstvo, ZAKAJ V SLOVENIJI NE? Nekateri bedaki tipa "tonček napihnjenček" bi radi neke inšpekcije itd. - že iz tega se vidi da niti na daleč nimajo pojma kakšno je sploh stanje glede avtizma v Sloveniji - da moraš. npr. že za zdravljenje zob avtističnega otroka uspavati, za to pa rabiš napotnico, tudi če ti dajo nujno napotnico, prideš na vrsto po 1 letu ali več. S tem da napotnice NOČEJO dati, tokler otroka že močno ne boli,. Tako potem živi v močni bolečini vsaj 1 leto, ko pa pride na vrsto pa pride v poštev eveda samo še puljenje. IN TO JE SAMO ENA MALENKOST V VSAKDANJIKU družine z avtističnim otrokom. Veš da bi lahko otrok funkioniral 1000% bolje, pa si ne moreš privoščiti. Potem poiščeš društvo, ki ti plača zdravljenje (ki je še dražje kot bi že tako bilo ker v Sloveniji sploh in primernih laboratorijev itd. Če društvo ne dobi dovolj sredstev imaš ali srečo da še prideš skozi ali pa lahko le čakaš da se nabere denar . Potem pa bedaki tipa Tončka in Dongjanja gobcajo o "privatnih žepih" itd. - seveda brez da bi obiskali društvo , nekaj naključno izbranih družin in se pozanimali o "privatnih žepih". Do zdaj nisem nikoli želel nikomur kaj takega, vendar ta trenutek želim , da bosta oba imela avtističnega otroka. In sem prepričan da bosta poiskala pomoč društva, ki jima seveda ne bo odklonilo pomoči. Razen če bo društvom do takrat uspelo doseči GLAVNI CILJ - prisiliti državo da bo ZAČELA TAKO KOT POVSOD V TUJINI ZDRAVITI , ne pa obračati hrbta...
F_O_X
19. 10. 2012 23.05
-11
zakaj bi zdravstvo metalo denar v vrečo brez dna? mislim da je veliko več ljudi, ki nujno potrebujejo kakršnekoli terapije (brez katerih ne morejo funkcionirat -> živet), kot pa nek otrok z avtizmom. pa spomni se za da če drugemu želiš slabo, se to ponavadi zgodi tebi, zato previdno z željami
rissp
19. 10. 2012 23.35
+6
Avtistični otroci funkcionirajo? S tem da si namerno z udarcem obraza v okno odrežejo nos - , s tem da tuljo cele dneve in noči v bolečini in niti ne znajo povedati vzroka tuljenja in joka, s tem da so popolnoma nevodljivi (so lahko doma, ne morejo nikamor ker se iztrgajo iz rok (adrenalin jim da ogromno moč)in zletijo na cesto da jih zbije avto ali pa se vržejo na tla in se derejo na vso moč , s tem da moraš biti z njim 24ur/dan (dobesedno), da svoje potrebe opravijo kar v hlače,itd.itd., to je zate FUNKCIONALNOST , to je zate premajhen vzrok da bi "metali denar v to"??? (naštete stvari so samo nekatere iz vsakdanjika avtističnega otroka in družine, ki ima s tem uničeno življenje) .... Če je res škoda denarja zdravstva za odpravljanje tega , potem verjetno sploh ne potrebujemo zdravstva. Očitno še nisi videl otroka z avtizmom hude stopnje , vsekakor ne za več kot 15min . Če ne bi te bilo sram napisati kaj takega...
rissp
19. 10. 2012 23.36
+4
In s tem da ne morejo nikamor , se verjetno zavedaš da tudi družina ne more nikamor - še posebej v primerih samskih mater. CELO ŽIVLJENJE ! (to kar je tebi verjetno samoumnevno - trgovina, opravki,itd.)
eosss.slo
20. 10. 2012 07.52
+4
ADM1N1STRAT0R; lahko samo rečem, da se mi je ob tvojem komentarju obrnil želodec...
Tonček Balonček
20. 10. 2012 14.46
-3
Sorry, avtizem pač ni bolezen, ki bi, v primerjavi z mnogimi drugimi, zahtevala neka velika finančna sredstva! Komur to ni jasno, naj sploh ne komentira! In administraor ima popolnoma prav!
m777
28. 10. 2012 15.03
Tonček Balonček ti si bedak! očitno sam nimaš stika s temi stvarmi in zato ti raje ne komentiraj!
gizadlinka
19. 10. 2012 22.00
+1
pohvale vredno, da se dela promocija in pomaga tem bolnikom z avtizmom. To je drugače, ko eni tu mešajo nekaj o sociali. Večina tistih na sociali in ki najbolj vpijejo, niti delat nočejo, čeprav dobijo delo. Taki se mi pa res ne smilijo in naj kar bodo lačni (čeprav dobro vem, da niso). Če bi se morali spopadat s tako hudo boleznijo, bi videli, kaj je res hudo.
Flavius
19. 10. 2012 20.09
-6
Fuuuuuuul so pretekli....a ob pol štirih jih srečam v Izoli, vsi natrpani v siv kombi in se pelejo proti Portorožu.....bravo res O.o
F_O_X
19. 10. 2012 23.07
-3
to so novinarčki bleferčki, ki cel dan sedijo po pisarnah, kaj si mislo da bodo tekl za "dober" namen? žal jih je direktor nagnau delat promocijo proplusu
Dongjang1
19. 10. 2012 18.57
-12
komaj čakam jutra, da bo konec te bedarije - prihodnjič tecite za tiste mame, ki nimajo kaj dati v lonec licemerci
rissp
19. 10. 2012 23.21
+1
Avtizma se ne da popolnoma ozdraviti, se pa da izboljšati funkcionalnost (predvsem če se začne pri otroških letih) za 100000% - v konkretnem primeru od otroka, ki vsakodnevno tolče z glavo v zid, namerno in nenadoma udari z obrazom v okno in si s tem odreže nos (KONKRETNI PRIMER!) , ne zna povedati ene same besede razen tuljenja, popolne nevodljivosti (zanj ni izletov, ničesar razen zavarovanega doma) itd.itd., do tako funkcionalnega, da lahko GOVORI, ni več smodestruktivnosti, je popolnoma vodljiv (IZLETI, bazen, itd.itd.) , celo izdela razred prirejene šole (pisanje, računanje, govor,itd.itd.). VSE TO IZ KONKRETNIH IZKUŠENJ NE IZ KVAZILITERATURE ! Tako da ne bodi preveč pameten.... Zdravstveno zavarovanje pa mu zagotovi le zobozdravnika (po 1-2 letih od dneva začetka zelo močnih bolečin - prej ne dajo napotnice) , pa predpišejo pomirjevala zanj in za družino. TO krije SLO zdravstvo. Funkcionalnosti (in s tem vsaj deloma normalnega življenja) pa ne zagotovijo ne njemu ne njegovi družini. Toliko o "zastonj zdravstvenem zavarovanju in o temu da avtizem ni bolezen"... Zavarovanje bi omogočilo funkcionalnost avtističnih otrok če bi SLO zdravstvo to podprlo po vzoru drugih držav - VSAK minister VSEH dosedanjih vlad je to podprl in obljubil , stanje pa je kljub temu še vedno nespremenjeno.
Dongjang1
19. 10. 2012 18.03
-10
Čestitke - za samopromocijo s tem bedastim početjem. Vaš prispevek je končal v zasebnih žepih, voznikom ste pa povzročili zgago na cesti. Čist navaden eksebicionizem tistih ki nikjer ne uspejo
Dongjang1
19. 10. 2012 18.05
-7
PS folk pač potrebuje take bedasnoče, tisti ki pa ste Tončki dali minuse ste pa še na slabšem da ne dojemate da vas vlečejo za nos. vam tud tablete ne pomagajo, naslednji dobrodelni tek bo za vas
rissp
19. 10. 2012 22.54
+4
Predlagam da oba skupaj s tončkom storita to kar do zdaj kljub temu da je obljubil še VSAK minister za zdravje zadnjih 15 let, (pa potem seveda ni bilo storjene nič) ni uspelo še nikomur, kljub večnim sestankom z ministri vseh dosedanjih vlad. Torej, predlagam, da prepričata državo, da bo začela zdraviti avtiste, ne pa jim obračati hrbta, tako se bosta znebila društev (cilj velike večine društev za avtizem je prav ta da država začne ZDRAVITI, tako kot v tujini). Pa še večna heroja bosta. Do takrat pa se raje ne sramotita s takšnimi patetičnimi, idiotskimi žalitvami...
Tonček Balonček
19. 10. 2012 11.37
-15
Ti teki so popolnoma bolni, vednos e promovirajo organizatorji in neki zasebniki, pod pretvezo nekega humanitarizma, pa naj gre za Koštabono, avtizem, jecljavce, hemofilike ali kogarkoli, kdaj bomo z zakonom to prepovedali in vzpostavili ajsna ins troga pravila, kjer ne bo mogel vsakdo, ki je obseden od promocije, "organizirazi" nekih medisjkih dogodko na ta način, da bo zlorabil otroke in bolnike! namersto d abi si plačal medijski projekt, bo vse potekalo brez davkov, zbral bo recimo par tisoč EUR, plačal pa nikomur nič, to je kriminal! Kdo bo napravil red? Teh emdijskih oseb iamm poln kufer, namesto d abi vložili v promocijo, organizirajo neke "dobrodelne akcije", pri tem si zaračunajo še stoške! In naivneži potem vklikajo, d agre vsaj za nekatere, ki so plemeniti in čuteči, ostali ap fouš in hudobni!
Damir Secki
19. 10. 2012 11.47
+7
a si malo nevoscljiv, da dobijo nekaj promocije? ce naredijo nekaj pozitivnega... in tako klevetanje na pamet, da zbrani denar na koncu ne gre za svoje namene, se lahko kaznuje s tozbo!
F_O_X
19. 10. 2012 13.10
-7
seveda in ti boš to vedu kdaj in kok gre. take stvari je težko dokazat
rissp
19. 10. 2012 23.26
+3
Tvoje bedno pisarjenje ni vredno niti enega komentarja tako da si lahko vesel tudi za enega. Ko boš razumel tega enega, ti jih lahko napišem še več, oz. še bolje, te lahko peljem za kak dan okoli in ti pokažem stanje v SLO glede avtizma, zdravstva, društev za avtizem,itd. In bo potem mogoče le prevladal razum ne pa ego, ki ti kljub jasnim dejstvom ne pusti, da bi spremenil menje (o stvari, o kateri več kot očitno nimaš pojma in samo brezveze žališ tako starše avtističnih otrok, društva ki se trudijo pomagati in tudi otroke same - ter vse ki poskušajo nekako rešiti ta problem.
Kritik19
19. 10. 2012 10.54
-5
Kaj je tu dobrodelnega, če tečeš za samopromocijo??? Sam sem daroval in če namesto teka grem delat, bom drugič lahko daroval še več. Ne potrebujem samopromocije, hkrati pa tudi nočem delati reklamo za POP TV.
Damir Secki
19. 10. 2012 11.45
+12
in ce bi namesto tega, da pises neumnosti tle po komentarjih zaprl racun za itnernet, bi lahko drugic placal se vec
santamaura
19. 10. 2012 10.39
+27
Kaj pa če bi naredili akcijo ,da bi tekli za naše tajkune, da jim omogočimo bivanje v zaporniških celicah. Jaz vam garantiram, da bi cela Slovenija tekla z vami