Slovenija

FOTO in VIDEO: Pridno nabiramo kilometre za otroke z avtizmom

Ljubljana, 17. 10. 2012 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.K./Ni.J./U.Z.
Komentarji
17

Drugi dan akcije "Mali koraki za velik cilj" so se z različnih koncev Slovenije proti Ljubljani podale tri skupine tekačev in nabrale kar 257 kilometrov. Sledil je poseben VIP-tek do Prešernovega trga, tam pa jih je čakalo še presenečenje v obliki 'flash moba'.

Za nami je že drugi uspešen dan dobrodelne akcije "Mali koraki za velik cilj". Tečemo z velikim zanosom, saj želimo pomagati otrokom z avtizmom in njihovim družinam, da bi zbrali denar za terapije ter primerno prehrano.

Katja Šergan Božič, mama 10-letnega Kristjana, ki ima avtizem, je povedala, kako je bilo izvedeti za sinovo bolezen: "Hudo je bilo, ko nam je zdravnica rekla, da ne poznajo vzroka, še težji udarec pa je bil stavek, da za to ni zdravljenja. A, kot pravi, so našli pot – opravili so preiskave v tujini, pošiljali so vzorce urina, blata in las v ZDA in na Norveško ... "Preiskave so pokazale določene zdravstvene probleme – netoleranco na določeno vrsto hrane, črevesne infekte, zastrupitve, tako da smo uvedli dieto, začeli z uvajanjem dodatkov, zdravil, mineralov, vitaminov, z razstrupljanjem organizma in napredki so bili tu," je še povedala.

Metka Albreht in Edi Sep sta pretekla hvalevredno število kilometrov.
Metka Albreht in Edi Sep sta pretekla hvalevredno število kilometrov. FOTO: Boštjan Pilej

Tri pretečene trase in sončen dan

Mi smo za Kristjana in druge otroke z avtizmom premagovali kilometre kot za stavo. Štafeto so danes sprejele tri skupine, ki so se vsaka s svojega konca Slovenije podale na pot do Ljubljane. Nadaljevali smo trasi z Bleda in Celja, začeli pa smo še eno novo, in sicer iz Novega mesta proti prestolnici. Vreme nam je bilo danes precej bolj naklonjeno kot včeraj, saj je tek po soncu pravi užitek.

Ob 7. uri se je začelo v Celju in v Novem mestu. Kako so tekli na trasah Celje–Ljubljana in Novo mesto–Ljubljana, si lahko ogledate v spodnjih fotogalerijah.

Celje–Ljubljana:

Novo mesto–Ljubljana:

Z Bleda proti Ljubljani so tekači krenili ob 8.30. Njihovo pot si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Na VIP-teku številni znani obrazi

Drugi dan je bil po pretečenih kilometrih najbolj zahteven, saj smo jih skupno nabrali kar 257.

Po prihodu vseh treh skupin pred stavbo PRO PLUS pa se je začel prav poseben VIP-tek, na katerem so tekli številni znani obrazi. Zaposlenim medijske hiše PRO PLUS so se pridružili tudi nekateri člani Nogometnega kluba Olimpija, košarkarske in nogometne legende, med katerimi so bili Dejan Jeftovič, Ivica Jurkovič, Ervin Rakovič, Igor Lazič, Rašo Nesterovič, Sebastjan Cimerotič, Mile Ačimovič, podpredsednik Nogometne zveze Slovenija Rade Mijatovič, nekateri predstavniki Slovenske vojske, člani hokejskega kluba Olimpija, najstarejša maratonka pri nas – Helena Žigon in še mnogi drugi. 

Tekaška trasa je potekala od stavbe POP TV, po Dimičevi, Dunajski, Slovenski cesti in Wolfovi vse do Prešernovega trga, kjer je bil tudi cilj. Vse tekače in podpornike pa je na Prešernovem trgu čakalo tudi posebno presenečenje, saj so plesalci hip hop skupin Kazine pod vodstvom Željka Božića zaplesali spektakularni 'flash mob'.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate prihod tekačev pred stavbo PRO PLUS in začetek VIP-teka.

Direktor PRO PLUSA: Občutek je fantastičen

V naši medijski hiši imamo sicer kar nekaj maratonskih tekačev, naš snemalec Edi Sep, na primer, je danes pretekel kar 43 kilometrov, stilistka Metka Albreht pa dobrih 30, čeprav je imela vročino.

"Občutek, ki te dni preveva celo naše podjetje, je res fantastičen. Ostali direktorji, ki vodijo podjetja, mi lahko precej zavidajo, ker imeti take sodelavce in voditi tako podjetje je praktično dopust," je ob tem povedal direktor PRO PLUSA Pavel Vrabec.

Pot do cilja je vsako minuto, uro in dan krajša. Z malimi koraki za velik cilj bo teklo več kot 130 zaposlenih hiše PRO PLUS.

Po njegovih besedah je akcija izredno pomembna ne samo zaradi plemenitega in dobrega namena, za kar poskušamo zbirati čim več denarja, pač pa zato, ker poskušamo dati nek signal ljudem, da se z majhnimi koraki res lahko veliko stori – ne samo v dobrodelne namene, tudi za kakšne druge stvari. "In to je cilj te akcije, da ljudje, ki so aktivni, ki so pozitivni, lahko marsikaj naredijo," je še dodal.

Jutri akcijo nadaljujemo, in sicer nas čaka vzpon na Nanos iz Ljubljane, v petek pa jo bomo mahnili proti Kopru in Piranu. V Kopru se nam boste lahko pridružili tudi vi.

Zaključek teka na Prešernovem trgu.
Zaključek teka na Prešernovem trgu. FOTO: Damjan Žibert

Pomagate lahko tudi vi!

Pošljite SMS-sporočilo z besedo SVET na 1919 za darovanje enega evra, če pa bi želeli darovati 5 evrov, pošljite SMS-sporočilo SVET5 na 1919.

Višje zneske lahko nakažete na račun SI56 0292 2005 2254 477, odprt pri NLB. Za namen napišite SVET-dobrodelni tek, sklic 00 1313.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ekaderina
18. 10. 2012 12.09
Avtizem je "stranski učinek" cepljenja proti otroškim boleznim. Starši avtističnih otrok, borite se da vam država prizna odškodnino!!!!!! Plačajo jo naj pa tisti farmacevti in pediatri, ki so KRIVI, da v nedolžne in zdrave otročičke vbrizgavajo STRUP. V italiji je pred kratkim družina avtističnega otroka že dobila tožbo proti državi. Priznali so, da je avtizem posledica cepljenja in jim priznali odškodnino. Kaj v tej državi ni nobenega več poštenega odvetnika, ki bi se upal spustiti v boj s to hudičevo mafijo?
tedo974P8medo
18. 10. 2012 12.29
Noben odvetnik ni nikjer pošten, saj jim je važno samo to, da dobijo denar od strank in še nek % od odškodnine.
Tonček Balonček
18. 10. 2012 10.09
-1
Dejan Jeftovič, Ivica Jurkovič, Ervin Rakovič, Igor Lazič, Rašo Nesterovič, Sebastjan Cimerotič, Mile Ačimovič, Rade Mijatovič... da ne gre za kak tek na Kopaonik?!
tedo974P8medo
18. 10. 2012 09.01
+0
Koliko denarja od sms-ov "svet" in "svet5" bo dejansko šlo za te otroke? Zagotovo ne ves - to je vse samo biznis, da se nam krade denar. Ko že pišem o krajah: dobil sem reklamo za življenjsko zavarovanje, pri katerem se bi dobilo 25,000 € za smrt z rakom. Ste pa lahko prepričani, da se nič ne dobi, saj vem (iz družinske izkušnje), da zdravniki ne napišejo, da je za smrt kriv rak, ampak da do smrti pride zaradi odpovedi organov! Adminozaver, briši samo prvi odstavek, če pa boš spet vse, podpiraš znana dejstva o pro plusu.
cirenij
18. 10. 2012 07.49
+1
Podpiram vsako humanitarno akcijo. Žalostno, da jih mora biti vedno več. Ker so vsa sredstva požrli nekateri. Tecimo, tecimo Slovenija. Za bolne, invalide, upokojene reveže in pridne delavce na dnu. Tecimo, tecimo. Mogoče kam pritečemo.
kitzbill
17. 10. 2012 20.06
-8
ok se strinjam, to je zelo človekoljubno dejanje, ampak kje ti udeleženci dobijo tolk dopusta, da se lahko udeležujejo na vse teh akcijah
revolucija1
17. 10. 2012 19.31
-8
kaksne bedarije s tem ne bodo nc dosegli!
rissp
17. 10. 2012 22.31
+1
blubear
17. 10. 2012 14.32
+8
Nehajte otroke cepit pa bo veliko manj avtizma!!!
rissp
17. 10. 2012 22.30
+4
Poznam osebo ki je odklonila ponovno cepljenje otroka, saj se mu je po prvemu cepljenju pojavila huda stopnja avtizma (čeprav je prej že govoril,itd., potem pa se mu je poslabšalo za 100000% ) - ker je odklonila ponovno cepljenje (čez nekaj let), je sledila tožba s strani države, ki se je vlekla, stala celo premoženje (odvetnik,itd.),itd da so na koncu ODLOŽILI cepljenje (samo odložili za določen čas)...
rissp
17. 10. 2012 23.03
+4
Poznam osebo ki je odklonila ponovno cepljenje otroka, saj se mu je po prvemu cepljenju pojavila huda stopnja avtizma (čeprav je prej že govoril,itd., potem pa se mu je poslabšalo za 100000% ) - ker je odklonila ponovno cepljenje (čez nekaj let), je sledila tožba s strani države, ki se je vlekla, stala celo premoženje (odvetnik,itd.) - čeeprav so bila dokumentaciji dodana menje svetovno priznanih zdravnikov, da je pri njemu skoraj zagotovo cepivo če že ne povzročilo pa vsaj pripomoglu k avtizmu,itd da so na koncu ODLOŽILI cepljenje (samo odložili za določen čas)... Bi vi cepili otroka če bi po prvem cepljenjju "postal avtist hude stopnje" ? Seveda nebi. Čakala pa bi vas tožba države...
Prophet
17. 10. 2012 12.23
+10
Priporočam bolj masovni tek za revne otroke ne samo otroke z avtizmom,ups potem bi moral 1/3 Slovenije teči...
luckyss
17. 10. 2012 17.44
+22
Lahko bi tekli za tistimi, ki so to revščino v Sloveniji zakrivili...
recis
17. 10. 2012 09.14
+9
Zelo lepo, ampak z tekom se ne ustvarja nove vrednosti.
rissp
17. 10. 2012 12.20
+32
Ustvarja pa se vidnost akcije, po kateri bo X številu avtističnih otrok (X= odvisno od zbranih sredstev) omogočeno zdravljenje, pod pritiskom akcije pa bo morda celo končno tadi slovensko zdravstvo začelo primerno ukrepati,
tedo974P8medo
18. 10. 2012 09.01
Zdravstvo samo od sebe ne bo nič naredilo, najlažji način bi bil, da bi oblast kaj ukazala, ampak tega ne bo, saj jim je škoda denarja za izboljšanje zdravstva. Prej se bo zgodilo obratno, npr. da bodo ukinili zdravstveno zavarovanje in da bomo vsi samoplačniki.
Tonček Balonček
18. 10. 2012 10.12
PA kaj naj zdravstvo ukrepa, naj tudi dohtarji začnejo laufat?