Slovenija

Dodatno plačilo za sodnike

Ljubljana, 01. 02. 2007 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo o obsegu plačila za povečan obseg dela dodeljenih sodnikov na ministrstvo za pravosodje.

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o določitvi pogojev, meril in obsegu plačila za povečan obseg dela dodeljenih sodnikov na ministrstvo za pravosodje. Uredba določa pogoje in primere, pri katerih je mogoče dodeljenim sodnikom na ministrstvo za pravosodje izplačati dodatno plačilo za povečan obseg dela, so sporočili iz urada vlade za informiranje. Uredba bo začela veljati po objavi v uradnem listu.

Ker je struktura sodniške plače "širša" kot struktura plače javnega uslužbenca, so predlagani odstotki v primerjavi z odstotki, ki veljajo za javne uslužbence, ustrezno nižji
Ker je struktura sodniške plače "širša" kot struktura plače javnega uslužbenca, so predlagani odstotki v primerjavi z odstotki, ki veljajo za javne uslužbence, ustrezno nižji FOTO: POP TV

Predlog uredbe predvideva možnost dodatnega plačila za povečan obseg dela dodeljenim sodnikom za povečan obseg dela oz. nadpovprečno delovno obremenjenost. Dodatno plačilo je v uredbi določeno v odstotkih. Osnova za izračun dodatnega plačila je sodniška plača, ki se izračuna tako, da se sodniška plača pomnoži s koeficientom plačilnega razreda in poveča samo za sodniški dodatek zaradi nezdružljivosti sodniške funkcije v skladu s 45. in 46. členom zakona o sodniški službi, je pojasnjeno v sporočilu za javnost.

Uredba sicer predvideva, da za povečan obseg dela oz. nadpovprečno obremenjenost pri opravljanju rednih nalog lahko sodnik prejme dodatno plačilo, ki lahko znaša največ 26 odstotkov sodniške plače dodeljenega sodnika. Določa tudi, da za delo pri posebnih projektih, ki so začasni in za katere obstajajo kriteriji oz. merila za plačilo opravljenega dela, višino dodatnega plačila določi vlada v skladu z merili posameznega projekta.

Za delo pri projektih tesnega medinstitucionalnega sodelovanja, kot je na primer twinning projekt, ki se financirajo iz sredstev EU ali drugih tujih sredstev, uredba predvideva dodatno plačilo v višini največ 72 odstotkov sodniške plače dodeljenega sodnika. Za delo pri projektu predsedovanja Slovenije EU pa uredba predvideva dodatno plačilo, ki za dodeljene sodnike, ki opravljajo naloge pri projektu predsedovanja EU v Sloveniji, v letu 2007 lahko znaša največ 33 odstotkov sodniške plače dodeljenega sodnika, v času predsedovanja pa največ 37 odstotkov sodniške plače dodeljenega sodnika.

Uredba tudi zapoveduje medsebojno izključevanje izplačil dodatnega plačila za povečan obseg dela, poleg tega pa še določa, da se dodeljenim sodnikom dodatno plačilo za povečan obseg dela izplačuje do začetka obračunavanja plač na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.