Slovenija

Dodič Fikfakova: Pregledi gasilcev za zdaj ne kažejo, da bi imeli posledice zaradi Kemisa

Ljubljana, 20. 06. 2017 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po požaru na Vrhniki so gasilci in tudi lokalni prebivalci še vedno zaskrbljeni glede morebitnih posledic na zdravje zaradi številnih kemičnih snovi, ki so gorele v požaru. Dosedanji zdravstveni izvidi gasilcev, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu, sicer ne kažejo, da bi ti imeli zdravstvene posledice zaradi požara.

Dober mesec dni po požaru v Kemisu so na Vrhniki še vedno zaskrbljeni glede morebitnih posledic na zdravje in okolje.
Dober mesec dni po požaru v Kemisu so na Vrhniki še vedno zaskrbljeni glede morebitnih posledic na zdravje in okolje. FOTO: Miro Majcen

Gasilci, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu, se v večji meri odločajo za usmerjene preglede na inštitutu za medicino dela, ko je bilo pričakovano, pravi vodja inštituta Metoda Dodič Fikfak. Pregledi bodo tako trajali vsaj še prvi teden julija. Sedanji rezultati pa ne kažejo, da bi imeli zdravstvene posledice zaradi požara.

Z usmerjenimi zdravstvenimi pregledi na Inštitutu za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so gasilci začeli prejšnji torek. Po besedah Dodič Fikfakove jih na dan pregledajo 12, so pa malce presenečeni nad odzivom, saj je bilo v začetku rečeno, da se bo pregleda udeležilo okoli 120 gasilcev, zdaj jih bo pa več. Tako bodo preglede izvajali vsaj še prvi teden v juliju, lahko tudi dlje, je povedala vodja inštituta.

Z gasilci so se najprej sestali skupinsko in jim pojasnjevali, kaj lahko pričakujejo od pregleda, čemu so bili izpostavljeni in kakšna so tveganja. Kot je dejala, so imeli gasilci ogromno vprašanj, debata je trajala dve uri.

Natančni pregledi s pogovorom

Sedaj pa potekajo pregledi, pri katerih sodelujeta dva zdravnika. En zdravnik gasilca natančno vpraša o njihovi izpostavljenosti pri požaru, kje so gasili požar oz. v kakšni vlogi so sodelovali pri intervenciji. Zanima ga tudi, kdaj so se vključili v intervencijo, kakšna je bila njihova oprava in obleka, kateri del so gasili itd.

Nekateri gasilci so že opravili ciljane preglede in po prvih rezultatih kaže, da nimajo posledic na zdravju zaradi gašenja požara.
Nekateri gasilci so že opravili ciljane preglede in po prvih rezultatih kaže, da nimajo posledic na zdravju zaradi gašenja požara. FOTO: Damjan Žibert

Drugi zdravnik pa izvede klinični pregled. Pri vsakem bolniku opravijo tudi zelo natančno spirometrijo oz. merjenje pljučnega volumna, prav tako mu vzamejo kri, pri čemer del vzorca dajo na biokemične preiskave, del pa shranijo in zmrznejo, če bi lahko slučajno kaj odkrivali naknadno, česar sedaj ne vedo. Če bi pri kakšnem gasilcu ugotovili, da ima kakšne težave, ga bodo nadalje obravnavali.

Dokončne rezultate pregledov bodo imeli po koncu pregledov. Glede na to, da bo večina gasilcev takrat na dopustu, so se dogovorili, da jim bodo predstavili rezultate septembra. Če bi pa pri komur koli ugotovili kakšna odstopanja oz. težave, pa ga bodo obvestili v enem tednu.

Težave se lahko pri gašenju takšnih požarov pokažejo že isti ali naslednji dan, takrat so to akutne težave, obstajajo pa tudi odložene težave, ki se kažejo v prvih treh mesecih. Če bi bili izpostavljeni visokim koncentracijam prašnih delcev, kar je značilno za velike požare, bi po besedah Dodič Fikfakove lahko pričakovali akutni bronhiolitis, ali pa odloženi, a je možnost za odloženega zelo majhna.

Pri gorenju nevarnih snovi lahko nastanejo prašni delci različnih velikosti, manjši od 10 mikronov, od 2 mikronov in nanodelci. Pri tem požaru je bilo v izdatni meri ogljika, saj so gorela organska topila, lahko pa bi šlo še za specifične primesi, če ne bi bilo gorenje popolno, je pojasnila.

"Akutnih težav do zdaj ni bilo, torej nimamo podatka, da bi kdor koli doslej iskal pomoč zaradi bronhiolitisa," je dejala. Tudi sicer glede na dosedanje rezultate preiskav po njenih besedah ni mogoče posledic povezovati s tem požarom.

Na NIJZ ne pričakujejo kroničnih učinkov na zdravje ljudi

Tudi prebivalci, ki živijo v okolici Kemisa, še vedno izražajo skrb za svoje zdravstveno stanje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da so ljudje prepričani, da so bili v času požara izpostavljeni mešanici različnih kemikalij. "Njihovo skrb razumemo, zato prebivalcem ponovno svetujemo, da se v primeru težav z zdravjem obrnejo na izbranega zdravnika družinske medicine. Na NIJZ smo pripravili poziv Združenju zdravnikov družinske medicine, da občane v primeru akutnih težav v povezavi s požarom sprejmejo in jih skrbno obravnavajo," pravijo na NIJZ.

Arso je začel s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode in odreditve sanacijskih ukrepov.
Arso je začel s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode in odreditve sanacijskih ukrepov. FOTO: Miro Majcen

Dodajajo, da na podlagi trenutnih podatkov ne pričakujejo kroničnih učinkov na zdravje prebivalcev, vendar bodo njihovo zdravje podrobneje spremljali s pomočjo podatkov, ki so na voljo, pa tudi tistih, ki jih bodo pridobili po potrebi s ciljanimi preiskavami. Podrobnejšo analizo morebitnih vplivov na okolje in zdravje po požaru na Vrhniki bodo predstavili po pridobitvi vseh rezultatov analiz in izdelani oceni tveganja. Poudarjajo pa, da trenutno glede preiskovanih snovi ne obstaja akutno tveganje za zdravje ljudi. 

Najbližji sosedje Kemisa so se sicer zaradi nezaupanja uradnim ustanovam organizirali in opravljajo neodvisne zdravstvene preglede. Kot je pojasnila ena najbližjih sosedov Kemisa, Bernarda Kropf iz Sinje Gorice, se je več kot 50 prebivalcev organiziralo in odšlo na preglede. Vsi imajo namreč različne zdravstvene težave. Kot je povedala, sicer vseh rezultatov pregledov še nima, pričakuje pa jih konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.

Za ta teden je bil napovedan tudi zbor krajanov občine Vrhnika, a ga ne bo, saj sta poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in njegova koordinacijska ekipa srečanje zaradi manjkajočih podatkov odpovedala, piše na spletni strani vrhniške občine. Ob tem navajajo, da je Šestan vrhniškemu županu Stojanu Jakinu zagotovil, da bo zbor takoj, ko bodo imeli dovolj podatkov, predvidoma v 14 dneh. Za zdaj nimajo še podatkov o nevarnih snoveh v ribah, tudi ne vedo, kaj je z dioksini pri kravah.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja letos, v intervenciji pa je med drugim sodelovalo 261 gasilcev iz 24 prostovoljnih gasilskih društev. Na dan požara so v Kemisu skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov je dobrih 456 ton zgorelo oz. jih je ogenj oplazil.

Agencija za okolje (Arso) je po požaru v Kemisu po uradni dolžnosti začela postopek ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode in odreditve sanacijskih ukrepov. S podatki, ki so jih prejeli od državnih organov – Direkcije za vode, Zavoda za varstvo narave in Zavoda za ribištvo – so seznanili družbo Kemis. Ta mora v 15 dneh pripraviti predlog programa sanacijskih ukrepov. "Na podlagi vseh relevantnih podatkov in predloga sanacijskih ukrepov, bo Arso z odločbo Kemisu odredil izvedbo najustreznejših sanacijskih ukrepov," so zapisali. 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je izdelala strokovno mnenje glede kategorizacije krme z območja prepovedi. Neskladno krmo bodo morali kmetje obravnavati kot ostala odpadna rastlinska tkiva, ki so primerna za kompostiranje, anaerobno razgradnjo ali sosežig. 

Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis, je posredovala tudi rezultate do sedaj prejetih analiz vzorcev zelenjave in rastlinja. Kot so zapisali, na osnovi prejetih rezultatov ocenjujejo, da so ti vzorci zelenjave in rastlinja skladni z zakonodajo oziroma varni za uživanje. 

Tabela z rezultati do sedaj prejetih analiz vzorcev zelenjave in rastlinja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrushLow
21. 06. 2017 13.39
+2
nekaterim je bilo pa receno da njihova pljuca izgledajo kot da bi kadil ze 40let .... a imajo jih komaj 20 in ne kadijo ... !!!!!!!!!! ????????? ZAVAJANJE NARODA .... !!!!!!!!!!! VSE ODGOVORNE JAVNO KAMENJAT !!! Z MEDIJI VRED !!!
husqvarnaxp
20. 06. 2017 19.53
+1
Dajte že nehat zavajat javnost. Poznam par gasilcev, ki imajo v telesu prisoten živo srebro in vi potem jamčite, da je vse vredu. Zakaj pa se potem Komunala seli v druge prostore. Ker imajo 200 nano delcev po prostorih in stenah živega srebra. V rudniku pa je vrednost 15.
jg57
21. 06. 2017 08.38
+0
a par gasilcev poznaš, ki imajo živo srebro ? Verjetno misliš v krvi, ali na podplatih čevljev? Res čudno, da tega nihče drug ne ve. Za medije bi bila to prvovrstna novica. Pošteno povedano požar, hvala bogu, ni pustil hujših posledic. Razen potoka, ki pa ga bo narava prav kmalu sama očistila, ni nič več onesnaženja kot ga povzročajo neodgovorni posamezniki, ki kurijo različne odpadke (embalaža, plastika, ....). In sedaj vsa ozaveščena javnost trpi, ker je vse ok in bi bila bistveno bolj pomirjena, di bi bilo vsaj nekaj narobe. In tako si je potrebno izmišljati zgodbe kot je tvoja.
Apostol1
21. 06. 2017 15.57
jg57 kar drži kar praviš v bistvu je tule prisotno pretiravanje 100 na uro ker Vrhnika je nekje v Ljubljanski interesni sferi in sedaj se KEMISA hočejo znebiti in ga naprtiti ljudem kje drugje in to je nepošteno oziroma že kar kriminalno dejanje , moje mnenje je približno tako ,če ima jedrska elektrarna Krško množico predpisov in varno obratuje ,potem tudi KEMIS lahko varno obratuje na Vrhniki ,potrebno pa je zagotoviti najvišjo požarno varnost in stroga določila o poslovanju take firme , smo pa Slovenci taki ,vse bi imeli ampak če je svinjarija naj bom pri sosedu ne pri meni.
husqvarnaxp
21. 06. 2017 16.06
+1
Potem pa če je vse tako čisto. Zakaj vidva doma na vrtu ne mečeta batrij in jih kurita zraven solate. potem tudi barvo kar zakurita pa zraven primešajta še malo naftnih derivatov in malo zdravil in si jih zakurita v spalnici pa lepo zabita vsa vrata, da bosta lepo uživala v čistem okolju. Drugače pa nisem Vrhničan tako, da..... Je pa res, da morajo biti tudi taki objekti pri nas to je enkrat ena. Tudi Krško ja super obratuje varno, kaj pa ko bo enkrat do nekaj prišlo? Tudi una na japonskem al kje že je tudi super obratovala do cunamija.
hondica
20. 06. 2017 19.36
+3
A so se starši norca delal...mislim Metoda Dodič Fikfak.