Slovenija

'Dokazi proti Janši so trdni'

Ljubljana, 16. 10. 2009 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič/D.L.
Komentarji
251

Vodja finskih preiskovalcev Björqvist pravi: Dokazi proti Janši so tako trdni, da smo ga morali zaslišati. Janša to zanika in dodaja: Björqvist mi je postavil le dve vprašanji, med zaslišanjem pa je pisal sporočila.

Vodja finskih preiskovalcev pravi: dokazi so tako trdni, da smo Janšo morali zaslišati.
Vodja finskih preiskovalcev pravi: dokazi so tako trdni, da smo Janšo morali zaslišati. FOTO: POP TV
Njegova vloga je tukaj, se bojim, bolj politična kot strokovna. Janez Janša o Kaju Eriku Bjőrqvistu

Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist je po včerajšnjem zaslišanju Janeza Janše kljub vztrajanju novinarjev molčal. Razlog: po dogovoru z našimi preiskovalci v Sloveniji ne sme dajati izjav. Zato pa se je razgovoril za našo sestrsko hrvaško televizijo Nova TV. Dokazi o korupciji v Sloveniji so tako trdni, da so Janšo morali zaslišati, je dejal. Podrobnosti pa zaradi postopka, ki še poteka, ne razkriva.

Priklicali so Björqvista

Na vprašanje, kaj je bil razlog za včerajšnje zaslišanje nekdanjega slovenskega premierja, je Björqvist odgovoril: "Zasliševali smo ga o liniji podkupnin, ki jo imamo v tem primeru."Kako trdni so dokazi o korupciji v Sloveniji? "Tako trdni, da smo ga morali zaslišati.

Gre torej za kaj več kot le štabni načrt, ki ga je Janša izpostavljal včeraj? Na prošnjo, ali je lahko malo bolj natančen, je preiskovalec odvrnil: "Ne, raje ne, ker smo sredi predkazenskega postopka. To je zgodba. Imeli smo vprašanja zanj in lahko ga zaslišimo le kot osumljenca.

Je pa še enkrat ponovil, da dokazi proti Janši obstajajo, čeprav več za zdaj noče razkriti.

Odgovori Janeza Janše

Janez Janša je v studiu 24UR predstavil svoj pogled na dogajanje.
Janez Janša je v studiu 24UR predstavil svoj pogled na dogajanje. FOTO: POP TV
Ne le, da ni trdnih dokazov, proti meni ni nikakršnih dokazov. Janez Janša

"Preiskovalec mora upravičiti vabilo, ki ga je poslal. Tako da ta izjava ne preseneča. Preseneča pa to, da daje izjave, ki so namigujoče, pravzaprav politične,“ pa je na Björqvistove besede odgovoril Janša, ki je nastopil kot gost v oddaji 24UR.

Ob tem je podvomil v preiskovalčevo usposobljenost. Na včerajšnjem zaslišanju, ki je zaradi prevajanja in pregledovanja zapisnika trajalo skoraj štiri ure, mi je postavil le dve ali tri vprašanja, je bil oster Janša. "Vmes pa je pisal sporočila in očitno dajal izjave za tuje televizije, ker je ena od finskih televizij njegovo izjavo objavila takoj po koncu zaslišanja. Oziroma verjetno že prej, jaz sem jo potem videl, je razložil.

Zatrdil je tudi, da obremenilnih dokazov zoper njega ni. "Jaz sem samo enkrat omenjen z imenom, priimkom in funkcijo, in to v tem štabnem dokumentu, za katerega piše, da je nastal na podlagi informacij gospoda Cekute in še nekaterih, ki so omenjeni s kratico.

Medtem ko slikar Jure Cekute, sicer eden glavnih osumljencev v primeru Patria, pravi, da štabni dokument najverjetneje ne obstaja, Janša torej trdi nasprotno. Ne le, da obstaja, celo v barvah je, je poudaril. V njem piše, "da bodo potrebna določena sredstva za to, da se postavi neko omrežje v Sloveniji, preko katerega se bo Patrii omogočilo, da bo prišla do določenega posla,“ je včerajšnje trditve ponovil Janša. "Potem pa se, sicer nekoliko bolj nejasno, govori o tem, da naj bi to v nadaljnji fazi terjalo še dodatna plačila. Jaz domnevam, da so ta plačila, ki so šla na račune teh tujih posrednikov in očitno tudi gospoda Cekute, zdaj plačila za to prvo fazo, je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sharkln
18. 10. 2009 20.58
Kje ste zdaj JANŠEVCI??? Znate samo pljuvat po vseh drugih...ZAČNITE PRI SEBI !!! B.A.N.D.A POKVARJENA SDS-ovska. TOLK kot je LDS nakradla v 12 letih, je SDS v 4! SD trenutno sploh nima kje krast, naj vam bo to jasno ! SAMO poglejte si face najožjih sodelavcev JJ in njegovih bivših prepotentnih ministrov ... težko najdeš bolj pokvarjene osebke ! !
M-teorija
18. 10. 2009 11.50
Tonček Balonček 18.10.2009, 07:33 Tonček hvala za razlago. Vendar mislim , da je šlo za več , kot samo simboliko in , da je pinko zadel filozofijo v čelo. Še bolj zato, ker je šlo za posredni nadzor preko koalicijske naveze. Ko smo že pri simboliki, se mi je utrnila ena. Sladki vrh->Sladki greh. MarejaP->LepaB. HAhaha. To je simbolika.
M-teorija
18. 10. 2009 11.32
tayi177 17.10.2009, 23:46 0 @M-teorija: Kaj točno misliš s tem, da se, citiram: "brez podpisa JJ se v sloveniji ni kupoval niti toaletni papir"?? Prosim, razloži malo, ali pa ne piši takih (za ušesa naivnežev prijetno zvenečih) nebuloz!! To bi bilo bolj pošteno , da ti razloži "pinko". PO mojem pa je na slikovit način hotel prikazati delovanje po strankarski liniji. V konkretnem primeru sicer ni šlo za direktno člane SDS, temveč NSI, ki pa so seveda v takratni koaliciji imeli podpora in "koncesijo" najmočnejše Stranke. In prav simbolično je šlo za tovarno, ki med ostalim proizvaja tudi toaletni papir. tayi177 ta razlaga je izjemoma v bodoče je ne pričakuj, ker se držim preverjenega pravila , da takega žanra, ne gre razlagati, ker izgubijo ves čar. V bodoče se bolj potrudi in ugotovi sama v čem je hec.
Tonček Balonček
18. 10. 2009 07.33
tayi177, gre pač zato, da je Janša hotel vedeti za vsako malenkost, da je vladal avtarhično in je nobene odločitverepuščal drugim. Arazumeš? Toaletni papir je pa prispodoba takega načina vodenja! Ne gre za nobeno nebulozo ampak za sočen jezik, stil! Zakaj nekateri postanete tako živčni, kadar je omenjen Janša, hkrati pa pljuvate po drugih njegovih nekdanjih partijskih kolegih? Imate plašnice?
tayi177
17. 10. 2009 23.46
@M-teorija: Kaj točno misliš s tem, da se, citiram: "brez podpisa JJ se v sloveniji ni kupoval niti toaletni papir"?? Prosim, razloži malo, ali pa ne piši takih (za ušesa naivnežev prijetno zvenečih) nebuloz!!
pokvarjeni zaj?ek
17. 10. 2009 22.44
pa ne zamert,usem slovencem hočem,srečno in uspešno življenje!!sam gredo mi pa na jetra obljube, ki jih izvoljenec reče,pred volitvam,ko pa je izvoljen pa iz tega nč ni...............pahor je lep primer..
pokvarjeni zaj?ek
17. 10. 2009 22.39
ma ka je,Janez je legenda,on je car,ka pa to je zdj,a bo te državo slovenijo zatajil,dejte mal bit pozorni,isto dela pahor kot bush v amerikai........sramota
M-teorija
17. 10. 2009 20.51
pinko 17.10.2009, 13:42 -1 brez podpisa JJ se v sloveniji ni kupoval niti toaletni papir, Nič ne bi dodal. Le navrh sem te dal, ker mi je tako všeč tvoja ugotovitev.
KLIPAN71
17. 10. 2009 19.34
Očitno je , da so se pri nakupu Patrij dogajale nepravilnosti. O tem ni več dvoma. Kdo je bil takrat predsednik vlade??
privat.baldrick
17. 10. 2009 17.09
Trditev: Nakup vojaške opreme, naj bi po tem 'štabnem dokumentu' iz leta 2005, katerega konotacija namiguje ali na poneverbo dokumenatacije ali poneverbo same konotacije, temeljil na načinu pridobivanja orožarskih poslov prek posebne vladne komisije po vzoru vlade iz prejšnjega mandata, v času, ko Slovenija še ni bila polnopravna članica Nata, po letu 2004 pa se ti posli pridobivajo brez posebne vladne komisije, 'štabni dokument' je torej produkt neke tajne komisije po vzoru prijateljic Nata. Result: zanič roba, minus podkupnine.
jansa-arms
17. 10. 2009 17.05
balonček , moje omenjanje avnoja in zablod se nanaša na zmedenega feliksa , ki v temo vpleta vse nepomembnosti da bi nas odvrnil od dejstva ker je njegov grupenfirer pač zabredel v hude težave!
Tonček Balonček
17. 10. 2009 16.38
koni9, tisto z njegovimi zablodami ni bilo usodno ne za Partijo ne za slovenski narod, najhuje je bilo, da s at z Bavčarjem, bivšim direktorjem Marksističnega centra pri SZDL kasneje, ko smo bili že svoboidni in sta zlomila komunizem, donirala stotine ton orožja Hrbvatom in Bosancem. To je bila pa res zgodovinska napaka, primerljiva s Kardeljevimi! Kako je temu rosupeljčanu kljub tolikim usodnim zmotam, napakam in grehom ostalo ohraniti status heroja, preroka in velikega sina tega naroda, mi ni jasno. Sicer pa tudi Ribičiču še danes ni nič hudega, nikoli ni bilo nonbenih dokazov, sojenj pa še manj. Nekateri pač znajo. Tito je bil vsaj par let v zaporu. M. Pijade pa sploh prečej časa. Zdaj je pač demokracija, če pa še ta ne bomaga, enostavno zboliš in te izpustijo! Janez ima že takšne izkušnje! To so pač jegulje!!
Tonček Balonček
17. 10. 2009 16.33
Smešno je, da je Janez Janša "kao" zaslužen za vse, od osamosvojitve, blagostanja, dijaških malic do vrtcev, draginjskih dodatkov za penzioniste, Slovenskega tednika itd., ampka ko je pa kaj narobe ali s evsaj sumi, da je tako, pa ne ve nič, so bili zraven drugi, gre za podtikanja, zarote in še kaj, skratka, praktično je komaj vedel, da se to železje kupuije, kaj dosti več pa itak ne, še pozna praktično nikogar, ki je imel kaj s tem poslom. To je že smešno!! MOrda pai vedel niti za gospodarsko rast, pot v blagostanje, predsedovanje EU?! Saj so vse to počeli drugi!! Zahteve po dokazih so smešne! Gre za preiskavo in predkazenski postopek, kjer s edokazi zbirajo, ne za sosenje. Očitno je bil sum dovolj velik, da se je vs eskupaj zaćčelo, ne gre pa za sojenje!!! Tu nekateri spodaj pišočim očitno psloh ni jasno, kako in na kakšne način pride do sojenja! Ne vem zakaj naj bi bilo vse, kar je v zvezi s sumi in zaslišanji Janše politični konstrukt, kar je pa v zvezi npr. z Jankovićem, Golubićem itd., so pa gola dejstva, le še linčanje manjka. Gre za popoln zaslepljenost, navijaštvo in primitivizem množice! Končno sta bila Erjavec in Janša ministra v levih in desnih vladah, vedno sta zraven, sploh pa Janša, še v časih juge je bil komunist, skojevec,ZSMS-jevec in sploh povsod, kjer bi s edalo kam priti, kar naenkrat je postal pa rušitelj Jugoslavije in heroj. Pa saj ej tudi Hitler rušil takratno Nemčijo, Lenin pa carsko Rusijo, Tito Kraljevino Jugoslavijo, Castro pa Kubo. Le Mussolini ni zrušil kralja Emanuela, ampak si ga je podredil, pa papeža tudi! Naj jih slavimo?
xyxyz
17. 10. 2009 16.01
In na osnovi cesa naj verjamem nekemu policaju iz severa? A ta policaj je boljsi od nasih? Mislim, da ne.
cool123
17. 10. 2009 15.57
janez bo dokazal da ni kriv potem pa bo zbrcal rdeče iz vlade
Leandra
17. 10. 2009 15.51
Kaj bo ko bo.. razneslo vse tisto kar je pripravil LDS..ob svoji 12 letni vladavini in napihnjeno Čičolino ki je volitvah pogorela do tal..nosi pa Nos kot bi cel svet bil njen..??? Tankovske kupole, za nekaj deset milijonov Evrov..Tistega kartonastega Valuka ena sama žalost in Papirnatega Krpana sistemske tehnike kateremu se vsake tri minute kaj pokvari in ki ne izgleda še tako kot Traktor, potem tiste gasmaske, pa tiste Izraelske topove kateri puščajo trupla po vadbišču eksplodiral je tudi Kotel poljske kuhinje ker je na njemu pisalo SD-jev in zdrizasti golaž..in zaropotala je tudi Poljska Bolnišnica in nazaj je priletel tisti Falcon ..LDS ovska sramota ki vsem na očeh leta po zraku..?? Skratka na lepe oči Milijarda evrov LDS-ovsega Pufa.. In zakaj zaslišanja če imata Kos..in Nulan T Pecikel poln gobec dokazov..??
ekskluziv.scena
17. 10. 2009 15.49
PICRI17.10.2009, 12:25 Dokazi proti Janši so tako trdini, da so mu zastavili kar celi dve vprašanji. Očitno res. Ker drugače bi jih bilo več...
mobius
17. 10. 2009 14.19
Ponoči so pa Janšisti pridno brisali komentarje na to temo, od mojih ni nobenega hehe. pz!!!
jansa-arms
17. 10. 2009 14.13
in verjemi,da vaša bolečina prazaprav šele prihaja.lahko boste klečali na parkirišču pred kaznilnico in molili k bogu naj bo usmiljen!
Felix1
17. 10. 2009 14.10