Slovenija

Facebook: Virtualno nasilje nad vrstniki

Ljubljana, 11. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
35

Kraja gesla, ustvarjanje lažnega profila, pisanje zlobnih, žaljivih in grozečih sporočil, objava razgaljenih fotografij. To je le nekaj primerov nasilja, ki ga mladi izvajajo na Facebooku. Medtem ko dekleta pogosteje širijo govorice, pa fantje pišejo žaljiva sporočila.

Prek spleta je ustrahovanih skoraj 40 odstotkov srednješolcev.
Prek spleta je ustrahovanih skoraj 40 odstotkov srednješolcev. FOTO: Safe-si

Otroci in mladi so tista družbena skupina, ki še posebej intenzivno osvaja tehnologije, ki jih ponuja svetovni splet. Med temi tehnologijami je nedvoumno tudi uporaba spletnih družbenih omrežij, kot je recimo Facebook. Medtem ko spletna omrežja za mlade na eni strani predstavljajo številne priložnosti, pa na drugi strani skrivajo tudi številne pasti in nevšečnosti in omogočajo tudi pojav virtualnega nasilja med vrstniki. O tem smo se pogovarjali z raziskovalko na Fakulteti za družbene vede Ajdo Jerman Kuželički. Predstavila nam je izsledke prve raziskave Mladi na netu ter nekatere zbrane podatke iz evropske raziskave EU Kids Online, v kateri je sodelovala tudi Slovenija. Kakšni so psihološki učinki spletnega nadlegovanja, pa smo povprašali psihologinjo Andrejo Pšeničny.

Sredi marca 2011 je bilo v Sloveniji 627.360 uporabnikov Facebooka, kažejo podatki portala SocialBakers. To število uporabnikov Facebooka predstavlja 37 odstotkov slovenske populacije v starosti od 10 do 74 let, ki po podatkih Statističnega urada RS za leto 2010 obsega 1.700.729 ljudi.

Uporaba spletnih družbenih omrežij, kot sta recimo Facebook, My Space, je med slovenskimi mladostniki precej razširjena, pravi Jermanova. Na spletnih družbenih omrežjih ima okoli 76 odstotkov slovenskih otrok svoj profil. V starosti od 9 do 10 let jih ima svoj profil 47 odstotkov, med tistimi, ki so stari od 11 do 12 let pa 67 odstotkov. Svoj profil ima tudi 89 odstotkov mladostnikov, starih od 13 do 14 let in skoraj 92 odstotkov tistih, ki so stari od 15 do 16 let.

Na vprašanje, ali lahko rečemo, da se je nasilje med najstniki v informacijski dobi 'preselilo' na internet, Jermanova odgovarja, da je Facebook res nek "nov kanal, ki omogoča vrstniško nasilje," a hkrati poudarja, da to ne pomeni, da ga v živo ni več. Tudi psihologinja Andreja Pšeničny meni, da je internet postal samo "nov kanal za izvajanje nasilja," ki pa ravno zaradi dostopnosti tehnologije postaja vedno bolj razširjen. "Gre za zelo hudo obliko nasilja z dolgotrajnimi posledicami, poudarja in dodaja, "da je ravno zato, ker je namenjeno izolaciji in izključevanju žrtve iz socialnega kroga, socialno nasilje ponavadi bolj rušilno in boleče od fizičnega in tudi psihičnega."

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Kaj sploh pomeni spletno nadlegovanje?

Spletno nadlegovanje pomeni, da posameznik ali skupina posameznikov s pomočjo informacijsko-komunikacijskih tehnologij ustrahuje in izsiljuje svoje vrstnike.

Kot razlaga Jermanova, so najbolj pogosti primeri, ki vključujejo fante in dekleta kot žrtve in storilce naslednji: kraja gesla za profil, in sicer geslo si pogosto delijo kot znak prijateljstva, ko pa se skregajo, se začne vrstniško nasilje, temu sledi še kraja identitete, pisanje na profilu v imenu drugega, objavljanje fotografij v imenu drugega, seveda takih stvari, ki jih sama žrtev ne bi nikoli napisala, objavila in ima potem zaradi tega težave, saj ne more dokazati, da tega ni objavila sama. Nadalje objava žaljivih fotografij žrtve, razgaljenih ali zmontiranih na žaljiv način, nato ustvarjanje lažnega profila z namenom žaljenja, opravljanja in blatenja, ustvarjanje sovražne skupine, nastrojene proti žrtvi, objava intimnih slik in videov iz zveze, ko se ta konča, pisanje zlobnih, žaljivih sporočil žrtvi, pisanje grozečih sporočil na zid. Še bi lahko naštevali, pravi Jermanova, saj "domišljija nadlegovalca ne pozna meja."

Medtem ko dekleta pogosteje širijo govorice, pa fantje pišejo žaljiva sporočila.
Medtem ko dekleta pogosteje širijo govorice, pa fantje pišejo žaljiva sporočila. FOTO:

Ustrahovanih okoli 40 odstotkov srednješolcev

Kljub ugotovitvam, da ja zbadanje in nadlegovanje med vrstniki s pojavljanjem novih tehnologij dejansko prisotno, pa po besedah Jermanove še ne moremo govoriti, da je v porastu. Raziskava Mladi na netu, ki je bila izvedena lani, je namreč prva tovrstna raziskava o mladih na internetu v Sloveniji. Primerjave, kako je bilo prej, torej raziskovalci nimajo. A kot pravi, dobivajo vedno več prijav nadlegovanja, kar je razumljivo. "Več kot se neka tehnologija uporablja, bolj kot je razširjena, več je tudi zlorab,“ pojasnjuje.

Rezultati raziskave kažejo, da je več nasilja med srednješolci kot osnovnošolci. Med osnovnošolci je bilo prek spleta ustrahovanih 17 odstotkov, med srednješolci pa skoraj 40 odstotkov. Raziskava EU Kids Online, ki jo je objavila Evropska komisija, tudi kaže, da se odstotek nadlegovanja s starostjo povečuje.

Znaki, ki kažejo, da je otrok žrtev nasilja, so naslednji: upad ocen, nihanje razpoloženja, zapiranje vase, socialni umik, nenadne spremembe socialnega vedenja, vedenjske težave, prenos agresije na šibkejše (mlajše, živali …), eksplozivnost, depresivnost in podobno. Psihologinja Andreja Pšeničny

Lažje natipkati kot pa povedati v obraz

Glede delitve po spolu, pa naša sogovornica pravi, da tega podatka nimajo. So pa deklice bolj pogosto žrtve opolzkih komentarjev. Podatki evropske raziskave kažejo, da je med 13 odstotki slovenskih otrok, ki so prejeli opolzek oziroma škodljiv komentar, kar 80 odstotkov deklic. Kar 72 odstotkov deklic pravi, da jih taki komentarji tudi prizadanejo.

Pšeničnyjeva poudarja, da so fantje in dekleta enako ranljivi in tudi enako pogosto žrtve spletnega nadlegovanja. Razlike pa se pokažejo v načinu nadlegovanja. "Dekleta so kot storilci bolj pasivno agresivne, bolj recimo širijo govorice ali slikovna gradiva, fantje pa so ponavadi bolj neposredno napadalni, več je neposrednih žalitev ali groženj."

Kot ugotavljajo strokovnjaki, imajo mladi na spletu občutek svobode in anonimnosti, in ravno ta občutek je pogosto vzrok za neprimerno vedenje, saj z žrtvijo niso soočeni v živo. "Lažje je natipkati ali objaviti kaj zlobnega, kot povedati to v obraz ali celo udariti nekoga,“ pravi Jermanova. Pšeničnyjeva prav tako meni, da je občutek anonimnosti lahko še dodatna spodbuda, saj daje občutek, da za storilca ne bo posledic. A hkrati poudarja, da vzroki za izvajanje nasilja na katerem koli področju ležijo vedno v nasilnežu samem.

Na spletnih socialnih omrežjih ima okoli 76 odstotkov slovenskih otrok svoj profil.
Na spletnih socialnih omrežjih ima okoli 76 odstotkov slovenskih otrok svoj profil. FOTO:

Ali o nadlegovanju spregovorijo?

"Ko pa je zares hudo, pa upamo, da le povedo staršem in učiteljem, saj je to verjetno prava pot do rešitve,“ pravi Jermanova. Raziskava EU Kids Online za Slovenijo je pokazala, da je 55 odstotkov otrok povedalo staršem, da so nadlegovani, 37 odstotkov je poskušalo zadevo rešiti samih, 16 odstotkov je upalo, da bo minilo samo od sebe, 28 odstotkov pa o svoji izkušnji ni povedalo nikomur. O izvajanju nasilja in spornih komentarjih se pa zelo pogosto pogovarjajo z vrstniki, in sicer kar v 80 odstotkih, pa kažejo rezultati raziskave Mladi na netu.

Če otrok molči o nadlegovanju, to brez izjeme kaže na pretrgano zaupanje in komunikacijo med otrokom in odraslim, razlaga psihologinja Pšeničnyjeva. Za to so v prvi vrsti odgovorni odrasli, poudarja. Otroci, ki svojim staršem zaupajo, ponavadi tudi povedo, kaj se dogaja. "Otrok, ki je žrtev spletnega nasilja, doživlja občutke nemoči in socialne izključenosti, ob tem ga je sram ali se celo počuti krivega. Ker pogosto pripiše krivdo kar sebi, se poskuša vesti, kot da se nič ne dogaja," razlaga naša sogovornica.

Najbolj pogoste žrtve ustvarjanja sovražnih skupin na Facebooku, lažnih profilov in drugih oblik žaljenja so pravzaprav učitelji, ki jih na ta način nadlegujejo njihovi učenci. Raziskava Mladi na netu

'Nadlegovanje na spletu je nedopustno'

Otrokom je treba razložiti, da je nadlegovanje na spletu nedopustno, pravi Jermanova. "Zelo pomembna je vzgoja, pa ne le za uporabo medijev temveč splošna pravila etičnega vedenja, ki naj se v enaki meri kot v resničnem življenju aplicirajo tudi na spletu. Seveda pa imajo pri tem zelo veliko vlogo starši, pa tudi šola v svoji vzgojni funkciji," zaključi.

Tudi Pšeničnyjeva poudarja vlogo šole, učiteljev in staršev. Kot pravi, lahko šole otrokom pomagajo z organiziranjem delavnic, kjer se bodo otroci naučili prepoznati in tudi odzivati na tovrstno nasilje. "Učitelji in svetovalni delavci naj se z otroki in njihovimi starši pogovarjajo o njem in jih tako osveščajo o njem.“ Kot še dodaja, morajo šole jasno pokazati svoje stališče, obenem pa odločno sankcionirati tako vedenje, žrtvam pa ponuditi zaščito in pomoč strokovnih delavcev. V zmanjševanje, ustavljanje in preprečevanje socialnega nasilja se morajo po njenem mnenju vključiti tudi šolske svetovalne službe.

"Otrok naj na sporočila ne odgovarja, temveč naj jih shrani in pokaže staršem ter prijavi šolski svetovalni službi. Starši naj takoj stopijo v stik z upravljalcem spletne strani in zahtevajo umik neprimernih vsebin,“ svetuje Pšeničnyjeva. V večini primerov to zadostuje, če pa ne, pa se lahko obrnejo na Urad informacijskega pooblaščenca, ki je za to pristojen.

Pri nas poznamo primer devetletne Maje, ki se je znašla pod plazom žaljivk sovrtsnikov, ki so Facebooku celo ustanovili skupino: Vsi, ki se strinjate, da je Maja debela in grda. Maja se je sicer poskušala braniti, vendar jih je to le še podžgalo ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blue-art
12. 04. 2011 14.41
Mogoče še manjka pri univerzalnem pravilu navedenem spodaj, da jasno in nedvoumno protestiraj ko ti ravnanje drugega ni všeč, ker drugi lahko misli, da tebi paše kar bi njemu, to pomeni zmoto in tako morate pač razjasniti drugi strani to zmoto z jasnim protestom.
blue-art
12. 04. 2011 10.19
Damam pa upam, da sem malo odprl oči, sicer se v določenih navedbah strinjam z njimi, a ne v navedbah o načinu ravnanja. Odrasli namreč posežemo v svet mladih in otrok, posledice posega običajno neposredno ne nosimo odrasli, otroci jih. ;)
blue-art
12. 04. 2011 10.14
Pa ko sm bil že obširen, še nasvet starša dveh odraslih a nesamostojnih otrok, staršem, brez jamstva ja, da drži, kot je vse to navedeno tu, vsak se namreč sam odloči po svoji vesti in izkušnjah. Naučite otroka samega reševati svoje probleme z vrstniki in ga zaščitite prd vsakim vdorom odraslih oseb v njihov svet, vključno s tem načinom v tem članku. Nučite otroka, da vam zaupa tudi ko ve, da se ne strinjate z načinom njegaovega ravnanja, ne kaznujte ga za vsako stvar torej, tako boste pač lahko ga ščitili pred napadalnimi vrstniki. Edina stvar, ki jo ne smete tolerirati, je da v vzgojo posežejo z svojim vplivom drugi, ne glede na način. Tudi odrasli otroci so včasih nebogljeni pred problemom, tudi odrasli smo kdaj in rabimo pomoč. Ostalo sem že navedel. Otrokom, še posebno mojim svetujem, da ga ignorirajo, ker so navedbe kontradiktorne z izkušnjami in prenesenim nekdanjim okoljem direktno na net in naj se zavedajo, da jim bo za ravnanje kdaj žal in oni bodo morali z njim živeti, ko bo tako. Edino pravilo, ki bi ga kot univerzalnega navedel je, ne delaj drugemu kar ne želiš, da tebi, če ta drugi izrecno ne izrazi željo po takem ravnanju.
blue-art
12. 04. 2011 10.02
Pa ko sm bil že obširen, še nasvet starša dveh odraslih a nesamostojnih otrok, staršem. Naučite otroka samega reševati svoje probleme z vrstniki in ga zaščitite prd vsakim vdorom odraslih oseb v njihov svet, vključno s tem načinom v tem članku. Nučite otroka, da vam zaupa tudi ko ve, da se ne strinjate z načinom njegaovega ravnanja, ne kaznujte ga za vsako stvar torej, tako boste pač lahko ga ščitili pred napadalnimi vrstniki. Edina stvar, ki jo ne smete tolerirati, je da v vzgojo posežejo z svojim vplivom drugi, ne glede na način. Tudi odrasli otroci so včasih nebogljeni pred problemom, tudi odrasli smo kdaj in rabimo pomoč. Ostalo sem že navedel. Otrokom, še posebno mojim svetujem, da ga ignorirajo, ker so navedbe kontradiktorne z izkušnjami in prenesenim nekdanjim okoljem direktno na net in naj se zavedajo, da jim bo za ravnanje kdaj žal in oni bodo morali z njim živeti, ko bo tako. Edino pravilo, ki bi ga kot univerzalnega navedel je, ne delaj drugemu kar ne želiš, da tebi, če ta drugi izrecno ne izrazi željo po takem ravnanju.
KLIPAN71
12. 04. 2011 08.13
Jaz pa nisem na FB-ju in čisto normalno živim, z prijatelji pa se celo pogovarjam in obiskujem!! Si morte mislit!??!
blue-art
11. 04. 2011 22.51
Še dokazovanje. Facebook, tudi ta portal se hvalijo z številom dostopov. Sicer posedujejo round robin principe, vendar na podlagi analiz vsebine spletnih strani in obiskov ugotavljam, da je teoretično v access logu kaj šele v bazi nemogoče vse zapisati in hraniti dolgo, tako da bi teoretično kdo tudi kakšno povabil lahko če rada vleče(cigarete) s čistimi zobmi ali brez njih, če bolj ustreza pa bi bolj težko ugotovili kdo vabi. Če pa že bi bila verodostojnost takega zapisa vprašljiva. Sedaj grem pa na Gorenjsko, čudili bi se če bi vedeli kje sem, drage dame in kakšen gospod, čisto zanič je vse skupaj tale net ;)
blue-art
11. 04. 2011 22.38
Drugače povedano kot pri metanju ubogega otroka čez balkon ali most, saj ne vem. Eni imajo business, drugi pa travme zaradi njih. Malo se zamislite ko kaj navajate kot strokovno mnenje, ni vse tako nedolžno, kot strokovno mnenje rabina, da je potres Japonsko zaradi dveh aretiranih narkičev sesul. Ste že daleč prišle kaj? "Hčere" vas bodo "popluvale" na stara leta, kdo jih hoče mislite take podpovprečne v primerjavi z drugimi? A se varne počutite? Sam se ne bi po teh navedbah. Tudi moje so zelo radikalne, ampak mene ne skrbi, ne dolgujem vam in vi imate motiv družboslovci posamezni, sam ne. :)
blue-art
11. 04. 2011 20.53
Veste kaj mi je všeč, gumb za ocenjevanje in najbolj v čast mi je bilo vedno spoznati že na prvi klik pravo barabo. Obširno sem komentiral, ker sem že drugič protipravno napadan na tem vašem portalu preko strokovnjakov dvomljivega slovesa. Mogoče bi bilo neumesno stopiti po njenih stopinjah, ampak mogoče bo pa naslednja analiza jasna zakaj je tako fino črnobele posnetke po izzvanju vrstnic po spletu objavljati povsem zakonito iz npr. 80-ih, 90-ih let. :) Taka objava je enakovredna temu, najprej škoduješ(legitimno) potem se pač pustiš tožiti in ves čas na sodišču stranko legalno ponižuješ lahko. A ste to hoteli povedati ga Andreja. To sem namreč razumel. :)
Tanja321
11. 04. 2011 20.44
Facebook je začetek konca. In ne, ne bom "komentirala in objavila na Facebooku", kot to predlaga 24ur.com.
Jan Muhi? 1
11. 04. 2011 20.30
Takoj si grem fb zbrisat
blue-art
11. 04. 2011 19.03
Pa fotk iz osebnega življenja nimaš na PC-u, to imaš nekje na varnem, tudi zakon je tu jasen. Na PC-u so samo toliko časa, dokler obdelane niso, potem v bančni sef, po možnosti ne v Sloveniji, ker kot vidimo je napadena skupina ljudi potem, ko je nekomu žal mladostniško razvratništvo protipravno kršane lahko. Ali v kriptirano obliko in datotečne banke po svetu in tudi na PC-u lahko. :)) Prej misliti ;)
blue-art
11. 04. 2011 18.55
V glavnem je treba prej misliti kaj delaš. Nihče ne more reči, da ni videl na 1m oddaljenosti, da si ga slikal, ko je za namen vzburjenja tvojega odmetaval oblačila. Pa če že pri bluzi ni, je definitivno pri spodnjih hlačkah. Razmislite kam to spada posneto v tvojem stanovanju s polnoletno osebo, ki ti ni partner? Hipotetično navajam. Od primera do primera se gleda alkohol in promiskulitetno vedenje ni krivda fanta, mislim, da vamm je jasno to, če je na fotkah dekle. ;) Malo pazite na namen tovrstnih člankov. Hvala!!!
blue-art
11. 04. 2011 18.35
Pa zadnji stavek prejšnjega komentarja mom podkrepiv in upam, da bere :) Iz fotke se vidi a te kdo fotografira na skrivaj na plaži v kopalnici ipd. najde ali se ti prostovoljno nastavljaš pred objektivom. To ni zloraba, je a zloraba zoper avtorja fotografije, če ga tako protipravno napadaš. Sam še na javnem mestu vedno pazim, da ni nepoklicanih na fotkah, a se mi ljudje še radi vrivajo pred objektiv, hote, ali nevede, ampak to se vidi. Take fotke sevtujem, da brišete. Na javnem mestu se mora tisti, ki ga zajamete v objektiv obnašati, je pa izraz vašega odnosa do soljudi in njihove zasebnosti to.
blue-art
11. 04. 2011 18.34
Uporablja torej najbolj grobe načine in nobenega dokaza nima,da je to res, kot ga ni, kot tudi da sem komentar napisal jaz lastnik domene ... ;), kot ga ni, da te e sošolec pluval, profesor pa označil za bedaka in špecarja, ko si prijavil, to je isto, stigmatizacija je prehuda, da bi lahko toleriral tako strokovnost, če vam to ni jasno, vrnite diplome, meni jo ni treba sem strokovnjak, ki ne piše člankov na podlagi hipotez in dokazovanja le teh, temveč empiričnega, te hipoteze navede tiu so pač sestavni del moje izobrazbe. Če se boste torej tako lotevali, ne bodo naredili ne šole, bodo predmet posmehovanja, prezira sovrstnikov... Kako boste zlorabe prijav sankcionirali in s čem škodo krili? Tudi to morate pomisliti, da bi kdo storil. To so isti ljudje in najbolj nevarni so taki, ki so bili nasilni že v osnovni šoli in srednji ter naprej in so se izmuznili pravici, mislim, da psihologinja glede na navedbe spada v to skupino, skupino zajedljivih uničevalk tujega dostojanstva. :)
blue-art
11. 04. 2011 18.08
Zakaj nisem odgovoril, ker ni nič drugače kot telefon in besede, iste grožnje isti postopki, kot smo ga bili deležni ko še neta ni bilo, le takrat so v njem sodelovali mojsti, inženirji, psihologi, sociologi, pravniki, policisti.... današnji, sedaj bi se pa lepi delali, da preprečujejo. Mogoče najdete cel kup staršev, ki so to isto prakso uporabljali zoper moje sovrstnike, le način po telefonu ali na šolskem stranišču je bil drugačen. Naj olj groba oblika je potem nasilje profesorjev zoper prijavitelja ipd. Pač Slovenci ste ena posebna vrsta ljudi, kot se je videlo tudi na referendumu, ko se greste kriminalno združbo zoper nedolžno žrtev se boste šli, ne vsi, določena skupina in v eni sem našel psihologinjo na tem vašem portalu. Tako to je nič drugačna od ostalih ni. :) Mislim, da vas imam zelo poln kufr vseh skupaj. Kaj ko bi kaj delati začeli ti omenjeni, kaj koristnega, ne škodo. :)
blue-art
11. 04. 2011 17.54
Psihologinja Andreja Pšeničny še starih žaljivih napadov in opazk iz članka o posiljevanju Libijke brez enega malega dokaza ni odpravila pa že skrbi za nove kot lahko razberem. Zelo me mika jo srečati na sodišču zaradi tega, a je nebistvena pritiklina mojih komentarjev njen znak po mojem mnenju genocidne napadalne drže zoper določene skupine. Kar trdite ni dokazljivo razen bold teksta v uvodu. Nič torej ne uporabljajte če ne znate in nimate hrbtenice s katero se lahko postavite na spletu. Sam sem pod imenom in priimkom nekje, tu sem anonimen, ker je mnogokrat govora o moji zasebnosti v komentarjih, anonimnost pa mi jamči portal, saj ne posegam neutemeljeno v tuje pravice. Če boste iskali me boste našli, čeprav boste zopet morali nekaj biti, da boste razumeli sporočilo in ne le plehak jezik uporabljali. NE UPORABLJAJTE, če ne znate je predlog, večina ljud ne zna, tudi moji otroci ne, a sta tu dve pravici zasebnost njihova in moje starševske pravice, ker sta dovolj stari. Ne čisto zanič je vse skupaj. Namem je bil koristna uporaba, zato smo se na začetku 90-ih trudili, Kožuh, Pibi in moji vrstniki. Facebooka l.1993, 95, 98 ni bilo, še marsičesa ne. Brez veze, ker je le posel za tovrstne psihologe to. Brez veze. Zakleniti omrežja ali izseliti otrke v samostojnost, če se ne pistijo voditi in vzgajati na netu.
KopulacijskiO
11. 04. 2011 14.22
podatki portala SocialBakers kažejo, da je bilo sredi marca 2011 v Sloveniji vsaj 627.360 bebotov, ki niso sposobni normalnega socialnega življenja. In potem se nekateri še čudijo, da jih drugi zaradi tega zafrkavajo!
black1cat2
11. 04. 2011 12.57
Kot prvo - gesla se ne daje nikomur in pomožnosti si izmisliš takšno, da ga nekdo ugotovi v nekaj minutah. Kot drugo - ljudje so si povsem sami krivi, zakaj pa razglašajo vse po facebooku, dajo gor na stotine slik, hkrati pa imajo po 500 in več "prijateljev", ki vse to lahko prebirajo. Sploh vse dejansko poznajo? Močno dvomim! Tisti v srednji šoli in starejši bi že lahko imeli toliko delujočih možganskih celic, da bi se zavedali, kaj vse to pomeni, če daš vse na ogled! Hudobija in maščevalnost je žal zmeraj prisotna. Ko se nekdo komu zameri oz. se skregajo ljudje med sabo, (pre)pogosto skuša eden drugemu škodovati. Misli, da se bo potem sam bolje počutil... Najbolj pametno je, da se stvar malo poleže, potem pa dejansko pogovori v ŽIVO. Ampak takšni nimajo poguma, da bi se soočili z nekom iz oči v oči, po internetu pa si upajo vse! Kam se vse bolj vrti naš svet.... Žalostno!
anzi_mahackala
11. 04. 2011 12.47
otroci mejte svoj mejl za šolske stvari, pejte dol s tega sranja in pejte na ulico živet življenje, opustite second life, nic dobrega ne prinaša..življenje vas bo kasneje teplo, ker boste nesocializirani in ne boste znali nic narediti v realnem življenju...še manj pa boste znali komunicirati..
jure981
11. 04. 2011 12.28
konec koncev so si itak sami krivi. na svetu je veliko zlobnih ljudi in če drezaš vanje se nikdar ne konča dobro. staršem pa .... omejit te zadeve. internet in računalnik ni od včeraj. ljudje se premalo zavedajo kaj pomeni fb. to je za nekoga ko te hoče zafrknit bolje kot pa kakšna revija kjer objavljajo bizarne članke slavnih.