Slovenija

'Domobranci niso bili slovenska narodna vojska'

Ljubljana, 03. 04. 2014 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza združenj borcev je ministru za kulturo Grilcu izročila podpise pod peticijo proti postavitvi spomenika v Grahovem. Pravijo, da napis na spomeniku ne ustreza zgodovinskim dejstvom, Nova Slovenska zaveza, ki spomenik postavljal pa trdi nasprotno.

Ta napis je po mnenju ZZB NOB zgodovinsko netočen.
Ta napis je po mnenju ZZB NOB zgodovinsko netočen. FOTO: Kanal A

Delegacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) je ministru za kulturo Urošu Grilcu predala podpise peticije proti postavitvi spomenika domobrancem v Grahovem, ki ga bo Nova Slovenska zaveza v nedeljo slovesno odkrila.

Spomenik, ki bo stal v Spominskem Parku v Grahovem, spominja na zid, na njem pa so spominske plošče. Grilc je dejal, da so s primerom seznanjeni in so preverili formalne postopke, kako je prišlo do postavitve spomenika. S samim napisom pa niso bili seznanjeni, je dejal.

V Evropi od leta 1989 po njegovih besedah podirajo zidove in se na njihovih ruševinah povezujejo ljudje, narodi in države. V Sloveniji nekateri vztrajno vsiljujejo nasprotno pot, in sicer gradijo zidove, ki naj bi bili pot do sprave in složnosti. "Zid v Grahovem z zgodovinsko netočnim in hujskaškim napisom" po prepričanju Grilca ni pot do zgodovinske resnice ali spoštljivega odnosa do vseh žrtev vojne. Ob tem se minister sprašuje, kako lahko tak zid združuje in povezuje. "Danes pot zidu ni pot, ki bi vodila do složnosti ampak v razdvajanje," je še poudaril.

Mlinar: To so laži

Postavljanje spomenika v Grahovem.
Postavljanje spomenika v Grahovem. FOTO: Kanal A

Miro Mlinar iz Združenja za vrednote NOB Cerknica je po predaji podpisov izpostavil, da ni bilo pravnih podlag za postavitev tega spomenika. Podpisniki peticije zahtevajo njegovo odstranitev po kulturni in pravni poti, saj ne želijo, da bi bil spomenik zid za razdvajanje slovenske družbe. 

Na spomeniku jih po njegovih besedah moti napis, kjer je zapisano: "Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast." Kot je izpostavil Mlinar, so to laži, "saj domobranci niso bili slovenska narodna vojska", tako kot je zapisano na spomeniku.

Poudaril je tudi, "da bodo morali domobranci enkrat za vselej priznati sodelovanje z okupatorjem in to sprejeti kot dejstvo. Sprava ni več mogoča, lahko je samo kesanje. Pokesati se morajo za svoje početje," je dejal.

ZZB NOB želi, da ministrstvo ukrepa v skladu s pristojnostmi, da bodo spomenik odstranili. Zahteve za odstranitev pa bodo poslali tudi vladi in predsedniku republike Borutu Pahorju.

Med podpisniki peticije so tudi Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveza društev in klubov MORiS ter društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske.

Spomeniku nasprotujejo tudi v Združeni levici, saj po njihovem prepričanju "nima nihče pravice s spominskim obeležjem potvarjati zgodovine".

V Novi Slovenski zavezi pa poudarjajo, da zapis ustreza zgodovinskim dejstvom. Poleg tega so javno že pojasnili, da spomenik stoji na zasebni zemlji.

ZZB NOB je v zvezi s tem posredoval tudi javni poziv vodstvu Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem in cerkveni oblasti v Vatikanu. V njem "prosi in poziva" cerkvene oblasti, da se odločno izrečejo proti "tovrstnemu potvarjanju zgodovine", ki po njihovem vodi v nove delitve. V ZZB NOB pričakujejo, da uradna Cerkev ne bo sodelovala pri nameravanem dogodku, ki po njihovi oceni nima nobene povezave s pietetnim odnosom do mrtvih. Kot navajajo, je mrtvim že izkazana posmrtna čast s spomenikom na pokopališču v Grahovem in s spominskim obeležjem pesniku Francetu Balantiču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni