Po objavi vsebine Jankovićevih ovadb: bodo tudi druge kazenske ovadbe postale javne?

Po objavi vsebine ovadb zoper Zorana Jankovića, ki jih je novinar od tožilstva pridobil z zahtevkom za dostop do informacij javnega značaja, se porajajo pomisleki, ali bodo odslej javno dostopne tudi druge kazenske ovadbe. Tožilstvo je že napovedalo spremembe organizacije dostopa do informacij javnega značaja.

Objava vsebine ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića na portalu Pod črto, ki jih je njihov novinar pridobil od tožilstva preko zahtevka za dostop do informacij javnega značaja, je v javnosti sprožila nemalo razburjenja. Porajala so se tudi razmišljanja, kaj to pomeni za vse druge postopke, ki jih vodijo organi pregona in sodišča, predvsem v smislu, ali bo odslej torej vse lahko javno dostopno.

Minister Klemenčič prosil za pojasnila glede objave Jankovićevih kazenskih ovadb

Goran Klemenčič

Pravosodni minister je tožilstvo prosil za pojasnila glede objave kazenskih ovadb ljubljanskega župana. (Foto: POP TV)

Za pojasnila o pravnih in dejanskih okoliščinah pri objavi kazenskih ovadb proti Jankoviću je vrhovno državno tožilstvo minuli teden zaprosil minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Na vrhovnem državnem tožilstvu bodo zaradi zagotavljanja restriktivne prakse na področju zahtev za dostop do dokumentov iz tožilskih spisov, v teh zadevah najprej preverili poslovanje. Napovedali so, da bodo sprejeli potrebne dodatne ukrepe, med drugim oblikovali smernice za pomoč pri vodenju teh postopkov ter izvedli nadzor državno-tožilske uprave. Kot so poudarili, je v njihovem interesu, da se v zgodnjih fazah postopka javnosti še ne obvešča, "saj se s tem varujejo interesi postopka, ovadenih domnevnih storilcev, žrtev in drugih udeležencev v postopku".

Medijska odmevnost ne pomeni uvajanja nove prakse posredovanja kazenskih ovadb

S prenosom pooblastila za odločanje na manjše število oseb in višji nivo bo zagotovljena enotna praksa ter s tem tudi enotna uporaba zakona na tožilstvu. Zagotovo se bo preverilo tudi možnosti za redno dodatno usposabljanje uradnih oseb za dostop do informacij javnega značaja.
Vrhovno državno tožilstvo

Na tožilstvu poudarjajo, da bodo pri posredovanju informacij javnega značaja vztrajali, da bo praksa posredovanja informacij v predkazenskih in kazenskih postopkih v zadevah, ki niso odprte za javnost, čim bolj restriktivna.

"Dostop do informacij javnega značaja nikakor ne sme imeti prednosti pred interesi kazenskih in še posebej pred interesi predkazenskih postopkov," so zapisali in ob tem poudarili, da "zadnja, medijsko odmevna odločitev nikakor ne pomeni uvajanja nove prakse posredovanja kazenskih ovadb".

Spomnili so tudi, da o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja na državnem tožilstvu odločajo za to pristojne uradne osebe. Državni tožilci podajo zgolj mnenje, kadar so zaprošeni.

Vrhovno tožilstvo napovedalo spremembe pri dostopu do informacij javnega značaja

Vrhovno državno tožilstvo napoveduje spremembe organizacije dela v zadevah dostopa do informacij javnega značaja, tako da bodo v teh zadevah dokončno odločali nosilci višjih funkcij. Ločiti nameravajo pooblastilo za odločanje, torej za sprejem dokončne odločitve v zadevah dostopa do informacij javnega značaja, od pooblastila za samo vodenje postopkov.

"S prenosom pooblastila za odločanje na manjše število oseb in višji nivo bo zagotovljena enotna praksa ter s tem tudi enotna uporaba zakona na tožilstvu. Zagotovo se bo preverilo tudi možnosti za redno dodatno usposabljanje uradnih oseb za dostop do informacij javnega značaja," so poudarili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 55
 
Transformerji 23.08.2017 11:21:26
Novinarji naj postanejo tožilci, ti lahko prej od ljudi izvejo, kakšne svinjarije kdo dela ali jih je delal. Drugega ne preostane, če ne zamenjamo ves pravosodni sistem, to je sodnike in tožilce.
wolfterier 23.08.2017 16:29:42
Svinjarije javnih oseb bi pač morale biti javne.Narod mora vedeti,kaj plačuje,nje !!!
Več komentarjev