Obdobje petard: po pirotehniko nikar na črni trg

Začelo se je obdobje, v katerem je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev. A pozor! Dovoljena je zgolj pirotehnika, katere glavni učinek je pok. Vsekakor je priporočljiva previdnost, saj vsako leto pirotehnični izdelki povzročijo hude poškodbe.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, je v prodajalnah mogoče kupiti že od 19. decembra, vendar pa je njihova uporaba dovoljena šele od danes in do 2. januarja.

Ob tem se vrstijo opozorila pred nepremišljeno, neprevidno ali objestno uporabo teh izdelkov. Ta namreč pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Več ...

Petarde

(Foto: Blaž Garbajs)

Policisti pa tudi opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Prav tako vse kupce pirotehničnih izdelkov, še posebej najmlajše, pozivajo, naj ne kupujejo nobenih pirotehničnih izdelkov pri prodajalcih na črnem trgu, saj jim lahko povzročijo hude trajne telesne poškodbe.

Obenem opozarjajo, da je pirotehniko, ki povzroča hrup, prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Uporaba pirotehničnih sredstev prav tako ni dovoljena v Triglavskem narodnem parku. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, hkrati pa ti izdelki onesnažujejo okolje ter povzročajo materialno škodo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 137
 
gozdar1 27.12.2012 00:19:17
Tudi meni so se zdele petarde in pokanje zanimivo,... potem pa sem odrasel...
Več komentarjev