'Dr. Klehr nima referenc v Berlinu'

Zdravnik iz Münchna dr. Klehr, ki zdravi rakave bolnike, je zapisal, da je uspešnost njegove metode znanstveno dokazana na medicinski fakulteti Charite v Berlinu. Tam pa pravijo, da to ni res.

Charite Berlin

Na berlinski medicinski fakulteti Charite trdijo, da dr. Klehr pri njih nima nobenih referenc.

V svojem pismu je zdravnik dr. Nikolaus Klehr, ki za rakom zdravi tudi veliko slovenskih pacientov, zapisal, da je bilo delovanje njihove terapije dokazano na eni največjih evropskih univerz – na medicinski fakulteti Charite v Berlinu. Študijo so po njegovih besedah naredili na pacientih, pri katerih nobena druga terapija (kemoterapija in podobno) ni delovala. Po petih mesecih njegove terapije se je tumor pri 45 odstotkih pacientov bodisi zmanjšal, izginil ali pa se je rast ustavila. "Nam ni poznana nobena druga terapija, ki bi imela tako veliko uspešnost in je bilo njeno delovanje dokazano na eni takšni univerzi,“ je še zapisal dr. Klehr.

Iz medicinske fakultete Charite v Berlinu pa so nam sporočili, da so se pogovorili z njihovimi specialisti, ki so povedali, da "do danes ne moremo najti nobenih indikacij, da dr. Klehr upravičeno navaja Charite kot znanstveno podlago za svoje terapije. Nasprotno, naši specialisti svarijo pred kontaktom s to osebo“.

Dr. Klehr trdi, da je njegova metoda znanstveno dokazana

dr. Nikolaus Klehr

Dr. Klehr trdi, da ima njegova skupina preko 30 znanstvenih objav, uspešnost njegove terapije pa naj bi bila znanstveno dokazana.

Klehr je tako, če ne drugega, paciente zavajal vsaj glede znanstvene preverjenosti svoje terapije. 'Zdravnik iz Salzburga' namreč ne trdi, da uporablja alternativno zdravljenje, kot je to na primer homeopatija ali bioenergija in podobno, temveč trdi, da zdravi s sicer alternativno medicinsko metodo (ki naj bi jo v Nemčiji in Avstriji uporabljali tudi drugje), ki pa je znanstveno dokazana. Čeprav na internetni strani napiše, "Zavestno vas opozarjamo, da velja zdravljenje s citokini iz lastne krvi kot alternativno zdravljenje in je s tem, kot marsikaj pri zdravljenju raka, znanstveno sporno ... Ne moremo in nočemo vam zagotavljati uspešnosti zdravljenja.

Kot je dr. Klehr povedal za 24ur.com, ima njihova skupina preko 30 znanstvenih objav na temo svojih raziskav. Na vprašanje če lahko pove ime katere izmed revij, ki je njihove prispevke objavila pa je dejal, da ni običajno, da bi zdravnik novinarju razlagal kje ima objave in da bi to z veseljem pojasnil našim onkologom, vendar da jih to ne zanima.

Na vprašanje kako komentira to, da so nam iz fakultete Charite povedali, da tam niso delali raziskav, ki bi potrdile uspešnost njegove terapije, pa je Dr. Klehr dejal, da je Charite zelo velika univerza in da smo verjetno spraševali napačen oddelek. Povedal je, da teh raziskav niso delali na onkološkem oddelku, temveč na imunološkem oddelku.

'Citokine iz krvi bolnika predelamo v terapevtski substrat'

Dr. Klehr ima na svoji internetni strani poenostavljeno razloženo svojo terapijo. Pravi, da so citokini naravne substance, ki prinašajo informacije imunskemu sistemu. V zadnjih letih so citokini nadvse pridobili na kliničnem, predvsem pa terapevtskem pomenu, razlaga in dodaja, da je cilj njihove terapije, da del celic iz krvi, ki jo odvzamejo bolniku, po posebnem postopku v laboratoriju spremenijo, tako da se pri ponovnem vnosu tako pripravljene krvi izzove obrambna reakcija, ki tumor deloma ali popolnoma razkroji. "Predpostavka je v tem, da v okviru postopka v laboratoriju citokini, ki jih proizvajamo, kažejo na uspešno povečevanje števila celic, ki po uporabi zdravilnega sredstva pri bolniku učinkovito vplivajo na imunski sistem.

Zdravniki trdijo, da uspešnost terapije ni znanstveno dokazana

Alojz Ihan

Dr. Ihan meni, da paciente pri nas pogosto preveč odrezavo prenehajo zdraviti. Po njegovem pa manjka tudi različnih alternativnih in komplementarnih metod. (Foto: Mateja Potočnik)

Tu pa se zaplete, saj so slovenski onkologi opozorili, da dr. Klehr nima nobene znanstvene objave, razen enega soavtorstva pred 20 leti. Njegove trditve, da so uspešnost njegove terapije znanstveno dokazali na medicinski fakulteti v Berlinu – Charite, pa so na tej fakulteti zanikali.

Kot je povedal specialist klinične mikrobiologije in imunologije dr. Alojz Ihan, je Klehrov način zdravljenja neka zgodba, „ki poskuša fascinirati“. "Ali je neka zgodba uspešna ali ne, pa je povsem jasno na podlagi raziskav,“ dodaja. Kot je pojasnil dr. Ihan, je bila imunoterapija, ki jo uporablja dr. Klehr precej aktualna zadeva pred 20 leti, ko se je tudi sam začel ukvarjati s tem, "na žalost pa zgodba ni dala oprijemljivih rezultatov“.

Meni, da je glavni problem v tem, da dr. Klehr ne prikaže podatkov o uspešnosti svojega zdravljenja in da tudi nima nobenih znanstvenih objav.

Tudi predsednik nemškega združenja za raka je dr. Klehra označil za "šarlatana". Dr. Klehr naj bi, kot razlaga, pripadal skupini zdravilcev, ki so začeli kot zdravniki in zato dobro poznajo znanstveno terminologijo, s katero očarajo svoje paciente.

Po poročanju avstrijskega spletnega časopisa Salzburger fenster pa naj bi dr. Klehru leta 2003 disciplinska komisija za Zgornjo Avstrijo in Salzburg odvzela zdravniško licenco in mu prepovedala opravljati zdravniški poklic za tri leta. Suspenz je po poročanju časopisa potekel 2. junija 2006. Prepoved opravljanja prakse pa naj bi bila povezana z smrtjo poljskega pacienta v Salzburgu.

Pacienti imajo o dr. Klehru različna mnenja

Zdravljenje raka

Na berlinski medicinski fakulteti Charite trdijo, da dr. Klehr pri njih nima nobenih referenc. (Foto: Reuters)

Nekateri dr. Klehra zagovarjajo, drugi pa imajo z njim slabe izkušnje. Pacientka, ki se pri dr. Klehru zdravi šele kratek čas, nam je zaupala, da je prijazen in prijeten. "Dr. Klehr ravna z nami kot z ljudmi, bi bila pa krivična, če bi to trdila za vse zdravnike pri nas,“ je povedala. Kot je povedala, je dr. Klehr želel številko telefaksa njene zdravnice v Ljubljani, da bi jo obvestil, kaj z njo počne in da bi jo komplementarno zdravili. Primarnega zdravljenja v Ljubljani ji ni odsvetoval.

Druga zgodba pa je pacient, ki naj bi mu, potem ko so mu domači onkologi dejali, da je rak preveč razširjen, da bi se kaj dalo narediti, dr. Klehr obljubil še vsaj pet let življenja. Pacient pa je po enem mesecu in pol zdravljenja pri njem umrl.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
Tonček Balonček 04.09.2008 17:02:06
Ta Klehr bo tožil slovenske novinarje, ki nimajo nobenih dokazov....
Več komentarjev