Slovenija

'Dragica' buri duhove

Zagreb, 22. 08. 2007 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovina z orožjem spet razburja. Tako Slovenci kot Hrvati se sprašujejo, kdo je upravljal račun s šifro Dragica.

Afera o bajnih zaslužkih generala Zagorca z orožarskimi posli je razkrila tudi povezave s Slovenijo
Afera o bajnih zaslužkih generala Zagorca z orožarskimi posli je razkrila tudi povezave s Slovenijo FOTO: Reuters

Tajni račun v avstrijski banki s šifro Dragica, ki ga povezujejo s trgovino z orožjem v začetku 90-ih let, buri duhove tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Po poročanju hrvaških medijev, se je nekdanji direktor Vojaške obveščevalne službe Andrej Lovšin, ki je danes na čelu Intereurope, zato na Dunaju sestal s hrvaškim prekupčevalcem z orožjem, generalom Vladimirjem Zagorcem. Srečanje zanika.

Preiskava generalovih milijonov sega v Slovenijo

O računu se je spet začelo govoriti v okviru preiskave proti hrvaškemu generalu Vladimirju Zagorcu, ki je bil med vojno na Hrvaškem zadolžen za nabavo orožja. Po nekaterih podatkih se je okoristil z več kot milijardo nekdanjih nemških mark, piše Mladina. Generala, ki živi na Dunaju, so Avstrijci na podlagi Interpolove tiralice sicer aretirali, a so ga po plačilu varščine v višini milijon evrov izpustili.

General, za katerega izročitev si prizadeva Zagreb, je spet prišel v središče pozornosti hrvaških medijev, ko je obljubil, da bo nekomu iz urada predsednika Stipeta Mesića predal vse dokumente o tajnih računih in o tem, kam je bil nakazan denar za nabavo orožja. To se nato ni zgodilo.

Preiskava generalovih bajnih zaslužkov pa prah dviga tudi v Sloveniji. Hrvaško državno tožilstvo je namreč od avstrijskih oblasti zahtevalo podatke o računih v avstrijskih bankah, tudi o tistem, ki je odprt pri banki Kärntner Sparkasse v Celovcu in šifriran z imenom Dragica. Uporabljali so ga tudi Slovenci.

Med drugim želijo izvedeti, kdo in kdaj jih je odprl in zaprl ter katere osebe so bile pooblaščene za njihovo upravljanje. Zahtevali pa so tudi informacije o prometu na teh računih. Kot je potrdilo hrvaško tožilstvo, doslej zbrane informacije kažejo na mednarodne finančne denarne tokove in vključenost tujih bank.

'Dragico' uporabljali tudi Slovenci

Andrej Lovšin
Andrej Lovšin FOTO: POP TV

Omenjeni račun se pojavlja na slovenskih fakturah, s katerimi je plačano orožje, poročajo hrvaški mediji. Slovensko javnost zato upravičeno zanima, kdo je imel pravico podpisa in ali so njihovi trgovci sodelovali z Zagorcem. Da je nekaj na tem, kaže informacija - objavili so jo hrvaški mediji - da se je Andrej Lovšin, ki je bil med letoma 1990 in 1994 direktor obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva, na Dunaju srečal z Zagorcem. Lovšin je bil eden najtesnejših sodelavcev takratnega obrambnega ministra Janeza Janše, ki še vedno trdi, da je vse potekalo transparentno in v skladu z zakonom.

Kar pa se tiče računa dragica, lahko zagotovim z vso gotovostvjo, da varnostni organ v odbobju 1990-94 in jaz osebno nismo imeli s tem računom nič opraviti. Andrej Lovšin

Lovšin pravi, da je Zagorca zadnjič srečal pred leti. "Po naključju sem ga sicer srečal v Zagrebu, ko je bil na obrambnem ministrstvu na drugih področjih, vendar osebno nisem nobenih drugih relacij ali stikov z njim,“ je zagotovil. "Andrej Lovšin je v tistih časih vodil obveščevalno službo MORS. On je bil tisti, pri katerem so se sklepale kupčije. On je imel pregled nad vsem in zagotovo mu je lahko kaj koristnega na Dunaju svetoval,“ pa o tem meni predsednik nekdanje parlamentarne preiskovalne komisije Rudi Moge. Preiskava, pravi, bo pokazala, ali je bil denar z računa koristno porabljen ali se je kdo z njim okoristil ali ga vložil v projekte, kot je, na primer, politična stranka.

O 'Dragici' že pred štirinajstimi leti

Kdo vse je bil pooblaščen za upravljanje z računom s tajno šifro Dragica?
Kdo vse je bil pooblaščen za upravljanje z računom s tajno šifro Dragica? FOTO: dnevnik.hr
Pregled računa 'Dragica' so pred leti zahtevali tudi slovenski preiskovalci. V tajni ovadbi so zapisali, da je račun posloval za potrebe nabave orožja notranjega ministrstva v Celovcu, izpostavili so celotno številko računa in kodno ime – 'Dragica'. Slovensko tožilstvo ni zahtevalo vpogleda v ta račun, ponovna priložnost za takšen vpogled bo jeseni, ko se bo orožarskih poslov ponovno lotila parlamentarna preiskovalna komisija.

Sicer pa se je pri nas o računu s šifro Dragica govorilo že pred štirinajstimi leti, ko so poslanci takratnima obrambnemu in notranjemu ministru Janezu Janši in Igorju Bavčarju zastavili vrsto vprašanj o trgovini z orožjem. Odgovorila sta, da ne vesta nič.

Zlatko Zeljko, Hrvat, ki se dolga leta ukvarja s sledenjem tajnih računov, pa trdi, da bi lahko slovenska preiskava odkrila, kdo se skriva za kodo Dragica. "Pod šifro Dragica so se stekale milijonske vsote. Kdo se skriva za tem računom? To je eden najbolj misterioznih računov,“ je dejal v pogovoru za Nova TV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

webshadow@rocketmail.com
23. 08. 2007 12.40
Kar se mene tiče bi morali zamenjati celotno politično garnituro pri nas... neverjetno mislm... niti ene dobre stvari ni blo slišat zadnja leta, prej bi pa tut lah blo bolše... slabo, slabo, slabo....
rosomoh@email.si
23. 08. 2007 10.58
Gre mogoče za orožje ,ki so ga odkrili na mariborskem letališču.Vsevedna rojc in murovec bi lahko malo bolj pojasnila.
lyinx01@volja.net
23. 08. 2007 10.29
Opa to pa postaja zanimivo Sova, nemška obveščevala, tajni računi+Lovšin...in na sredini JJ zdaj ne vem ali so rdeči tako hudičevo sposobni(dvomim) ali pa ima JJ vse to na glavi sicer pa v obeh variantah se JJ kaže kot hudo nebogljen in s prevelikim bremenom na sebi a jebi ga...papa LOL
kritika@email.si
23. 08. 2007 10.03
Levica s Kučanom na čelu ima veliko več masla na glavi ampak Janša je bil tudi vpleten. Zato se pa to še lep čas ne bo rešilo. Ampak nekega dne...
hinko.murovec@siol.net
23. 08. 2007 09.58
Veš Pravi Svobodnjak, to , da nima Janša na glavi nič se sicer lepo vidi, najbrž tudi v ni kaj dosti boljše, bi pa iz vseh grehov , ki jih je uspel narediti lahko nosil kar venček. Je bilo že bolje, da je imel Drnovšek " grmovje " na glavi, kot ste kulturno poimenovali venec , bolje od tistega kar ima JJ in Vaši , počasi Vam vsem skupaj tisto leze nižje proti vratu in ni daleč čas , ko Vam bodo tujci zategnili obroč grehov okrog vratu. Vaš ljubljeni firer je le malo preveč truda vložil v pošteno življenje in sedaj se nagrada za to zbira zunaj meja, tu bo le obdarovan. LP
politik70
23. 08. 2007 09.45
PraviSvobodnjak ali pa, da Janša sploh ni imel nič zraven. S tole izjavo si pa zadel čisto desetko.
politik70
23. 08. 2007 09.41
Gnojnica smrdi.Če pa jo začneš mešati pa še bolj smrdi.Očitno je jj pozabil kaj so počeli leta 90/91.
Matej Rojc
23. 08. 2007 09.26
PraviSvobodnjak, s takimi kmečkimi izjavami nisi več zanimiv.
costela
23. 08. 2007 09.25
ja 6 % se je tedaj odvajalo za KARITAS
PraviSvobodnjak
23. 08. 2007 09.22
Afera z orožjem je le naslednje, s čimer poskušajo napadati desnico, odkar nimajo več na voljo afere Depala vas, ko LDSovki Zdenki Cerar ni uspelo drugega, kot pripeljati na sodišče majhne ribe, ki pa so bile oproščene. Zdaj je pa tu spet afera z orožjem, o kateri se ni dolgo nič govorilo, predvsem pa levica v 12 letih, ko je bila na oblasti, ni okrog tega naredila popolnoma nič. Iz tega sledita le dve možnosti. Da ima levica več masla na glavi kot Janša, ali pa, da Janša sploh ni imel nič zraven.
slavica12@hotmail.com
23. 08. 2007 08.54
saj to se je že takrat vedelo, pa ni bilo nič, ker so mislili, da prejšnjim ne bo uspelo pripeljati Slovenije v Evropo, pa so jo kljub spotikanju. s Hrvati so bili pa zmeraj tako - tako. ko so bili v opoziciji so tullili, da je LDS nesposobna, danes so na oblasti oni pa poglejmo kam smo prišli, nikamor, nazaj lezemo kot rak. je hudič, če ima nekdo polno dreka na glavi, potem ga težko očistiš brez da bi kdo videl ali vedel. kar pomislite malo, kadar so začeli govoriti o oružju je zmeraj izpadlo nekaj zraven, ki je potegnilo tehtnico na drugo stran. ko je g.Marjan Podobnik "branil" ozemlje, so najprej napadli LDS, da se je medlo odzvala na incident, ko pa so poslali protestno noto, so zopet poljuvali LDS, da ne zna vladati in obnašati z sosedi. G.Rupel sedi na zunanjem ministrstvu da je že korenine pognal, kaj mislite zakaj, ker veliko ve, ker je bil z njimi, ker so prijatelji, ampak "prijatelji" v narekovajih. razkopali so Sovo, kje pa se to dela v normalnem svetu, razen seveda v Sloveniji, ko se spravili pa na vojaško obveščevalno pa vik in krik. žalostno pa je da so za vse krivi tisti, ki o tem samo pišejo ali pa poročajo. boste videli ne bo dolgo, ko tudi govoriti več ne bomo smeli. g.JJ to že ve kako gre saj je bil svo čas tudi on med njimi in se je tega zgleda močno nalezel. pa lep pozdrav
butthead@email.si
23. 08. 2007 08.39
JJ tako laže da še samo sam sebi verjame...
KLIPAN71
23. 08. 2007 08.31
Naš general JJ pa po moje zadnje dneve spi malo težje...
janez666@email.si
23. 08. 2007 07.55
Ja pa se je klopčič začel odvijati od začetka, zaradi takih aferic je naša zunanja politika tako zadržana do hrvatov saj so se bali da nebi preveč resnic prišlo v javnost. A hrvati si želijo v EU in tako nam bodo sami razkrili vse resnice o naših "bogovih" levih in desnih. Ko pa bo na oblasti nekdo ki nima nič z mašo novo zgodovino se bojo problemi tudi z mejo čudežno rešili. Ja jesen bo še vroča - pravo babje poletje
chequl8er@email.si
23. 08. 2007 07.41
naslednja "bomba" - "denar varcevalcev LB povezan s trgovino z orozjem" ... samo vprasanja casa;))))))))) lp
krtkoen
23. 08. 2007 07.21
Blata okol JJ-ja je pa vsak dan več ...
badermeinhof1
23. 08. 2007 00.42
Pa še nekaj. Taisti ljudje vas bodo prepričevali kako je potrebno spoštovati zakone, plačevati davke in prispevke, biti ponosen na domovino in osamosvojitveno vojno itd. Hrvaška je že spravila za zapahe par ljudi, mi jih imamo pa na oblasti. p.s. nisem črn nisem rdeč- vizo za Burundi sprejmem takoj.
badermeinhof1
23. 08. 2007 00.30
Ma na bruhanje mi gre. Slovenija, dežela na sončni strani alp??????? Mi spadamo v najbolj zakoten kraj v Afriki, skratka BANANA REPUBLIKA.
Rijad Proši?
23. 08. 2007 00.15
Tale Lovšin je velka zver.
goti@svinja.si
22. 08. 2007 23.25
Kar JJ vprašajte, on osebno ima prste tu vmes (in to priškrnjene). Ta račun je bil odprt v banki v Beljaku, ne? :) Pa njegova bratec in sestrica ... khm ... sta bila zraven. Pa še marsikdo.