Če ne bi bilo izbruha vulkana, ne bi praznovali že 200. obletnice izuma kolesa

Pravijo, da vožnje s kolesom ne pozabiš nikoli. Se spomnite, kdaj ste dobili svoje prvo kolo, kdaj ste se naučili voziti brez pomožnih koleščkov, kako ste na 'štangi' peljali simpatijo? Čeprav se nam zdi kolo nekaj samoumevnega, pa je od prve vožnje s kolesom minilo zgolj 200 let. Zanimivo pa je, kaj je botrovalo izumu tega zdravega prevoznega sredstva.

Replika Dreisovega kolesa

Replika Dreisovega prvega kolesa. (Foto: Wuselig )

Geološki zavod Slovenije poziva, da počastimo ta dan tako, da tudi sami prekolesarimo to razdaljo.

Danes, 12. junija mineva 200 let od prve vožnje s kolesom. Baron Karl Drais, izumitelj kolesa, je na ta dan opravil z njim prvih osem kilometrov. Sicer se v zgodovini kolesarstva kot prvo 'kolo' omenja prevozno sredstvo, ki ga je izumil Francoz Comte de Sivrac. Uporabnik je ta izum porival z eno nogo, medtem ko je druga noga varno počivala na hrbtišču, katero je povezovalo obe kolesi. Sivrac je svojo iznajdbo poimenoval celerifere (ali hitroidoči po slovensko). A prvi viden napredek v razvoju je bil dosežen šele leta 1816, ko je baron temu izumu dodal še udoben sedež in vodljivo sprednje kolo. Zanimivo pa je, kako je prišel do te ideje.

Kolo

Kolo je odlično prevozno sredstvo in tudi romantično. (Foto: iStock)

Začetke kolesarjenja namreč povezujejo z izbruhom vulkana v Indoneziji leta 1815. Izbruh Mount Tambora je namreč povzročil eno najhujših katastrof v zgodovini človeštva. Zemljo so zaradi izbruha zajele ekstremne vremenske spremembe in leto 1816 je znano kot leto brez poletja. Po celem svetu in tudi v Evropi je zavladala lakota, saj so ljudje zaradi mraza ostali brez vseh svojih poljskih pridelkov in bili prisiljeni pojesti vse svoje domače živali. Med njimi so pojedli tudi konje, ki so v tistem času služili kot pomembno transportno sredstvo.

Kolo

Se še spomnite, kdaj ste se naučili voziti kolo? (Foto: iStock)

Nemški izumitelj Karl Drais je dolgo razmišljal, s čim in kako nadomestiti konje, da bi se ljudje kljub temu lahko premikali iz kraja v kraj in tako je izumil bicikel. Drais je ravno 12. junija 1817 opravil z njim svojo prvo vožnjo in prevozil celih osem kilometrov. 

Kolo

Lahko je lep okras na vašem vrtu. (Foto: iStock)

Kot navajajo v Geološkem zavodu Slovenije, nas je izbruh vulkana Mount Tambura naučil, da lahko lokalna dejanja povzročajo globalne spremembe. "Tudi mi lahko z ravnanji na lokalnem nivoju prispevamo h globalnemu izboljšanju kakovosti zraka in zato Geološki zavod Slovenije vabi, da 12. junija namesto avtomobila uporabimo kolo ter z njim prevozimo vsaj 8 km, kot jih je pred 200 leti prevozil Karel Drais," pozivajo v zavodu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
RamzesII 13.06.2017 17:46:02
Lepo je vedeti zakaj ima moško kolo štango, žensko pa ne.
Več komentarjev