Slovenija

FOTO: Na območju Ormoža je zalilo okoli 100 hiš

Ljubljana, 06. 11. 2012 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Večina rek po državi upada. Najhuje je bilo na območju Ormoža, kjer je Drava poplavila številne hiše. Nekatere družine so morale zapustiti domove, ogroženo je bilo tudi črpališče pitne vode. Začela se je tudi sanacija prizadetih območij.

Potem ko so reke po državi prestopile bregove in poplavljale, se razmere umirjajo. Upadati je začela tudi Drava, ki je najdlje grozila območju Ormoža. Kot je za 24ur.com povedal poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek, so bile razmere čez dan še vedno dokaj težke, a so se izboljšale z upadanjem Drave.

Okoli 2. ure je Drava začela prestopati bregove in v neposredni bližini Ormoža je zalilo poslovne objekte ter kleti. Med drugim je zalilo Vinsko klet Ormož, ki so jo uspeli rešiti. Ponekod so morale družine tudi zapustiti svoje domove, a večjih težav ni bilo.

Ogroženo je bilo tudi črpališče pitne vode, je pojasnil Hriberšek. "Imamo veliko težav, ker je tam, kjer reka Pesnica in struga Drave prideta skupaj, izpodjedlo okoli 100 metrov jezu. So pa razmere za zdaj obvladljive," je pojasnil poveljnik in dodal, da na stičišču Drave in Pesnice najverjetneje ne bo prišlo do preboja, saj se reki razlivata na večjem območju.

Zjutraj je bilo po njegovih besedah stanje na terenu srhljivo. Zaradi podrtega jezu se je namreč voda nevarno dvignila ob črpališču pitne vode v Mihovcih, ogrožen je bil tudi del naselja Cvetkovci. Oba kraja sta zdaj že varna.

Pitne vode za zdaj ni treba prekuhavati, saj ta, dokler imajo električno energijo, ni ogrožena. Če pa bi se raven vode še dvignila, bi lahko imeli težave zaradi izklopa samega črpališča, je dejal Hriberšek. A to se ni zgodilo in Hriberšek je za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da je voda povsem "varna" in primerna za pitje.

Drava je med drugim poplavila tudi Stojnce, Muretince in Cirkulane:

Drava se je razlila v roku ene ure

Civilna zaščita in gasilska društva so sicer že v ponedeljek izdajala opozorila in prebivalce obveščala o nevarnostih, a so vse do 1. ure zjutraj ocenjevali, da ne bo prišlo do preliva reke Drave, je povedal Hriberšek. Potem ko so aktivnosti nekoliko umirili, pa se je v roku ene ure Drava dvignila do takega nivoja, da je objekte zalilo. Ob 4. uri zjutraj so odredili zaprtje ormoškega mosta, prekinili so železniški promet, a na železnici so se zjutraj odločili, da promet spet sprostijo.

Vso noč so bila na terenu vsa gasilska društva s tega območja, skupaj več kot 90 gasilcev. Sodelujejo tudi pripadniki civilne zaščite, materialno in tehnično pomoč pa nudijo tudi drugi. Hriberšek in njegovi kolegi so bili na terenu aktivni več kot 40 ur, nato pa so odšli na zaslužen počitek, zamenjala pa jih je druga "posadka".

Minister za obrambo Aleš Hojs si je danes s helikopterjem ogledal poplavljeno Podravje in ob tem ocenil, da so razmere "res katastrofalne". Ob tem je opozoril, da so nekateri objekti, predvsem novi, po njegovih ocenah zgrajeni tam, kjer ne bi smeli biti.

"Nižje od Ptuja zadeve pravzaprav še sploh niso utečene, zato bo pravo stanje verjetno vidno šele jutri. Je pa dejstvo tako, da bo treba dati vse razpoložljive sile na teren," je dejal Hojs.

Pretok tudi do 3000 kubičnih metrov na sekundo

Če je bil pretok Drave v Dravogradu ob 2. uri 1250 kubičnih metrov na sekundo, je do 13. ure upadel na 1000 kubičnih metrov na sekundo. V Forminu pa so na Agenciji RS za okolje (Arso) ponoči namerili pretok okoli 2650 kubičnih metrov na sekundo, ob 13. uri pa "le" še 1600. Po besedah Hriberška so ponekod zabeležili pretok tudi do 3000 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko ima ponavadi reka na teh koncih pretok 400 kubičnih metrov na sekundo.

Močno narasla Drava pri jezu Markovci
Močno narasla Drava pri jezu Markovci FOTO: Stojak Aleš

Ljudi umikajo z ogroženih območij

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da je danes stanje, kar zadeva reševalne akcije, bistveno boljše kot včeraj. Danes že potekajo čistilne dejavnosti. "Jutri bomo nadaljevali s tem, da bo težišče pomaknjeno bolj proti Ptuju, Ormožu, Markovcev. Računam, da bomo jutri, najpozneje pojutrišnjem zaključili naše aktivnosti, zatem pa nastopi sanacija škode," je pojasnil Šestan. Že prej pa je povedal, da je (bilo) najhuje na območju Ormoža, kjer so poleg okoli 100 hiš poplavljena tudi polja in travniki.

Na Ptuju se razmere umirjajo, s sanacijo pa še ne morejo začeti

Tudi na širšem območju Ptuja so se razmere umirile. Vodotoki počasi upadajo, čez dan pa je bilo najbolj kritično v občinah Markovci, Gorišnica in v drugih krajih v smeri proti Ormožu, je za 24ur.com povedal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje na Ptuju Dragomir Murko.

Kot je pojasnil, upajo, da bodo s sanacijo začeli v sredo. Veliko dela ima tudi Območna enota Elektra Maribor, ker se je pri Ptujskem jezeru nagnil električni steber. Oskrba z električno energijo sicer ni prekinjena.

Mostovi na Ptuju so spet odprti

Po besedah Murka so imeli največje težave v hidroelektrarni Formin, kjer je voda zalila strojnico, zato bo treba vodo izčrpati in sčistiti.

Po drugi strani je v hidroelektrarni Zlatoličje pretok reke spet le 630 kubičnih metrov. Na Ptuju so ponoči zaradi narasle reke zaprli vse mostove čez reko, ki pa so zdaj spet odprti. Voda je močno pritiskala tudi na podporni zid v starem mestnem jedru, kjer je Miheličeva galerija, zato so ga morali gasilci usidrati, da se ne bi podrl in padel v strugo.

Na območje Ptuja je bilo že poslanih več kot 50 pripadnikov Slovenske vojske. Kot je dejal Murko, je v akcijah v ponedeljek in minulo noč sodelovalo okoli 500 prostovoljcev. Pohvalil je tudi druge krajane, ki so dejavno pomagali pri reševanju in razen redkih izjem tudi dosledno upoštevali navodila.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kakšne so bile včeraj razmere po Sloveniji.

Razmere so hude tudi drugje po Sloveniji. Tako dere voda v Laškem.
Razmere so hude tudi drugje po Sloveniji. Tako dere voda v Laškem. FOTO: Maja Šraj

Kako lahko pomagate?

Ljudem, ki živijo na prizadetih območjih, lahko pomagate prek Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas. Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike zaradi posledic močnega deževja v Sloveniji – Poplave 2012.

Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prispevke za akcijo Poplave 2012 nakažejo s plačilnim obrazcem UPN na TRR Rdečega križa Slovenije SI56 03100 1111122296, sklic oziroma referenca pa je 00 937051.

Če želite pomagati prek Slovenske Karitas, lahko pomoč nakažete na TRR SI56 02140 0015556761. Kot namen vpišite Poplave 2012, pod sklic pa 00 6220.

Slovenska Karitas je sicer iz sklada za naravne nesreče že zagotovila začetna sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim v skupni vrednosti 40.000 evrov.

20.000 evrov je namenila za poplavna območja Drave (Koroška, Malečnik, Duplek, Ptuj, Ormož), 10.000 evrov za poplavna območja Savinje (Laško, Rečica ob Savinji), 5.000 evrov za poplavna območja Soče (Kobarid, Bovec, Most na Soči) in prav toliko za poplavna območja Save ter Sore (osrednja Slovenija).

Na teren so se odpravili tudi vojaki

Okoli 700 pripadnikov Slovenske vojske je pripravljenih za nudenje takojšnje pomoči pri odpravljanju posledic vodne ujme. Število se lahko tudi poveča skladno s potrebami.

Iz mariborske in celjske vojašnice so na poplavljena območja že poslali 260 vojakov. 65 jih bo pomagalo na območju Dravograda, 30 na območju Dupleka, nekaj več kot 50 na območju Ptuja in 50 na območju Malečnika. Prav tako bo 30 pripadnikov Slovenske vojske pomagalo pri odpravljanju posledic v Šoštanju in 30 v Nazarjah. Če pa bo treba, bo Slovenska vojska poslala dodatne enote. Večje število vojakov je bilo sicer v pripravljenosti že od sobote.

Poplave v Borlu
Poplave v Borlu FOTO: Bralka Andreja

Stanje voda po Sloveniji

Po podatkih Arso Drava že upada. Njen pretok je bil v Dravogradu ob 13. uri 1000 kubičnih metrov na sekundo, v Forminu pa okoli 1600. Reka Drava pa je začela poplavljati tudi na Hrvaškem.

Pretok reke Krke v Podbočju je 200 kubičnih metrov na sekundo in še poplavlja v spodnjem toku. V Krški vasi je že poplavilo več hiš.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate, kakšne so bile ponoči razmere v Krški vasi.

Reka Mura v Gornji Radgoni ima trenutni pretok 530 kubičnih metrov na sekundo in upada. Poplavlja pa še znotraj protipoplavnih nasipov.

Sava pri Hrastniku upada, prav tako upada Savinja. V popoldanskih urah je Sava začela upadati tudi na meji s Hrvaško, kjer je dosegla 2600 kubičnih metrov na sekundo.

Ljubljanica na vodomerni postaji Moste je ustaljena. Pretok Ljubljanice 200 kubičnih metrov na sekundo v Mostah se je čez dan ohranjal. Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, predvidoma pa se poplavne površine ne bodo povečale.

Ostale reke po državi upadajo.

Preberite še: Kakšne so razmere na Gorenjskem in v Posočju,

na Koroškem in v Dupleku,

kakšne so razmere ne cestah ter

kakšne so prve ocene škode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gidran
09. 11. 2012 10.18
+0
joj, joj, v ormožu je pa res bil minimum od vseh poplav. kolko vem v nobeni naseljeni hiši ni bilo nad pol metra vode. Najbrž imajo samo dobro vezo z novinarji. ni primerjave z občino markovci in gorišnico!!!!!!!!!!!!!!!
gidran
09. 11. 2012 10.20
+0
hiše ob železnici, ki so bile poplavljene, je tako in tako železnica odkupila in so prazne, ker bodo dograjevali dodatni tir. enim pa stopi v glavo medijska izpostavljenost.......
hobastank
10. 11. 2012 11.51
+1
Pa kaj je s tabo narobe človek ? v spodnjem delu drave,natančneje v naselju Frankovci je 56 hiš ! Če sipozorno poslušal kar dvomim da si,so evakuirali 5 družin,kolikor vem v gorišnici in markovcih niso niti ene družin.. škode v ormožu je do današnjega dne 4,76milijona eurov... ne na pamet.prosim ! Tudi v Cvetkovcih so evakuirali ljudi,cvetkovci pa tudi spadajo med Ormož.. neizobraženec en !
bratusa89
08. 11. 2012 19.35
+2
Neke mi ni jasno... zakaj ormož snemavse od formina pa do markovske občine in pravijo kaj je njim vse zalilo.....ampak kaj majo na slikah ter v video , je vse he formin ternasip na forminu ki ga je utrgalo terposnetke iz male vasi,gajovec, ter muretinc,.......
hobastank
10. 11. 2012 11.53
+2
V Ormožu je bilo več škode kakorr muretinci,gajevci,mala vas,.... zalilo trgovino,zalilo kleti v 78 hišah v občini ormož... tako da.
Rossi 46
07. 11. 2012 05.02
+0
Najbolj hecno se zdi izračum zavarovalnic vseh da je škoda za 25 mil. če samo pogledate izračun ormoža in trente ugotovite da je škode na 650 hišah za tako malo škode skoraj ne verjetna kje so še delavni stroji vsa živina. Razen če noben nima nič zavarovano,če je takole je pa sramotno da za zavarovnje avto in raznih lizingov za avtomobile narod ima za svojo nepremičnino pa ne.
Pt.
06. 11. 2012 22.04
+4
Ubogi ljudje ki živijo ob dravi! tako Malečnik, Dupek, Markovci, Gorišnica, Ormož ... Hudo je ko sam svojim očem ne mores verjet kaj lahko naredi narava.. Pokažimo malo spoštovanja in sočustvujmo z ljudi, ki so praktično v par urah ob vse ..
Tonček Balonček
06. 11. 2012 22.42
-8
SAm sem ravnokar začel sočustvovati in bom pozno v noč nadaljeval s tem! A bo to v redu?
Michael-bg
06. 11. 2012 20.50
+12
Središče ob Dravi ki je tudi slovenija ampak se vedno spregleda, je z drave nastalo morje, v obrežu tri hiše odrezane od sveta. Mejni prehod zaprt.
JožaZportoroža
07. 11. 2012 01.08
-1
samo kolko vem je drava malo vun iz vasi ne?
Pokio
06. 11. 2012 19.23
+1
Dragi moji bolj je pomembno kje so se izgubili podpisi za referendum seveda na relaciji 400 metrov bravo tv,to je pomembno,Slovenija v vodi to je pristranska stvar za vas.
Slavko Rajh 1
06. 11. 2012 19.45
+6
Tonček Balonček
06. 11. 2012 21.40
+1
Zver pa sočustvuje, MAjer je pa v LAosu! Černača pa skrbijo cestnince postaje, ki žal niso na Dravi, da bi jih kar odplavilo!
Tonček Balonček
06. 11. 2012 22.43
-1
wsharky
06. 11. 2012 18.57
+8
... in potem g. predsednik tvita ... DaniloTurk2012 Türk: V tem trenutku moramo rešiti problem zakonov o SDH in slabi banki. Tudi vlada mora pomagati, da pridemo do sporazumne rešitve.----. ... v tem trenutku g. predsednik ... je potrebno pomagat drzavljanom slovenije, ki so utrpeli skodo ob poplavah ... kaj vam ni jasno ... najdite eurcke za drzavljane, ki so utrpeli skodo ... vi in vlada in opozicija in poslanci ... vsaj 1x nekaj naredite za lastni narod ....
Tonček Balonček
06. 11. 2012 22.45
-1
V tem trenutku se JAnša sonči na terasi hotela v VIentianu pri 33 stopinjah C!
wsharky
06. 11. 2012 18.23
+7
... vsi poslanci ... takoj ... nakazite celotni mesecni dohodek, ki ga prejemate za mlatenje prazne slame ... na racun bodisi karitasa ali rdecega kriza ... upam, da se bosta zganila karitas in rdeci kriz ... ter odprla trr za pomoc poplavljenim obmocjem .... takoj vsi poslanci in vladni funkcionarji ... pa tudi danilcek turkov tudi ti takoj nakazi eurcke ... za slovenski narod gre ... vsaj tu se pokazite enotni ... pokvarjenci ...
Pokio
06. 11. 2012 19.19
+2
Bilo bi res lepo da bi se to zgodilo,vendar pred nekaj tedni niti eni mamici niso mogli pomagati z 260 eure da bi jim hrano kupila,tako da se lahko zamisliš kako bodo za državljane kaj dali.
wsharky
06. 11. 2012 18.11
+5
.... sramota .. sds pa tvita ... strankaSDS Posledice zahteve za referendum Zakona o Slovenskem državnem holdingu so že vidne .... namesto, da bi pomagali in iskali resitve za prizadete drzavljane po vsej sloveniji zaradi poplav .... .... sramota ...
katek copatek
06. 11. 2012 18.11
+24
ob vseh teh poplavah in ob vseh teh ljudeh, ki potrebujejo pomoč imajo glavno vlogo gasilci. pa seveda vojaki in policisti ter reševalci. ljudje, ki spadajo/mo v tako imenovano javno upravo. in niihče se ni vprašal če bi pomagal, pomagaš ker te ljudje potrebujejo. me zanima koliko je kakšen minister, in vsi njegovi pripadniki prispeval in pomagal pri reševanju? hudo malo je v pomoč tisto ko se z luksuznim avtomobilom odpelje na prizadete kraje. ampak važno da smo tisti, ki dejansko pomagamo in stojimo ljudem v stiski ob strani deležni nehehnega zniževanja plač in kradenja pravic! "
thlv.coste
06. 11. 2012 19.15
+0
ormožanec
08. 08. 2013 14.10
sicer nevem kaj je tu policija pomagala? aja gasilcom je ne pihati dali tisto noč ? =)
-Gannicus-
06. 11. 2012 18.08
+3
Upam, da se bo marsikdo naučil nekaj od tega, da smo vsi odvisni drug od drugega (pomoč) neglede na barvo kože, politične pripadnosti ipd. Očitno le mati narava nas opominja, da v končni fazi smo vsi ljudje (enakopravni) !
supradyne
06. 11. 2012 17.45
+37
Ljudi, kaj da vam velim, grdo nas je majka priroda potukla..Pri nas v Hrvatski, točnje v Međimurju su isto tak poplave, Drava je podivljala, samo pitanje je kolko bo još vode došlo od Slovenije,hm? Ve pak glave skupa i idemo pomognemo onima komo pomoć treba! POzdrav i držte se! Međimurec
pleschyteroristkoroška
06. 11. 2012 17.44
+6
zdaj vas mam pa*..Vojska to vojska ono,namesto da pametujete po kompu bi prišli pomagat na poplavljena območja.Moja enota je bila tam danes in je bo tam jutri oziroma kako dolgo bo potrebno,če pa nismo prišli prej pa nismo mi krivi.Obrnite se raje na ministra za obrambo.Pa ne mi govorit da vojska noče pomagat,ker ima veliko sodelavcev zalite hiše pa so danes šli pomagat drugim
upornik22
06. 11. 2012 17.21
-7
vidite kaj delate naravi, preveč strupenih plinov spuščate v ozračje, še najprej se vozite z motorji na notranje izgorevanje, premalo vas je narava izučila,Proti naravi je človek nemočen.Pa zidate tam kjer ne bi smeli, enkrat boste še razumeli zakon narava, zdaj ali pa prihodnosti, aja 21 december se bliža
lukeeeeeec
06. 11. 2012 17.42
+0
Ja prej bo tudi 6 december. Takrat bomo pogledali v cekarje kaj je prinesel Miklavž. No za 21 bo pa tudi 22 december. No včasih je bil to dan JLA! Kapiš?
lolipoly
06. 11. 2012 17.10
+1
Res je grozno, kar se dogaja, ubogi ljudje, malo imajo in tu so izgubili ...Se mi kar smilijo. Kje so sedaj tisti, ki so se zadnjic vzivali nad Sandy v NY? Sem napisala takrat, kaj zelis drugim se tebi vrne 3 x .
mim21
06. 11. 2012 17.27
+5
Misliš da v ameriki debatirajo o nas in zbirajo sredstva?
Mato1984
06. 11. 2012 17.51
+3
lolipoly, koga pa še zaj zanima sandy v NY? To kar mediji napihujejo in vsiljujejo nam v buče, kolko pa je blo člankov iz Haitija, in iz ostalih bolj revnih držav???? Tisto pišejo kar hočejo pisat: Misliš da bodo sedaj Američani brali o nas ,kaj se je zgodlo? Koga briga sandy?
SMMM
06. 11. 2012 21.05
+1
saj nima veze, kaj si v ameriki mislijo o nas...pomembno je, da drugim ne želimo slabega!
bluevanila6
06. 11. 2012 17.08
+4
žal bodo takšni pojavi vse pogostejši narava pač vrača svoje na tak način. Potrebno se bo vedno bolj prilagajat naravi in ne proti njej. Žal pa še vedno prizadene najbolj takšne ljudi, ki že tako ali tako nimajo skoraj več kaj izgubiti. In še vedno se borijo eni pa jamrajo o recesiji pa jim nič ne manjka oni imajo to samo kot "bonus".
Anze90
06. 11. 2012 16.40
+18
24ur sram vas je lahko, da na prvi strani reklamirate vodne črpalke. Ne bi rekel, če bi to začeli kdaj prej, ne pa zdaj ko vidite da jih veliko potrebuje, pa si jih ne more privoščiti. Kapitalisti...
TjasuLina
06. 11. 2012 16.03
+5
Vsi ki pišete, zakaj obveščajo samo o Ormužu in ostalih bližnjih krajih. Poglejte si HIDROALARM zgoraj. Še vidite kje drugje rdečo barvo?? Brez skrbi, še pridete na vrsto, ko se bodo kazale posledice vsega in izračuni škode.
lukeeeeeec
06. 11. 2012 17.45
+1
Želim si, da se take ujme ne pripetijo nobenemu. Bom pa z veseljem prispeval denar za pomoč, samo da ga bodo dobili pravi ljudje, ki so doživeli nesrečo!
nanita
06. 11. 2012 16.02
+4
Kok so me eni komentarji razjezili!! Prvo kot prvo bodite veseli da so vojake sploh poslali pomagat in to ZASTOJN! Edino kar se tu plača je prevoz in prehrana na terenu. Ostalo je prostovoljno! Od včeraj so bili vojaki v pripravljenosti in so si želeli na terene AMPAK oni imajo nadrejene, ki odločajo kako in kaj....ne vem kje vam je pamet da tako prazno razmišljate,, ozkogledneži...sicer pa je to za slovence tipično nič kaj presenetljivega. Dejstvo je da vsak vsakemu gleda v kljuse (foušija je bila zmeraj prisotna) in če vojak naj ne bi nič delal (ni dobičkonosna organizacija) potem ne rabi biti plačan, da preživi! Ko jih pa boste rabil upam, da vam sploh ne pridejo pomagati ker si tega ne boste zaslužili!
nimam....
06. 11. 2012 16.08
+3
dr.dare
06. 11. 2012 16.47
+0
Zastonj? Jaz sem mislil da poklicni vojaki plačo dobivajo... nisem vedel da za prevoz in malco sam dobijo povrnjeno!
nanita
06. 11. 2012 16.52
+0
dr. dare govorila sem za konkreten primer prostovoljstva in v tem primeru ne dobijo plačila!
dr.dare
06. 11. 2012 17.12
+4
POtem pa tam niso kot poklicni vojaki ampak prostovoljno kot ti in jaz in ne vem zakaj bi za to dobili plačilo!!
nanita
06. 11. 2012 17.15
-6
Ok o ozkoglednežih sem že pisala in očitno dr dare sodi med njih.
dr.dare
06. 11. 2012 17.17
+3
nanita
06. 11. 2012 17.24
-4
Ne vem zakaj bi zapravljala čas za razlago. Lp
dr.dare
06. 11. 2012 17.26
+4
Saj nimaš kaj razlagat napisala si neumnost in tu se ne da pomagat.
Morana7
06. 11. 2012 17.31
+2
Prostovoljci čakajo na komando ? NEEEEE če bi potem bi se tudi gasilci šele danes prikazali kaj praviš ???
nanita
06. 11. 2012 17.34
-1
No iz prve roke to ravno niso neumnosti, sicer pa ni potrebe, da bi kdorkoli verjel v to. Važno je da ljudjem pomagajo, pa vi le razmišljajte kakšne mastne denarje bodo ob tem zaslužili. kapitalisti
dr.dare
06. 11. 2012 17.35
+1
To je njihovo delo, za to so plačani.... za to 363 dni na leto v kasarnah prah brišejo!!!
nanita
06. 11. 2012 17.36
+3
Morana7 gasilec in vojak dva različna področja! In normalno je da so ob katastrofah kot so narave nesreče, prometne nesreče prvi gasilci...in ja vojaki so čakali na ukaze...sicer pa brezveze se tu dajem z vami, vsi delamo na različnih področjih, vsi drugače razmišljamo. Ni več enotnosti....saj zato pa je stanje takšno kot je. Če nimam jaz tud sosedu ne privoščim.
nanita
06. 11. 2012 17.44
+1
dr. dare če vas prav razumem torej vi pravite da poklicni vojak ne more opravljati prostovoljnega dela ker je poklicni vojak? in je za to delo plačan? a vi sploh veste kakšno je delo vojaka?
Morana7
06. 11. 2012 17.49
+0
Dej ne blamiraj se dalje..sama omenjaš vojsko in prostovoljstvo....Privoščim vsakemu vse se mi pa zdi bolano da naša vojska na tujem pomaga ubogim drugim ljudem, ko je pa pri nas kriza pa pridejo zadnji...Še sama sreča da se gasilci niso začeli zgovarjat na to da sirene niso slišali....res ne vem kaj točno je s teboj narobe, da se ti tole zdi sprejemljivo....recimo nekdo umira pred tabo ti pa kot vojakinja čakaš na ukaz nadrejenega....a si človek a si robot ?
nanita
06. 11. 2012 18.33
+2
V enem podobnem članku je že nekdo obrazložil zakaj so vojaki čakali ukaze...preberite malo obširnejše...birokracija je takšna in to je krivda ministrov in ostali, seveda pa ne pozabiti da o tem ali potrebujejo pomoč na terenu odloča civilna zaščita in ne samo vojska...premalo ste razgledani da bi kar tako sodili. Grdo rečeno amapk na žalost resnično. Prvo se dobro opremite z vsemi informacijami potem pa sodite.
Morana7
06. 11. 2012 18.53
+2
Ravno sem si ogledala prispevek o vlogi vojske , ki igra taksista z helikopterjem za novinarje....je lahko nelogika še večja ??? Ljudi ne morejo reševat iz strehe a novinarje pa lahko prevažajo naokoli zavoljo posnetkov...če to ni bolano pa tud nič ne rečem. Chain of command ..ja ok razumem ..samo ti pa tudi razumi da to v očeh nerazgledane raje ne izpade preveč dobro.
nanita
06. 11. 2012 19.02
Ja vendar za to ni kriv vojak...samo to hočem povedat...gledat je potrebno višje na hiearhiji...
Morana7
06. 11. 2012 19.08
+1
Ja res je meče pa slabo luč na celoto tako kot v policiji, zdravstvu, šolstvu......
Trollx
06. 11. 2012 15.46
+0
Pri nas hvala bogu da še ni bilo nič poplav.sam če pa še začne močmo dež padat pa nebo dobr.upam da se dež pomiri za dobro vseh ljudi ki jim je poplavilo hiše.