Slovenija

Drava zalila prostore hidroelektrarne Formin

Maribor/Krško/Nova Gorica, 06. 11. 2012 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V hidroelektrarni Formin je Drava zalila nizko ležeče prostore. Pri tem se je v prostore elektrarne izlila manjša količina turbinskega olja. Poplavilo je tudi stikališče pri elektrarni Formin. Sava večjih težav hidroelektrarnam ni povzročila, znova delujejo tudi elektrarne na Soči.

Poplavljanje Drave je nekaj škode povzročilo tudi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM). Kot je povedal direktor družbe Viljem Pozeb, ta trenutek beležijo dve manjši okvari na agregatih hidroelektrarn Fala in Ožbalt, kjer je postopek sanacije že v teku.

Več težav pa je v hidroelektrarni Formin, ki stoji v spodnjem toku Drave v Gorišnici, in trenutno ne obratuje. Tam je Drava zalila nizko ležeče prostore in strojnico. Pri tem se je v prostore elektrarne izlila manjša količina turbinskega olja. V teku je akcija odstranitve le-tega iz poplavljenih prostorov, je za 24ur.com sporočil direktor Dravskih elektrarn Maribor Viljem Pozeb.

elektrarna Formin
elektrarna Formin FOTO: Marjan Gavez

''Višine škode in časa trajanja sanacije HE Formin v tem trenutku ne moremo ocenjevati, saj še nismo sanirali stanja do te mere, da bi imeli vpogled v vse okoliščine na in ob elektrarni HE Formin, saj je prišlo tudi do poplavitve 110-kV stikališča pri elektrarni HE Formin, ki ga je bilo treba izklopiti in bo zahtevalo obsežnejšega popravila,'' je še dodal.

Prav zaradi izklopljenega stikališča bi lahko po njegovih besedah prišlo tudi do težav v elektroenergetskem sistemu Slovenije. V zvezi z nastalo situacijo se o sanaciji stanja dogovarjajo z Elesom, vendar se morajo poplavne vode najprej umakniti, je še pojasnil Pozeb.

Elektro Maribor: Obstaja možnost motenj v Pomurju in Slovenskih goricah

Elektro Maribor je v ponedeljek zvečer za krajši čas preventivno izklopil 12 transformatorskih postaj na širšem poplavnem območju Spodnjega Dupleka in dve transformatorski postaji na območju Formina. Čez noč so zaradi varnosti izklopili manjše število odjemalcev v Dupleku in Zrkovcih ter pet transformatorskih postaj na poplavnem območju Drave v Bukovcih. Ob tem so imeli še nekaj manjših izpadov, ki so jih reševali sproti.

Največja težava pa je tudi za njih v tem trenutku prekinjena pomurska zanka v stikališču HE Formin. Zaradi tega je trenutno manj zanesljivo obratovanje razdelilnih transformatorskih postaj Sladki vrh, Radenci, Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Ormož, Ptuj in Breg.

Delavci Elesa in DEM si intenzivno prizadevajo za odpravo težav, do vnovične vzpostavitve pomurske zanke pa obstaja možnost motenj v oskrbi na širšem območju Pomurja in Slovenskih goric, so še sporočili iz Elektra Maribor, kjer si prizadevajo, da bi bila oskrba z električno energijo čim manj motena, odjemalce pa prosijo, da porabo električne energije do nadaljnjega zmanjšajo na minimum.

Sava pri Tacnu - 5
Sava pri Tacnu - 5 FOTO: Bralec Simon H.

Visoka Sava ni poškodovala hidroelektrarn

Ponedeljkov savski poplavni val na tamkajšnjih hidroelektrarnah ni pustil posledic. Kot je povedal direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič, bodo agregate vseh hidroelektrarn razen hidroelektrarne Krško, ki jo še testirajo, predvidoma zagnali ponoči.

Po Barbičevih besedah je šlo okvirno za dvajsetletne vode, ki za spodnjo Savo niso kaj posebnega. Spodnjesavske hidroelektrarne so v ponedeljek zaustavili pri pretoku približno 1500 kubičnih metrov na sekundo, ker sedanji pretok znaša približno 2500 kubičnih metrov na sekundo in še naprej pada, pa z vnovičnim zagonom čakajo, da se bo Sava vrnila na pretok, ob katerem so jih zaustavili.

Zapornice vseh spodnjesavskih hidroelektrarn že postopoma spuščajo in gladino njihovih akumulacijskih jezer dvigujejo na normalno višino, še preostalo hidroelektrarno Krško pa bodo zagnali, ko bo pretok Save padel na raven, primerno za nadaljevanje njenega testiranja oz. na pretok približno 350 kubičnih metrov na sekundo, je še povedal Barbič.

Zaradi visokega vodostaja so morali v ponedeljek ustaviti delovanje vseh hidroelektrarn na reki Soči, vendar se to zgodi ob vsakem takem dogodku, ker reka nima več potrebnega padca. Elektrarne danes znova normalno delujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pt.
06. 11. 2012 21.59
+0
Prosim popovci dajte pravo sliko He Formin v članek. Ne pa da davate Vuhred itd.
binmister
06. 11. 2012 15.12
+3
Ja in na račun tele vodice v prostorih bojo podražili elektriko .
F-Minus
06. 11. 2012 13.22
+15
Zakaj je na sliki Vuhred, če se omenja Formin, ste preveč leni spravit enega vašega novinarja na štajersko?
Marup
06. 11. 2012 10.55
-4
Ker jez je popustu?
GreenOasis
06. 11. 2012 10.57
+7
Daniela Kolednik
06. 11. 2012 15.34
+3
novinarji sprašujejo o stanju na terenu preko fb, namesto da bi ganili svoje riti na teren