FOTO in VIDEO: Narava znova pokazala zobe: toča padala v Logatcu in okolici Bleda

Neurje je v Rakičanu v občini Murska Sobota na Srednji biotehnični šoli odkrilo del strehe in poplavilo kletne prostore doma starejših. V naselju Bogojina v občini Moravske Toplice je razkrilo streho osnovne šole. Samo v mariborskem centru 112 so do polnoči prejel kar 800 klicev, gasilci pa so v dveh urah opravili več kot 200 intervencij.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Agencija za okolje opozarja, da ob prehodu vremenske fronte še lahko nastanejo krajevna neurja. Pojavijo se lahko močne nevihte z nalivi in sunki vetra. Ob tem lahko narastejo manjše reke in hudourniki. Vreme bo nevihtno do vključno sobote, nato pa bo vsaj nekaj dni bolj stabilno vreme, so sporočili z Arsa. 

Napovedi so se uresničile, saj so o toči poročali iz Logatca, pa tudi z Bohinjske Bele pri Bledu. Večkrat je v zadnjih 24 urah toča padala tudi na Koroški Beli, nam je sporočil bralec. 

Toča v Logatcu

Toča v Logatcu. (Foto: Bralka Nina)

Ogromno dela za gasilce po celi državi

Že včeraj so se nad Slovenijo znova razbesnela neurja, ki so povzročila nemalo težav. 

Po pojasnilih Arsa je bilo včerajšnje neurje posledica močnega nevihtnega sistema, ki je nastal nad Apenini. Zaradi močnih višinskih vetrov in nestabilnega ozračja je sistem prepotoval veliko razdaljo in šele danes zjutraj razpadel nad Poljsko. 

Neurje se je najprej razbesnelo na zahodu države. V Kobaridu so morali gasilci odstraniti več dreves, prav tako so pomagali pri pokrivanju streh. Podobne težave so zabeležili tudi v Bovcu in Tolminu. Znova so imeli težave tudi v Spodnji Idriji, kjer je veter, tako kot v neurju v nedeljo, razkril več streh. 

Fotogalerija (9)

  • Neurje v Spodnji Idriji - 2
  • Neurje v Spodnji Idriji - 1
  • Neurje v Spodnji Idriji - 3
  • Toča v kraju Dogoše
  • Neurje v Novem mestu - 3
  • Neurje v Novem mestu - 2
  • Neurje v Novem mestu - 1
  • Temno nebo nad Arjo vasjo
  • Odkrita streha v Spodnji Idriji

Nekaj po 19. uri je nevihta z močnim vetrom zajela občine Sevnica, Krško in Brežice. Uprava za zaščito in reševanje v poročilu med drugim navaja, da je veter razkril več streh in podrl več dreves. Med drugim so se drevesa podrla na stanovanjski objekt v naselju Obrežje v občini Brežice, v naselju Rakovec na gasilni dom, v naselju Dolenja Pirošica pa na gospodarsko poslopje.

Tudi na Kvedrovi cesti v Sevnici je podrto drevo padlo na gasilni dom in poškodovalo streho. Močan veter je po poročanju uprave več streh razkril tudi v Župeči vasi v občini Brežice. Zaradi podrtih dreves je bil v Brežicah, Sevnici in Krškem tudi oviran promet, ker je veter podrl tudi več električnih drogov, pa so imeli v Krškem in Brežicah tudi težave z oskrbo z električno energijo. 

Težave zaradi razkritih streh in podrtih dreves, ki so med drugim ovirala promet, so imeli okoli 19. ure tudi na novomeškem koncu. Veter je streho med drugim razkril na župnišču v Dobrnilu, v naselju Reva pa je razkrilo streho stanovanjske hiše. V Semiču in okolici je veter razkrival strehe stanovanjskih hiš, gospodarskih objektov in počitniških hiš. Zaradi podrtih električnih drogov so imeli tudi težave pri oskrbi z električno energijo. 

Veter je razkrival strehe tudi v Lembergu pri Novi cerkvi v občini Vojnik in v občini Zreče. O podrtih drevesih so poročali iz naselja Prebačevo v občini Šenčur in iz Posavskega ulici v Ljubljani. Tudi v Kočevju in v Ambrusu v občini Ivančna Gorica je neurje podrlo več dreves. 

Nekaj pred 19. uro je neurje zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Veter je razkril pet večstanovanjskih objektov in podrl u več dreves, katera so ovirala lokalni promet. V občini Trbovlje je razkril 11 večstanovanjskih objektov. 

Več težav tudi na Štajerskem 

Trate

Podrta drevesa v kraju Trate. (Foto: Bralka Gabrijela)

O neurju so zvečer poročali tudi iz štajerskega konca, kjer so morali gasilci večkrat posredovati zaradi podrtih dreves. Tako je med drugimi v Makolah drevo padlo na osebno vozilo, na Stanovskem v občini Poljčane je drevo padlo na stanovanjsko hišo, več dreves je podrlo v Spodnjih Hočah, v Pesnici pri Mariboru, v občini Lovrenc na Pohorju, v občini Lenart, gasilci so pomagali pri prvi sanaciji streh tudi na Dravskem polju, Benediktu, Mariboru, v Dolgih njivah in Zavrhu, pet hiš so gasilci prekrili tudi v občini Starše, v Kungoti dve, strehe so prekrivali tudi v Slovenski Bistrici. 

Podrta drevesa so morali gasilci odstranjevati tudi v občinah Kidričevo, Cirkulane, Gorišnica, Ptuj, Ormož, Markovci, Središče ob Dravi, Hajdina, Juršinci in Sveti Andraž. Na območju Majšperka je močan veter podiral drevesa, meteorna voda pa je zalila cesto in stanovanjski objekt. 

Na Ptuju je drevo padlo na tri osebna vozila, na območju Miklavža pri Ormožu pa je močan veter med drugim odkril streho osnovne šole in stanovanjske hiše. Strehi so zasilno prekrili gasilci, ki so s strehe stanovanjske hiše odstranili tudi več uničenih sončnih panelov.

Samo v mariborskem centru 112 so do polnoči prejel kar 800 klicev, gasilci pa so v dveh urah opravili več kot 200 intervencij.

Razkrilo tudi strehi osnovne in srednje šole 

Zemljevid Spin

Iz zemljevida Uprave za zaščito in reševanje je razvidno, da je za gasilci pestra noč. (Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje )

Okoli 20. ure se je razbesnelo močno neurje tudi nad Pomurjem. Trajalo je približno eno uro.  Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in delal škodo na premoženju. Vse dežurne službe so bile na terenu, da so odpravljale posledice neurja. Na srečo je v neurju nastala samo materialna škoda, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. 

Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je veter razkrival strehe in podiral drevesa v občini Ljutomer, v Gornji Radgoni, kjer je drevo padlo na gasilski dom, v občinah Beltinci in Murska Sobota. O izruvanih drevesih, ki so med drugim ovirala tudi promet, in o razkritih strehah so poročali tudi iz občin Apače, Rogašovci, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Velika Polana. 

V Rakičanu v občini Murska Sobota je na srednji biotehnični šoli odkrilo del strehe in poplavilo kletne prostore doma starejših. 

Orkanski veter je odnesel tudi streho z osnovne šole Bogojina, na kateri se pouk najverjetneje ne bo mogel začeti prvega septembra. Kot je povedala ravnateljica Sabina Juhart, je bila že sinoči šola polna vode, zjutraj pa jih je pričakala katastrofalna slika. Hodniki in učilnice so uničeni, parket je namočen, kosi strehe so leteli tudi do 200 metrov daleč v sosednje zgradbe in jih poškodovali.

To je že tretja pomurska šola, ki je v zadnjih 13 mesecih v neurjih na tem koncu ostala brez strehe, prej se je to zgodilo v Turnišču in Dobrovniku.

Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač je sinočnje neurje, zlasti še razdejanje na bogojinski šoli, označil za katastrofo. Kot je povedal, je škoda na šoli ogromna in bo gotovo dosegla nekaj sto tisoč evrov, saj bo potrebna obnova celotne strehe, številnih inštalacij, pričakuje pa tudi interventno pomoč ministrstva za šolstvo. Sicer poskušajo šolo zdaj predvsem zaščititi, da nove padavine ne bi povzročile še večje škode.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
 
Tomvojo 12.08.2017 08:17:00
Božja kazen je mal falila glede na izjave blejskega župana.
Več komentarjev