Slovenija

FOTO in VIDEO: Narava znova pokazala zobe: toča padala v Logatcu in okolici Bleda

Ljubljana, 11. 08. 2017 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Neurje je v Rakičanu v občini Murska Sobota na Srednji biotehnični šoli odkrilo del strehe in poplavilo kletne prostore doma starejših. V naselju Bogojina v občini Moravske Toplice je razkrilo streho osnovne šole. Samo v mariborskem centru 112 so do polnoči prejel kar 800 klicev, gasilci pa so v dveh urah opravili več kot 200 intervencij.

Več videovsebin
  • Toča v Bohinjski Beli pri Bledu (Vir: Bralec Andraž)
    00:30
    Toča v Bohinjski Beli pri Bledu (Vir: Bralec Andraž)
  • Iz 24UR ZVEČER: Neurje spet odkriva strehe, klestila je toča
    01:27
    Iz 24UR ZVEČER: Neurje spet odkriva strehe, klestila je toča
  • Neurje se je razbesnelo nad Gornjo Radgono (Vir: Sobotainfo.com)
    05:14
    Neurje se je razbesnelo nad Gornjo Radgono (Vir: Sobotainfo.com)
  • Iz SVETA: Veter odkrival strehe
    02:20
    Iz SVETA: Veter odkrival strehe
  • Iz SVETA: Suša skrbi kmete
    03:36
    Iz SVETA: Suša skrbi kmete
  • Iz 24UR: 3700 klicev na pomoč
    03:28
    Iz 24UR: 3700 klicev na pomoč

Agencija za okolje opozarja, da ob prehodu vremenske fronte še lahko nastanejo krajevna neurja. Pojavijo se lahko močne nevihte z nalivi in sunki vetra. Ob tem lahko narastejo manjše reke in hudourniki. Vreme bo nevihtno do vključno sobote, nato pa bo vsaj nekaj dni bolj stabilno vreme, so sporočili z Arsa. 

Napovedi so se uresničile, saj so o toči poročali iz Logatca, pa tudi z Bohinjske Bele pri Bledu. Večkrat je v zadnjih 24 urah toča padala tudi na Koroški Beli, nam je sporočil bralec. 

Toča v Logatcu.
Toča v Logatcu. FOTO: Bralka Nina

Ogromno dela za gasilce po celi državi

Že včeraj so se nad Slovenijo znova razbesnela neurja, ki so povzročila nemalo težav. 

Po pojasnilih Arsa je bilo včerajšnje neurje posledica močnega nevihtnega sistema, ki je nastal nad Apenini. Zaradi močnih višinskih vetrov in nestabilnega ozračja je sistem prepotoval veliko razdaljo in šele danes zjutraj razpadel nad Poljsko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje se je najprej razbesnelo na zahodu države. V Kobaridu so morali gasilci odstraniti več dreves, prav tako so pomagali pri pokrivanju streh. Podobne težave so zabeležili tudi v Bovcu in Tolminu. Znova so imeli težave tudi v Spodnji Idriji, kjer je veter, tako kot v neurju v nedeljo, razkril več streh. 

Nekaj po 19. uri je nevihta z močnim vetrom zajela občine Sevnica, Krško in Brežice. Uprava za zaščito in reševanje v poročilu med drugim navaja, da je veter razkril več streh in podrl več dreves. Med drugim so se drevesa podrla na stanovanjski objekt v naselju Obrežje v občini Brežice, v naselju Rakovec na gasilni dom, v naselju Dolenja Pirošica pa na gospodarsko poslopje.

Tudi na Kvedrovi cesti v Sevnici je podrto drevo padlo na gasilni dom in poškodovalo streho. Močan veter je po poročanju uprave več streh razkril tudi v Župeči vasi v občini Brežice. Zaradi podrtih dreves je bil v Brežicah, Sevnici in Krškem tudi oviran promet, ker je veter podrl tudi več električnih drogov, pa so imeli v Krškem in Brežicah tudi težave z oskrbo z električno energijo. 

Težave zaradi razkritih streh in podrtih dreves, ki so med drugim ovirala promet, so imeli okoli 19. ure tudi na novomeškem koncu. Veter je streho med drugim razkril na župnišču v Dobrnilu, v naselju Reva pa je razkrilo streho stanovanjske hiše. V Semiču in okolici je veter razkrival strehe stanovanjskih hiš, gospodarskih objektov in počitniških hiš. Zaradi podrtih električnih drogov so imeli tudi težave pri oskrbi z električno energijo. 

Veter je razkrival strehe tudi v Lembergu pri Novi cerkvi v občini Vojnik in v občini Zreče. O podrtih drevesih so poročali iz naselja Prebačevo v občini Šenčur in iz Posavskega ulici v Ljubljani. Tudi v Kočevju in v Ambrusu v občini Ivančna Gorica je neurje podrlo več dreves. 

Nekaj pred 19. uro je neurje zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Veter je razkril pet večstanovanjskih objektov in podrl u več dreves, katera so ovirala lokalni promet. V občini Trbovlje je razkril 11 večstanovanjskih objektov. 

Več težav tudi na Štajerskem 

Podrta drevesa v kraju Trate.
Podrta drevesa v kraju Trate. FOTO: Bralka Gabrijela

O neurju so zvečer poročali tudi iz štajerskega konca, kjer so morali gasilci večkrat posredovati zaradi podrtih dreves. Tako je med drugimi v Makolah drevo padlo na osebno vozilo, na Stanovskem v občini Poljčane je drevo padlo na stanovanjsko hišo, več dreves je podrlo v Spodnjih Hočah, v Pesnici pri Mariboru, v občini Lovrenc na Pohorju, v občini Lenart, gasilci so pomagali pri prvi sanaciji streh tudi na Dravskem polju, Benediktu, Mariboru, v Dolgih njivah in Zavrhu, pet hiš so gasilci prekrili tudi v občini Starše, v Kungoti dve, strehe so prekrivali tudi v Slovenski Bistrici. 

Podrta drevesa so morali gasilci odstranjevati tudi v občinah Kidričevo, Cirkulane, Gorišnica, Ptuj, Ormož, Markovci, Središče ob Dravi, Hajdina, Juršinci in Sveti Andraž. Na območju Majšperka je močan veter podiral drevesa, meteorna voda pa je zalila cesto in stanovanjski objekt. 

Na Ptuju je drevo padlo na tri osebna vozila, na območju Miklavža pri Ormožu pa je močan veter med drugim odkril streho osnovne šole in stanovanjske hiše. Strehi so zasilno prekrili gasilci, ki so s strehe stanovanjske hiše odstranili tudi več uničenih sončnih panelov.

Samo v mariborskem centru 112 so do polnoči prejel kar 800 klicev, gasilci pa so v dveh urah opravili več kot 200 intervencij.

Razkrilo tudi strehi osnovne in srednje šole 

Iz zemljevida Uprave za zaščito in reševanje je razvidno, da je za gasilci pestra noč.
Iz zemljevida Uprave za zaščito in reševanje je razvidno, da je za gasilci pestra noč. FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Okoli 20. ure se je razbesnelo močno neurje tudi nad Pomurjem. Trajalo je približno eno uro.  Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in delal škodo na premoženju. Vse dežurne službe so bile na terenu, da so odpravljale posledice neurja. Na srečo je v neurju nastala samo materialna škoda, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. 

Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je veter razkrival strehe in podiral drevesa v občini Ljutomer, v Gornji Radgoni, kjer je drevo padlo na gasilski dom, v občinah Beltinci in Murska Sobota. O izruvanih drevesih, ki so med drugim ovirala tudi promet, in o razkritih strehah so poročali tudi iz občin Apače, Rogašovci, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Velika Polana. 

V Rakičanu v občini Murska Sobota je na srednji biotehnični šoli odkrilo del strehe in poplavilo kletne prostore doma starejših. 

Orkanski veter je odnesel tudi streho z osnovne šole Bogojina, na kateri se pouk najverjetneje ne bo mogel začeti prvega septembra. Kot je povedala ravnateljica Sabina Juhart, je bila že sinoči šola polna vode, zjutraj pa jih je pričakala katastrofalna slika. Hodniki in učilnice so uničeni, parket je namočen, kosi strehe so leteli tudi do 200 metrov daleč v sosednje zgradbe in jih poškodovali.

To je že tretja pomurska šola, ki je v zadnjih 13 mesecih v neurjih na tem koncu ostala brez strehe, prej se je to zgodilo v Turnišču in Dobrovniku.

Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač je sinočnje neurje, zlasti še razdejanje na bogojinski šoli, označil za katastrofo. Kot je povedal, je škoda na šoli ogromna in bo gotovo dosegla nekaj sto tisoč evrov, saj bo potrebna obnova celotne strehe, številnih inštalacij, pričakuje pa tudi interventno pomoč ministrstva za šolstvo. Sicer poskušajo šolo zdaj predvsem zaščititi, da nove padavine ne bi povzročile še večje škode.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thetech
11. 08. 2017 13.45
+4
Tole kar je padalo na Bledu ni bila toča ampak sodra.. !
lightning
11. 08. 2017 14.08
+0
sodra zaželjena, domača toča ni zaželjena...
dr.dare
11. 08. 2017 13.32
+8
Jaz to ne razumem zakaj bog ne zaščiti svojih vernikov ampak jim vse uniči?
sofokles
11. 08. 2017 14.36
+3
Saj niso verniki. Grešijo, ljudje preveč grešijo...
Boryy
11. 08. 2017 12.06
+3
Tile članki o debeli toči in nizozemskih jajcih so zelo podobni - po velikosti in obliki produktov.
lightning
11. 08. 2017 11.56
+22
na bledu je toča nezaželjena kot slovenski turisti...
ST11
11. 08. 2017 11.14
+3
Polpismenost! Greste V Bohinj in NA Bohinjsko Belo, torej je toča padala na Bohinjski Beli.
xTejax
11. 08. 2017 10.58
+23
Na Štajerskem ni manjkalo najprej viharja, potem bliskanja in treskanja, na koncu pa še vlivanja s točo. Na srečo je toča letela med dežjem, da se ni usula sama, tako je omililo negativne učinke. Ampak pri nas je očitno vedno najbolj važna zahodna in seveda osrednja Slovenija, vzhod pride na vrsto, če je še čas in se kdo slučajno spomni...
modrix
11. 08. 2017 10.54
+5
kdaj je pa padala toca v logatcu? danes?
jokl234
11. 08. 2017 12.30
+4
Zjutraj okol 9ih. Čist na suho, 5 minut. Prišla, razbila avte in šla.
DeBill
11. 08. 2017 13.25
-1
le.professionnel
11. 08. 2017 10.46
+10
Je letalo proti toči na štajerskem sploh poletelo?
brabusednet
11. 08. 2017 14.41
Ponoči letalo ne leti še podnev ni za bencin.
TheSmartHead
11. 08. 2017 16.43
+1
Mislim, da sem ga slišal in je leteto, ampak proti večeru ko je že bilo vsega konec...
rekapaka
11. 08. 2017 10.44
+0
Odkar se je Majer preselil v MO Velenje nas še toča več ne obišče. Samo ljubitelj hrvaških učiteljev Pahor, kar pa je še večja katastrofa!
odkimasin
11. 08. 2017 10.28
+25
Rabimo eno neurje v LJ da odpihne šerifa!
anjerd
11. 08. 2017 10.30
+24
To bo potreben orkan, da mu odtrga "korenino", v njej ima izjemno moč.
anjerd
11. 08. 2017 10.11
+23
Včeraj so na POP tv še ob 19:00 trdili da v vzhodni Sloveniji ne bo neviht, no medtem ko so lagali, pa so neurja že delala svoje.
converse94
11. 08. 2017 11.52
+7
in malo pred 20.00 uro so že leteli strešniki po tleh.
Praškovarit
11. 08. 2017 10.07
+2
pa je šlo grozdje spet u.......
kor22
11. 08. 2017 10.48
-7
pač nebo vina, nič ne škodi če boš malo majn pijan.
dabra
11. 08. 2017 09.40
+9
Jesenice so večje mesto od Bleda, toča je padala na Jesenicah, se pravi okolica Jesenic je tudi Bled!
tonivecnormalno
11. 08. 2017 10.22
+9
točno! jesenice 13000+ prebivalcev, bled 6000+ prebivalcev....in ja toča je fejst padala tudi na jesenicah, ampak lepše se sliši bled....
modrix
11. 08. 2017 10.59
+12
tonivecnormalno
11. 08. 2017 11.34
+1
Aleta
11. 08. 2017 11.47
+0
Brabus
11. 08. 2017 13.02
+1
Dj-Pohar
11. 08. 2017 15.35
+4
draghci
11. 08. 2017 09.20
+10
Gasilci bi morali zavrniti pomoč stanovalcem, ki imajo na objektu azbestno kritino. Da v 20 letih od prepovedi uporabe na stanovanjskem bloku niso uspeli zamenjati kritine (cca.2500 na stanovanje) je sramota 1. klase!
Meri99
11. 08. 2017 09.53
+17
Vsekakor objekt potrebuje sanacijo. Stare stavbe je potrebno obnavljati, niti streha ni večna. Še bolj dražijo novice, da je odkrilo streho teinte šole, vrtca,... Tu se lahko vprašamo o solidnosti gradnje.
omega _v6
11. 08. 2017 10.11
+13
draghci Če bi gasilci delali tako kot ti predlagaš več nebi bili solidarni do vseh potrebnih pomočii!! Pomagati vsem v nesreči je moto nas gasilcev!! Potem bi lahko razgrnili tudi listine in pogledali koliko si ti v zadnjem letu doniral gasilskemu društvu morebiti bi se odpeljali mimo,ko bi potreboval pomoč!!
mufic
11. 08. 2017 10.32
+2
draghci
11. 08. 2017 10.45
+0
Eno azbestno vlakno, ki se zarije v pljučno mreno lahko povzroči po 10, 20 letih bolče umiranje in smrt v enem letu!!!!!! A to kdo pove mladim 20, 30 letnim gasilcem, ki se trudijo in svoje življenje nosijo na pladnju za tiste, ki jim je težko dat par 1000 evrov v 50 letih za zamenjavo te smrtonosne kritine, ki se ji reče AZBEST! Seveda, če nič ne veš potem nimaš problemov in se čudiš vsemu in vsakomur.
Gabyy
11. 08. 2017 10.58
+5
draghci- predno pišeš o kakšni stvari se o njej pozanimaj. V azbestnih kritinah je uporabljen beli azbest, ki zdravju ni nevaren in ima mehka vlakna, ki se nikamor ne zapičijo in jih, če slučajno zaidejo v pljuča, brez težav izkašljamo. To da je potrebno zamenjati azbestne kritine je propaganda nekoga, ki želi mastno zaslužiti. V zemlji je še zelo veliko km azbestnih vodovodnih cevi, pa se za njih ne dela nikakršna panika, pa so narejena iz enake mešanice kot azbestna kritina, tako da je na podlagi tega vsakomur, ki razmišlja s svojo glavo vse jasno. Pomisli kakšno škodo dela po tvoji logiki šele azbest, ki ga spiješ, pa nobena analiza vode nikoli ne pokaže nevarnosti zaradi azbesta.
draghci
11. 08. 2017 11.09
-6
Vse kar lahko rečem o tebi gabyy je, da ne moreš verjet, da obstajajo tako "......" ljudje na tem svetu!!!!!!
draghci
11. 08. 2017 11.11
-4
1000 umrlih zaradi azbesta pač ni dovolj velika številka za nekatere, več kot 2700 obolelih samo na lokaciji s 5000 prebivalci tudi ne???? Adijo pamet!
Gabyy
11. 08. 2017 11.19
+5
Sem ti lepo napisal, da se prvo pozanima, potem pa komentiraj. Azbest, o katerem ti govoriš in je nevaren in tudi povzroča azbestozo je MODRI AZBEST, ki pa ni uporabljem pri izdelavi strešne kritine in vodovodnih cevi. Ker si prelena oseba in trosiš laži in paniko, sem ti pojasnil kako je s tem azbestom in še to, obstaja 5 vrst azbesta, ampak ni važno kateri je nevaren , kateri ne, dovolj je reči azbest in bo željeno doseženo.
draghci
11. 08. 2017 11.27
-5
Če bi lahko kakšno kletvico uporabil bi to tokrat bilo zelo na mestu. Za tvoje spoznavanje realnosti pa si preberi članek:
draghci
11. 08. 2017 11.50
-1
Če bi lahko kakšno kletvico uporabil bi to tokrat bilo zelo na mestu. Za tvoje spoznavanje realnosti pa si preberi članke: AZBEST NIJZ Azbest in bolezni, Klinika Golnik Azbest ne povzroča le pljučnih bolezni, Dnevnik lahko pa osebno pokličeš kar prof. dr. Metodo Dodić Fikfak, da ti razloži ali pa dr. Kovača z onkološkega inštituta, ki se je posebej ukvarjal z najhujšo obliko azbestne bolezni MEZOTELIOMOM, ki povzroči smrt v enem letu z zelo hudimi bolečinami in nobena kemoterapija ne pomaga. Upam, da imaš dovolj!!! Ti gabyy in ostali, ki delite minuse.
113113
11. 08. 2017 08.54
O beli krajini pa nič?
hotchilipoper
11. 08. 2017 08.46
+5
Je pa pozitivno,da se je malo ohladilo
CIGU MIGU
11. 08. 2017 09.19
JbmTiMt
11. 08. 2017 08.41
-40
na krku oddajamo vikend 200 metrov od obale. do konca avgusta termini. zelo ugodno ce koga zanima
komunjara 1
11. 08. 2017 08.43
+40
Delat se norca it nesreče drugih je bebavo in znak nizke inteligence
mufic
11. 08. 2017 08.44
+44
Da v glavni sezoni nimaš gostov je pa nekaj hudo narobe
FolkloraS
11. 08. 2017 08.45
+12
če je zaston me ne vidite čez južno mejo.
AAnima
11. 08. 2017 08.54
+12
zdaj, ko se je marsikaj spraznilo zaradi potresa, bodo pa slovenci dobrodošli
korintos23
11. 08. 2017 09.02
+2
Slovenci so itak pol obale tam spodaj pokupili.
omega _v6
11. 08. 2017 10.14
-3
korintos23 Večinoma komunisti in levičarji!! Žal pa je teh nakupljenih kapacitet zelo malo pridobljenih na pošten način!! Če bi vsi ti objekti,ki so bili pridobljeni z nakradenim denarjem zagoreli na enkrat bi bila Hrvaška v plamenih!!
ddolores
11. 08. 2017 08.41
-9
Ja, ma res - kdaj bo pa v prestolnci kako streho odkrilo, pa kakšno drevo podrlo, pa toča bi tudi lahko bila! Aja saj itak vemo, da naravne katastrofe najprej udarijo po sitromaku! Torej neurje se začne taprvo z zahoda na Primorskem, potem gre na Gorenjsko, pa Koroško, in v Prekmurje, še prej divja pa na obali in Dolenjskem, samo v prestolnci nič. Verjetno prestolonaslednik George Yankovich tudi vreme zrihta svojim volilcem!
korintos23
11. 08. 2017 08.46
-1
Zoki je prestolnico pošlihto, je ne razkriva, bog pa toče nad mesta ne pošilja ker nima kaj potolči, Take kot si ti pa toča rada obišče.
ddolores
11. 08. 2017 09.07
-2
omega _v6
11. 08. 2017 10.17
+5
ddolores A to misliš tistega Yankovicha,ki prodaje službe za spolne usluge??
ddolores
11. 08. 2017 11.03
+2
Ja ja omega . tisti Yankovich nedotakljivi!
ooResnicA
11. 08. 2017 08.29
-3
....vremenarji spet fse falil čuj kot ponavadi...
peregrinus
11. 08. 2017 09.31
+8
Konkretno falili, ja, najhujše napovedali za zahod, SPIN z ikonami intervencij kaže zrcalno sliko, in res, na SV je to bil najmočnejši veter letos ...
midva89
11. 08. 2017 08.12
+3
spet samo sz pa jz, na Gorenjskem je šla toča ponoči trikrat, od tukej pa noben ne poroča..
FolkloraS
11. 08. 2017 08.44
+3
Ste tako škrt, da si še novinarjev ne privoščite! Po vsej verjetnosti ni bilo Slovenskih turistov na vašem koncu, k jih ravno ne marate preveč.
firewall
11. 08. 2017 09.16
+10
No pa prit k nm na en gorenjski šnops...ti ponudim frakl vode in s plohom čez hrbet , da bo malo zapeklo, ko ga boš spil.
thetech
11. 08. 2017 09.37
+4