Slovenija

Drnovšek na primopredaji

Ljubljana, 17. 12. 2007 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Türk je zadnjič predaval študentom. Razkril je, da bo na primopredaji poslov tudi Drnovšek.

Še zadnje predavanje na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je do zdaj poučeval mednarodno pravo.
Še zadnje predavanje na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je do zdaj poučeval mednarodno pravo. FOTO: POP TV

Ker je predsedniška funkcija nezdružljiva z drugimi javnimi funkcijami in poklici, se novoizvoljeni predsednik Danilo Türk poslavlja od mesta predavatelja na pravni farkulteti. Türk je pred predavanjem povedal, da je v predsedniški politiki v zadnjem času opazen deficit komuniciranja z javnostjo, kar namerava popraviti. Ob nastopu nove funkcije pa bo, kot je dejal, najbolj pogrešal akademsko svobodo, ki jo ta poklic nudi.

Novoizvoljeni predsednik trenutno še sestavlja ožjo ekipo in, kot je dejal, je zelo zadovoljen s potekom tega procesa. Sodelavci za vsa ključna mesta so že predvideni, o imenih pa še ni želel govoriti, saj se še dogovarja o podrobnostih. V uradu predsednika trenutno dela 46 ljudi, nekateri bodo odšli, večina pa bo ostala, je dejal Türk. S seboj bo pripeljal le krog ožjih sodelavcev in tu velikih presenečenj ne napoveduje.

Novoizvoljeni predsednik upa, da mu bo Božiček prinesel opremo za smučarski tek.
Novoizvoljeni predsednik upa, da mu bo Božiček prinesel opremo za smučarski tek. FOTO: POP TV
Novoizvoljeni predsednik Danilo Türk je povedal, da je v stiku z dosedanjim predsednikom Janezom Drnovškom. Kot je pojasnil Türk, bo Drnovšek, kljub temu da se že dlje časa ni pojavil v javnosti, prisoten na primopredaji predsedniških poslov v nedeljo.

V trenutni predsedniški politiki pa v prvi vrsti po Türkovih besedah manjka redno in pogosto komuniciranje z javnostjo. "Komuniciranja je bilo v zadnjem času nekaj manj in menim, da javnost od predsednika pričakuje nastopanje z govori in raznimi srečanji v javnosti," je dejal.

Glede postavitve častne straže je pojasnil, da o njej ne odloča sam. Povedal je, da je vlada predlagala več ukrepov za krepitev spoštovanja državnih simbolov, tudi za postavitev častne straže, pri teh pogovorih pa sodeluje tudi sam.

Pogrešal bo 'študijsko svobodo'

Za božič si Türk želi opreme za smučarski tek. Ker je bil lani z nakupi prepozen, bi se letos rad opremil, še preden zapade sneg, "da bi se šel malo potepat po slovenskih snežnih poljanah".

Na vprašanje, kaj bo najbolj pogrešal ob odhodu s fakultete, je Türk dejal, da je že večkrat odšel s fakultete in se potem tudi vrnil. "Če primerjam vse stvari, ki sem jih počel, s profesorskim delom, bi lahko rekel, da univerza omogoča največjo stopnjo svobode, ki jo lahko človek v katerem koli poklicu uživa," je pojasnil. Ta akademska svoboda, ki jo prinaša delo na univerzi, je zanj nekaj enkratnega.

Türk: V politiki izbira tem ni mogoča

"Kadar delate nekaj drugega, je prisotna disciplina in podvrženost nekemu redu, ki ga niste sami določili. Tu pa si sami določate red in disciplino. In to je potem oblika vaše svobode," je dejal. Poleg tega si profesorji po njegovih besedah lahko sami izbirajo teme, poudarke in čas, ko se o določeni temi spregovori. V politiki pa to ni mogoče, je opozoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 12. 2007 08.32
Urad bivšega predsednika in neke posebne pravice je res smešna zadeva. Za čas amndata inma bistveno manjše pristojnosti kot predsednik vlade.Zakaj potem tudi Bajuk, Peterle in Rop nimajo nekih pisarn, tajnic in dostopov do arhivov za časa svojega mandata in drugih bonitet? To je smešno, stane pa po več kot 300.000 EUR na leto. Za ta denar bi vlada lahko npr. sklenila kakšno pogodbo za svetovanje na področju spremembe tega zakona....s kakšnim res velikim "strokovnjakom".
xzamiel@hotmail.com
17. 12. 2007 15.47
Hjoo, na raznih temah mečete ena in iste besede drug drugemu nekateri. Prava bedarija. Sam bi si raje želel videt Jelinčiča za predsednika, bi saj naredil shock terapijo ;), drugače pa Turk/Gaspari veliko rajše kot kdorkoli drug, sploh pa Peterle. Vem samo, če bo cerkev dobila vlogo, da odloča v politiki, vojski, šolstvu, zdravstvu in še čem, bomo pa začel sežigat cerkve in podobno. Da ne bo pomote, nimam nič proti kristjanom v celoti. Samo cerkve kot ustanove ne bom nikol priznal in prenašal, sploh pa ne na odločilnih mestih.
Matej Rojc
17. 12. 2007 15.24
Vedno manj je takih kretenov ala ponosenslovenc.
selector
17. 12. 2007 15.17
Mene ne skrbi toliko izbira predsednika kot urad BIVŠEGA PREDSEDNIKA REPUBLIKE. Tega svet ni vidu in je izključna slovenska posebnost. Od kod PRAVICA in DENAR za nekoga še pet let po tem ko ni več funkcionar, da še naprej oblači in vedri z državnim denarjem kot bo to sedaj lahko počel še pet let Drnovšek..
Rafaela_
17. 12. 2007 14.51
Prvo Borec, mene profesor Tuerk ne uči več, najina skupna leta so žal že pred tem minila :)
Prvo Bore
17. 12. 2007 13.11
Imeli smo človeškega kandidata za predsednika, pa so ga ubil. TÜRK je diplomat, ampak s časom, pa bo mogoče dobil tudi človeški odnos, ker v tej politiki, ki je sedaj, se moraš samo diplomatsko pogovarjat. Špelčy ne vem, ampak po tvojih postih sodeč si študentka in Vam študentom zamerim, ko je prvi dan po razglasitvi kandidatov za predsednika, predsednik Türk prišel v učilnico, da se saj takrat niste vzdignili iz stolov in mu vsaj tako izkazali spoštovanje. Pardon stara šola !!
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 13.01
Špelčy, zakaj mi ne dovoliš lastnega mnenja. V to mnenje resnično ne vpletam strankarskega profila, pa tudi če bi, je Turk zelo blizu JJ, celo tako, da je njegov brat preko desne linije direktor btw. Tako on kot Petrle nista primerna predsednika, rajši pa vidim Turka kot strokovnjaka na PF kot najvišjega v državi, verjetno se strinjaš? doki007, a mava midva kviz? Veš za dobrega retorika ni pomebna le neka formalna izobraženost. Danes obstaja, kar nekaj tečajov inpriznanih šol za učenje retorike in javnega nastopanja. Kdo pa je komu boljši govornik pa prepuščam posamezniku.. Drugače pa izbiraš kandidate, ki niso slabi retoriki imajo pa pomankljivosti npr. Petrle uporablaj preveč "domačih" besed,kar zan biti moteče.
Tonček Balonček
17. 12. 2007 12.55
Peterle bi lahko veliko napravil za čebelarje, jadralne letalce in orgličarje, da ne govorim o revitalizaciji pokristjanjevanja in vračanje Cerkve v vlogo v družbi, ki jo je že imela, ne nazadje še za časa kraljevine, čeprav je bilo žezlo pravoslavno. Moralno in "mobilizacijsko" vlogo je dobila spet med drugo vojno, "žal" le na področju ljubljanske škofije. Poskus z Bajukom je bil prekratek, z Janšo se je pa Vatikan opekel, pričakovali so veliko, s ploh zaradi svojega viteza in ideologa dr. Šturma! Montaža se ni posrečila, saj so upali, da se je Janša znebil komunizma, vendar je to trdovraten virus, ki s ega ne znebiš. Pravzaprav se mi SDS smili, že Pučnik je bil takorekoč v fundamentu anticerkven, sovražil je Cerkev kot tako, njihovo šolstvo in penetracijo v vse pore, Janša pa ni dosti boljši. Mi katoliki, naj vsaj v tem adventnem času molimo, da bi se glas veselega sporočila in evangelija kot takega širil na način, ki bo dal ljudem vedeti, da ni vse v oblasti in denarju. Ne enačimo Cerve z duhovniki kar povprek, marsikdo od njih se ne strinja z Vatikanom, Rodetom in raznimi SAtresi, Glilci in podobnimi, saj je podobno tudi drugje, v zdravstvu npr. in še marsikje. Ta Türk bo z Janšo sodeloval le še dobrega pol leta, potem pa s kakšnim drugim. Pravzaprav smo se že navadili, da nimamo predsednika, še za tisto Gimbanje nihče več ne ve, da je sploh kdaj obstajalo in ta fumkcija je očitno manj kot le simbolna. Saj vse "laufa", ne lel zaradi inercije!!
Rafaela_
17. 12. 2007 12.45
Ah, Manja, kaj ti čem govort, ker itak ne razumeš, ker nisi na PF. Res je, nihče ni nenadomestljiv a prav vsakega dobrega človeka kot je Tuerk, bomo na našmu faxu močno pogrešali... V množici nedostopnih, arogantnih, nesramnih in nadutih članov PF, so sončki kot je Tuerk prava redkost. To je le moje skromno mnenje in nadvse dobre izkušnje v vseh letih, ki sem jih preživela na PF. Mogoče se res nisem dobro izrazla,... Ne boš ga spluvala, le ponovno boš podala svoje mnenje o njem kot si ga v predvolilni kampanji, za katerega pa že vem, kakšno je...
doki007@email.si
17. 12. 2007 12.43
manja kranjc ,...kaj pa če bi zmagal petrle ,....a on bi bil boljši govornik kot turk ,....????
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 12.35
Špelčy, Nisem ga spljuvala, si prebrala prozorno!? Ah kaj bi ti vedela o moji vlogi pri PF, danes so taki časi, da ni noben nepogrešljiv pa saj to veš. Kot rečeno ni edini s srcem in odprt za pogovor, mogoče je samo eden od tistih, ki ga je lažje izdelati. doki007, glede govorništva bo moj komentar zelo nekompetenten, ker me boš opredalčkal in itak rekel, da tko pač msilim ker je desen....drugače pa je res večji poliglot Turk a govorništba, pa bi se lahko priučil tudi pri JJ.
Rafaela_
17. 12. 2007 12.15
Oh, Manja, me niti malo ne skrbi za prav tako sposobne nadomestne predavatelje... Zgleda PF nisi videla od blizu, ker če bi jo, potem bi vedela, kako nam študentom prav pride profesor s srcem in odprtih rok za naša številna vprašanja in probleme... Je pa itak za pričakovat, da ga boš spluvala, ker ni desn, tko da... :P Manja, enkrat morva na kavo!!!
doki007@email.si
17. 12. 2007 12.09
očitno je turk , boljši govornik kot janez janša ,....saj ima tut več izkušenj na področju diplomacije,...pa tudi mal več jezikov obvlada kot pa janša ,...!!!! --manja kranjc ,....kateri so pa ti tvoji kandidati ki so pristni ,...??????
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 12.03
Čez pet let bo že nazaj, do takrat pa ima kar nekaj kvalitetnih nadomestkov in tu se res ni za bati. Drugače pa je veliko boljši govornik zasebno, kot pa se je prikazal v javnosti, moteča je le malo diplomatksa nota,ki je slišna v njegovem glasu komuniciranja.
Dejan Keuc
17. 12. 2007 11.56
doki: takšnega ni... tudi če bi bla tam ti ali jaz bi ravnala enako.. vprašanje je samo kdo od kandidatov bo v svojo dobrobit delal najmanj in največ za ljudi...
doki007@email.si
17. 12. 2007 11.40
predsednika države mamo zdej ,.....zdej pa rabimo še sposobnega premiera kateri bo delal v dobrobit ljudi ,....!!!!!!!!!!! ----ne pa z sebe pa svoje simpatizerje ......
ziveti@email.si
17. 12. 2007 11.35
Hvala bogu, da za predsednika ni bil izvoljne Paterle! Prav vesel in zadovoljen sem, da je to gospod Turk!!!!!!!!
Rafaela_
17. 12. 2007 11.25
Res škoda, da odhaja! Takšnega profesorja ni! Je človeka z veliko začetnico, nasmehom na obrazu, pripravljen pomagati študentom vedno in povsod, z nogami na realnih tleh, zaveda se naših težav in nam pri njihovem reševanju pomaga... Vsekakor bo naša fakulteta z njegovim odhodom veliko izgubila, predvsem enega redkih "DOBRIH LJUDI".