Slovenija

Drnovšek predlaga Grada

Ljubljana, 12. 01. 2007 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kdor podpira imenovanje Grada, želi, da se zaostanki na ustavnem sodišču kopičijo, meni Matevž Krivic.

Predsednik države Janez Drnovšek je znova presenetil, saj za ustavnega sodnika ni izbral nobenega izmed prijavljenih kandidatov. Državnemu zboru je predlagal, naj za novega ustavnega sodnika izvoli rednega profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Franca Grada.

Predsednik republike Janez Drnovšek ni izbral nobenega od prijavljenih kandidatov
Predsednik republike Janez Drnovšek ni izbral nobenega od prijavljenih kandidatov FOTO: Dare Čekeliš
Iz poslanske skupine SDS so sporočili, da so že pred časom za ustavnega sodnika podprli Miroslava Mozetiča, medtem ko o Gradu še nimajo stališča. "O današnjem predlogu predsednika republike se poslanska skupina še ni mogla posvetovati, še manj odločiti," so sporočili.

Na poziv predsednika republike za eno mesto ustavnega sodnika so se prijavili trije kandidati, in sicer vodja zakonodajno-pravne službe v državnem zboru Miroslav Mozetič, višji predavatelj na Fakulteti za management Koper Borut Stražišar in vrhovni sodnik na vrhovnem sodišču Jan Zobec. Vendar pa se je Drnovšek odločil, da bo državnemu zboru predlagal drugega kandidata, kar mu zakon o ustavnem sodišču dopušča.

Kot je Drnovšek zapisal v obrazložitvi predloga, je Grad primeren kandidat za ustavnega sodnika. "Ima vsa potrebna strokovna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti ter bo s tem lahko pomembno prispeval k nadaljnjemu ugledu ustavnega sodišča," je zapisal Drnovšek in poudaril, da se Grad s kandidaturo strinja.

Krivic: Ustavno sodišče je obupno preobremenjeno

Nekdanji ustavni sodnik in predstavnik Društva izbrisanih Matevž Krivic se sprašuje, ali je Grad primerna zamenjava za Lukičevo. ''Dr. Grad je nedvomno dober kandidat za ustavnega sodnika - samo ne zdaj, ko je treba na Ustavnem sodišču nadomestiti odlično predstavnico civilnopravne discipline dr. Wedam -Lukičevo, Grad pa je strokovnjak s področja ustavnopravne discipline. Kdor daje ali podpira tak predlog sedaj, s tem izraža globoko nerazumevanje za skrajno kritični položaj obupno preobremenjenega ustavnega sodišča,'' je zapisal v sporočilu za javnost.

''Če ta v zadnjem letu do skrajnosti preobremenjeni "stroj" ne bo obratoval pod sedanjimi do kraja "navitimi obrati" prav vsak dan vsaj še do konca leta, ko ga bo doletel "generalni remont" (zamenjava še petih ustavnih sodnikov), se bodo že sedaj velikanske zamude do takrat še dodatno povečale in naredile tisti "generalni remont" še težji, in to povsem brez potrebe. Do takrat bi moral ta stroj delovati tako kot doslej, izpadlo kolesce bi torej moralo zamenjati kolesce enakega profila - v sedaj delujoči tričlanski "civilnopravni" senat bi moral torej vskočiti nov civilnopravni strokovnjak, ne pa nekdo, ki se na to nič ne spozna. Strokovnjake drugih profilov (Grada, Mozetiča in druge) pa je treba vključiti v ustavno sodišče pol leta kasneje, ob "generalnem remontu''. Drugače bodo seveda ravnali tisti, ki jim je v interesu, da se zaostanki na ustavnem sodišču čimbolj nakopičijo - to pa sta naši (kratkovidni) izvršna in zakonodajna oblast, ki jima tako zasuto ustavno sodišče ne bi utegnilo preveč gledati pod prste. Če ne gre drugače, vsaj pustite dr. Wedamovo, da dela še teh šest mesecev in potem zamenjajte vseh šest sodnikov naenkrat,'' je prepričan Krivic.

Grad namesto Lukičeve?

Razpis je bil potreben, ker konec marca poteče devetletni mandat ustavni sodnici Dragici Wedam Lukič. Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Poslanke in poslanci bodo o Drnovškovem predlogu predvidoma odločali konec januarja.

Profesor za ustavno pravo

Franc Grad, Drnovškov kandidat za ustavnega sodnika
Franc Grad, Drnovškov kandidat za ustavnega sodnika FOTO:

Dr. Franc Grad se je rodil leta 1948 v Ljubljani. Leta 1984 je na Pravni fakulteti v Ljubljani magistriral s temo Volitve v delegatskem sistemu, leta 1987 pa doktoriral s temo Zakonodajna funkcija Socialistične republike Slovenije. V sedemdesetih letih je bil zaposlen na nekdanji skupščini SRS, okrožnem sodišču v Ljubljani in izvršnem svetu. Od leta 1984 je zaposlen na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je od leta 1996 redni profesor za ustavno pravo. Od leta 1991 do 2006 je bil predstojnik katedre za ustavno pravo, sedaj pa je predstojnik Centra za ustavno pravo na Inštitutu za primerjalno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 01. 2007 22.01
Bo kar držalo tudi za njega, verjetno si sploh ne želi biti predsednik, ker pač že je, se pa malo heca.
balon200
12. 01. 2007 19.17
Men se zdi, da ima Drnovšek nov način za izbiro kandidatov za razne funkcije. Ne izbira povzpetnikov, ki se sami prijavljajo, ampak izbira manj znane, neegocentrične sposobneže, ki mogoče sploh niso niti razmišljali o kandidaturi. Predsednik verjetno tudi njih kar preseneti.
Tonček Balonček
12. 01. 2007 19.05
Seveda je US preobremenjeno, če pa parlmanent sprejema nedodelane zakone, tako da si krivdo za tak položaj lahko pripšiše tudi zakonodajna služba skupščine oziroma tiste njihove službe. Vsega diletantizma pač ne more reševati US! . Tudi v Italiji se kasacijsko sodišče ne ukvarja z vsakim pravilnikom ali odredbo, podobno je tudi drugje po Evropi. Sicer jim spet zmanjka časa za bistvene zadeve in se ukvarjajo z delovnim časom trgovin ipd.
On je ta prav kerlc za to! Dobra izbira!