Slovenija

Drnovšek užalil zdravilce

Ljubljana, 26. 10. 2007 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Petra Čertanc/V.L.
Komentarji
31

Izjava Drnovška o zdravilcih šarlatanih je sprožila veliko odzivov. Zdravniki jo pozdravljajo, zdravilci so razburjeni.

Izjava predsednika države Janeza Drnovška ob odprtju novega Onkološkega inštituta, da je pri raku edino učinkovito zdravljenje onkološko, je sprožila veliko odzivov. Zdravniška stroka njegovo naklonjenost uradni medicini pozdravlja, zdravilci so pa so razburjeni in pravijo, da je predsednik, ko jih je imenoval šarlatani, žalil njihovo dejavnost.

Drnovšek je izjavo o tem, da je onkološko zdravljenje raka edino učinkovito zdravljenje in da ni nobene alternative, izrekel ob uradnem odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta.
Drnovšek je izjavo o tem, da je onkološko zdravljenje raka edino učinkovito zdravljenje in da ni nobene alternative, izrekel ob uradnem odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta. FOTO: POP TV

Po vsem tistem, kar je delal v preteklosti, je njegova izjava blagorečeno nenavadna, menijo zdravilci. "Ko je izjavil, da ga je ozdravila narava, to je tisto kar mi počnemo. Morali bi ga vprašati, naj razjasni to korenito preobrazbo v tako kratkem času," je dejal predsednik sindikata zdravilcev Robert Lavtar. "To je žalitev za vse zdravilce - šarlatani. Lepo vas prosim, naj s prstom pokaže, kdo je šarlatan. Jaz še nobenega nisem spoznal."

Dejstvo, da se je predsednik države po treh mesecih v javnosti prvič pojavil na odprtju Onkološkega inštituta in kljub dosedanji praksi javno podprl uradno medicino, pove veliko, menijo nekateri zdravniki. Njegova potreba, da svoje mnenje deli z javnostjo, je pogumna, dodaja predsednik zdravstvene zbornice Vladislav Pegan. "Ta izjava je je moralna podpora uradni medicini," je prepričan Pegan.

Tudi predsednik slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš je vesel Drnovškovih besed. "Vsekakor sem vesel te ocene. Izjave politikov imajo težo. Predvsem zato, ker se je predsednik prej drugače opredeljaval," je dejal Poredoš.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lup1
27. 10. 2007 23.06
Te njegove izjave razumem kot priznanje, da se je motil. Razumel sem ga, zakaj je obupal nad uradno medicino (ker je "ona" obupala nad njim) in se obrnil na zdravilce (ki so mu ponujali (vsaj) upanje). To, da se obrača nazaj k uradni medicini, razumem kot sporočilo, da se je stanje poslabšalo. Tako zelo poslabšalo, da je izgubil upanje. Mislim, da se je vdal. Upam da se motim. Kljub temu je prišel in povedal, da se je motil. Morda da bi povedal, da ga je to morda stalo življenja? V premislek obolelim? Vsekakor rabiš veliko poguma za to, kar je storil.
Nauders
27. 10. 2007 11.27
borecprvo ne bi si mislu tvoje izjave tkole tak lahko govoriš le če si zdrav
Tonček Balonček
27. 10. 2007 08.19
ZA zdravilce bi se morali navduševati na Ministrstvu za obrambo, ne pa da so kupili ROLE bolnišnico. Sploh je alternativa idealna za vojne razmere, Darfur in podsaharsko Afriko!!
Puppy
27. 10. 2007 08.04
zupancicevajama... zato pa placujemo dodatno zavarovanje... ker je cnej dat tistih 20 eur na mesec k da si sam zdravnike in operacije placujes. Drugac pa osnovni pregled in odvzem krvi pr zdravniku stane 10.69 eura... tko da se mi zdi da to ni prevec drago...
DarthRevan
27. 10. 2007 07.38
No, če je Drnovšek res tik pred smrtjo kot nekateri pravite, se vam ne zdi da bi bilo prav, če bi ga nehali po zobeh vlačit in mu pustili da dostojno preživi, kar mu je pač še ostalo?
JakaSraka
27. 10. 2007 07.33
Mislim, da je večini jasno, da Drnovškovo mnenje že dolgo časa nima več ustrezne teže.
zupancicevajama@email.si
27. 10. 2007 07.21
Predsednik Drnovsek, po mojem mnenju prezivlja zadnje dneve svojega zivljenja.Glede nakladanja, da so zdravilci dragi, se dragi forumasi vprasajte koliko nas stane "uradna" medicina.Kdo pa sola tele nase zdravnike??? Koliko stanejo njihovi pregledi in zdravljenje????? Poskusite priti k zdravniku kakor samoplacnik...Kmalu boste umirali nagi in lacni na ulici...
Harrison
27. 10. 2007 07.10
Ljudje se v nesreči zatekajo k vsemogočim stvarem, samo, da bi jim pomagalo. Ker vemo, kako je z rakom, mimogrede sem sam eden izmed njih je tako, da veliko bolnikov obiskuje poleg svojega onkologa tudi tako imenovanega zdravilca. Slednjega moraš mastno plačati, če pa se pokažejo malo boljši rezultati, pa gre v glavnem zahvala slednjim. Nihče pa ne pomisli ali ne izvaja zdravljenja samo pri zdravilcih. Pošteno bi bilo, da bi uradni medicini priznali njihovo usposobljenost in uspešnost.
tinka_
27. 10. 2007 02.10
zgleda da res ne ve, katera pot zdravljenja mu je bolj všeč. nekako se ne more odločit.
killi-123@hotmail.com
27. 10. 2007 00.39
Strinjam se z komentarji,toda rad bi povdaril eno stvar. Kdo od nas se zanima za raka,razen ce zboli sam ali kateri od bliznjih? Nihce. Sam se izogibam zdravnika ,kot le kaj.Obvezni zdr. pregledi,to je tudi vse. Zato govoriti,da zdravilci preprecujejo,na vem ce drzi. Medicina in zdravilci se lahko kregajo,kolikor hocejo,naj mi povedo,koliko rakavih bolnikov ozdravljenih hodi po tem svetu? Vsaka cast izjemam.Predvsem z rakom dojke.
reno911
27. 10. 2007 00.11
Zdravniki že dobro poslušajo, poslušat ne znajo zdravilci, ki bi radi prodali nekaj, česar nimajo. In to je zdravljenje napredujočega raka. Zdravilci so v svoj zagovor zdrli, da lahko ponudijo veliko za preventivo. Sedaj pa naj en od zdravilcev napne možgane in mi pove, kje se tukaj kaj govori o preventivi. Drnovšek jim je lepo naredil najprej reklamo, kar so mediji pihnili še višje, da se je zdravilcem samo smejalo, zatem pa so zdravilci samo lepo naprej uporabljali Drnovška za sebi reklamo delat. Sedaj bi bil čas, da se pove resnica in da zdravilci priznajo, da si spet delajo reklamo, s tem da se pritožujejo, kljub temu, da je Drnovšek povedal resnico, ki jo sami ponavljajo. Sami govorijo, da lahko delajo samo na preventivi. Drnovšek govori o napredujočem raku. Osnove njihove smeri jim ne grejo. Pa po moje to vključuje tečaj. Bi bilo treba bolj poslušat.
polona.jamnik@gmail.com
26. 10. 2007 23.48
Zdi se mi, da niti zdravniki niti zdravilci ne znajo dobro poslušati. Saj ni zdravilcev enačil s šarlatani. Rekel je samo pogojno: Če kdo od zdravilcev meni, da lahko pozdravi napredujočega raka, je šarlatan. Saj se lahko strinjamo s tem, ali ne? Tudi ni spremenil stališč glede uradne medicine. Povedal jih je samo bolj odločno in jasno, da si jih ne bi kdo spet po svoje razlagal, kot je že imel izkušnje v preteklosti. Strinjam se tudi s tem, da je dobro misliti pozitivno. Ali lahko tako pogledamo tudi na njegov govor?
freesat@email.si
26. 10. 2007 23.27
Tudi jaz sem uradno prepričan, da je zdravilcem "samo za eno" kot je recimo reno911 omenil. Po drugi strani pa poznam preveč primerov, ki so zaupali samo uradni medicini, danes jim pa hodim prižigat sveče. Če bi se sam znašel v takem položaju (bolezni), bi tudi drek vsako jutro pojedel, če bi vedel da pomaga.
killi-123@hotmail.com
26. 10. 2007 23.27
Ni posteno od medijev,da v takih intervjuih trgajo iz konteksta. Tadejstein,po govoru in sedanjem stanju ,dvomim,da ima moci za tako pot.
tadejstein@email.si
26. 10. 2007 23.20
drnovšku je travica popustila :) LOL spet bo treba v Bolivijo na pipo :)
Prvo Bore
26. 10. 2007 22.56
Zelo je bolan !! Rak ga je dobil do konca !!
slosap@yahoo.de
26. 10. 2007 22.32
revež umira...
reno911
26. 10. 2007 22.26
Jaz sem prepričan, da gre tem zdravilcem samo za eno in to je potegnit od obupanih denar. Sta dve možnosti, ali zdravnik ali psihiater, najbolje oboje. Ne pa župnik ali zdravilec. Zadnji dve možnosti mi nikakor ne sedeta. Pa tudi zdravnika in psihiatra ima vsak zastonj, ju časti zavarovalnica in sta oba visoko izobražena strokovnjaka, medtem ko spet za drugo skupino velja, da je za vse skupaj potreben le en polletni tečaj "čaranja" in neka naprava za merjenje pritiska, da je kaj za pokazat v reklamnih sporočilih.
Smolapataaka
26. 10. 2007 22.07
Spet se vidi manipulacija, nobjektivno poročanje, sprevračanje besed in zavajanje s strani medijev. Drnovšek ni nikoli dejal, da so zdravilci šarlatani, dejal je: DA SO TISTI ZDRAVILCI, BIOENERGETIKI, ALI KDO DRUG, KI PRAVI DA LAHKO ZAUSTAVI TAKŠNEGA NAPREDUJOČEGA RAKA, JE ŠARLATAN. Kdor zna brati in kdor premore kanček zdrave pameti, mu je jasno, da je njegova izjava čisto nekaj drugega kar trdijo in napihujejo mediji. Resnično pa se sprašujem, koliko "resnic" je na tak ali drugačen način prikrojenih v lovu na senzacije, oziroma kaj in komu sploh še verjeti?
Nauders
26. 10. 2007 21.52
mediji spet psihirajo in napihujejo