Slovenija

Drnovšek zanika Janševe obtožbe

Ljubljana, 06. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik republike Janez Drnovšek zanika trditve predsednika SDS Janeza Janše glede svoje seznanjenosti o ugotovljenih domnevnih nezakonitostih na obrambnem ministrstvu leta 1993.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Drnovšek je danes kot neresnične zanikal trditve predsednika SDS Janeza Janše, na zadnji tiskovni konferenci, da naj bi kot predsednik vlade leta 1993 prikril ministru za obrambo in javnosti dejstva, da je bil o določenih nepravilnostih seznanjen že konec decembra 1993 in ni ukrepal. Drnovšek je kronologijo dogajanja in razloge za svoje postopke in ravnanja od 24.decembra 1993 do izredne seje državnega zbora, na kateri je predlagal razrešitev ministra za obrambo, zelo jasno in nedvoumno pojasnil na tiskovni konferenci pred izredno sejo državnega zbora. Zato meni, da je vpletanje njegovega imena in namigovanje na predsednikovo neustrezno ravnanje brezpredmetno in neutemeljeno. Vsa dejstva je podrobno pojasnila tudi Vlada Republike Slovenije v poročilu, ki je bilo posredovano aprila 1994 poslancem državnega zbora v zvezi z navedenim primerom, še dodaja predsednik Drnovšek.

Hkrati predsednik republike poudarja, da ne pozna, niti mu nikdar niso bili predstavljeni ali omenjeni tajni dokumenti oz. načrti kriminalistične službe ali MNZ zoper MORS in Slovensko vojsko, o katerih je na tiskovni konferenci govoril predsednik SDS.

Načrt za državljansko vojno

Kot je znano, je Janša pred petkovim nadaljevanjem sojenja v zadevi Depala vas na novinarski konferenci predstavil nove dokumente iz časa afere. Eden naj bi dokazoval, da je bil takratni predsednik vlade Drnovšek že decembra 1993 obveščen o domnevnih nezakonitostih na MORS, medtem ko je Drnovšek zagotavljal, da je bil o tem seznanjen šele v začetku leta 1994. V skladu z drugim dokumentom oz. okvirnim načrtom iz februarja 1994 pa naj bi na MNZ preprečili domnevne aktivnosti MORS, "katerih cilj naj bi bila ohranitev položaja ministra Janše v nasprotju z določili ustave in zakonov", je zapisano v dokumentu, ki je označen kot osnutek. Janša dokument razume kot "tajni načrt za državljansko vojno", saj načrt med drugim vsebuje uporabo oborožene sile, zaporo meja, napad policije na objekte MORS, prevzem nadzora nad objekti vlade, parlamenta, predsedstva, televizije in radia s strani policije, tajno sledenje in prisluškovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3