Slovenija

Spomini na slovenskega politika s karizmo državnika

Ljubljana, 24. 02. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
424

Občutek je, da se te dni, ob deseti obletnici smrti Janeza Drnovška, vsi spominjamo različnih dogodkov, trenutkov, anekdot, vsi smo lastniki bolj ali manj pomembnih spominov na slovenskega politika, ki mu lahko rečemo tudi državnik. Včasih, pa ne zelo pogosto, se tudi novinarju zgodi, da je nekoliko ponosen na kakšnega politika.

Aprila 1995 je bil takrat predsednik vlade Janez Drnovšek na obisku v Španiji, najprej ga je v vladni palači v Madridu sprejel premier Felipe Gonzales. Šlo je za srečanje v bistvu dveh karizmatičnih politikov, socialist Gonzales je špansko vlado vodil že tretji mandat. Slovence, verjetno tudi zato, ker ne govorimo ravno enega izmed svetovnih jezikov, vedno navdušijo tisti, ki dobro govorijo tuje jezike. Čeprav smo za Drnovška seveda vedeli, da s tujimi jeziki nima težav, pa je  bilo vseeno fascinantno, ko si to lahko slišal v praksi, pogovor predsednikov v tekoči španščini, kot da je nekako dvignil veljavo in malo bildal ego tudi nam, novinarjem. Še posebej, ko imaš občutek, da ni samo znanje jezika, ampak tudi vsebina tista, zaradi katere ni ravno treba zardevati.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Reuters

Podobno se je ponovilo v Barceloni, ko se je Drnovšek srečal še z enim karizmatičnim dolgoletnim predsednikom, Jordijem Pujolom, ki je Katalonijo vodil 23 let, na večerji, na katero so povabili tudi nas novinarje, pa je prisotne, tudi pomembne gospodarstvenike, navdušil z zdravico. Med obiskom v Španiji je, daljnovidno, v bolnišnici obiskal voditelja opozicije, kasnejšega premiera Aznarja, ki je okreval po poskusu atentata z avtomobilom bombo.

Drnovšek je takrat iskal podporo za vstop v Evropsko unijo, zaustavljala nas je  Italija. Podporo je tudi dobil in Sloveniji se je potem, ko je podpisala takoimenovani španski kompromis, odprla pot do članstva. Evropska unija je bila vedno njegov cilj in fokus. Kot pa je o tem dogodku kasneje pisal Borut Šuklje, kot tesen Drnovškov sodelavec je bil med člani delegacije v Španiji, je Drnovšek že takrat, ko sploh še nismo bili člani, sogovornike opozoril na temo, zelo aktualno še danes, to je Evropo dveh hitrosti, o kateri se je takrat komajda kaj govorilo.

Še so bili državniški obiski, v Franciji, ko se je sestal s Chiracom in Jospinom, in ko si imel, nehote, občutek, da je tudi on zadovoljen, če si novinarska vprašanja nekako stolkel v francoščini.

Določen odstop in distanco od dolgo prevladujoče podobe skrajno dologočasnih  politikov, je že takrat pokazal z izbiro sodelavca, gledališkega režiserja Matjaža Bergerja. Na srečanje, kjer  je Slovenija med drugim iskala tudi  podporo za članstvo v NATO, je Berger potoval s svežim ploščkom skupine Laibach, z naslovom NATO, kot morebitno duhovito darilo sogovornikom.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: AP

V Davos, svetovno srečanje politične in gospodarske elite, je Drnovšek, vsaj prva leta, kasneje je Davos sicer razglasil za brezvezno razkazovanje ega svetovne elite, očitno hodil rad, tam je bil 13-krat, vmes je bil enkrat povabljen v še bolj elitno in izbrano skupino le 60. svetovnih voditeljev, za razpravo o prihodnjih političnih in gospodarskih platformah. V Davosu je običaj, vsaj takrat je bil, da vsako leto druga država pripravi sprejem, predstavi svojo kulinariko. 

Tisto leto je bila na vrsti izvrstna libanonska hrana, pijača, ki je vse spravila v dobro voljo. Tudi predsednika, ki se je ob odhodu ustavil, nenavadno sproščeno poklepetal tudi z novinarji. Vse do vprašanja, kako je kaj bilo na smučišču. Slišali smo namreč, da si je tisti dan vzel nekaj ur prosto za smučarijo, v trenutku je sproščen klepet  izginil in znova smo videli samo še, sicer znano, zapeto podobo.

Vsekakor je bila ta osebna značilnost, navzen kot zapetost, togost, tista, ki je njegovo podobo določala na začetku, ko je prišel bolj na oči javnosti.

Po nepričakovani zmagi na volitvah za jugoslovansko predsedstvo, ko gre v Beograd in je to, kot sam zapiše ... kot bi šel na Mars. Čeprav seveda v resnici ni bil tako neznan in nepoučen, saj je v Beogradu že prej delal v institucijah skupne države.

Je pa izrazito odstopal od siceršnjih takratnih politikov, zaradi znanja jezikov, v prid mu tudi ni šlo, da se je vedno izjemno dobro oblačil, ni bil kot tisti ki, kot je nekoč dejal eden izmed bolj zlobnih politikov za svoje kolege v državnem zboru, pridejo na zasedanje na kolesu in v poročni obleki.

Ni čudno, da so se celo pojavile smešne  govorice, da je homoseksualec, smešne zato, ker je bil, kot nam je pripovedoval njegov prijatelj iz mladosti, za ženske v resnici menda kar magnet.

Iz časa Beograda je v spominu seveda ostal vrh neuvrščenih, ki ga je gostil, z vsemi bizarnimi gosti in podrobnostmi. V intervjuju za Mladino pripoveduje, zakaj je pravzaprav pričakal na letališču libijskega voditelja Gadafija, takrat sicer v Evropi nezaželjeno osebo. Gadafi namreč, ko je izvedel, da Drnovška ne bo, letalu ni dovolil pristati in je nekaj časa krožilo nad Beogradom. Drnovšek se je zato in pa zaradi prošenj  libijskega veleposlanika, ki je grozil, da bo naredil samomor, vendarle premislil in šel na letališče.

Po razpadu države je Drnovšek, potem ko je ključno prispeval, da se je Slovenija relativno zlahka izvila iz jugoslovanskega kotla, ostal brez službe. Takrat ga je imel v mislih marsikdo, lahko bi šel morda tudi k Pučnikovim socialdemokratom, na koncu je vendarle izbral LDS. Se je nanj prvi spomnil Jožef Školjč, morda Gregor Golobič  ali oba skupaj, niti ni bistveno, drži pa, da je prišel, ker so mu ponudili največ, ob zmagi stranke mesto predsednika vlade.

To delo je potem opravljal kar štirikrat, in ko ga je za kratek čas, za nekaj mesecev zrinila opozicija in vlada Andreja Bajuka, je nato popeljal LDS do zmage s številkami, o katerih lahko danes  stranke le sanjajo.

Bil je privrženec koalicij, edina stranka s katero ni nikoli sodeloval je bila Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka. Hud  je bil razkol z Janezom Janšo po aferi Depala vas, pa zelo težko kohabitiranje s SLS in Marjanom Podobnikom. Ga je ta, pogosto izjemno naporna pragmatičnost, stala zdravja? V tem času ga je sicer najbolj zanimala ekonomija, precej manj pa človekove pravice, nikoli na primer se ni lotil poprave statusa izbrisanih. 

Polaganje venca na Drnovškov grob.
Polaganje venca na Drnovškov grob. FOTO: Damjan Žibert

Ko je v Avstriji ob velikem šoku in nejeveri Evropske unije v vlado vstopila skrajna svobodnjaška stranka Jörga Haiderja, ne samo da se naš premier ali pa vsaj takratni zunanji minister Dimitrij Rupel nista distancirala, v javnost je prišlo, da naj bi Drnovšek v Avstriji z njim smučal. Kasneje  je pojasnjeval, da je šlo le za Haiderjev nenačrtovan obisk, ko je bil na novoletnem smučanju v Avstriji.

Vendarle, začutil je, da mora, za marsikoga takrat izrazito nenačelno stališče sprejemanja Haiderja, pojasniti tudi vsebinsko. V daljšem komentarju za enega izmed španskih časopisov,  je odpiral še danes zanimive stvari, med drugim, zakaj so Avstrijci množično  glasovali za Haiderja in tudi opozoril da Evropa, Evropska unija ne zna poiskati odgovorov na to, da se... "marsikje čuti strah pred širitvijo EU, pred pretokom ljudi in delavcev z vzhoda." Takrat torej, ko smo bili tudi  mi le malo od tega, da bi bili tisti, z vzhoda, nezaželjeni "tujec" na katerem so lahko nekoč in še danes, brusili kremplje desni populisti.        

Koroška je sicer nepričakovano igrala majhno vlogo tudi ob za Slovenijo takrat nepredstavljivo velikem in pomembnem dogodku, obisku ameriškega predsednika Clintona. Clinton je takrat na ljubljanskem Kongresnem trgu v silovitem dežju, v govoru pod dežniki, omenjal tisočletno zgodovino Slovencev in karantanski knežji kamen, kot vzor demokracijam. To je še bil čas politikov, ki so to lahko izpeljali kredibilno, kot, da vedo o čem govorijo. To je bila ena redkih priložnosti, ko je sodeloval tudi Jaša, Drnovškov sin, kot družba Chelsea Clinton in ji tudi podaril knjigo kot se šika, v angleščino prevedeno Posmehljivo poželenje Draga Jančarja, z duhovitim posvetilom.

Počasi nasploh je zavel nek nov, svež slog , za novinarje je bila velika stvar, da lahko praktično prvič vpeljemo malo rumenega, ali če hočemo, bolj človeškega. Tak je bil jogging, s prijateljem Javierjem Solano, in vedno bolj pomembno PR pritiklino, s kužkom, ozroma pravilneje, veliko simpatično mrcino, mastifom Arturjem.

Morda je to distanca časa, toda nekako vse skupaj ni izpadlo spakljivo, na način, kot so danes nekatera takšna in podobna PR druženja in prijateljstva in izkazovanja ljubezni med politiki.

Vedno je velika tema v razmišljanjih o Drnovšku njegova bolezen in sprememba sloga in prioritet. Vplivala je tudi  sprememba funkcije, z operativne v bolj simbolno, ko postane predsednik države.

Tudi v tem obdobju je nekaj pomembnih državniških zadev, ko na primer najprej zavrne podpis zakona o azilu, saj bi šla Slovenija tako ... "nazaj pri demokratičnih in etičnih standardih  človekovih pravic, ker bi se znižale pravice tistih, ki prosijo za azil."

Drnovšek z vencem
Drnovšek z vencem FOTO: Reuters

Sicer to obdobje zaznamuje obračanje v duhovnost, spomnimo se ga z venčkom marjetic na glavi, ali pa indijansko čepico in piščalko v ustih, pa nasveti v eni izmed revij, ko je tudi, kot nekakšna slovenska Marija Antonieta upokojenki z nizko pokojnino, ki ga je vprašala, kako naj si privošči malo mesa, odgovoril, da naj se ne sekira, ker meso tako ali tako ni zdravo!

Če je lahko Drnovškovo delo v marsičem referenčno in še danes nepreseženo, naprimer sporazum z Račanom o Piranskem zalivu, pa izjemna poteza, ko je šel osebno na pomoč romski družini Strojanovih, bi mu lahko tudi marsikaj očitali, nekateri vključitev v Nato, drugi sporazum z Vatikanom, pa nezanimanje, da bi raziskali afero s prodajo orožja.

Politiki pa seveda niso, kot to pogosto pričakujemo, nekakšni ubermenschi, nadljudje, so v glavnem kot mi vsi, sposobni velikih stvari pa tudi napak. 

Janez Drnovšek pa je, tudi s svojo občasno bolj ali manj suho duhovitostjo, tako drugačno, kot je pri nas bolj pogosta klena šegavost, pragmatičnostjo, seveda tudi kompromisi, obenem pa sposobnostjo lucidne refleksije in vizije ob popolni osredotočenosti, da jo tudi uresniči, imel še nekaj redkega, karizmo državnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (424)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtofl
25. 02. 2018 19.12
+1
24...nič ne piše o anketi....cccc....beda....
vertex
25. 02. 2018 17.23
-1
sveckar vse spljuva ker tako globje zleze b tazadnjo njegovemu partiskemu vodji ki je zapustil druzino zaradii 25 mlajše ki pa se je Rudi iz obupa napila tablet
wolfterier
26. 02. 2018 10.31
+1
Dti še tega ni vedel,kje ima otroke,dokler ga niso sami našli,ko je imel Falkona.
Uporabnik113089
25. 02. 2018 16.26
+2
Naj mu Vsemogočni da večni mir, a pisati o tretjemu največjemu slovenskemu mafijcu, takoj za Kučanom in Zemljaričem; da je sodeloval z vsemi je pa malce too much. Janez nikoli ni maral sodelovati z Janšo, Podobnikom, Jelinčičem in vsemu tistimi, ki so izvedli slovensko osamosvojitev. Veliko bolj pri srcu so mu bili Školjč, Šetinc, Potočnikova, Anderlič, Zlobec mlajši in ostali mladinci, ki so še dve leti po osamosvojitvi filozofirali, da tega pa nam ni bilo treba. Človek, ki je ure in ure presmučal skupaj z največjim avstrijskim nacionalistom in hkrati tudi največjim gejem med politiki - Jörgom Haiderjem, hkrati pa se je zelo na veliko izogibal borcev za Slovenijo in slovenstvo naj bi bil oče naroda!? Ni bil sposoben biti še oče svojih otrok, kaj šele oče slovenskega naroda. Kaj si misliti o očetu, ki je svojo lastno hčerkico videl prvič, ko je punca imela 23. let? Nalijmo si čistega vina in ga nehajmo kovati v zvezde. Bil je le plašen, neizkušen, zelo naiven in negotov politik, ki se je 25 let nazaj pustil z lahkoto upravljali tistim, ki dr. Cerarja mlajšega upravljajo še danes. Veliko lepega znajo o njem povedati Rupel, ki je bil v petih različnih strankah, pa seveda Kučan in Türk, ki sta hkrati velika komunista in še večja "demokrata". Pa tudi gospa Benedettijeva ki je že 30 let v službi protokola RS. Kaj si o njem mislijo navadni državljani, ki so že tam od leta 1992, na minimalnih plačah, pa nisem zasledil v nobenem od medijev....Njegova edina prijatelja sta bila Gregor Golobič in pes Artur. Kdo izmed njiju je bil njegov pravi prijatelj, pa dajte še sami malce ugibati.
krtofl
25. 02. 2018 16.38
-6
ma kašna osamosvojitev neki no....okupacija pa res......glede otrok...a janez ni dvakrat poročen.....kristjan...
korintos23
25. 02. 2018 17.09
-6
krtofl, ko je bil še komunist se ni ženil, jih je kar tak na črno "vseko"! Ko se je pa spreobrnil pa se je poročil v cerkvi, v drugo.
resslovenka
25. 02. 2018 17.16
-4
Ojej, Skladnost. Saj ne misliš resno, mar ne? Spomin ti ne seže prav daleč. In ko govoriš o tretjem največjem mafijcu tudi ne. Oprosti ampak vsi tako zvani "osvoboditelji" so si prigrabili , če hočes prikradli za celo življenje. Račune plačujemo državljani in jih bodo še mnogi rodovi. Ne žali pokojnih, ki so vse pustili na tem svetu in kar so si pošteno prislužili. Ukvarjaj se raje z še živečo mafijo, če se že moraš s kom! Poglej pa levo in desno.
Uporabnik113089
25. 02. 2018 18.19
+3
Cerar vsekakor ne sodi med slovenske mafijce. Vsaj ne med tiste največje. Tiste dodatke za to in ono, ki jih je potalal samemu sebi, mimo zakonodaje mu bomo že odpustili. Tudi tisto opletanje z Ustavo, ko je šel v bran tistega gospoda zavitega v belo rjuho tudi. Ministriva Gjerkeševa mu je itak zelo nazorno pokazala kdo dela kaj v slovenski vladi. Murgeljski Napoleonček in najbolj perspektivni udbovec vseh časov sta že vedela, koga naj porineta za predsednika vlade. Miro se ne zanima kaj preveč denarne tokove. Kešeljevič in zgoraj omenjena komunistična "demokrata" imajo vse niti slovenske ekonomije v svojih rokah. Dr. Cerarja bolj zanimajo ženske, ki jih je v tem mandatu kar konkretno zamenjal. Ena ministrica je dala odpoved, dve ministrici za visoko šolstvo je zamenjal sam. O dvomestnem številu tajnic, pardon, partneric pa ne bom izgubljal besed. V UKCL so nastavili komercialista za ptičjo hrano, ki je zamenjal čevljarja na mestu generalnega direktorja. Ta pravi generalni direktor UKCL, ki že 51 let opravlja to funkcijo, gospod Janez Z. pa pridno polni svojo malho. 70 milijončkov so transparentni, pokončni in pošteni zafurali v poldrugem letu, brez računov in brez kakršnihkoli dokazil o nabavi materialov, vi pa pišete o tem da so kradli osamosvojitelji iz vrst SDS? No, pa dajte podatke o tej kraji državnega denarja v javnost...Drugače pa, kaj pričakovati od simpatizerjev stranke SMC, katere glavni ustanovitelj je kar frizer. Takšen in drugačen.....
krtofl
25. 02. 2018 18.50
+0
resslovenka
25. 02. 2018 20.36
+1
Oooooo》skladnost. Ne zameri, ampak tvoje pisanje me resnično spiminja na medij v službi "resnice" . Ti imej svojo , ostali pa tudi vsak svojo. Kar se tajnic, pomočnic in partneric politikov, to ni ne tvoja , ne moja, ne nikogaršnja briga. Tudi tvoj šef ni ravno svetnik, če že hočeš. Kdo si je največ prigrabil? Ja, saj o tem že vrabci čivkajo. Simpatizerji SMC? No, jaz že nisem .
wolfterier
26. 02. 2018 10.33
+1
jg57
25. 02. 2018 13.21
+2
na sliki s tem ščaujem na glavi ne deluje prepričljivo
korintos23
25. 02. 2018 13.47
-1
Štefki je zelišča nesel, se ne spomniš, vam je svečkarjem čajček skuhala ko ste knjige kurili?
wolfterier
25. 02. 2018 15.42
+1
vertex
25. 02. 2018 15.53
+0
resslovenka
25. 02. 2018 17.23
-2
Še butalci premorejo več zdrave pameti, kot zgoraj omenjeni komentatorji. Čisto vse jim je napoto. Pa dajte se brigat zase .
ti?2
25. 02. 2018 11.11
-1
Dejstvo je da slovenci izumirajo pospešeno saj je preplavljena s južnaki. Slovewnci se množično izseljujejo, službe dobijo pa samo še tisti na IČ.
korintos23
25. 02. 2018 11.48
-1
Pravi zavedni Slovenec se ne bo nikoli izselil.
korintos23
25. 02. 2018 11.50
+0
Pravi zaveden Slovenec se ne da podrediti okupatorju!
wolfterier
25. 02. 2018 15.43
+2
ti?2
25. 02. 2018 11.08
+2
Novinarji pišete samo blef novice. Dejstvo je, da je bila za drnovškom samo dr ..hal, ki je oropala podjetja, tovarne zapirala po tekočem traku in nobenemu se ni nič zgodilo.
korintos23
25. 02. 2018 11.50
+0
wolfterier
26. 02. 2018 10.36
+1
resslovenka
25. 02. 2018 11.03
-1
Vedno se ga bom spominjala s spostovanjem. Pokončen človek, ki se ni upognil pred nikomer, kljub poizkusom JJ . Kako jasno in glasno je povedal, ko je bil JJ predsednik vlade: NIKOLI SI NE BOSTE PODREDILI INSTITUCIJO PREDSEDNIKA DRŽAVE, DOKLER BOM PREDSEDNIK JAZ! Bi rekla, človek z vizijo, kajti mnogim pritiskom smo priča tudi 10 let po njegovi smrti. Slava mu!
ti?2
25. 02. 2018 10.59
+0
V njegovem času se je največ pokradlo. LDS je bila prava mafija in on na čelu.
resslovenka
25. 02. 2018 11.06
+1
No, no....kar tiho bodimo. Ali pa poglejte neke druge rabote npr. Mercator, Laško, Delo, Patria, Kolinska.....
wolfterier
26. 02. 2018 10.37
+1
Pri vsem omenjenem je bil zraven njegov podpredsednik Bavči,a si pozabila...
slovitima
25. 02. 2018 09.47
+4
Ta komunistični hlapec še svojih otrok ni priznaval, kaj šele da bi mu bilo mar za narod.
krtofl
25. 02. 2018 10.26
-2
ni poskrbel za njih kod janez ivan janša....
resslovenka
25. 02. 2018 10.51
+1
slovitima》ne sodi, da ne boš sojen. Ti je ta rek znan? Menim, da ne. G.Drnovška, se bomo vedno spominjali s spostovanjem. Kar za neke druge politike, pač ne bo veljalo. Veš koga mislim, pametnjakovic???
resslovenka
25. 02. 2018 10.54
+2
krtofl》ja g. JJ je poskrbel za svoja odrasla otroka. Ampak njegova stranka ima največ povedati o nepotizmu. Vsi poskrbijo za svoje. Dejstvo!
wolfterier
25. 02. 2018 15.45
+3
A so Kućanove,Ribićići,kocijančići...brez službe,al kaj.
Apostol1
25. 02. 2018 09.22
-5
Janez Drnovšek je človek ,ki je kot velik državnik in humanist že zapisan tudi v svetovno zgodovino , to pa desnosučne najbolj boli.
slovitima
25. 02. 2018 09.45
+3
Le zakaj bi to koga bolelo. Mrtev je. To verjetno najbolj boli njega. Nas lahko samo boli k za še enega rdečega borca proti Slovencem.
krtofl
25. 02. 2018 10.27
-1
moral bi ga zbrcat jajota iz parlamenta takrat ko je kradu orožje ne da je gledal proč...
resslovenka
25. 02. 2018 11.08
+1
Jj je redko prisoten v parlamentu. Ima status poslanca ampak zgolj na plačilni listi. Pa saj usmerja Sds politiko.
Sil Ka 1
25. 02. 2018 08.31
-2
Če bi tamali, ta sivi že bil na drigi strani reke, bi se tudi mnogi oddahnili.
krtofl
25. 02. 2018 08.56
-3
Milan bo še čaj pil ko klopotca ne bo več....
slovitima
25. 02. 2018 09.45
+1
Milan je že z eno nogo v jami. Takrat bo nacionalni praznik.
krtofl
25. 02. 2018 10.28
-2
korintos23
25. 02. 2018 10.53
-2
Sil Ka 1
25. 02. 2018 08.10
+2
Pričakujem, da boste do začetka pomladi le nehali s hvalnicami.
resslovenka
25. 02. 2018 11.09
-2
Hja , nekaterih se bomo spominjali večno, drugi bodo pozabljeni takorekoč čez noč!
Simoni?
24. 02. 2018 21.50
+6
Koliko nestrpnosti, žlehtnobe in revanšizma je razbrati iz vaših komentarjev. Šlo naj bi za pietetno dejanje namenjeno nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije. Dr. Drnovšek je bil človek kot vsak drug. Imel je svoje dobre in slabe lastnosti. Veliko zadev je uredil, naredi pa je tudi nekaj velikih kiksov, a ko pogledamo politično situacijo deset let preden se je pojavil v politiki in deset let po njegovem odhodu, pridemo do zaključka da, je bil ena najboljših opcij za obstoj mlade države, ki se zaenkrat še ni osvobodila jarma enostrankarskega sistema. Slovenijo od osamosvojitve naprej vodijo komunistični preoblečenci, ki so se deklarirali za leve in desne, v resnici pa je to en sam šmorn.. Pošteno povem da ga nikoli nisem preveč maral. Vedno mu je šla v nos stranka SNS, katere ponosni član sem že od njene ustanovitve. Zelo dobre odnose pa je imel z vodjo avstrijskih nacionalistov, ki so tlačili Slovence. Konec koncev je še sam pred svojim prezgodnjim odhodom, pošteno priznal da je delal napake. Zato, pustimo človeka naj počiva v miru.
ti?2
25. 02. 2018 11.01
-3
Marioneta komuniztov, ki so slovenijo pokradli do gat.
murate
24. 02. 2018 21.04
+1
kaj je drnovšek bil in kaj ni bil,česa je kriv in česa ne kaj je storil in kaj ni pa bi lahko...Kakor koli že znal je narediti ,ustvariti situacijo,ko smo-so tudi revni dobili občutek varnosti,zaželenosti in potrebe po iskanju cilja ob možnostih,ki jih ponujajo trenutni pogoji.Ali bi lahko naredil več,verjetno ja lahko bi naredil več,lahko bi drugače izbiral sodelavce,bil bolj proti korupciji,klienteli v vrstah LDS in bivših komunističnih veljakov.Kdo ve kako bi bilo,če bi ravnal drugače,bi danes še imeli svojo državo,bi jo sploh kdaj imeli?Nekje sem zasledil,da se je vozil z Falkonom in luksuznim BMW jem ,pa ne da bi moral pešačiti ali s kolesom ...Vsekakor bil je eden in edini škoda je le to,da je živel v času naših in vaših in je verjetno tudi zaradi tega bil manj uspešen kot bi želel.
wolfterier
25. 02. 2018 09.57
+5
trunck
24. 02. 2018 20.24
-2
Skladnost ali si že ugotovil, koliko časa je Janez vladal v drugem mandatu?? Torej pomembno je vedeti, koliko časa je dejansko vladal in za koliko let je naredil piz.... Torej, koliko let bi moral biti Cerar na vladi, da bi naredil toliko slabega, kot je Janez v tistem kratkem letu drugega mandata (Skladnost, predlagam ti, da začneš razmišljati o četrt stoletja, leto gor ali dol)
trunck
24. 02. 2018 20.32
-1
Seveda, govorimo o tem, kaj je kdo naredil slabega, Janez ni naredil ničesar dobrega, MIro pa je naredil kar nekaj dobrega. Res pa je, da je bil pri Janezu BDP 10%, pri Miru pa samo 5%. Lepo, a ne Skladnost, hudo je samo to, da je predznak pri Janezu negativen.
Uporabnik113089
24. 02. 2018 21.26
+10
Kakšni pacienti ste ta levi!? Danes je tema dr. Janez Drnovšek, njegova junaška življenjska pot in delo, vi pa ste se razpisali o ta drugem Janezu. Mojster, za reševanje vaših psihičnih težav in ostalih frustracij obstajajo strokovno usposobljene osebe. To da sta Cerar in Celarčeva tako lepo "uredila" zdravstveni sistem in "skrajšala" čakalne vrste je tudi krivda Janše in Gorenaka?btw. Ko sva se že oddaljila od teme tega prispevka pa še to. Kaj ima navaden slovenski delavec od pozitivnega in negativnega predznaka letnega bdp Cerarja ali Janše? Delavci so tam od leta 1992 na minimalcu, pa naj je šlo za pozitivni ali negativni trend bdp. Slovenski delavci so se v letih 2004 do 2008 zapufali in prišli do stanovanj za svoje obubožane mlade družine. Si kdaj preveril koliko mladih družin je v Cerarjevem mandatu rešilo svoje stanovanjske probleme? Če si preveril, potem napiši zakaj je vsako leto v Cerarjevem mandatu, Slovenijo zapustilo okoli 19.000 mladih perspektivnih ljudi, hkrati pa smo uvozili po 20.000 "intelektualcev" iz najmlajše evropske države?
ti?2
25. 02. 2018 11.04
+1
Obalo obvladuje sama južnaška mafija. Levi želijo da slovence iztrebimo iz slovenije.
proletarec1
24. 02. 2018 18.32
-3
ČE BI DRNOVŠEK, ŠE ŽIVEL,DANES UPOKOJENCI, KI SO SE 40 IN VEČ LET ZNOJILI PO TOVARNAH IN PODJETJIH NEBI ŽIVELI IZ ROK V USTA !!!!!
dragan krstic
24. 02. 2018 18.35
+3
Tudi zaradi njega životarijo, samo tega ti ne moreš razumeti
ti?2
25. 02. 2018 11.05
+2
Zaradi takijh kot si ti so delavci vedno bolj levi ter revni.
korintos23
24. 02. 2018 18.32
-1
Drnovček mrtev 10 let, ljudje ga pa častijo bolj kot živega "velikog" vodjo.
CyberWorm90
24. 02. 2018 18.35
+4
kje widiš kak folk? : )) jst widim sam lopowe pa fotografe pa warnostnike k polagajo wenc : ))) wrjamem da ga lopowi pogrešajo : )))
Uporabnik113089
24. 02. 2018 21.33
+8
Mater, ga častijo. Na fotografiji je pogojno videti 12 oseb, če vključimo dve osebi, ki sta "obiskala" druge grobove, štiri varnostnike, štiri fotoreporterje in dva nekdanja komunista in "demokrata"...
Ajmomali
24. 02. 2018 22.59
+0
saj na pogrebu jih ni bilo, ker ni želel, da pridejo.
murate
25. 02. 2018 08.16
+4
Tako jih je najbolj kaznoval in pokazal kaj si o njih misli,žal raja tega ne razume
korintos23
24. 02. 2018 18.30
+1
Skladnost, spodaj si vse lepo napisal kaj in kako, povej mi še kdo vodi slovenske volivce?
korintos23
24. 02. 2018 18.29
+2
Pride Serpentinšek, dva tedna na politični sceni, pa je že rukno SDS, a imajo toti res tako nizko ceno?
murate
25. 02. 2018 08.48
+1
vidiš,točno to je tisto kar želijo nekateri-dati v medije nekoga ki nas uboga in vsi naši bodo takoj disciplinirano glasovali zanj.Ko bo prišel na oblast (z demikratičnimi volitvami-še prej bomo odstranili konkurenco) bo zmagal ne z programom in na podlagi dosedanjega dela rezultatov,pač pa z idejo samo da ne bomo na volitvah glasovali za -nekoga pač.V predvolilnem času nam še mediji postrežejo z anketami,ki govorijo v prid našega kandidata bi rekli strici iz ozadja.Tako imamo to kar pač imamo ,leve in desne ,desne in leve -visoke davke ,zastarelo industrijo,policijsko državo,skorumpirano sodstvo ,sindikate ki jurišajo na mitingih,partizane ki to nikoli niso bili ,vlečejo pa fine dodatke k penziji imamo tudi 200 000 ali še nekaj več novonastalih državljanov,ki niti slovensko ne želijo govoriti -se pa dobro zavedajo,da v primeru kakšnih za njih nesprejemljivih rezultatov na volitvah lahko izgubijo socijalne transferje,pridobljene pravice po sistemu jaz tebi ti meni...Nekateri so očitno prodali slovenski narod za glasove na volitvah.Se pa strinjam,da imaš pravico do svojega mnenja in do lastne odločitve koga boš na volitvah obkrožil.Vsak glas šteje in vse kar narobe izvolimo tisti ki imamo pravico na volitvah oddati glas tudi vsi potem konkretno plačamo. V prašaj se zakaj so trošarine kot so,zakaj so davki kot so,zakaj so pokojnine kot so ,zakaj so kazni za bizarne prometne prekrške kot so,zakaj stane rtv na mesec toliko kot stane,zakaj plačujemo dodatno zdravstveno zavarovanje,zakaj plačujemo grehe NLB ali LB ,zakaj so v državni upravi na dobro plačanih mestih samo naši -velikokrat nesposobni otroci bivših občinskih veljakov,zakaj sodišča sodijo kot sodijo,zakaj vsako leto plačaš dohodnino -nekomu VAŠEMU pa kar odpišejo 16 M € davčnega dolga...Na takšnih forumih nikoli ne veš s kom diskutiraš,lahko pa da si prav ti eden tistih ,ki vleče neka neupravičena sredstva ,ki si jih ni zaslužil in te je strah ,da bi v primeru čudnega rezultata na volitvah izgubil privilegije.Imaš že nek interes da kritiziraš SDS in hvališ Kučanovega Šarca...
kapljač1
24. 02. 2018 17.41
+3
Za spomenik pettonsko skalo! Kaj veš kaj vse , bi mu še prišlo na pamet?