Slovenija

Druga menjava v Janševi vladi

Ljubljana, 10. 01. 2007 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.V./T.S./R.E./N.Š.K./STA
Komentarji
32

Zaradi zdravstvenih težav je odstopila ministrica za kmetijstvo Marija Lukačič. Premier Janša je njen odstop sprejel.

Premier Janez Janša je prejel odstopno izjavo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marije Lukačič, je za 24ur.com potrdil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Ministrica se je za razlog odstopa navedla zdravstvene razloge, so nam povedali na vladi.

Ministricaje v odstopni izjavi zapisala, da se za to potezo odloča zaradi zdravstvenih razlogov, so za 24ur.com potrdili na vladi
Ministricaje v odstopni izjavi zapisala, da se za to potezo odloča zaradi zdravstvenih razlogov, so za 24ur.com potrdili na vladi FOTO: POP TV

V skladu s poslovnikom državnega zbora bo premier odstopno izjavo posredoval predsedniku državnega zbora s prošnjo, da jo uvrsti na prvo naslednjo sejo, na kateri bi se poslanke in poslanci z njo seznanili. Janša bo nato parlamentu v imenovanje predlagal tudi novega ministra ali ministrico. Do takrat bo tekoče posle na ministrstvu opravljala Lukačičeva, so sporočili z vlade.

Odstop Lukačičeve ni presenetljiv, saj naj bi se o njem že seznanili na kordinaciji predsednikov parlamentarnih strank, vendar zadeva očitno ni prišla v javnost.

V koalicijski SDS odstop Lukačičeve obžalujejo, saj menijo, da je bila ministrica pri svojem delu izjemno uspešna. "Morda je bila vaša in javna presoja nekoliko drugačna, a dejstvo je, da v tem mandatu ni bilo več toliko zvezdništva na kmetijskem ministrstvu, ampak se je pristopilo k resnemu delu in v teh dveh letih praktično ni bilo afer, ki bi spremljale to področje," je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

V LDS odstop pričakovali

V opozicijski stranki LDS so odstop ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marije Lukačič pričakovali že dlje časa. "Vedeli smo, da je bila zadeva začasna, pričakovali pa smo, da se bo to zgodilo že pred lokalnimi volitvami. Očitno je premier vlade Janez Janša želel ohraniti dober zunanji videz vlade in je počakal na povolilni čas," je pojasnil poslanec LDS Geza Džuban.

SD pozdravlja odstop

Potrč pozdravlja odstop Lukačičeve
Potrč pozdravlja odstop Lukačičeve FOTO: POP TV

Na odstop Lukačičeve so se odzvali v poslanski skupini SD. Vodja skupine Miran Potrč je sporočil, da zamenjava v vrhu kmetijskega ministrstva potrjuje ocene stranke, da vlada potrebuje osvežitve, saj v sedanji sestavi ne bo mogla uspešno opraviti vseh nalog doma in kot predsedujoča EU. Zato v poslanski skupini pozivajo Janšo naj čim prej opravijo zamenjavo. "Predlagana zamenjava je zato pričakovana in razumljiva, saj je bilo na kmetijski resor mnogo pripomb. Razlogov za odstop zato ne želimo komentirati," so zapisali v izjavi za javnost.

V SNS niso presenečeni

Mislim, da bi bilo bolj smiselno, da bi že na samem začetku kot bolj kompetentnega postavili Janeza Krambergerja. Predsednik SNS Zmago Jelinčič

V SNS so odstop ministrice pričakovali, je povedal predsednik stranke Zmago Jelinčič. "Zadeva nas ni presenetila. Že dostikrat smo opozarjali na nekompetentnost te ministrice," je dejal Jelinčič. Namesto, da bi zadeve urejala in spravila na čisto, je po njegovem v veliki meri nadaljevala delovanje prejšnjega ministrstva. "Morda tudi zato, ker se na ministrstvu še ni lotila tistega, kar bi morali storiti po vseh ministrstvih, torej počistiti s starimi kadri iz bivše nomenklature," meni Jelinčič. Po njegovem mnenju bi bil Kramberger "daleč najboljši" naslednik Lukačičeve.

SLS in NSi odločitev Lukačičeve spoštujeta

"Ključni element pri delu v vladi je kolegialnost," poudarja predsednik SLS Janez Podobnik
"Ključni element pri delu v vladi je kolegialnost," poudarja predsednik SLS Janez Podobnik FOTO: POP TV

Ker je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano navedla zdravstvene razloge za svoj odstop, jih je treba v celoti spoštovati, je povedal predsednik SLS Janez Podobnik. Dejal je, da je sedaj na potezi predsednik vlade. SLS sedaj vodi tri resorje, o prevzemu kmetijskega resorja se niso "z nikomer in nikjer pogovarjali", je dejal Podobnik. Dodal je, da bi se, če bo premier ocenil, da bi lahko uspešno vodili še četrti resor, "s takim izzivom v SLS vsekakor soočili".

Po osebnem mnenju nekdanjega predsednika in sedaj člana odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alojza Soka iz NSi je Lukačičeva delala zelo dobro. Njen odstop ga je presenetil.
Tudi v NSi odstop ministrice ter njene razloge za odstop spoštujejo, je dejal predsednik poslanske skupine stranke Jožef Horvat. Sodelovanje ministrice z njihovo poslansko skupino in tudi odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga NSi vodi, Horvat ocenjuje kot pozitivno. "Ministrica je delala dobro," je dejal. Horvat o možnih naslednikih ni želel govoriti, saj da je to v pristojnosti predsednika vlade. "Prepričan sem, da bo dobro razmislil, koga bo predlagal, in da bo našel človeka, ki bo ta sicer izjemno zahteven resor kakovostno vodil."

Kdo bo zasedel vrh ministrstva?

Kot najverjetnejši kandidat za zamenjavo ministrice Lukačičeve se pojavlja ime Peter Vrisk s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik KGZS Marjan Papež, na zbornici te informacije ne morejo komentirati, saj Vrisk uradne ponudbe še ni sprejel.
Vrisk odstopa Lukačičeve in morebitne nove službe na ministrstvu ne komentira
Vrisk odstopa Lukačičeve in morebitne nove službe na ministrstvu ne komentira FOTO: POP TV

Konec avgusta, ko je kmetijsko ministrstvo zapustil državni sekretar Franc But, so se začele širiti govorice o zamenjavi na vrhu ministrstva, zaradi ostrih kritik dela ministrice. Kot kandidat, ki naj bi nasledil Lukačičevo, se je omenjal Alojz Sok, poslanec NSi in član parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sam je takrat za medije dejal, da o tem nič ne ve.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi bil morebitni kandidat za mesto kmetijskega ministra državni sekretar na ministrstvu Gvido Mravljak, ki pa je danes na službeni poti, ni bil dostopen za komentar.

Sindikat kmetov kritičen do ministrice

V Sindikatu kmetov Slovenije so v odzivu na odstop ministrice za kmetijstvo dejali, da jih kadrovske zadeve ne zanimajo. Ocenjujejo pa, da se Lukačičeva na položaju ministrice ni najbolje znašla. "Določene zadeve je opravila dobro, pri drugih pa ni imela najbolj srečne roke, predvsem ne pri izbiri sodelavcev," je ocenil predsednik sindikata Roman Žveglič.

Žveglič je ob tem dodal, da si želi, da bi novi minister poznal problematiko razvoja podeželja, slovenske kmetijske politike in skupne evropske kmetijske politike. Poleg tega si želi, da bi si naslednik izbral kompetentno ekipo in da bi z delom začel čim prej. Dela na ministrstvu je po Žvegličevih besedah dovolj; čim prej je treba sprejeti programa razvoja podeželja, v resorju pa je treba rešiti tudi vrsto zapletov.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
12. 01. 2007 07.30
Victoriosus, Arhar bi bil po moje pač BOLŠI finančni minister. Sicer pa kaj se pritožuješ, saj je itak 'vaš'.
doki007@email.si
11. 01. 2007 10.19
tiskovni predstavnik vlade jo je včeraj tako opisal, kot da bi bila zlata vredna,....kmetje pa še zmeraj brez subvencij,.... ne vem kako lahko vsi odstopajo s VISOKIH položajev zaradi zdravstvenih težav ,...to se je zelo razpaslo v tem mandatu,....UPAM DA JO BODO BUTNEL NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE KOT NAVADNEGA DELAVCA, ČE IMA ZDRAVSTVENE TEŽAVE..!!!!!
pomi@auspuh.com
11. 01. 2007 09.55
Victorioslus jaz pa ne sprejemam tvoje osnovnošolske trditve, da je odličen minister.
mbbirdy@gmail.com
11. 01. 2007 08.32
Prav, da je odstopila. Na žalost je še dovolila, da bo vsak nepoučen vrtičkar uporabljal pesticide kakor bo hotel - ex. ministrica pravi, da bo to prispevalo k boljši založenostjo z zelenjavo. Dajmo potem vsakemu kmetu še atomsko bombo, da bo naša obrambna linija sposobnejša. Pesticide in a. bombe za vsakogar - morda bo to kmalu na voljo tudi v megamarketih - po ugodni ceni.
victoriosus
11. 01. 2007 07.50
Ja ernest, se strinkam s tabo. Aja, to o komunistih ni samo v glavah. Na vsakem vogalu so še spomeniki, ki nam delajo sramoto. Ah, saj čez čas se jih bomo tudi lotili. Aja, pa tale esfflight... hvala za opozorilo, da si strankarski človek. Bom pazil. In btw, Bajuk je odličen finančni minister, če ga ne marate ali ne (za kritiko NE sprejmem osnovnošolske ala "nesposoben je"). Lep pozdrav!
esfflight
11. 01. 2007 06.18
Vedno eni te isti peljejo barko, kot Marko po oceanu. Pa vedo kam, na zalost ne. Kritizirali smo pristop k Natu. Pa smo tam. Zakaj? Kot tisto, zagorci hocete republiko- hoceme, zagorci a kaj je to, nezname, zagorci, vi ste bedaki- Take je! Kaj nam je treba biti partner z imperjalisti in krvolocnezi? Ja Rupel in se par njih so bili nekajkrat siti! Ni vreden da bi ga pes .......Imamo evro, a je sedaj boljse? Kje si argentinec, se kolcalo se ti bo za tolarjem. Vse tvoje izjave so vedno narobe, kako to? Al nisi hodil v pravo solo al pa ucitelja ni bilo? Veliko izobrazencev zapusca dezelo pod Karavankami in gre po svetu. Zakaj? Ali res rabimo pastirja, ki bi credo vodil, da se ne razgubi? Zalostno, samostojni smo, a kmalu nas bodo nasi oblastniki razprodali in postavili tam, kamor ne spadamo. Nasa Progresivna stranka se je borila proti temu, a nismo bili dovolj glasni in ne prepricljivi in se dogajajo stvari, ki bodo kmalu nas obstoj pripeljale pod vprasaj. RKC, ljudje ki so prisli od zunaj in se nekaj zaslepljencev, vsakdo vlece na svojo stran. Kdo je dobil vitezki krizec? Zakaj? Ali res nihce ne vidi kaj se dogaja ali bo treba zopet ropot s pihalniki, da bo kdo slisal, da je narobe?
Vegos
11. 01. 2007 01.51
Ernest, KONČNO en z malo pameti. Ampak saj sem rekel, trenutno se mi zdita sposobna ministra samo Šturm in Virant. Arhar bi bil dober finančni minister. Rupel...da ne govorim. Podobnik...da tudi ne govorim...itd.
ernest83
11. 01. 2007 00.32
Je tako težko razumet, da so časi ko je ena stran boljša in so časi ko je druga bolj primerna? Zdaj je Janšev čas, naj naredi kolk lahko, ko bo se izpel ga bo pa že kdo zamenjal. Ne pomeni pa zato, da je bilo prej vse narobe in da je zdaj vse prav. Samo če bi bil še zmeraj Rop glavni, bi blo verjetno slabše. Pa nehajte stemi domobranci in komunisti. To je samo še v vaših glavah.
malasutra@gmail.com
11. 01. 2007 00.08
ma, razen kakšnih dveh ministrov, so vsi za na "bolniško":))) tako zanič ministerske zasedbe sploh nikdar še nismo imeli. kr' neki.
Vegos
10. 01. 2007 23.16
PS: Tudi dobro je odbijala vse poskuse napadov slovenske RKC; saj je spoštovala 7. člen ustave. Pa zdaj poglej, Cerkev je že povsod.
Vegos
10. 01. 2007 23.09
Nič takega, za kar si ne bi zdaj zaslug pripisovali desničarji, realno pa marsikaj. Tlakovala je pot za v EU in NATO, za sprejem evra (za kar se zdaj trka po prsih Bajuk, ki ni nič naredil). Javni dolg je bil pod prejšnjo vlado veliko manjši, BDP pa je konstantno rasel (seveda se za trenutno stanje pret trkajo po prsih naši vrli desničarski voditelji, ki so v vseh letih v opoziciji samo spodkopavali vlado). Edina desna vlada, ki je obstajala pred to, ki jo imamo zdaj, je padla po petih mesecih. Tudi v sedanji se meni za svojo funkcijo zdita sposobna le dva ministra - Šturm in pa Virant. Beseda 'komunajzar' je pa žaljivka, in z njo označiti CELOTNO STRANKO, v kateri so lahko v bistvu prav fajn ljudje, ki nimajo s partijo nobene zveze...preberi si nekaj členov Kazenskega zakonika. Tam, od 160 do 170 nekje, tiste imam v mislih.
ziveti@email.si
10. 01. 2007 23.06
Zadnji čas, da se je spokala, ker je več kot očitno TOTALNO NESPOSOBNA!!!!!!!!!
victoriosus
10. 01. 2007 22.57
Ok, če cela vlada odstopi, ker je nesposobna, koga damo na oblast? Komunajzarske SDjevce, ki so volili PROTI naši osamosvojitvi? A gremo nazaj v Jugoslavijo? A LDS? Še sami se ne morejo zment, kaj šele državo furat....! A damo SNSu, da začnemo vojno proti Hrvatom? Ali pa raje poslancema manjšin, morda skupaj spravita kaj skupaj! Imamo definitivno najboljšo vlado, ki jo lahko v tem času sestavimo. Meni je prav, ker Slovenijo spravlja višje. POSLUŠAM PROTIARGUMENTE: KAJ JE PREJŠNJA VLADA DELALA BOLJŠE? Mislim... boljše za Slovenijo, ne za partijo.
goso
10. 01. 2007 22.27
Kjer so bogate subvencije, je zmeraj dren. Kdo bo več in kdo bo koga. Eni so si z ovcami navlekel denarja, drugi s koruzo kemikalije. Doslej so se šli kmetijstvo zarad subvencij (pa se še grejo), tud taki, ki niso kmetje. Gospa bi morala razgnat Avgijev hlev , od Smerkolja naprej.
renata_id@yahoo.com
10. 01. 2007 22.16
ženska ne govori nobenga tujega jezika!halooooooooooo!!!!!!!!!!!!
Vegos
10. 01. 2007 22.14
'Slabo zdravje'. To je isto kot pri formuli 1 'elektrika'. Največkrat pomeni 'Ne vemo kaj je, ali pa nočemo povedati.'
doki007@email.si
10. 01. 2007 18.25
upam da bodo Lukačičevo prijavl na zavod za zaposlovanje,....vsi odstopajo zaradi zdravstvenih težav, ko je velik drek je najbolj zapustit barko,..stare fore, ...to so kar standardni razlogi,...če ima pa delavec zdravstvene težave pa kmalu ostane brez službe in prleti na zavod.........!!!
max99
10. 01. 2007 18.06
A bo koruza sdaj , kaj bolj rasla?Pametna glava zapušča,neumno vlado!Bo prišel novi vrtičkar, za kmetijskrga ministra. hahahahaha
pumpar@volja.net
10. 01. 2007 16.22
Pa kaj mislte če vam je Kumrovc dau stolčke,da se bo to še kar dogajalo dalje?niko.!nepoštenosti do ljudi nebo več kot včasih,ker je biu v partiji je meu kaj je hotu in delu kar je hotu,ampak to je zginlo in tega nebo več...!!!
vladokljajic@yahoo.com
10. 01. 2007 15.54
..., potem pa še Bručan, Rupel, Simoniti, Zupan, Božič, ... , J. Janša!