Slovenija

Druga obtožnica za odvetnika Senico

Ljubljana, 02. 12. 2016 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
132

Znanega odvetnika Mira Senico naj bi doletela že druga obtožnica zaradi pranja denarja. Senica naj bi sicer imel še vedno blokirano premoženje za skoraj pet milijonov evrov, na štirih nepremičninah in treh bančnih računih. Njegov odvetnik Stojan Zdolšek pa vse očitke zanika.

"Ne gre za nobeno hobotnico in pranje denarja, ker ni bilo nobenih nelegalnih poslov, odvetnik Senica je denar zaslužil povsem zakonito in transparentno. Postal je zgolj žrtev osebnih diskreditacij in napadov, na njegov račun pa si tudi tožilstvo nabira točke," je posebej za oddajo 24 UR kazenske postopke zoper Mira Senico komentiral njegov odvetnik Stojan Zdolšek.

Pranja denarja, zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju so neuradno obtoženi Miro Senica, Vojko Maver, Loredano Glavič, Matjaž Trebše, Uroš Kenda in Jasna Mihelj Coustaury.
Specializirano državno tožilstvo je namreč po neuradnih informacijah na sodišče vložilo že drugo obtožnico zaradi pranja denarja zoper enega najbolj znanih odvetnikov Mira Senico, tokrat zaradi domnevno spornih poslov v izolskem Delamarisu, kjer naj bi s prodajo hčerinske družbe trije obtoženci, med njimi tudi Senica, zaslužili skoraj 2 milijona evrov. Senica je po neuradnih podatkih obtožen pranja denarja in pomoči pri zlorabi položaja, med obtoženci pa so tudi trije direktorji, revizor in takratni član nadzornega sveta v A banki ter znana podjetnica. Gre za zgodbo o domnevno sporni prodaji hčerinske družbe Delamarisa, na katero naj bi prenesli stroje in opremo, vredno več kot 4 milijone evrov, vendar naj bi te premičnine ocenili le na polovično vrednost in po takšni ceni družbo prodali naprej podjetju OTC Invest v lasti liechtensteinske družbe za 2,3 milijona evrov. Nato pa nazaj končnemu kupcu Pivki za kar 4,5 milijona evrov. Dobiček naj bi po mnenju tožilstva v žepe pospravili trije obtoženci – Miro Senica, Vojko Maver in Loredano Glavič.

Odvetnik Miro Senica
Odvetnik Miro Senica FOTO: POP TV
"Ko se je odvetnik preko svoje partnerice dotaknil tudi politike je postal predmet hudih diskreditacij"

Odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da gre za pravi pogrom nad odvetnikom Senico, ki nima prave pravne podlage. "Miro Senica je zelo znan in uspešen odvetnik, uspešen poslovnež, ki se je v preteklosti preko svoje partnerice (op.p. nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal) dotaknil tudi segmenta politike in tako postal predmet hudih, resnično hudih diskreditacij. In vsi ti postopki zoper njega so nadaljevanje cunamija in pogroma nad njim," meni Zdolšek. Medtem ko so na tožilstvu prepričani, da imajo dovolj dokazov za obtožbe tako v zadevi Vegrad, kjer je Senica obtožen napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, kot tudi v zadevi Delamaris. Po prvi obtožnici naj bi bil Vegrad zaradi plačila svetovanja pri nakupu delnic oškodovan za 1,35 milijona evrov, po drugi obtožnici pa naj bi Delamaris oškodovali za najmanj 1,7 milijona evrov.

V prvi obtožnici, ki ga je doletela že lansko leto, je Senica neuradno obtožen napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, ker naj bi mu Vegrad za svetovanje plačal 1, 3 milijona evrov.

Pri Vegradu naj bi šlo za plačilo lažnih računov ...

Po mnenju tožilstva naj bi Vegrad Senici plačal lažen račun za milijonsko svetovanje, pri prodaji hčerinske družbe Delamarisa pa naj bi se obtoženci poslužili nakazil na različne družbe, s čimer naj bi prikrili lastništvo vpletenih oseb in tudi izvor denarja, saj družba ni bila direktno prodana končnemu kupcu, ampak najprej podjetju v lasti liechtensteinske družbe. Stojan Zdolšek vse očitke zavrača: "Posel z Vegradom je bil v celoti izpeljan, odvetnik Senica je izpolnil vse obveznosti po pogodbi in je bil tudi upravičen do plačila. Zato so vsi očitki tožilstva neutemeljeni, tudi ta o pranju denarja. Šlo je za legalen posel, za posredniško pogodbo, kar so potrdili tudi strokovnjaki Pravne fakultete." S takšno razlago se na tožilstvu seveda ne strinjajo.

Pri prodaji hčerinskega podjetja Delamarisa naj bi Miro Senica zaslužil 542 tisoč evrov, Vojko Maver 538 tisoč, Loredano Glavič prav tako 538 tisoč evrov.
Delamaris oškodovan za najmanj 1,7 milijona evrov?

"Vrednost stvarnega vložka v hčerinski družbi Delamarisa naj bi bila po mnenju tožilstva  neupravičeno znižana, kar pa ne drži. Revizor je povsem upravičeno zmanjšal vrednost sredstev družbe zaradi rezervacij, ki so se nanašale na zahtevek za vračilo evropskih sredstev za financiranje proizvodnje linije. To se je pokazalo tudi v sami sodni preiskavi, zato me preseneča, da je do obtožbe sploh prišlo," pravi Zdolšek.

Nasprotno pa naj bi bil Delamaris po ugotovitvah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada in kasneje tožilstva, oškodovan za najmanj 1,7 milijona evrov. Pomočnik direktorja družbe Delamaris Vojko Maver naj bi po neuradnih podatkih namreč poskrbel, da je bila razlika med cenitvijo in dejansko vrednostjo premičnega premoženja v Delamarisu, ki je bil prenešen na hčerinsko družbo, manjša za skoraj polovico. Pri tem naj bi mu pomagal prav Senica, ki naj bi angažiral revizorja Matjaža Trebšeta. Neuradno naj bi odvetnik Senica poskrbel tudi za finančne transakcije, pri nakazilih angažiral celo svoji zaveznici Blanko Muster in Olgo Zaviršek, ki sta se znašli že v kazenskem postopku na škodo Vegrada ter prijatelja Jožeta Anderliča iz Kranjske investicijske družbe. Tako je OTC Invest po številnih finančnih manevrih za 2,3 milijona evrov kupil Delamaris d.o.o. ter jo prodal Pivki za 4,5 milijona evrov.

"Vsi postopki se bodo končali z oprostilno sodbo"

Odvetnik Senica ima po neuradnih podatkih še vedno blokirano premoženje za več milijonov evrov, tako na 4 nepremičninah kot na 3 bančnih računih.

Ne glede na ugotovitve preiskovalcev je Stojan Zdolšek prepričan, da se bodo postopki zoper Senico končali z oprostilno sodbo. "Večina teh primerov je posledica nerazumevanja osnovnih institutov gospodarskega ali korporacijskega prava in preveč ozkega gledanja kazenskih strokovnjakov oziroma tožilcev. Mislim, da bi morali organi pregona, predvsem pa tožilstvo bolj pretehtati stvari. Imam občutek, da tožilstvo vidi tarčo v osebi, ki je znana in medijsko izpostavljena ter si na račun skuša pridobiti točke." Kdo bo imel na koncu prav bo kmalu jasno, saj se bo na celjskem sodišču že prihodnje leto začelo sojenje zaradi spornega plačila Vegrada odvetniku Senici. Na zatožno klop bodo poleg Senice sedle še nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak ter Blanka Muster in Olga Zaviršek. Obtožnica jim očita, da naj bi Senica Tovšakovo napeljal k zlorabi položaja, da mu je za svetovanje pri nakupu podjetja Delamaris Vegrad plačal 1,3 milijona evrov. Ta denar bo moral odvetnik vrniti, če bo pravnomočno obsojen za kazniva dejanja, saj gre po mnenju tožilstva za nezakonito premoženjsko korist. Tudi v tem primeru naj bi denar potoval na različne račune, končal pa  pri Miru Senici. Vsi vpleteni očitke zanikajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
04. 12. 2016 18.49
+5
Včasih razmišljam da je škoda da smo se odcepili saj se nebi toliko jezili na naše politike,ta Senica je pa res govori tako ki bi imel polne uste djdove žgance,da mi gre kar na bruhanje,menda kreslinova tističas ki je znjemu razmišlja samo na njegovo imetje da ji negre na bruhanje, sedaj mi je že ona nagnusna ki se stakšnem druži.
Frigo
04. 12. 2016 15.05
+12
v čuzo goljufivec
zajebant2
04. 12. 2016 18.34
+2
počakajte, ko bo začel dajat podatke od drugih ko mu jih je Kresalčka povedala
Karantanija
04. 12. 2016 14.54
+13
Ljudje, ki imajo preveč denarja, ga hočejo vedno več in vedno več. Nikoli ni dovolj in zato se jim tako žongliranje z denarjem sploh ne zdi sporno. Krivica se jim dela! Oni si to lahko in smejo privoščiti, ker mislijo, da so nekaj več, bogovi nad bogovi! V zapor pa strpamo samo kurje tatove in razne Fakije - kar je tudi prav. Toda, taki faloti bi morali v arest takoj in za dlje časa! Zato pa smo postali obubožana država in ne Švica! Zaradi takih "gospodov" in tistih, ki jih ščitijo!
truga
04. 12. 2016 14.00
+9
...in koncni epilog...?...bo sedel ali ne...?...bi "navadni Slovencek" za isto zadevo sedel ali ne..?...
staridida
04. 12. 2016 17.03
+3
Sedel bi pod našim krivosodstvom, če bi za kaj neznanega v neznanem času.prej neznano obljubo...
Mejduš
04. 12. 2016 12.59
+11
Dokler bo Cerar vodil državo,je Senica zaščiten kot Kočevski medved,saj je nekaj let Cerar pri Senicat delal,tako da sta že kar nekaj let dobra prijatelja,še enkrat ponavljam iz te moke nebo nč kruha.
LLLEPI
04. 12. 2016 15.06
+6
cerar ne vodi drzave 25 kolikor casa se to ze dogaja.Pa tudi ce danes zapusti vlado se ne bo nic spremenilo.Za to nosi krivdo cel narod saj vse lepo sprejme in caka da bo neka visja sila uredila zadeve.TUDI CE BI BILE VOLITVE DANES KAJ BI SE SPREMENILO?
mackon08
04. 12. 2016 12.53
+13
Lansko leto je bila podana prva obtožnica, no in zgodilo se ni nič in se tudi ne bo. Malo frke pa bo šlo vse v pozabo. Ljubljena Slovenija ljubijo te lopovi in barabe.
FesterAdams
04. 12. 2016 14.53
+8
Potem se pa naj še borijo zanjo, ko bo to potrebno. Jaz se namreč definitivno ne bom nikoli več.
mikitr
04. 12. 2016 12.27
+15
Miro še zmeraj živi v oblakih na račun praznenja naših bank,da bo oproščen verjamem in še bogata odškodnina ga čaka.
Sonja Rihter
04. 12. 2016 11.22
+12
Še dobro, da se vsaj en novinar spravi na to elito in nim podobne. Ogromno je še nedotakljivih.
jamajaka
04. 12. 2016 11.00
+14
korupcija podkupiš odvetnika če imaš denar ta te krije bolj kot lastno ženo sramota taki ljudje niso vredni da sploh obstajajo!!!!!!
FesterAdams
04. 12. 2016 10.45
+13
Zdi se mi, da so se sedaj vsi njemu podobni spravili na njega, da bi sami ostali v "zavetju množice", težišče nečednosti pa prestavili na njegov pukl. Nikoli ga nisem maral, a sem vseeno mnenja, da bi si lahko naštimal enega vsaj malo simpatičnejšega odvetnika, ker ta mafijski rotvajler Zdolšek ne vzbuja ravno občutka poštenja in prava. Nasprotno.., čim je poleg je vsa stvar takoj jasna - BARABJE KRDELO!
brabusednet
04. 12. 2016 09.20
+4
Brez veze škoda denarja in časa,ker iz tega ne bo nič.Ta model bo v restu,kot Zidar in Bavčar.Levičarji in njihova sodišča pač svoje ne zapirajo.Že nameščajo na vodilna mesta svoj kader.
Timy15
04. 12. 2016 08.50
+28
Gospod Senica bi zaradi svojih grehov moral ostati brez protipravno pridobljenega in iti na večletno prisilno fizično delo delo.
ata janez
04. 12. 2016 10.04
+8
FesterAdams
04. 12. 2016 10.46
+5
LLLEPI
04. 12. 2016 15.45
+1
V realnosti pa mu bo ostalo vse pa se par miljonckov odskodnine bo dobil
felix59 drugič
03. 12. 2016 22.43
+12
Kje so moji komentarji , banda hudičeva ????
staridida
04. 12. 2016 08.56
+5
felix58
04. 12. 2016 18.56
...x59...nikar se nena jezi, meni zbriše za kazen pa še blokiran,
JE-BI-GA
03. 12. 2016 21.56
+21
Še ni v zaporu, pa teta Kristina bi si ga tudi zaslužila...........
rogerrabbit
03. 12. 2016 20.24
+16
Obtožnica že, in lahko bo tudi še kakšna... obsodbe pa 100% ne bo nobene...
staridida
03. 12. 2016 20.27
+20
LLLEPI
03. 12. 2016 21.35
+10
Pa ne morejo oblastniki dovoliti da obsodijo enega izmed njih
staridida
03. 12. 2016 19.51
+5
Sinica se je zasmejala -rekla je tako-kaj me briga tožba mala -ci -di -ci di -ci- do...
LLLEPI
03. 12. 2016 21.37
+6
ci-ci-ci bo pa se odskodninca padla za vse lopovscine mi bi ravno prav prislo iz proracuna par miljonckov
1airbus
03. 12. 2016 19.46
+12
pravično je da je tudi za takšne enako globoka jama
LLLEPI
03. 12. 2016 21.38
+10
Saj to je problem SLO naroda ki si nic ne upa in caka v bedi in lakoti na jamo
ecnarf
03. 12. 2016 18.54
+9
Škoda časa in denarja da se ukvarjate s takimi mogotneži ker ne boste nič dosegli ,kvečejmu bo iztožil kakšno odškodnino.
johanca123
03. 12. 2016 18.47
+21
Pa tko ste Katarinco predhodnico stranke SMC v zvezde koval. Sami Pravniki tko kot Cmera
FesterAdams
04. 12. 2016 10.50
+2
To so navadni ljigavci.., eden ne zna rešiti sistema treh enačb s tremi neznankami (linearnega, da ne bo pomote!)
VSEZNALECno1
03. 12. 2016 18.27
+6
1,3 mio eur iz bankrotiranega podjetja je čist premal...vsaj ene 1,42 mio bi mogl bit pa to.......