Slovenija

Nov osnutek koalicijskega sporazuma: podoben prvemu, a nekaj sprememb vendarle prinaša

Ljubljana, 13. 08. 2014 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na mizah morebitnih koalicijskih partnerjev je nov osnutek koalicijske pogodbe, ki ne omenja več delne socialne kapice, omenja pa zato enakopravnejšo obdavčitve davčnih zavezancev oziroma ustvarjanje pogojev za razbremenitev plač preko socialnih prispevkov. Kaj še prinaša?

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Morebitne vladne partnerice – DeSUS, SD, NSi in ZaAB – so v torek pozno zvečer prejele drugi osnutek koalicijskega sporazuma.

Preberite tudi: DeSUS, SD, NSi in ZaAB so na mizo prejeli drugi osnutek koalicijskega sporazuma. In kaj menijo o osnutku?

Slovenija naj bi čezmerni javnofinančni primanjkljaj odpravila do konca prihodnjega leta

Nov osnutek na fiskalnem področju podobno kot prvi predvideva odpravo čezmernega primanjkljaja na vzdržen način, postopno zniževanje ciklično prilagojenega primanjkljaja in programsko načrtovanje proračuna ter dolgoročno vzdržnost javnih financ.

Skladno z zavezami do partneric v EU bi Slovenija čezmerni javnofinančni primanjkljaj odpravila do konca prihodnjega leta, ob pogoju, da letošnji primanjkljaj ne bo pomembneje odstopal od načrtovanega. Letošnji primanjkljaj je ob neupoštevanju izdatkov za sanacijo bank predviden v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), skupaj z njimi pa pri 4,1 odstotka BDP.

Nepremičninski davek ostaja, ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice

Še naprej je načrtovana uvedba fiskalnega pravila in vzpostavitev fiskalnega sveta ter uvedba nepremičninskega davka s pripravo novega predloga zakona o nepremičninskem davku in drugih zakonskih dokumentov, ki bi odpravil pomanjkljivosti, ugotovljene s strani ustavnega sodišča.

Predvideva se uvedba nepremičninskega davka.
Predvideva se uvedba nepremičninskega davka. FOTO: Thinkstock

Na novo pa osnutek predvideva ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile. To bi lahko bilo dopolnilo ali tudi alternativa socialni kapici.

Uvedba zelene proračunske in davčne reforme

Predvidena je tudi uvedba zelene proračunske in davčne reforme. Projekt bo vključeval način in časovnico postopnega ukinjanja okolju škodljivih subvencij gospodarskim subjektom, ki s svojim delovanjem povzročajo škodo okolju. S tem bi, kot je zapisano, ustvarili pogoje za postopno znižanje obremenitev dela.
Pri vseh teh davčnih ukrepih mora davčni sistem podpirati "trajnostno usmeritev na fiskalno nevtralen način".

Kot ključna je tako izpostavljena dolgoročna trajnostna usmeritev države in postopnost, ki daje prizadetim subjektom "dovolj časa za ustrezne prilagoditve ob upoštevanju fiskalnih zmožnosti države".

Na področju bančništva osnutek predvideva preiskavo bančne luknje, sanacijo bančnega sistema in spodbujanje privatizacije državnih bank. Spremljali jo bodo ukrepi za razdolžitev podjetij, tudi s spodbujanjem inovativnih finančnih instrumentov.

Proti finančni nedisciplini tudi z davčnimi blagajnami

Uvedli bi davčne blagajne.
Uvedli bi davčne blagajne. FOTO: Sani Karić

Sporazum še naprej predvideva okrepljen boj proti finančni nedisciplini, med drugim tudi z uvedbo davčnih blagajn, prav tako nadzorovano strateško premišljena in osmišljena privatizacijo, pri čemer je treba "izhajati iz strategije in klasifikacije naložb". Privatizacijo naj bi presojali od primera do primera, skozi jasne kriterije izbire in z vidika družbeno-ekonomskih učinkov posamezne privatizacije.

Ključna infrastruktura naj bi ostala v lasti države, zanimiva pa je točka iz novega poglavja o informacijski družbi, ki omenja ločitev informacijsko-komunikacijske infrastrukture in storitev. Vprašanje je, kaj bi ta določila pomenila za privatizacijo Telekoma Slovenije, ki je že zelo daleč.

V novem osnutku je kot novo dodano še poglavje o lokalni samoupravi, ki predvideva proučitev možnosti odpoklica župana in občinski svetnikov.

Ustanovitev sklada za brezposelne

Med ukrepi na področju trga dela dopolnjen osnutek predvideva ustanovitev sklada za brezposelne, ki se bo financiral s prispevki delodajalcev in bo namenjen večanju socialne varnosti delavcev ob izgubi zaposlitve, predvsem v prvih mesecih po izgubi.

Ustanovili bodo Karierne inkubatorje za pomoč inovativnim mladim po končanem izobraževanju in nadgradili Jamstvo za mlade. Postopoma nameravajo poenotiti obdavčitve vseh vrst dela in pripraviti spremembe zakona o študentskem delu.

Mladim koalicijski sporazum po novem prinaša napoved, da bodo podjetja, ki bodo po koncu štipendiranja izvedla zaposlitev, prvo leto oproščena plačila prispevkov za novo zaposlenega štipendista.

Na področju okolja se bodo koalicijski partnerji zavezali k pripravi Nacionalnega programa varstva okolja. S spremembo zakonodaje bodo omogočili ustreznejšo sanacijo po naravnih nesrečah. Pripravili bodo novi nacionalni stanovanjski program 2014-2020.

Na področju političnega sistem in človekovih pravic sporazum napoveduje preučitev možnosti vzpostavitve elektorskega glasovanja ter pobudo za modifikacijo sedanje volilne zakonodaje. Predvidena je ustanovitev sveta vlade za človekove pravice.

Ustanovitev sklada za brezposelne.
Ustanovitev sklada za brezposelne. FOTO: Thinkstock

Trajnemu mandatu sodnikov se v koaliciji ne nameravajo odpovedati. Dopuščajo pa daljše preizkusno obdobje in jasne kriterije za izbiro sodnikov, njihovo ocenjevanje in napredovanje.
Napovedujejo poostren nadzor nad izvajanjem lobistične zakonodaje. Med ukrepi je tudi zmanjšanje pretiranih političnih pristojnosti ministrstva za pravosodje ter možnost ustanovitve Specializiranega sodišča RS.

Na področju visokega šolstva dopolnjeni osnutek dodatno navaja dvig obsega financiranja visokošolske javne službe. Sistemsko in postopno bodo do leta 2020 zagotovili dvig obsega financiranja visokošolske javne službe na višino dva odstotka BDP. Sporazum predvideva nov zakon o raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki bo komplementaren novemu zakonu o visokem šolstvu.

Priprave na novo pokojninsko reformo

Sporazum predvideva pripravo okvirja za novo pokojninsko reformo v smeri zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti pokojninske blagajne zaradi demografskih trendov. Spodbujali bodo kasnejše upokojevanje (bonusi) in različne oblike dodatnih pokojninskih zavarovanj. Strmeli bodo k očiščenju pokojninske blagajne s strani tistih pokojnin, ki niso v povezavi z njihovimi plačanimi prispevki ter njihovem financiranju v enakem obsegu iz drugih proračunskih virov.

Koalicijski partnerji se zavezujejo, da bodo v proračunu zagotovili sredstva za letni dodatek za upokojence ob upoštevanju javnofinančnih zmožnosti države. V primeru več kot 2,5 odstotka gospodarske rasti v Sloveniji v preteklem letu se pokojnine usklajujejo v skladu s 106. členom zakona o pokojninsko invalidskem zavarovanju. Za boljše medgeneracijsko sodelovanje bodo preoblikovali obstoječi Urad za mladino v Urad za medgeneracijsko solidarnost.

Spremembe zdravstvenega sistema

Predvideva se jasnejša ločitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti.
Predvideva se jasnejša ločitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti. FOTO: Thinkstock

Na področju zdravstva koalicija obljublja jasnejšo ločitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti ter ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pripravili bodo nov predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in zakona o zdravstveni dejavnosti.

Na področju kulture dopolnjen osnutek po novem predvideva prenovo medijske zakonodaje. Napovedujejo tudi prenovo in finančno podporo zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi.

Krepitev gospodarske diplomacije

Tudi na zunanjepolitičnem področju je nekaj sprememb. Ključna usmeritev ostaja povrnitev kredibilnosti ter krepitev zunanjepolitične prepoznavnosti države.

Med konkretnimi ukrepi predlog predvideva predvsem krepitev gospodarske diplomacije z ustvarjanjem nove mreže konzularnih in drugih predstavništev, pa tudi modernizacijo diplomatske mreže načrtnim zaposlovanjem novih diplomatov ter njihovim izobraževanjem in izpopolnjevanjem.

Novi osnutek predvideva tudi prenovo deklaracije o zunanji politiki, sprejetje nove strategije zunanje politike za obdobje do leta 2020, pri čemer bi osnutek pripravili še letos.

Osnutek sporazuma predvideva nabor 15 koalicijskih projektov

Po zadnjem osnutku sporazuma bo ministrstev 16, torej dve ministrstvi več, in sicer za zunanje zadeve, notranje zadeve, obrambo, finance (resor naj bi pripadel SMC), gospodarstvo, pravosodje, javno upravo, delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zdravje, šolstvo in šport, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, infrastrukturo, kulturo, kmetijstvo, okolje in prostor, ter Slovence po svetu.

Predvidena je ustanovitev vladne projektne pisarne, ki ne bo urad, pač pa bo predstavljala način pristopa k upravljanju medresorskih projektov. Sporazum navaja tudi nabor 15 koalicijskih projektov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1848)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S.L.Jackson na kvadrat
14. 08. 2014 20.10
Če Slovenija resnično hoče,da se uredijo finančne zadeve,potem potrebuje dvoje-da,finančno policijo in ----------SKLAD IZ KATEREGA SE BO DAJALO,KO DOLOČEN PODJETNIK NE BO PLAČAL V ROKU,ALI DRŽAVA,DA LAHKO BREZ PROBLEMOV DELAŠ NAPREJ,TISTEGA PA DRŽAVA PRIME IN VZAME VSEM SORODNIKOM,KOT JE TO ZRIHTANO V KANADI-----------------------samo to potrebuje Slovenija...........
Primož Trubar 1
14. 08. 2014 17.28
-6
Bo Cerar zdržal pritiske, da prek stranke ZaAB na vlado spet dobimo lobije? Gregor Golobič je iz koalicijskih pogajanj praktično umaknil kompromitirano Alenko Bratušek, pogajalce njene stranka ZaAB pa je prevzel Stojan Pelko, sicer še vedno zaposlen kot tiskovni predstavnik Evropske misije na Kosovu. Kako vse to usklajuje, je namreč tukaj in na Kosovu, še preverjamo.
izlakarr
14. 08. 2014 18.12
+3
ne beli si tolk glave BELOBIIG,raje mal pomisli na svojega vodja Nam gre odlično
Primož Trubar 1
14. 08. 2014 17.16
-4
Vse tole kaže bolj na razsulo pred nastopom vlade.
izlakarr
14. 08. 2014 18.12
+7
izlakarr
14. 08. 2014 16.44
+2
Po vseh teh komentarjev sodeč,bi rekel sledeče,kar dost privržencev SDS je res neizobraženih. Nevedo,kaj počno,kaj napišejo,kje živijo in za koga,naj bi živel,al zase,al ujetnika Janeza
Rosvitaja
14. 08. 2014 16.48
+5
Terezinka
14. 08. 2014 16.26
+6
Vlada mora imeti politiko in ne mavrično barvo. Konec koncev naj jasno povedo, če smo še socialna in pravna država. Z NSi v vladi smo lezli iz obeh bistvenih pozicij. Sedaj naj pač izpolnijo volilne obljube in naredijo pravni red in končno tudi finančno disciplino. Davki se bodo v naslednjem koraku lahko znižali. Toda, če smo socialna država se mora dohodninska lestvica razširiti, postaviti resnično kapico na dno in socialne podpirance oprostiti dohodnine, lestvico z najvišjo osnovo pa postaviti malo bolj visoko in jo pri skupnih dohodkih, ki znašajo recimo 120.000 letno celo povečati ne pa zmanjševati. Mislim pa, da bi moral dohodek od prodaje deležev v podjetjih ponovno v dohodninsko lestvico. Da pri tem dohodku ni progresije je res neumno.
zvit kot presta
14. 08. 2014 15.56
-3
Izbrisan komentar: Na levici razsaja epidemija janšafobije. Gospod mandatar, čimprej naročite izdelavo primernega zdravila ali pa zagotovite zadostne kapacitete v psihiatričnih bolnišnicah. Ta ukrep bo vsekakor pozitivno pripomogel k izboljšanju psiho stanja v državi.
izlakarr
14. 08. 2014 16.37
+3
nevem,koga,pač imaš na levici..toda,pošteni državljani,si pač res ne želimo,takega prevaranta,kot je Ivan v državi..
BULDOH
14. 08. 2014 17.08
+2
Tvoja čebula ni sposobna razmišljanja....in praviš, da si študiran-he he he....
tinbi
14. 08. 2014 15.28
+1
Ubogi mi, ki bomo plačevali vso to birokracijo. Slovenci so volili birokrata, ki je znal jamrati.
Terezinka
14. 08. 2014 16.32
+2
Birokracijo bomo zmanjšali samo tako, da se zmanjša vse dvojne ali trojne evidence istih stvari, da se pregleda vso administracijo v vseh javnih službah, agencijah in državnih usdtanovah. Da se ugotovi kje so nepotrebne administrativne sile in kje so delovna mesta nea katerih so ljudje, ki so tam zaradi njih samih in ne zaradi dela. Ukiniti je treba nepotrebne agencije, polovico občin in prekiniti posle s še veliko raznih zunanjih sodelavcev po pogodbah. Določena dela bi brez težav lahko opravile službe ministrstev ali upravnih enot ne pa da se za taka dela ima zunanje pogodbe. Tudi razna svetovanja in pravne akte bi lahko pripravili v Univerzah namesto zunanji sodelavci
fenix47
14. 08. 2014 15.08
+6
TO STE HOTELI IN TO STE TUDI DOBILI, TO PREDVSEM LETI NA TISTE, KI STE SI JIH ZAŽELELI NA OBLASTI . NJIHOVI INŽINIRINSKI KREATORJI, PA SO ITAK DOSEGLI ŠE EN IZMET SVOJIH ZADANIH CILJEV . KONČNI CILJ PA PA VAM JE VERJETNO ZNAN, ČE SI TO HOČETE ALI NE PRIZNATI........
janijankov
14. 08. 2014 15.04
+0
Namesto Cerarja razmišljata Golobič in Biščak, ha, ha, ha, ......... super, ni prvi, ki ga bosta spet nasr.ala.......... ............................ A, je to tist novoustanovljen URAD " PROJEKTNA PISARNA", ki razmišlja in odloča namesto Cerarja..................... FINO STE ZVOLILI !!!!.................................. MI JIH BOMO PA PLAČEVALI, KOT VSO OSTALO SEDANJE POVEČANJE JAVNE UPRAVE !!!!!!
BULDOH
14. 08. 2014 15.17
-2
Si pozabil še na Ropa-menda mu kmalu preteče mandat v Bruslju-se je pa udeleževal ustanovitve Cerarjeve stranke in vseh njenih procesijah....
BULDOH
14. 08. 2014 16.02
-5
Terezinka
14. 08. 2014 16.34
+5
Rob je bil eden in edini, ki ga je po izteku mandata doma vzela tuja bančna hiša. Verjetno, da ga bodo, če je sposoben še potrebovali. Slovenska foušija je res velika
izlakarr
14. 08. 2014 16.35
+6
Terezinka,res velika fovšarija in to leti,kateri si res nemorejo pomagat od janšista
izlakarr
14. 08. 2014 16.39
+8
sabino,verjem,da si res potreben,ne samo travce,kakšnega obiska na psihiatriji..se,mi pa smiliš,ker si toliko neizobražen,saj sodeč po pisanju.
izdelanc
14. 08. 2014 14.52
-3
CMERAR PA SOSED DON, PA TO ISTO SRANJE!!! RAJŠ POD EVROPO KOT KAPITALISTIĆNIM KOMUNIZMOM KOT ŽE 18 LET!! NAREDIL SO MAFIJSKO DRŽAVO IN ŠE NAPREJ TAKO KAŽE!!!
izdelanc
14. 08. 2014 14.53
-2
CMERAR NIMA NAPISANIH REFORM, DA SE NE ZAMERI FORUMU21!!! IMAJO PA MODRECE!!!!!
izdelanc
14. 08. 2014 14.58
-1
DRŽAVLJANSKA NEPOKORŠČINA IN TAKOJŠEN BANKROT, IN NE CRKOVANJE NA OBROKE IN ANARHIJA IN OBUP!!!!!!!!!!!!!!
janijankov
14. 08. 2014 15.00
-2
Namesto Cerarja razmišljata Golobič in Biščak, ha, ha, ha, ......... super, ni prvi, ki ga bosta spet nasr.ala..........
janijankov
14. 08. 2014 15.01
-3
A, je to tist novoustanovljen URAD " PROJEKTNA PISARNA", ki razmišlja in odloča namesto Cerarja..................... FINO STE ZVOLILI !!!!
felix58
14. 08. 2014 16.08
+8
bolano...ni Vam pomoči....od faušije Vas bo pobralo.....pa še prav je tako
izlakarr
14. 08. 2014 16.42
+5
felix58,res jim slabo kaže..bolehajo,pač preveč so že sestradani,svojih laži in prevar
puspan
14. 08. 2014 14.38
+2
O ubogi Cerar, dobro se zapomni, sedaj prezivljas se medene tedne v primerjavi s casi, ki te cakajo. Ko bodo pijavke zacele stegovati svoje lovke, bo heca konec, se prej pa denarja.
tali?ni tom
14. 08. 2014 14.32
+0
skratka , gospod miro se obrača po prejšnih vladah ki so samo jemale ljudem priborjene pravice , dolžnosti države se manjšajo do državljana in spet smo na ladji z prebitim dnom ! skratka nič ne bo kot kaže drugače!
srebrnibreg
14. 08. 2014 14.37
+3
Ajmomali
14. 08. 2014 13.43
+2
Če GOSPOD ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji; če GOSPOD ne varuje mesta, zaman bedi tisti, ki straži.
Terezinka
14. 08. 2014 16.50
+1
V predstavnikih naše desnice je GOSPOD resnično zelo malo zastopan. Z njimi so v njegovo hišo prišli farizeji
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.25
+2
A mi lahko kdo navede 2 levičarska gospodarstvenika, ki sta v gospodarstvu uspela zaradi svoje sposobnosti in na podlagi tajkuizirane firme?
valvazor44
14. 08. 2014 13.39
-2
levičarji so šele prišli so v opoziciji,nisi seznanjen
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.41
+1
sprašujem o gospodarstvenikih in ne politikih. Vasja časi so se spremenili, sedaj imamo gospodarstvenike, ki niso nujno povezani s politiko kot nekoč.
valvazor44
14. 08. 2014 13.44
+0
pa,daj si preberi,kaj napišeš..saj nisem od včeraj
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.46
+1
saj to je problem vasja. Ti si v vseh pogledih od PREDVČERAJ.
Rosvitaja
14. 08. 2014 13.46
+4
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.49
+1
Jih ne poznam in se bojim da jih tudi ni. Mogoče pa ideološki levičarji sploh nimajo v genih dobrega gospodarjenja, kaj misliš?
izlakarr
14. 08. 2014 13.49
-2
heheh lolela,se dela zvitega,je pa ubogo revšče,nagovorjeno
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.50
-2
izlakarr
14. 08. 2014 13.51
+3
koga imaš za levičarje presta zvita...mogoče
valvazor44
14. 08. 2014 13.56
+6
Poznam odlične gospodarstvenike,zvit kot presta in če,le živiš v Sloveniji,jih moraš tud ti poznati
korintos2
14. 08. 2014 14.03
-3
zvit kot presta
14. 08. 2014 14.04
+1
saj jih tudi sam. Sprašujem pa z vidika levo ideološko usmerjenih gospodarstvenikov. Pa se ne spomnim nobenega, pa da me .....
zvit kot presta
14. 08. 2014 14.05
+1
Korintos, gospodarstveniki in ne politiki!!!! In to slovenski.
senovo
14. 08. 2014 14.18
+0
izlakarr
14. 08. 2014 14.28
+1
zvit kot presta
14. 08. 2014 14.32
-1
zvit kot presta
14. 08. 2014 14.33
+2
A on je uspešen gospodarstvenik levičarskega prepričanja? Ok, potem iščemo še enega.
valvazor44
14. 08. 2014 14.48
+0
heheh,kaj si delo iščeš,nebi te priporočal ni enem,katerega poznam...žal
valvazor44
14. 08. 2014 14.49
+2
dlancek ne izdajaj...naj si sam najde delo
zvit kot presta
14. 08. 2014 15.10
+1
Zame ne skrbi, delo imam. Iščem samo vzorce levičarstva. In kot vse kaže
zvit kot presta
14. 08. 2014 15.51
+0
Izbrisan komentar: ideološki levičarji sploh nimajo v genih dobrega gospodarjenja
felix58
14. 08. 2014 16.09
proletarec1
14. 08. 2014 12.39
-1
600000 NAS JE NA PRAGU REVŠČINE,NAŠI POLITIKI SE PA SAMO BORIJO ZA ČIM VEČJO POGAČO.KO SE NAS BO ZBRALO,NA KAKEM ,MIRNEM SHODU, NA KAKEM POLJU OKOLI300000 SE BODO PA LAHKO MALO ZAMISLILI,ALI NAM BODO VLADALI POŠTENJAKI ALI TISTI ,KI SE JIM GRE SAMO ZA OSEBNO KORIST.PROLETARCI ZDRUŽIMO SE,DRUGAČE NAS BODO PAHNILI,V ŠE VEČJO BEDO.
aojz
14. 08. 2014 12.42
+4
AB na vsakem koraku pravi, da dela le za državo. Pa poštena je tudi. (za tiste, ki ne prepoznajo sarkazma naj napišem, da se hecam).
zvit kot presta
14. 08. 2014 12.52
+5
Proletarc, lahko greste na sotočje Donave in Save. Tam je zadosti prostora, pa infrastrukturo tudi že imajo.
lordvader
14. 08. 2014 13.42
+2
zvit kot presta Niti tam jih ne vzamejo. V Beogradu taki nimajo perspective vec, sedaj po dokoncnem zlomu Milosevica in njegove velike Srbije.
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.44
+2
puspan
14. 08. 2014 13.46
+2
proletarec na moje vprasanje mi se od zadnjic dolgujes odgovor namrec, kaj bo potem, ko se boste zdruzili drugace? Ce imas kaksen pameten predlog se ti bom se jaz pridruzil, ampak najprej mi razlozi, kako bo to zdruzevanje potekalo in seveda, kaj bo potem drugace?.
izlakarr
14. 08. 2014 14.27
-1
zvit kot presta,če si revež,probaj na karitas,ali rdeči križ
proletarec1
14. 08. 2014 18.46
-1
NA TISTEM SOTOČJU NAJ SE ZBIRAJO TISTI,KI SO SE DO SEDAJ REVNI SLOVENCI, SE BOMO PA POD TRIGLAVOM!!!
aojz
14. 08. 2014 12.39
+2
Sedaj, ko so v vladi čista levi in ni mavrice bodo pa še JJ spustili. Propad je na obzorju in nekdo mora biti kriv. Da bi pa za propad restanta obtožili je pa tudi za naše ovce malo hudo.
zvit kot presta
14. 08. 2014 12.52
+2
VSEZNALECno1
14. 08. 2014 12.30
+4
se eni teoreticni tehnokratki..... butale na deseto potenco, prodajajo telekom in so ravno s svojim butalskimi koalicijskimi blebetanji zgubili 90 mio vrednosti npr. samo Telekomu..... nateru bi vas neznalci teoreticni da do konca lajfa odplacujete za svoje nepremisljene, neodgovorne, nelogicne in od ozadja nastavljene izjave......
lordvader
14. 08. 2014 13.44
+1
To si lahko privoscijo, saj jim ni treba placate iz lastnega zepa. Ce bi politiki za take bedarije odgovarjali s svojim premozenjem, pa bi hitro drugace ravnali.
zvit kot presta
14. 08. 2014 11.55
+3
Mislim, da je Cerar nocoj zelo slabo spal. Zaveda se namreč, da bo postal šef popolnoma levičarske vlade. Ga že zvija v želodcu, ko pomisli, da bo po sveti naokoli pa seveda tudi doma, hodil kot levičarski kljukec. Pa tako lepo je še včeraj kazalo, da bo imel sredinsko vlado. Sedaj pa to. Menda bodo v levičarsko koalicijsko pogodbo tudi napisali, da ne prevzemajo nobene krivde za skorajšnji neuspeh levičarske vlade in bankrot države. V koalicijsko pogodbo bodo zapisali, da bo tega kriva desnica, ker noče v vlado!
valvazor44
14. 08. 2014 13.42
-3
preveč se obremenjuješ,je pa Cerar tolk izobražen,pošten in delaven,da sam veliko zmore...
zvit kot presta
14. 08. 2014 13.47
+2
Pozabil si omeniti, da je tudi lep, pa frizuro in očke ima tako lepe!
felix58
14. 08. 2014 14.12
zvit ko presta....ke si ti tui v resti ki take zblojene pišeš
zvit kot presta
14. 08. 2014 14.14
+1
A veš, da ne vem. Včasih se res počutim tako, ko mi na vsakem vogalu visi kak levičar.
felix58
14. 08. 2014 16.11
+0
pol nisi za našo oštarijo, mi smo sami levaki, torej poštenjaki, tisti ki ne izdajamo, se ne pustimo podkupiti, ne krademo, skratka mamo se fajn.....ja pa kaj je glavno nismo v zaporu
aojz
14. 08. 2014 11.51
+7
Kot bi slepcem zavezal oči in jih poslal v labirint. Iščejo izhod pa ga ne najdejo. Važno je, da so dobro plačani.
izdelanc
14. 08. 2014 11.49
+1
DRŽAVLJANSKA NEPOKORŠČINA IN TAKOJŠEN BANKROT, IN NE CRKOVANJE NA OBROKE IN ANARHIJA IN OBUP!!!!!!!!!!!!!!!!!!