Poslanci se strinjajo, da drugi tuji jezik ni obvezen

Novela zakona o osnovni šoli, ki določa, da bo s šolskim letom 2014/15 prvi tuji jezik obvezen od 2. do 9. razreda, medtem ko bo drugi tuji jezik zgolj izbirni predmet v drugi in tretji triadi, je sprejeta.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslanci so s 57 glasovi za in brez glasu proti podprli novelo zakona o osnovni šoli, s čimer so dali zeleno luč spremembam poučevanja tujih jezikov v osnovni šoli. Novela predvideva obvezno poučevanje prvega tujega jezika od 2. razreda, drugi tuji jezik pa ostaja izbirni predmet in bo po novem na voljo tudi v drugi triadi.

šola

Prvošolci pa se bodo od leta 2015 v pouk tujega jezika vključili prostovoljno. (Foto: Thinkstock)

Novela določa obvezen pouk prvega tujega jezika od 2. do 9. razreda, obveznost pa se bo začela izvajati v šolskem letu 2014/15. S tem se predvidena obveznost zamika za eno šolsko leto in en razred pozneje, saj je zdaj veljavna zakonodaja začetek obveznosti predvidela v prihodnjem šolskem letu za prvi razred. Prvošolci pa se bodo od leta 2015 v pouk tujega jezika vključili prostovoljno.

Učenci druge triade se bodo po novem lahko od šolskega leta 2014/15 prostovoljno vključili v pouk izbirnih predmetov, med katerimi bo tudi drugi tuji jezik. Tega bodo lahko tako kot doslej v okviru obveznih izbirnih predmetov izbrali tudi učenci tretje triade. Tisti, ki so bili v obdobju uvajanja vključeni v obvezen pouk drugega tujega jezika, bodo s tem v prihodnjem šolskem letu nadaljevali. V zadnjih razredih bo na voljo tudi tretji tuji jezik.

Opozicija zagovarja obvezen drugi tuji jezik

V PS zagovarjajo, naj bosta drugi in tretji tuji jezik za vse učence dostopna izbira. Podpirajo izobraževanje, pri katerem lahko otrok soodloča o tem, kaj se z njim počne, saj bo le tako lahko postal odgovoren in kompetenten državljan, je poudaril Jožef Kavtičnik (PS). Ob tem je spomnil, da je bil drugi tuji jezik izbiren tudi v času, ko je bila sedanja opozicija na oblasti, pa tega niso spremenili, prav tako po njegovih besedah niso zagotovili dovolj sredstev za izobraževanje kadra.

Pouk

Učenci druge triade se bodo po novem lahko od šolskega leta 2014/15 prostovoljno vključili v pouk izbirnih predmetov, med katerimi bo tudi drugi tuji jezik. (Foto: Thinkstock)

Novela zakona o osnovni šoli, ki jo je DZ sprejel po nujnem postopku, sicer prinaša tudi bolj natančno opredelitev pogojev za pridobitev statusa športnika in umetnika, zamik izvajanja šole v naravi kot del obveznega programa ter nekaj redakcijskih popravkov.

Mateja Pučnik (SDS) odgovarja, da so bila proračunska sredstva za uvedbo obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu zagotovljena in da za to obstaja tudi interes staršev. Prav tako se po njenih besedah v SDS zavzemajo za obvezen drugi tuji jezik, saj sta delo in organizacija izbirnih predmetov drugačna kot pri obveznih, prav tako pa ga zaradi omejitve števila izbirnih predmetov na nekaterih šolah ne bodo mogli organizirati. V SDS tako novele ne bodo podprli, ne bodo pa ji nasprotovali, je pojasnila poslanka.

Majda Potrata (SD) je opozorila, da ni bila narejena zunanja evalvacija poskusne uvedbe obveznega drugega tujega jezika. Ob tem je zavrnila tudi v javnosti izrečene očitke "o zaplankanosti" tistih, ki nasprotujejo obveznemu drugemu tujemu jeziku, saj se, kot je dejala, z uvedbo izbirnih predmetov v drugem triletju možnost za pouk drugega tujega jezika začenja bolj zgodaj. Pomen možnosti izbire je poudarila tudi poslanka DeSUS Marija Plevčak. Kot meni, morajo imeti otroci možnost razvijati se na tistih področjih, ki so jim bližje in kjer imajo interes.

V NSi se zavzemajo za zgodnje poučevanje tujih jezikov, zato se jim, kot je dejala njihova poslanka Ljudmila Novak, zdi škoda, da se predlagata enoletni zamik obveznega pouka prvega tujega jezika v drugi razred ter pozna uvedba neobveznega pouka drugega tujega jezika.

Tudi Branko Kurnjek (DL) poudarja, da otrok ne smemo preobremeniti in da ne smemo pričakovati, da bodo vsi najboljši na vseh področjih. "S stisnjenimi zobmi" pa po njegovih besedah v DL podpirajo enoletni zamik uvedbe tujega jezika v drugi razred. Kot pravi, na račun varčevanja s poznejšo uvedbo pričakujejo ustrezen pregled in revizijo standardov in normativov v šolskem sistemu.

Mihael Prevc (SLS) sicer pravi, da ni dvoma, da ima znanje tujih jezikov številne prednosti. Toda ker novela le zamika obdobje in način uvajanja učenja tujih jezikov, ji poslanci SLS ne nameravajo nasprotovati. Kot meni Prevc, predlagane spremembe ne bodo znižale ravni kakovosti znanja tujih jezikov in njihove dostopnosti, prav tako tudi ne bodo poslabšale konkurenčne prednosti slovenskih učencev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
G8J 17.07.2013 11:43:55
Kaj se spet igrate z življenji in zganjate pedofilijo ?
Več komentarjev