Slovenija

'Družino želijo narediti še bolj kaotično'

Ljubljana, 28. 10. 2009 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družinski zakonik znova razburja javnost. Nasprotniki menijo, da istospolne družine škodijo razvoju otroka, saj so otroci tudi bolj diskriminirani v svojem okolju.

Namesto da bi se zavzeli za ohranitev družine in naredili tu več reda, jo skušajo v vladi s predlogom novega družinskega zakonika narediti še bolj kaotično, jo korenito redefinirati in omogočiti posvojitve istospolnim zvezam, otrokove koristi pa izpostaviti nepredvidljivim in nepopravljivim posledicam, menijo v Svetovnem slovenskem kongresu (SSK).

Namen novega družinskega zakonika je tako po njihovem predvsem zadovoljevanje osebnih želja odraslih: "Otrok ni več cilj, ampak postaja vse bolj sredstvo, pravica!" še menijo v SSK.
Namen novega družinskega zakonika je tako po njihovem predvsem zadovoljevanje osebnih želja odraslih: "Otrok ni več cilj, ampak postaja vse bolj sredstvo, pravica!" še menijo v SSK. FOTO: Reuters

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, nekatere tuje države poznajo možnost, da se istospolni poročijo in posvojijo otroke, vendar v Sloveniji "tako redefinirana družina sploh ni potrebna zaradi nekaterih maloštevilnih tujih primerov. Vsekakor pa je potreba po večji zaščiti in promociji družine, utemeljene na zakonski zvezi med možem in ženo, nujno potrebni za celostni razvoj otroka in posledično naroda".

Referendum bo tako po mnenju SSK "realen odziv na sprejeti družinski zakonik brez širokega družbenega in političnega soglasja o spornem redefiniranju družine in posvojitvah istospolnih zvez".

"Če pristanemo na to novo, redefinirano družino, ki ni več utemeljena na njenem temeljnem poslanstvu in vlogi, zakaj pa ne bi ločeno tudi pristali na mnogoženstvo, mnogomoštvo, zakaj torej ne bi bila mogoča tudi zakonska zveza več oseb različnega ali istega spola," se sprašujejo v SSK.

Otroci bolj diskriminirani

Tudi sklicevanje na zagotavljanje največje otrokove koristi ne vzdrži kot argument, so prepričani v kongresu, kjer spominjajo, da "otrok ima pravico do očeta in matere, ni pa njihova pravica". Prav tako se sklicujejo na tuje raziskave, po katerih je skupnost dveh moških za 50 odstotkov manj stabilna kot heteroseksualna zveza, skupnost dveh žensk pa kar 100-odstotno. Zaradi razširjenosti virusa HIV v istospolnih skupnostih naj bi bila pogostejša tudi umrljivost enega od skrbnikov, ti otroci pa naj bi bili tudi bolj izpostavljeni spolno nalezljivim boleznim.

"Otroci v teh istospolnih skupnostih so tudi bolj diskriminirani v svojem okolju. Tako okolje zagotovo ni bolj primerno kot heteroseksualna družina moškega in ženske," so zapisali.
Kot poudarjajo, številne študije dokazujejo, da je urejena zakonska zveza med moškim in žensko "najbolj trdna oblika skupnega bivanja, v kateri so zakonci in otroci izpostavljeni najnižji stopnji tveganja", obenem pa je takšna družina tudi z demografskega vidika "najbolj odprta za posedovanje življenja in najprimernejše okolje za celovit razvoj otroka – lastnega ali posvojenega".

Zadovoljevanje osebnih želja

Po mnenju Svetovnega slovenskega kongresa spremembe zakonika niso pravno utemeljene ali podprte z raziskavami. Zato menijo, da bi ob ohranjanju sedanje ureditve lahko neenakosti ali kršitve pravic staršev in otrok in drugih oseb, ki živijo zunajzakonske skupnosti, reševali z dopolnitvami področnih zakonov, ki urejajo alternativne oblike partnerskih zvez odraslih oseb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fresher
02. 11. 2009 11.28
Neko združenje, ki mu pravijo SVETOVNI SLOVENSKI KONGRES ima pravico govorit o tem ... naj najprej svoje absurdno in kaotično ime uredijo, potem pa družinska razmerja.
User71754
29. 10. 2009 13.05
jezek, zakaj te tako zame skrbi? Lepo, da skrbiš zame in me imaš rad, a vseeno "ne, hvala". Pojdi raje hruške nabirat za zimo.
User71754
29. 10. 2009 12.53
+1
@deznik Kako pa potem, da po svetu (in tudi v SLO) take družine ŽE SEDAJ DANES obstajajo?? Tudi brez zekonika. Ta jim bo le uredil status. Nič novega ne bo - le uredil bo obstoječe razmere. Zakaj pa potem "družba" da otroka jalovima zakoncema (preko posvojitve ali umetne oploditve), če pa "narava" noče evidentno, da bi ga imela. Pa je človek očitno že tu "posegel v naravne zakone". Da o zdravljenju bolnih ne govorim ... Zakaj bi zdravili bolne, če jih je pa "narava" odpisala? Zdaj se pa "družba" z medicino nekaj v voljo "narave" vmešava itd.
deznik
29. 10. 2009 12.36
eni pa res ne dojamete, da tle sploh ne gre za homoseksualce, nihče ne obsoja homoseksualcev(si kar si in to težko spremeniš), če pa pač ni možno, da bi dva človeka istega spola imela otroka, jim ga tud ne mormo kar dat, samo zato, da se bodo šli kao družino!
Jezek_SS_015
29. 10. 2009 12.32
TineB, poglej tudi enega od vseh postov, ki si jih natvezil tukaj bralci niso pozitivno ocenili, čas je da se odstaniš in nehaš delat reklamo za vaše riti !
User71754
29. 10. 2009 12.18
+1
didlos Homoseksualnost obstaja že od pamtiveka. To, da je skrita očem javnosti, še ne pomeni, da ne obstaja ali do jo je manj. In čeprav obstaja, človeštvo še ni propadlo. In nobena družba ni zaradi tega propadla. In tudi zdaj ne bo. Če je zate in za večino homoseksualnost ogabna in napačna, to še ne pomeni, da je res tako - ni vedno mnenje večine OK. Saj npr v času Hitlerja so ga množice tudi podpirala. PŠa Miloševiča itd. Včasih tudi izvenzakosnki otroci niso bili "naravni", pa emancipacija ženski ni bila "naravna" in po božji volji, pa enakost med rasami marsikoga še vedno moti itd. Si se kdaj vprašal, če ni tvoj odpor do homoseksualnost le del vzgoje, ki si jo bil deležen? Ker so te s tem zastrupljali - kjekoli in kdorkoli že. Sicer te pa nihče nič ne sili: če ti ne ustreza, se obrni stran in ignoriraj. Če bo v učbenikih pisalo, da je tudi homoseksualnost OK, pač bo. Ja in? Saj otroci in ljudje svoje seksualnosti ne izbirajo. Tvoj sine bo še vedno palil na punce - ne glede na to, kaj bo v učbenikih ali zakonu pisalo. Prav tako kot se npr. danes tvoj sošolec / sodelavec morda pali na tipe - pa ni to nikjer pisalo, da je OK. In če bo kaj ugonobilo človeštvo ali družbo, bo to sovraštvo in nesolidarnost do sočloveka. Ne pa homo poroke ali posvojitve. Še vedno bo 98% vseh porok hetero. Zakaj te skrbita tista dva 2% ali pa poljub tipov na ulici? A imaš skušnjave? Zakaj si tako nesiguren in poln odpora? Zato, ker so ti govorili, da je homo fuj in se zdaj tega bojiš - da te ne bi kdo s tem povezal. Odpori so naučeni. Noben otrok ni homofob ob rojstvu - tega ga naučijo skozi socializacijo. Starši, kateheti, sorodniki, prijatelji, sosedje, mediji, mnenjski voditelji itd.
didlos
29. 10. 2009 11.43
Evo Tinček - tukaj imaš vse ! Sje, če imaš ti svoje potrebe mene osebno ne moti, sam podi priden in ne vsiljuj tega v učbenike, da je normalno in da je naravno in ne vem kaj še vse ! Počni to privat in ne razburjaj ostalih - jaz ti res nisem kriv, če si drugačen - me pa ne moti da si drugačen, kot radi razlagate to v samoobrambi ! Moti me, ker to vsiljujete in si prisvajate nekaj, kar bi korenito spremenilo in ogrozilo obstoj človeške družbe ! Saj svet ni popoln in ima alkohol, pa droge in slabe starše, ampak tako pač je, ne rabi pa še dveh očkov ki skačeta v pričo otroka in ga navajata na nekaj, za kar nista bila uwstvarjena oz. za kar ju narava ni ustvarila !
User71754
29. 10. 2009 10.58
+1
Odpor proti nečemu je povezan s strahom - da bo nekaj prevladalo nad teboj. Res zanimivo, da se taki mačoti in matice počutijo ogroženi od gejev in lezbijk. Očitno niso sigurni v lastno identiteto, če jo imajo za tako labilno - saj menijo, da jih homoseksulanost ogroža. Meni tudi npr. čokolada in čips "ogroža" - ker se jima težko uprem. Zato sem pa tako proti junk hrani. Vaš motiv je zelo verjetno enak. Šibki ste. Vaša spolna identiteta je šibka in se bojite, da vas bo kak tip premamil. Zato hočete vse homiče likvidirat - ker se vam zdi, da bo s tem izginila tudi vaša potreba po stiku z moškim. Boste raje ostali pri šlatanju in objemanju ob navijanju, pa ob pijančevanju in ob športnih igrah itd. Ker to je OK in normalno za vas - in sploh ni homoertotično. Ne, sploh ne. Od objema do tiča v ustih je le en korak. In nekaj alkohola.
User71754
29. 10. 2009 10.52
Res me zanima, zakaj nasprotniki homoseksualnost vneto hodijo na novice o teh stvareh. Očitno vas rajca - vse te slike homo poljubov in porok. Neizsanjane sanje? Skušnjava po prepovedanem sadežu? Bi rekel. Če meni kaj ni všeč, zadevo preprost ignoriram in se z njo ne ukvarjam. Npr. ne hodim komentirat prispevkov v rubriki Ekskluziv itd.
User71754
29. 10. 2009 10.49
+1
didlos, a boš izvedel harakiri, ko bo novi Družinski zakonik sprejet? Mater si zagaman, če te mori zadeva, ki se te sploh ne tiče. Daj raje se uči in študiraj, da boš lahko svojo familijo preživljal in ne boste breme socialne in tako vseh davkoplačevalcev.
didlos
29. 10. 2009 10.43
Na naslednjem shodu bo lepo !
User71754
29. 10. 2009 10.35
+1
Skrb države je (in Ustava RS ji to določa), da ljudi ne deiskriminira in jim omogoča enakopravnost. To večina nima kaj ugovarjati. Vsi državljani SLO imajo v enaki situaciji enake pravice ne glede na osebne okoliščine. Tako piše v ustavi. Država le uresničuje svoje obljube, ki so v ustavi zapisane. Še dobro, da diskriminirane manjšine ne tožijo države, ker jih tako dolgo diskriminira. Večina naj se raje ukvarja sama s seboj - ker dvomim, da imaji ti ljudje pred lastnim pragom počiščeno. Đizs bi rekel, da najprej sebe poboljšaj - potem boš lahko dobroto širil naprej. Zdaj od đzslaverjev vidim le širjenje sovraštva. Dobrota je pa samo en izkrivljen koncept v njihovi glavi. Če si dober, ne delaš razlik med grdimi in lepimi, med hetero in homo, med moškimi in ženskamimi, med belimi in črnimi itd Samooklicani đžizslaverji pa pač niso polni dobrote -so pa polni sovraštva do določenih skupin. To se mi zdi pa že tako demonsko.
evileddie
29. 10. 2009 10.16
ta stvar res dobiva nove in nove razsežnosti.če jim se ne ustreže bodo (50.000-100.000)homoseksualcev stalo in protestiralo pred parlamentom,vsa čast!!me zanima koliko nas pa bo, če se jim ustreže?ali nas bo več da jim lahko kontriramo????????ali pa bomo zopet tiho,tako kot do zdaj..država pa dela tko kot ji paše?????slovenski sindrom pravim jaz temu
Tonček Balonček
29. 10. 2009 10.07
Potrebna bo spet nova sveta vojna, namreč 10. ali celo enajsta križarska! Včasih smo osvobajali jeruzalem, zdaj bomo pa Kabul ter Bagdad. Ostali pridejo žše na vrsto, ni naključje, da je Obama dobil Nobelovo nagrado za mir! Dokler jih ne uničimo, miru ne bo! (5 Mz, 12,2): Popolnoma uničite vse kraje, kjer so narodi, ki jih boste razlastili, služili svojim bogovom na visokih gorah, na gričih in pod vsakim zelenim drevesom. Dosti jih že imamo, jaz bi tja poslal še Jankovićeve komunalne redarje, več kot jih bo tam, manj jih bo tukaj!!
User71754
29. 10. 2009 02.15
+1
Da se ne boš razpočil, kolega. Mi je pa postalo jasno, zakaj si proti Dankam. Ker si en tak mali beden naci. Ampak a niso take blond severnjakinje ravno tisti prototip arijskih lepotic, ki tebi sedejo? Zakaj potem tvoj odpor do dank? Mi pa še vedno ni jasno zakaj imate naciji in klerofašistki tak fetiš do homo zadev in seksualnih praks? Non-stop ste okupirani s to temo. A vas res tako rajca?
User71754
29. 10. 2009 02.02
+1
Je pa zanimivo kaka halo je med klerom in sateliti zaradi tega zakonika. A res nimajo pametnejšega dela? Predlagatelji zakona so porabili 2 minuti za sestavo in zapis tistih treh "spornih" členov zakonika. Kler in sateliti pa že nešteto število ur za svoje odzive. In potem tulijo, da se oblast preveč s tem ukvarja - dejansko so pa oni sami s tem preokupirani. Hecno. Da so s homo tematiko bolj obremenjeni in okupirani kleri kot pa homo skupnost sama. SSK - SS vemo kaj pomeni, K je pa tam verjetno za kler.
User71754
29. 10. 2009 01.58
Tale udruga Svetovni slovenski kongres ima pa res zanimivo kratico ... začne se na SS. Naključje ali namerna nostalgija?
User71754
29. 10. 2009 01.55
In tak najbolj neproblematičen del homo skupnosti je verjetno najbolj zainteresrian za poroke. Tisti podivjani zafnani mladiči verjetno niso ravno zainteresitrani za poroke. Gre za umirjene starejše pare (35 ), ki bi radi v miru živeli.
User71754
29. 10. 2009 01.48
in verjetno je tudi med homoseksualci tako: obstajajo taki radikalni in pokvarjeni, večina ni pa verjetno nič drugačna od ostalih ljudi - z enakimi težavami in radostmi. A misliš, da vsi homoseksualci non-stop samo žurajo in se dol dajejo? Tisti, ki živijo umirejno življenje - za tiste se sploh ne opazi do so homoseksualci. In takih je večina. Ne postavljajo svoje seksualnosti na prvo mesto -ampak tako kot vsi ostali so bolj osredotočeni na običajne dnevne teme in probleme. Kaj pa zvečer v spalnici delajo, pa nikogar nič ne briga.
User71754
29. 10. 2009 01.43
@boštjan tu se pa strinjam s tabo; velika večina muslimanov, ki jih poznam, je OK in tudi zelo spoštljivih (so tudi redke izjeme). Tudi če te ne spoštujejo, te ne bodo ozmerjali in pljunili v obraz. Precej dostojanstveni ljudje - vsaj tisti iz srednjega in višjega slova. Socialcev žal ne poznam. A ko pridejo fanatični islamisti (še posebej vahabiti) - tudi k nam bodo, če bo tuj denar (sploh iz Savdske Arabije) pomagal graditi džamijo, takrat bo problem. Kot se je zgodilo v Bosni in na Kosovem. Vojne na tem območju so samo radikalizirale islam. Sicer vpliva ne bodo imeli, bodo pa javno problematizirali vsako potezo politike in družbe, ki ne bo v skladu z radikalnim islamom. In verjami, da se ne bodo ustavili pri homosekslualnih zvezah.