Slovenija

Družinski zakonik prepoveduje pretepanje

Ljubljana, 06. 10. 2009 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osnutek novega družinskega zakonika prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Tudi sicer prinaša spremembe pri varovanju otrokovih pravic, z njim pa je zadovoljen tudi komisar za človekove pravice.

Osveščanje otrok o njihovih pravicah in kako lahko svoje pravice uveljavljajo, je pomembno pri preprečevanju nasilja nad otroki, so se strinjali uvodni govorci mednarodne konference o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem v državnem zboru. Izrazili so zadovoljstvo nad osnutkom novega družinskega zakonika, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

Prispevek o telesnem kaznovanju otrok in družinskem zakoniku so pripravili tudi v redakciji oddaje Preverjeno. Oddajo si lahko ogledate danes ob 21.00 na POP TV.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da je treba izkoreniniti prepogosto slišano zgodbo o vzgojni klofuti. Ob tem je izrazil veselje, da se je v Sloveniji odprla javna razprava o novem družinskem zakoniku, ki po njegovem prinaša korenite spremembe na področju uresničevanja pravic otrok.

Gantar pravi, da je treba izkoreniniti zgodbo o ''vzgojni klofuti''.
Gantar pravi, da je treba izkoreniniti zgodbo o ''vzgojni klofuti''. FOTO: POP TV

Če bo državni zbor ta zakon sprejel, se bo Slovenija končno vpisala med tiste države članice Sveta Evrope, v katerih je prepovedano kakršno koli telesno kaznovanje otrok, je dejal Gantar in dodal, da pravica do zaščite dostojanstva in človekovih pravic presega pravico "do zasebnosti med štirimi stenami".

Ocenil je tudi, da je namera o ustanovitvi zagovornika otrokovih pravic potreben korak v smeri izboljšanja položaja otrok. Obsodil pa je in kot nesprejemljivo označil kakršno koli obliko nasilja nad otroki. "Naša dolžnost je, da prav tako odločno kot v primeru fizičnega nasilja, opozorimo tudi na nesprejemljivost psihičnega nasilja nad otroki," je dejal.

Gantar je izpostavil še nasilne medijske vsebine, ki so jim otroci vsakodnevno in pogosto tudi nenadzorovano izpostavljeni. Rešitev vidi v dodatni zakonodajni omejitvi dostopa do spornih medijskih vsebin.

Kaznivo objavljanje osebnih podatkov otroka

Varuhinja izpostavlja neobzirno poročanje o otrocih žrtvah.
Varuhinja izpostavlja neobzirno poročanje o otrocih žrtvah. FOTO: Dare Čekeliš

Glede medijev je bila kritična tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, ki je izpostavila, da "neobzirno poročajo o otrocih žrtvah družinskega in/ali spolnega nasilja". Pojasnila je, da se je tudi na pobudo varuha človekovih pravic v kazenski zakonik vnesla določba, ki kot kaznivo dejanje obravnava objavljanje osebnih podatkov otroka, ki je udeleženec v sodnem, pravnem ali kakršnem koli postopku.

Varuhinja je tudi dejala, da s stališča otrok ni toliko pomembno, da se kršitve odpravljajo in storilci preganjajo, ampak da do kršitev sploh ne bi prihajalo. Za preprečevanje posegov v pravice otrok pa je po njenem najbolj pomembno, da otroci vedo za svoje pravice in na kakšen način jih lahko uveljavijo.

Pomembnost osveščanja otrok o njihovih pravicah je izpostavil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je naštel številne aktivnosti, v katerih sodeluje Slovenija glede uresničevanja pravic otrok na tujem. Poudaril pa je, da te aktivnosti zunanjega mininstrstva niso ločene od notranjega dogajanja v državi, ampak so z njim tesno povezane.

Z zakonikom zadovoljen tudi Hammarberg

Glede absolutne prepovedi fizičnega nasilja nad otroki v okviru osnutka družinskega zakonika je izrazil zadovoljstvo tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg. Poudaril je, da mora biti glede nasilja nad otroki toleranca ničelna. Posamezniki, ki so nasilni do otrok, so bili pogosto sami tepeni kot otroci, enako je tudi pri primerih spolnega nasilja, zato je po njegovem mnenju zelo pomembno, da ta začarani krog presekamo.

Hammarberg je zadovoljen s prepovedjo fizičnega nasilja nad otroki v osnutku zakonika.
Hammarberg je zadovoljen s prepovedjo fizičnega nasilja nad otroki v osnutku zakonika. FOTO: Reuters

V luči gospodarske krize pa je Hammarberg je poudaril, da je ljudem nujno treba zagotavljati uresničevanje osnovnih človekovih pravic. Najboljša naložba je naložba v ljudi, je dejal, pri tem pa še posebej izpostavil otoke kot šibkejšo skupino populacije. Vlagati v ljudi je po njegovem modro, tudi kar se tiče gospodarskega razvoja. "Na ta način je treba graditi Evropo in to moramo narediti za otroke," je še poudaril.

Konferenca poteka v okviru slovenskega predsedovanja odboru ministrov Sveta Evrope. Organizatorji konference so državni zbor, varuh človekovih pravic in ministrstvo za zunanje zadeve, njen častni pokrovitelj pa je predsednik države Danilo Türk. Sicer pa bo na dogodku, ki poteka v času tedna otrokovih pravic, sodelovalo 60 govorcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 10. 2009 19.24
Meni se zdi najbolj smešen Pukšič, ki je zadnjič trdil, da se žensk ne sme pretepati, otroke pa lahko!
Boris61
08. 10. 2009 11.25
la80vie vaša teorija je bolana do obisti. Upam, da nimate otrok iz katerih ste izganjali hudiča, nato pa pristopili k socializaciji (beri vcepljanju prave vere)! Glede na vaše pisanje bi si upal trditi, da ste eden redkih primerkov Homo sapiensa, ki se je neumen rodil, pa tudi neumen ostal. Nastavite lice, grešnik!
Boris61
08. 10. 2009 11.10
Še kaznjenci se ne smejo več pretepati! Če bi starša klofnil ob vsaki otrokovi napaki, bi starš kaj hitro začel popravljati stvari, ki jih je pri vzgoji svojega otroka opustil! Klofute so posledica napak staršev in družbe, otroci se samo prilagajajo in borijo za lastno integriteto.
la80vie
07. 10. 2009 12.00
Sicer danes obstajajo teorije za vse okuse ampak jaz verjamem da clovek ne postane okruten in egoist ce tako z njim ravnajo v otrostvu. Tak se ze rodi in tak ostane, ce se ga ne nauci drugace. In ce tukaj odstejemo tisti majhen procent degenerirancev ki so nesposobni se socializirat (ampak kej re pise samo o njih si clovek misli da jih je 80%populacije) vsak clovek-otrok potrebuje vzgojo da se nauci kako zivet v skupnosti. Vsi otroci pa tudi niso isti in se ne enako odzovejo na kazen. Bistvo kazni je da "boli" torej da se otrok nauci (ali pa da razvije refleks, kot hocete) da negativnemu dejanju sledi negativna posledica. Problem tega zakona je v tem, da odpre vrata za celo vrsto podobnih. Torej otroka ne smes vec udarit po roki ker je vzel nejak kar nebi smel ampak ga posljes v kot. To bo prepovedano ker se bo otrok pocutil osamljenega in zapuscenega in ko bo odrasel bo paranoik. Prepovedano bo kricat na njega ker bo prestrasen in ko bo velik bo bojeca, nesamostojna depresivna oseba. Ce pa mu vzames najljubso igraco ali gledanje najljubse risanke bojo to pa itak primerjali s psiholoskim mucenjem v Guantanamu. Torej, ce hocejo omejit nasilje nad otroki naj tocno definirajo kaj to nasilje je in naj se skoncentrirajo na resevanje tega problema, ker ce ne bo tako kot s prometnimi kazni, tisti ki se drzijo pravil in zakona bodo se bolj sankcionirani, za tiste ki pa itak zavestno krsijo zakon in ne placijejo kazni se tako ali tako nic ne spremeni
m0dridirkac
07. 10. 2009 09.42
To je vse skrivni načrt, da se poveča število slabo izobraženih ljudi. (neizobražen človek je lahko vodljiv človek) Kako? Staršem odvzameš vse pravice nad otroki, pustiš jim vse odgovornosti. Odgovornost preneha s polnoletnostjo IN koncem šolanja otroka. Torej vpišeš ga v poklicno šolo, z 18. leti konča šolanje in lahko ga postaviš na cesto.
xyxyz
07. 10. 2009 09.29
hahahaha ta mi je najtaboljsa!! remember 06.10.2009, 19:14 8 Slovenska realnost 2011. Užgeš mulca pri 23 letih, ki že 5 let študira 1.letnik FDV-ja, on te prijavi na socialno, ki ti ga odvzamejo, otroka posvoji homoseksualen par, kjer naprej živi v otroški idili.
Harigast
07. 10. 2009 05.18
Pa začnite graditi zapore za starše ki bodo prekršili ta zakon in sirotišnice za otroke kamor se bodo zatekli ko bodo starši v zaporu. Bedniki
privat.baldrick
06. 10. 2009 23.04
Spet permisivci na delu. Vse, kar paše pod kategorijo resnega družinskega nasilja bojo spet lepo sklasificeral tudi za domačo uporabo, da ne bi kdo slučajno izgubil spomina, da je družinsko nasilje že od viktorijanskega sindroma dalje ločeno na vzgojno in refleksno. In potem je res funny, da greš ves jezen, tko kot starš-na sladoled, po možnosti s pudlom, ker te mulc spravlja ob živce. Tudi to je lahko zabavno.
beethoven
06. 10. 2009 21.15
Počas bo treba razmišljat, da bodo podoben zakonik napisal tudi za zaščito staršev, ker kot gre trend, bodo kmalu začel otroci pretepat starše, kjer jih še ne. Tako, da naj vlada začne počas mal v to smer razmišljat.
privat.baldrick
06. 10. 2009 21.14
Kateheza, mislim, da bi bilo ponovno uvajanje verouka v šola primerno, namesto, da se mulci pretepajo po ulicah, naj raje hodijo k verouku, in se učijo osnovnih verbalnih deliktov, kaj se pa tam dogaja, pa ni za objavo, z zakonom proti potrošniški hora legalis, Pavle si je očitno spet po žensko gledal roke, dlan dej povej. Samo primer.
Tonček Balonček
06. 10. 2009 19.51
Otroke naj bo dovoljeno tepsti le strašem, učiteljem ter katehetom, mogoče še starim staršem ter skrbnikom, sosedje, bratje, sestre in podobni pa tega ne bi smeli početi, nimajo pravice! Ponovno bi morali uvesti tudi klečanje na koruzi, polenih, stanej v kotih in druge vzgojne ukrepe! Pa kakšno ladino bomo imeli, če jih bodo v šolah in doma le ujčali, spremlam upad obiska verouka in podobnega, naraščanje vpisa na plesne vaje in podobne razvratne dejavnosti, pa kam to pelje?! Dol s komunisti!!!
M-teorija
06. 10. 2009 19.41
Glede na nekatere komentarje ne bi bilo odveč, da se vpelje tudi obvezno preverjanje teoretičnega znanja o vzgoji otrok za vse tiste, ki naj bi jih imeli.
Tonček Balonček
06. 10. 2009 19.27
Pri otrocih, ki jih starši in še kdo pretepajo, gre za stokholmski sindrom, čustveno so bogi, navezani na starše. Celo spolno zlorabljeni ostanejo navezani na svoje starše, sicer impotentni, frigidni, morda s eprostituirajo in nasilje nadaljujejo tudi v novih družinah, ampak mame in očete pa ljubijo do smrti, v imenu evangelija in vseobsegajočega odpuščanja. Kaj ni to lepo?! Današnja mladina s epa retmu upira, išče neke vare hiše in podobne izprevržene komunistične ideje. Kak pogovor z župnikom in očimom ali očetom, par udarcev in grožnja ter dopovedovanje, da gre za izmeček, zanikanje prvinske ljubezni do staršev bi vseerešilo, pa še ceneje je!
Tonček Balonček
06. 10. 2009 19.23
Če mi bo tvoj otrok nagajal in s erepenčil, ga bom premikastil do obisti! Za vs eživlejnje si bo zapomnil, d aje potrebno starejše ubogati in biti ponižen! Gotovo mu ne bo škodovalo in bo zrasel v poštenega, zavednega in plemenitega sSlovenca, volilca poštenih ljudi! Morda se bo še hvalil, kolikokrat in kako močno so ga maltretirali, zaradi česar je postal tako primeren! Kar imej ga!
spajdi
06. 10. 2009 19.17
to so zakoni naše bedne države.tam naj rajši pogledajo ljudi ki lastne otroke posiljujejo in še kako drugače trpinčijo,če pa moj otrok dobi kero po riti zaradi neposlušnosti pa ne vem če je to ravno narobe.te nam pač naj začnejo srat po glavi pa je al kaj mislijo. te bo pač po njihovem še več otrok narkomanov,več bodo kradli,se okoli pretepali pa starši ne bomo smeli nič rečt. žalostno res toda resnično.
remember
06. 10. 2009 19.14
Slovenska realnost 2011. Užgeš mulca pri 23 letih, ki že 5 let študira 1.letnik FDV-ja, on te prijavi na socialno, ki ti ga odvzamejo, otroka posvoji homoseksualen par, kjer naprej živi v otroški idili.
spaparnas1
06. 10. 2009 18.48
Tole pelje proti temu, da se bomo ljudje bali svojih lastnih otrok. Vsi teli butasti zakoni prihajajo iz ZN pod naslovom Right Of The Child, kar je slišati lepo, le da potem ugotovimo, da starši nimamo več nobenih pravic. Otroci morajo spoštovati svoje starše in če hudo prekršijo pravila igre si vsekakor zaslužijo vzgojno, saj je to v njihovo dobro. Kakšna prihodnost nas čaka, če starši ne smejo več vzgajati svojih otrok?
trava@pinkponk.com
06. 10. 2009 18.18
resnično žalostno.že sedaj starši nimamo nobenih pravic in otroci lahko celo se.jejo po nas sedaj bo prišel še zakon ki bo otrokom dovoljeval vse traparije in zločine.Že sedaj otroci pri 12,13,14, letih pošiljajo vse okoli sebe v PM je.i se ne spoštujejo ne staršev ne učiteljev ,motijo pouk,v šole bodo s tem zakonom začeli nositi celo orožje SAJ NE BODO IMELI NITI STARŠI NITI UČITELJI NOBENIH PRAVIC DA GA SPLOH KAZNUJE.zAČELI OZIROMA ŽE SEDAJ GROZIJO.itd.Vsaka čast ministrom ki jih je zgleda zapustila vsa pamet. Od danes naprej se bodo LAHKO OTROCI IŽIVLJALI NAD STARŠI IN IMELI KOMANDO KAJ BODO POČELI IN ŠE DENAR JIM BODO POBRALI.STARŠI PA BODO MORALI VSE TO LEPO POŽRETI.iN SE POČASI SE ŽE OPAŽA DA BODO OTROCI POČASI OSTALI BREZ OMEJITEV IN BODO LAHKO POČELI KAR BODO HOTELI,S TEM PA BO NASTALO VELIKO LOPOVOV,MORILCEV OZIROMA KRIMINALA.
M-teorija
06. 10. 2009 18.03
Me zanima če se ga bo držal zadnji SLS-ov prestopnik.
Mawsyy
06. 10. 2009 18.02
Pozorni naj bodo na primere, ko je z otrokom resnicno nekaj narobe, kar kaze tudi pri obnasanju... ce je poln modric in se nasilen, al pa da je apaticen je resnicno nekaj narobe. Pri eni znanki pa se je zgodilo ravno to, da je bil mulc zivahen in ker ni poslusal, naj ne skace po kavcu se je nekega dne zgodilo, da je priletel s celom v zid in si poskodoval se roko. Pa je zensko vzgojiteljica v vrtcu obtozila, da kaj delajo z mulcem, zakaj ga tepe in da bo obvestila socialno. Halo?!