Slovenija

Družinski zakonik za otroka zmaga ali poraz?

Ljubljana, 05. 02. 2012 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jasno je, da bomo o družinskem zakoniku odločali na referendumu. Bi se z zavrnitvijo res vrnili v srednji vek oziroma bi se s potrditvijo oddaljili od družinskih vrednot? Poglejte, kaj so o tem povedali v TV klubu.

Pridružite se uradni strani oddaje 24UR na Facebooku s klikom na

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1054)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
07. 02. 2012 20.59
+5
Povejte mi, kaj je tukaj spornega? Kje so vaše pravice kršene? Vsi drugačni, vsi enakopravni.
Nimivseeno
07. 02. 2012 20.59
9. člen (načelo otrokove koristi) (1) Starši v vseh dejavnostih v zvezi z otrokom skrbijo za korist otroka. Otroke obravnavajo in vzgajajo s spoštovanjem do njihove osebe, individualnosti in dostojanstva. Otrok telesno ne kaznujejo in jih ne izpostavljajo drugim oblikam ponižujočega ravnanja. (2) Starši imajo pri skrbi in odgovornosti za korist otroka prednost pred vsemi drugimi. (3) Starši delajo v korist otroka, če, zlasti ob upoštevanju osebnosti otroka, njegove starosti in razvojne stopnje ter hotenj, primerno zadovoljujejo njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka, ter mu nudijo primerno vzgojno vodstvo in ga spodbujajo v njegovem razvoju. (4) Druge osebe, državni organi, izvajalci javnih služb, nosilci javnih pooblastil in organi lokalnih skupnosti morajo v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbeti za korist otroka in pri tem otroka ne smejo izpostavljati nobeni obliki telesnega kaznovanja ali drugi obliki ponižujočega ravnanja. (5) Država zagotavlja pogoje za delovanje nevladnih organizacij in strokovnih institucij za razvijanje pozitivnega starševstva. 10. člen (posebno varstvo otrok) Otroci uživajo posebno varstvo države vselej, kadar je ogrožen njihov zdrav razvoj in kadar to zahtevajo druge koristi otrok. 11. člen (posvojitev) Posvojitev je posebna oblika varstva otrok, s katero nastane med posvojiteljico ali posvojiteljem (v nadaljnjem besedilu: posvojitelj) in posvojenko ali posvojencem (v nadaljnjem besedilu: posvojenec) enako razmerje, kakor je med starši in otroki.
Nimivseeno
07. 02. 2012 20.58
(3) Če je odločitev o pravici ali obveznosti odvisna od vprašanja obstoja življenjske skupnosti iz prejšnjih odstavkov, se o tem vprašanju odloči v postopku za ugotovitev te pravice ali obveznosti. Odločitev o tem vprašanju ima pravni učinek samo v stvari, v kateri je bilo to vprašanje rešeno. 5. člen (partnerska skupnost) (1) Partnerska skupnost je življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, katere sklenitev, pravne posledice in prenehanje ureja ta zakonik. (2) Taka skupnost ima enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen če zakon določa drugače. 6. člen (zunajpartnerska skupnost) (1) Zunajpartnerska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske skupnosti, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila partnerska skupnost med njima neveljavna. Taka skupnost ima v razmerju med njima enake pravne posledice po tem zakoniku, kakor če bi sklenila partnersko skupnost. Zunajpartnerska skupnost ima pravne posledice tudi na tistih pravnih področjih, na katerih ima pravne posledice zunajzakonska skupnost, razen če zakon določa drugače. (2) Če je odločitev o pravici ali obveznosti odvisna od vprašanja obstoja življenjske skupnosti iz prejšnjega odstavka, se o tem vprašanju odloči v postopku za ugotovitev te pravice ali obveznosti. Odločitev o tem vprašanju ima pravni učinek samo v stvari, v kateri je bilo to vprašanje rešeno. 7. člen (otrok) Po tem zakoniku je otrok oseba, ki še ni dopolnila 18 let, razen če je že prej pridobila popolno poslovno sposobnost. 8. člen (starševska skrb) (1) Starševska skrb je celota obveznosti in pravic staršev, da v skladu s svojimi zmožnostmi ustvarijo razmere, v katerih bo zagotovljen celovit otrokov razvoj. (2) Starševska skrb pripada skupaj obema od staršev.
Nimivseeno
07. 02. 2012 20.58
2. člen (družina) (1) Družina je življenjska skupnost otroka z enim ali obema od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima po tem zakoniku do otroka določene obveznosti in pravice. (2) Zaradi koristi otrok uživa družina posebno varstvo države. 3. člen (zakonska zveza) Zakonska zveza je življenjska skupnost moškega in ženske, katere sklenitev, pravne posledice in prenehanje ureja ta zakonik. 4. člen (zunajzakonska skupnost) (1) Zunajzakonska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna. Taka skupnost ima v razmerju med njima enake pravne posledice po tem zakoniku, kakor če bi sklenila zakonsko zvezo; na drugih pravnih področjih pa ima taka skupnost pravne posledice, če zakon tako določa. (2) Zunajzakonska skupnost je ne glede na čas trajanja tudi življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna, če se jima je v času trajanja te skupnosti rodil skupni otrok, ali sta posvojila otroka.
Maancy
07. 02. 2012 16.32
-11
Too ni Družinski zakon ampak priročnik za Paceke in Packe.
TinkerBellTB
07. 02. 2012 19.54
+7
saj se zavedaš, da ima družinski zakonik preko 300 členov, od katerih jih 99% nima veze z istospolnimi partnerji?
JezekTekaTeka26
07. 02. 2012 11.35
-2
Nimivseeno
07. 02. 2012 13.16
+3
Lahko poveš zakaj? Kakšni so tvoji razlogi?
Nimivseeno
07. 02. 2012 00.22
+5
Največja ljubezen je pa ta, da kdo ljubi svoje sovražnike. Če ljubite le svoje prijatelje, kaj delate posebnega. Tudi pogani delajo to. Bog ima rad vse ljudi, tudi tiste, s katerimi se vi ne strinjate. On bi bil za, za enakopravnost, za svobodno odločanje.
Nimivseeno
06. 02. 2012 23.33
+4
Vsi drugačni - vsi enakopravni.
Maancy
07. 02. 2012 16.33
-2
So se drli roparji, ko so bežali iz Banke...
Nimivseeno
07. 02. 2012 20.56
+4
Moja svoboda se konča, ko se začne svoboda drugega. Torej so roparji naredili nekaj proti drugemu, nemoralno dejanje in tega se zavedajo. Razloži mi, kako je tvoja svoboda do zdrave slovenske družine kakorkoli ogrožena, če imaš dva moška, ki se imata rada za soseda? Si zaradi tega ti kaj manj moški?
zmago56
06. 02. 2012 23.32
-3
Je Ivanka na tržnici bio -domače sadja prodajala, ker pa so bili kupci nezaupljiv so na embalaži našli napis made in španija in so še malo po sadju pobrskali in vmas med lepimi sadži tudi raklo nagnite sadeže našli, te nagnite sadeže so hoteli odstraniti, pa Ivanka in njeni šefi tega niso dovolili kupci pa takega sadja nso kupiti hoteli zato je Ivanki vse sadje propadlo. Vsaka podobnost zgodbe s Svetlikovimi zakoni je zgolj naključna
kick.your-ass
06. 02. 2012 22.40
-6
zgubleni ste ljudje moji.... zenska ne bo nikol enaka moskemu in moski ne zenski. torej kot stars ne more noben nobenga nadomestit. vi bi pa radi enacl moskega z zensko ali obratno? svet gre v nič.... ne morem verjet da se ne zavedate da so nam bili okvirji dani ze ob nastanku ce hocete razvoju.... ko reka enkrat preseze svoj okvir (breg) je sranje.
grm92
07. 02. 2012 00.22
+6
Nimivseeno
07. 02. 2012 06.58
+3
Nihče noče enačit moškega z žensko. Hočemo samo enake pravice vseh. Ženska ima že dolgo enake pravice kot moški, vsaj na papirju.
gruli75
06. 02. 2012 21.36
-5
Zakonik jemlje pmen moškosti in ženskosti, saj je vseeno kdo s kom, kako živi! Tako razumeme prve čelene zakonika. Zatorej bom na referendumu PROTI takemu sprejetemu zakoniku in se bom zavzemal z ačimprejšnji boljši družinski zakonik. Za istospolne pa se lahko urejajo stvari v ZRIPS-u.
Nimivseeno
07. 02. 2012 07.00
+5
Zakaj bi zakonik jemal pomen moškosti? Se boš počutil kaj manj moškega, ker veš, da ima tvoj istospolni sosed enake pravice in dolžnosti kot ti?
Nimivseeno
07. 02. 2012 07.01
+4
Torej edini razlog, da boš glasoval proti je, ker se bojiš, da boš izgubil svojo moškost. Žalostno. Tvoja moškost je zelo šibka in zelo ogrožena.
Taja Kontler
10. 02. 2012 11.09
+1
joj kake bedarije eni pišete. pa kak pomen moškosti in ženskosti jemlje? ta zakonik bo samo dal pravico istospolnim partnerjem za druge partnerje bo pa vse ostalo enako. to se oglašate samo tisti, ki ne odobravate istospolnih parov.
Tanja321
06. 02. 2012 20.12
+11
Zgledujmo se po naprednejših državah - Norveška, Švedska, Nizozemska, Belgija ... V vseh teh državah je poroka istospolnih možna. Na Finskem (kjer poroka sicer še ni mogoča, a jo po zadnjih anketah okrog 54% Fincev podpira), je pred kratkim 2. mesto na predsedniških volitvah dosegu gej *- desno je ta tip in levo njegov partner). Kakšn komentar mate na to, nasprotniki zakonika? Kako to da imajo istospolni več pravic ravno v naprednejših državah? Verjetno med tem obstaja kakšna povezava, ane. ;)
InterReflections
06. 02. 2012 20.57
+4
Posvojitev s strani istospolnih: Islandija, Združeno Kraljestvo, Norveška, Švedska, Nizozemska, Belgija, Španija in Izrael Posvojitev, kjer lahko istospolni posvoji otroka biološkega partnerja: Finska in Nemčija
kick.your-ass
06. 02. 2012 22.36
-6
to pravim kar ze skos. do tega oprasanja je prsl kr so politiki usrani bol kot drzavljani... vsak z mal pameti ve zakaj so mogoce poroke istospolnih, zakaj lahko posvajajo otroke. ce ne bi bili politiki taksni nebi do tega nikol prsl. tko da ne vem kaj se ti zdi tu cudn. verjetn se ne bos cudo niti ko bodo pedofilim uzakonl posvojitve..... poglej kam smo prsl! kam sele bomo
ill_be_back
06. 02. 2012 19.52
+5
prava demokracije je sledeča: - volitve morejo biti javne za vsak glas more biti javno objavlen z imenom in priimkom glasovalca in možnost da lahko preveri če je njegov glas šel resnično k željeni stranki, plus da more cela javnost videti kdo je za koga glasoval ! tako ni možno manipulirati z glasovi na volitvah in na referedumih. enako velja za poslance moremo videti in vedeti za vsakega poslanca kako je glasoval v parlamentu za čisto vsako stvar ! - Nobeden sporazum, zakon ali bilo kaj ne sme biti na skrivaj podpisan ali sprejeti. Pred sprejetjem se more javno diskutirati o tem vsaj 3 tedne (sedanji primer ACTA je bil podpisan na skrivaj na Japonskem - čisto kršenje demokracije) samo v totalitarnih režimih je bilo vse na skrivaja in tajno ! in sedaj bo nekdo rekel saj to ni nič novega ! Vem da to ni nič novega samo tega nam ne pustijo in iščejo poceni izgovore da nam furajo lažno FAKE demokracijo namesto takšno kot sem jo opisal ! ker če bi bila tako bi se zadeve začele zadeve urejati na njihovo žalost to je pa nevarno saj si tega globalna elita ne želi !
InterReflections
06. 02. 2012 19.57
+4
Tako so imeli v Švici, kjer so dvogovali roko, ki je pomenila ZA, spuščena roka pa PROTI. Vendar so to kasneje ukinili, ker so želei, da je ta stvar tajna, ne da vsi vedo, kdo je volil.
ill_be_back
06. 02. 2012 19.59
+2
glede švice: prej so imeli demokracijo sedaj jo pa nimajo več. e vidiš to pa zame ni demokracija ker v demokraciji nimaš kaj za skrivat za kaj se zavzemaš in za kaj glasuješ štekaš ?? ali mi imamo to ?? NE NIMAMO !
ill_be_back
06. 02. 2012 20.01
+2
meni nič ne pomaga če nekdo samo reče kako je glasoval, jaz morem to preverit, more biti jasno in vidno za kaj je glasoval !!!
titovka
06. 02. 2012 20.04
+2
demokracija...demokracije ni bilo in je nikoli ne bo---lep vzgled vam je janez janša in predčasne volitve!!!!
ill_be_back
06. 02. 2012 20.22
+3
saj to je problem ker sedaj bo reklo da bo 51 % glasov Evroposlancev kao bo glas PROTI sporazumu ACTA v resnici bo pa pol čez 51 % za ACTA. hočem da javno vidno v glasovanju, kateri poslanci so podprli ACTA sporazum. ker na besedo nobenemu ne verjamem !
titovka
06. 02. 2012 19.49
+7
klerikalci, kaj 30 tisoč zlorabljenih otrok v katoliški irski vam nič ne pove...kaj ti otroci niso imeli očeta in mater???
InterReflections
06. 02. 2012 19.58
+5
Zgleda da res ne, čim so jim dovolili, da gre k župniku, a vejo, da je na celibatu in je za otroka nevaren.
ill_be_back
06. 02. 2012 20.06
+10
Nepolnoleten otrok ne bi smel vstopiti v cerkev brez spremstva staršev ali skrbnika ! župnik naj za svoja kazniva dejanja se zagovarja pred civilnim sodiščem ne pa neka svoja FAKE sodišča si izmišljevat.
nikiz123
07. 02. 2012 07.36
+1
Uporabnik752521
06. 02. 2012 18.24
-7
Saj to ne bo dolgo trajalo. Še malo pa bo počilo in se bo streljalo vse strani. Pa ta* gnila evropa. Ni daleč dan ko bo se spet streljalo. Še malo pa se bo začelo. Madžari so nam najbližje, kjeer se bo to začelo.
InterReflections
06. 02. 2012 19.25
+4
Uporabnik752521
06. 02. 2012 18.22
-8
Podpira se vso golaaazen, vso svinjarijo, ogabni referendumi za bruhat... Vse se podpira samo tisto ne kar bi se moralo.
InterReflections
06. 02. 2012 19.25
+4
Uporabnik752521
06. 02. 2012 18.20
-6
Saj Slovenski narod je zadosti nori, da bo podprl tak *zakonik.
InterReflections
06. 02. 2012 19.24
+4
InterReflections
06. 02. 2012 17.59
+8
Nizozemci se nam smejijo, ker smo tok za svetom, ker nimamo sprejetega DZ-ja, legaliziranih bordelov in marihuane:).
InterReflections
06. 02. 2012 17.34
+4
Vpraša DESNIČAR:"Zakaj nas LEVIČARJI tako sovražite?" Odgovor: - poskus verouka v šole - poskus registracije izvenzakonske partnerske skupnosti "koruznikov" - nasprotovanje Družinskemu zakoniku - nasprotovanje legalizaciji bordelov in legalizaciji marihuane - podpora financiranju rimsko-katoliške cerkve iz državnega proračuna In te stvari so za nas LEVE tako moteče, da DESNICI noben program ne pomaga, da jo bomo volili!!! Zato NEEE SDS, SLS in NSi!!! Država, kjer je legalizirana: Marihuana: Nizozemska Dekriminalizirana: Španija, Portugalska, Italija, Švica, Avstrija, Češka, Belgija, Luxemburg, Danska, Rusija, Moldavija Prostitucija: Nizozemska, Švica, Avstrija, Nemčija, Mađarska, Latvija, Turčija, Grčija Posvojitev s strani istospolnih: Islandija, Združeno Kraljestvo, Norveška, Švedska, Nizozemska, Belgija, Španija in Izrael Posvojitev, kjer lahko istospolni posvoji otroka biološkega partnerja: Finska in Nemčija Še kakega DESNEGA kaj zanima?
ill_be_back
06. 02. 2012 19.23
-3
pa kaj ti še vedno navino nasedaš pravljici LEVIH in DESNIH ?? lepo te prosim s RKC so oboji povezani !! če bi prava levica resnično obstajala ki bi bila resnično nasprotovoala RKC, se RKC nebi financirala iz davkoplačevksega proračuna ! LDS in SD ki se proglašata za levi stranki prva je bila na oblasti 14 let ta druga pa 4 leta a sta slučajno ukinial financiranje RKC in uvedla davek RKC-ju ????? NISTA ??? zakaj ker SO VSI ISTI !! vse stranke so sluge prostozidarstva in illuminatov in tako bo ostalo dokler nebo nekdo kaj ukrano ampak zgleda da nebo nihče nič tako da se bo agoniaj nadlajevala.... lutkraji so lutke nelgede ali so levi ali desni vedno DELAJO v škodo narodu neglede kake lepe obljube dajejo !
InterReflections
06. 02. 2012 19.38
+1
Če bi DESNICA kaj od tega spremenila, bi takoj DESNICA začela zbirati podpise za referendum. Ni kriva LEVA vlada, kriv je narod, ki preveč podpira DESNICO.
ill_be_back
06. 02. 2012 19.41
-2
pa kaj ti še vedno naivno nasedaš pravljici LEVIH in DESNIH ?? lepo te prosim s RKC so oboji povezani !! to moreš bit zelo neumen da ne opaziš če bi prava levica resnično obstajala ki bi bi resnično nasprotovala RKC, se RKC nebi financirala iz davkoplačevalskega proračuna ! LDS in SD ki se proglašata za levi stranki prva je bila na oblasti 14 let ta druga pa 4 leta a sta slučajno ukinila financiranje RKC in uvedla davek RKC-ju ????? NISTA ??? zakaj ker SO VSI ISTI !! vse stranke so sluge prostozidarstva in illuminatov in tako bo ostalo dokler nebo nekdo kaj ukreno ampak zgleda da nebo nihče nič tako da se bo agonija nadaljevala.... lutkarji so lutke nelgede ali so levi ali desni vedno DELAJO v škodo narodu neglede kake lepe obljube dajejo ! zame štejejo dejanja ne obljube in besede ! in vprašanje za vse "election lover-je" zakaja volitve niso javne zkaj so tajne zakaj en mroemo videti vsak glas javno z imenom in priimkom glasovalca komu gre ?? če živimo v demokraciji ne sme biti nič tajno in na skrivaj (izjema je le privat življenje in kaki patenti in izumi firm posloven skrivnosti) vlada more delati vse javno (na skirvja podpisani sporazum ACTA - se je izkazalo da se vse dela na skrivaj in tajno da javnost nič ne ve ). To kar imamo danes ni niti približek demokracije niti ž od demokracije ni to, to je oligarhija !
ill_be_back
06. 02. 2012 19.55
+3
tako tudi DESNICA laže kako bo zmanjašla javno upravo in nepotrebno birokracijo in ukinila borčevske penzije ampak začuda to s eni zgodilo nevem mogoče živim na luni da nisem opzail uresničenje teh obljub. 4 leta so bili na oblasti SDS ki se proglaša za desnico in niso izpolnili tega kar sem navedel !! preprosto LEVICA ==DESNICA vsi so isti namen njih je samo deljenje zavajanje in manipulacija naroda !
titovka
06. 02. 2012 20.08
+0
anticerkev26, desničarji sovražijo sami sebe a ne, da nebi ostale...
resslovenka
06. 02. 2012 17.33
+1
mami55 Nikogaršnja. Najbrž kolateralna škoda. Ampak obstojam, vidiš.