Družinski zakonik: Zbiranje podpisov za referendum se nadaljuje

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok nadaljuje z zbiranjem podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Potrebnih 13.000 naj bi zbrali že ta ali naslednji teden. Primc pravi, da 500 njihovih prostovoljcev z zbiranjem podpisov "kot sonce ogreva mimoidoče".

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko ustavno sodišče ni preprečilo referenduma o družinskem zakoniku, civilna iniciativa za družino in pravice otrok nadaljuje z zbiranjem podpisov za zahtevo referenduma.

Pobudniki referenduma so 27.000 podpisov zbrali že septembra, sedaj pa imajo še 33 dni časa, da zberejo vseh potrebnih 40.000 podpisov.

"V teh dneh bo po vsej Sloveniji pri zbiranju podpisov sodelovalo okoli 500 čudovitih prostovoljk in prostovoljcev, ki bodo kot sonce ogrevali mimoidoče ne glede na to, ali bo mraz, bo padal dež ali sneg. Teh 500 ljudi je cvet Civilne iniciative za družino in pravice otrok in jim ob tej priložnosti izrekamo vso zahvalo in priznanje. Podpise podpore za družinski referendum želimo zbrati v najkrajšem možnem času, saj želimo, da bi bili naši prostovoljke in prostovoljci čim prej na toplem, poleg tega pa želimo omogočiti, da bi bil družinski referendum lahko izveden sočasno z nadomestnimi županskimi volitvami,“ je ob tem zapisal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc.

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok - 3

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, je napovedal, da se zbiranje podpisov za referendum nadaljuje. (Foto: Blaž Garbajs)

Pobudniki referenduma podpise zbirajo pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi. Do zdaj so jih zbrali okrog 27.000, preostalih 13.000 pa si po Primčevih besedah obetajo zbrati že ta ali pa naslednji teden.

Če bi rok za zbiranje podpisov izkoristili v celoti in bi DZ referendum razpisal okoli 15. februarja, bi referendum lahko izvedli najbolj zgodaj sredi marca. Lahko pa civilna iniciativa podpise v DZ vloži tudi prej. Najkasneje jih mora vložiti sedem dni po končanem roku za zbiranje, v sedmih dneh od vložitve pa mora DZ razpisati referendum. Do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni od dne razpisa. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni DZ na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

Družinski referendum je zadnja možnost, da se prepreči uveljavitev spornega Družinskega zakonika, ki razvrednoti izjemen pomen mame in očeta za rojstvo, razvoj in vzgojo otroka, ob tem pa nobenemu tipu družine ne prinaša izboljšav položaja.
Aleš Primc

Začetka zbiranja podpisov v Škofji Loki se je danes udeležil tudi starosta slovenske politike Ivan Oman. Akcija se mu namreč zdi pravilna, saj "so nekje neke meje". Zagovorniki zakona so šli zaradi morebitnih kršitev človekovih pravic zaradi referenduma na ustavno sodišče, ki je odločilo, da so bile te trditve izvite iz trte, je še komentiral Oman.

Največ polemik sprožilo izenačevanje pravic istospolnih partnerjev s heteroseksualnimi

V referendumsko kampanjo se bo vključila tudi večina političnih strank, nekatere aktivno, druge le z jasnim zastopanjem stališč. Za zakonik se bosta poleg SD zavzeli tudi novi stranki v parlamentu Pozitivna Slovenija in Lista Virant, medtem ko zagovornici zakonika LDS in Zares v parlamentu nimata več glasu. Nasprotnici zakonika, SDS in SLS, pa sta medtem v DZ ob bok dobili še NSi, ki napoveduje aktivno vključitev v kampanjo. DeSUS bo tudi v kampanji ostal neopredeljen.

Oče - 3

Pobudnikom referenduma se zdi sporna nova definicija družine. (Foto: iStockphoto)

Zagovornike referenduma najbolj moti definicija družine. Za referendum se v iniciativi zavzemajo, ker predlagani družinski zakonik ne prinaša bistvenih izboljšav nobenemu tipu družine, meni Primc. Kot dodaja, zakonik prinaša le razvrednotenje materinstva in očetovstva.

Na drugi strani pa predlagatelji zakonika trdijo, da zakonik nikomur ničesar ne jemlje, temveč vsem otrokom zagotavlja enake pravice. Največ polemik v zakoniku je sprožilo izenačevanje pravic istospolnih partnerjev s heteroseksualnimi. V zakoniku je obveljala določba, po kateri istospolni par skupaj ne more posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega.

Odločba ustavnega sodišča, ki je zahtevo državnega zbora, naj ustavno sodišče odloči, da bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve družinskega zakonika na referendumu nastale protiustavne posledice, zavrnilo, je bila v Uradnem listu RS objavljena v petek.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1045
 
rok000 12.03.2012 15:55:03
Bravoo.
sunflower11 15.03.2012 10:44:48
glavno, da bo država (spet) vrgla stran 4 milijone, tokrat ne zarad nesposobnosti naše vlade, ampak zarad homofobičnih, versko-fanatičnih, krščanarstvu zapriseženih slovenčkov. zato pa je tko v naši državi, k jih je več k 3/4 hlapcev cerkvi, ta pa sam pere mozag.
Več komentarjev