Slovenija

Po vseh zapletih končno znano, koga in kje bomo lahko volili

Ljubljana, 14. 05. 2018 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državna volilna komisija Slovenije je objavila seznam potrjenih list kandidatov in razporeditev kandidatov po okrajih za prihajajoče predčasne parlamentarne volitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V volilni boj kar 25 strank
    01:24
    Iz 24UR: V volilni boj kar 25 strank
  • Iz 24UR: Katera stranka lahko kandidira na volitvah?
    03:06
    Iz 24UR: Katera stranka lahko kandidira na volitvah?

Žreb vrstnega reda sicer opravijo volilne komisije posameznih volilnih enot. Zadnji žreb je bil v nedeljo v volilni enoti Ljubljana Center, saj je tamkajšnja komisija čakala še na odločitev vrhovnega sodišča glede pritožbe predstavnikov liste Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. 

Direktor službe DVK Dušan Vučko je v odzivu na trditve Andreja Čuša, da se ne more znebiti občutka, da so štirje člani DVK pri odločanju o zavrnitvi njihove liste v volilni enoti Ljubljana Center glasovali politično, danes odgovoril, da imenovanje članov DVK s strani političnih strank določa zakon. DVK je odločala v skladu z zakonom, je poudaril.

Spomnimo, že pred objavljenim potrjenim seznamom se je pojavilo kar nekaj zapletov. Državna volilna komisija je sprva zavrnila listo stranke Andreja Čuša in Zelenih Slovenije v volilni enoti Ljubljana center zaradi dvojne kandidature Milene Babič. Babičeva je bila uvrščena tudi med kandidate stranke SD v volilni enoti Ptuj. Ker pa zakon o volitvah v državni zbor določa, da v primerih, ko volilna komisija ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti, ali če državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva. Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije je na to odločitev DVK vložil pritožbo na vrhovno sodišče, ob tem pa se je oprl na že izrečeno sodbo Evropskega sodišča iz leta 2007, ki je v enakem primeru na ruskih volitvah pritrdilo pritožnikom s pojasnilom, da je bila njihova lista črtana protipravno. Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke in odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič.

Predsednik Sloge Janko Veber je glede zavrnitve pritožbe dejal, da bodo, če bo treba, pravico iskali na Evropskem sodišču za človekove pravice. Z DVK pa sporočajo, da gredo glasovnice v tisk.
Predsednik Sloge Janko Veber je glede zavrnitve pritožbe dejal, da bodo, če bo treba, pravico iskali na Evropskem sodišču za človekove pravice. Z DVK pa sporočajo, da gredo glasovnice v tisk. FOTO: Damjan Žibert

Zapletlo pa se je tudi pri koaliciji Kangler&Primc – Združena desnica ter pri koaliciji Združena levica in Sloga. Vrhovno sodišče ni ugodilo pritožbam njihovih predstavnikov, ki so jim volilne komisije prav tako zavrnile liste zaradi neizpolnjevanja spolnih kvot. Listi Združene levice tako nista uvrščeni na seznam v volilnih enotah s sedežem v Novem mestu in v Kranju, lista Združene levice in Sloge pa v Celju.

Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo

Iz DVK so danes sporočili, da senat ustavnega sodišča ni sprejel pritožbe stranke Združena levica - Demokratična stranka dela (ZL-DSD), ki jo je vložila po zavrnitvi kandidatne liste v celjski volilni enoti zaradi premalo moških. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

Med desetimi kandidati na listi so bili namreč poleg sedmih žensk trije moški, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih. "Zakonska določba je pomensko jasna in določa spolno nevtralno pravilo: noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Razlaga, za katero se zavzema pritožnica, bi pomenila, da bi kvote veljale le za ženske kandidatke, kar pa je prav nasprotno od tistega, kar določa zakonsko besedilo," so zapisali v sklepu senata ustavnega sodišča.

Stranka je v pritožbi tudi zatrjevala, da neizpolnjevanje pogoja spolne kvote pomeni formalno pomanjkljivost in ne vsebinske pomanjkljivosti, kot sta jo opredelili volilna komisija in vrhovno sodišče, ter da razmejitev med formalno in vsebinsko pomanjkljivostjo v sodbi vrhovnega sodišča ni jasna.

V sklepu ustavnega sodišča so zapisali, da je vrhovno sodišče jasno povedalo, "da je podana vsebinska pomanjkljivost zato, ker gre za določitev vsebine liste (kandidatk in kandidatov), ne pa zgolj za izpolnjevanje postopkovnih zahtev za obravnavo liste". Obenem so v sklepu ustavnega sodišča spomnili na eno od odločb iz leta 2008, v kateri je ustavno sodišče sprejelo stališče, da gre za formalno pomanjkljivost takrat, ko ni treba izvesti novih volilnih opravil v kandidacijskem postopku.

V obravnavani zadevi pa ne gre za tak primer, saj mora politična stranka določiti kandidate po postopku, določenem z njenimi pravili. "Zato ne gre za formalno pomanjkljivost, zaradi katere bi morala volilna komisija pozivati k njeni odpravi," so pojasnili. Volilna komisija namreč v primerih formalne pomanjkljivosti predlagatelja liste pozove k odpravi, v primeru vsebinskih pomanjkljivosti pa listo zavrne.

Prav tako po navedbah iz sklepa senata ustavnega sodišča volilna komisija ne sme sama brez izrecne zakonske podlage posegati v kandidatno listo, zato tudi ni mogoče slediti pritožbeni navedbi, da bi lahko volilna komisija sama črtala katero od kandidatk z liste kandidatov. "Glede na navedeno je očitek o kršitvi volilne pravice neutemeljen," so dodali.

Kot so pojasnili, senat ustavne pritožbe ni sprejel v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Seznam list kandidatov si lahko podrobno ogledate tukaj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
15. 05. 2018 13.21
+0
Sem za piratsko stranko!
Izkos
15. 05. 2018 10.43
-2
SDSu bo uspelo !
SDS_je_poden
15. 05. 2018 09.19
+2
Neverjetno, kako desnuhi fehtajo glasove za SDS. Zato, da bomo taki kot Madžarska, se pravi imeli 30% nižje plače, zaprte meje in popolno kontrolo nad mediji. Desnuhi, prebrani ste. SDS nima za Slovenijo NOBENE pozitivne točke programa. Poden od podna. No, če pa smo iskreni, so pa druge stranke enako meglene. Skratka NI PAMETNE OPCIJE za volit. Je ni!
fairplayy
15. 05. 2018 08.29
V bistvu je vseeno alternativa vsem strankam bi bili Zeleni čeprav njihov kandidat Čuš ne zgleda najbol obetavno ampak kakšna pa je alternativa levim in desnim Jelinčič, ki pa je spet neka skrajnost...
gekados
14. 05. 2018 21.39
+1
vsa ta zmeda je odraz politike 25ih let....
batom@pinkponk.com
14. 05. 2018 20.57
Ne razumem kako lahko milena babic se naprej kandidira ob takih krsitvah?
bema1201
14. 05. 2018 20.08
-6
Je treba biti zelo pozoren pri nadzoru letošnjih volitev, ker je direktor volilne komisije Vučko bivši funkcionar propadle LDS, jaz mu popolnoma nič ne zaupam po vsem kar se dogaja že pred volitvami z kandidatnimi listami in mora sodišče odločati kaj in kako je prav.
Tanek_led
14. 05. 2018 19.40
+1
SDS - Hvala, ne!
BobbyP
14. 05. 2018 18.59
+4
Koga? Nikogar. Kje? Nikjer. Zakaj? BMK.
detect
14. 05. 2018 18.47
+4
če bo zmagala desnica,nam samo bog še lahko pomaga.to je resnica.
draghci
14. 05. 2018 18.51
+9
draghci
14. 05. 2018 18.52
+3
seveda sen spada tudi janša, ki je ljubček zemljariča
FesterAdams
14. 05. 2018 18.39
-1
Jasno je tudi to, da bodo na volilnih listah, razen Šarca, sami škisi, ki so svojo kontraproduktivno delovanje v preteklosti že vsi dokazali. Važno jim je medsebojno "šahiranje", za narodov blagor pa jim visi dol...
mpk2
14. 05. 2018 17.42
+3
Levičarji so že napovedali proteste če zmaga desnica... Hmmm Zakaj nikoli "desni" blok ne gre na proteste ko zmaga levica... zato ker so v službah!!!
deltex
14. 05. 2018 19.35
-1
Kako si butnil mimo....le kdo prižiga svečke sredi LJ vsakič, ko JJ prdne? Nekaj dejanskih privržencev in kopica plačancev...
macek_garfield
14. 05. 2018 17.31
-7
sveckarji bodo volili podkupljivega Ivana in njegove, pa to, tisti ki pa smo pametni, pa bomo obkrozili druge stranke, se posebej SD, pa to
mpk2
14. 05. 2018 17.40
+10
SD je najdlje časa v vladah, zato pa smo tam kjer smo...
detect
14. 05. 2018 17.18
+3
samo sds ne volit,ker nam bo še slabše.
avehar
14. 05. 2018 17.54
+9
Očitno ti trenutno stanje paše zato kr pridno voli levico in bomo po še enem mandatu takšne vlade lahko bankrotirali, glede na ves dolg, ki ga že imamo!
avehar
14. 05. 2018 16.37
-3
3. junija gremo na volitve, da izvolimo desno vlado! Zadnji čas da Slovenijo potegnejo iz krize. Slovenska pomlad prihaja!
pekoči paradižnik
14. 05. 2018 17.57
-3
Kuge, lakote in desne vlade,....reši nas , o Gospod.
Izkos
14. 05. 2018 16.25
-21
Toliko strank, pravilen pa le en odgovor: SDS! Edina stranka z resnim programom in zelo obsežnim, ki ga bodo, če jim bomo dali priložnost, tudi izpolnili. Medtem, ko je na levi strani edina točka programa anti-Janša, anti-SDS.
Maestral9
14. 05. 2018 16.31
+12
Točno tako. Če program anti-Janša uspe je Slovenija rešena.
vertex
14. 05. 2018 16.41
+0