Slovenija

Parlament zavrnil predlog ustavne obtožbe zoper Mira Cerarja, ki so ga vložili poslanci SDS

Ljubljana, 09. 01. 2018 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Poslanke in poslanci so z 18 glasovi za in 52 glasovi proti zavrnili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Mira Cerarja, ki so ga zaradi očitkov o zlorabi položaja v primeru Šami vložili poslanci SDS. Cerar je ocenil, da za ustavno obtožbo ni bilo razloga in dejal, da je to šola, iz katere bi se morali tudi predlagatelji nekaj naučiti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar se je zagovarjal zaradi begunca Šamija
    02:46
    Iz 24UR: Cerar se je zagovarjal zaradi begunca Šamija
  • Iz 24UR: Kje je danes Ahmad Šami?
    02:57
    Iz 24UR: Kje je danes Ahmad Šami?
  • Iz 24UR ZVEČER: Ustavna obtožba proti Cerarju
    01:42
    Iz 24UR ZVEČER: Ustavna obtožba proti Cerarju

Državni zbor (DZ) je danes na izredni seji z 18 glasovi za in 52 proti zavrnil predlog ustavne obtožbe zoper premierja Mira Cerarja, ki so ga zaradi očitkov o zlorabi položaja v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija vložili poslanci SDS. Ti so tudi edini podprli predlog. 

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Twitter/Miro Cerar

Da bi bil predlog ustavne obtožbe sprejet, bi morala zanj glasovati večina vseh poslancev. Po današnjem glasovanju je tako postopek ustavljen.

Če pa bi bil predlog v DZ izglasovan, bi ustavno sodišče ugotavljalo odgovornost predsednika vlade. Če bi pri tem ugotovilo kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, bi lahko tudi odločilo, da mu preneha funkcija.

SDS se je pri obrazložitvi predloga skliceval na Cerarjevo nezakonito ravnanje

Branko Grims, poslanec SDS, je v obrazložitvi predloga ustavne obtožbe poudaril, da je Šami v Slovenijo vstopil ilegalno ter zoper odločbo ministrstva za notranje zadeve. Vse sodne instance so dale prav ministrstvu in Šami je v celoti izgubil, je opozoril Grims.

Ko je odločba ministrstva, da je treba Šamija premestiti na Hrvaško, postala pravnomočna, je imel Cerar po njegovih besedah samo eno možnost: zahtevati bi moral, da se brezpogojno spoštuje pravnomočno odločbo. "Zgodilo pa se je popolnoma drugače," je opozoril Grims in spomnil na Cerarjev predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju. Postopek njegove deportacije pa je bil s Cerarjevo intervencijo ustavljen, je dodal.

S tem je predsednik vlade nedvomno prekoračil svoja pooblastila. "Zakaj je to storil? V želji ugajati, spregledal pa je, da igre ne vodi on, ampak SD, ki se poskuša prikazati kot rešitelj problemov aktualne vlade," je prepričan Grims. Od predsednika vlade se po njegovih besedah pričakuje, da bo ohranil razsodnost in dosledno izvrševal zakon, ne pa da naseda političnim igram, je dodal.

Znova je poudaril, da je bilo Cerarjevo ravnanje popolnoma nezakonito, poleg tega pa izpolnjuje vse kriterije kaznivega dejanja. Hkrati pa je tudi skrajno neetično, je izpostavil Grims.

Po besedah Grimsa poslanci danes odločajo, ali smo pred zakonom vsi enaki ali pa z zavestno kršitvijo zakonov dajemo prednost tujcem pred lastnimi državljani.
Po besedah Grimsa poslanci danes odločajo, ali smo pred zakonom vsi enaki ali pa z zavestno kršitvijo zakonov dajemo prednost tujcem pred lastnimi državljani. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je namreč najprej dolžna poskrbeti za lastne državljane, ne pa da daje prednost tujcem in pri tem dovoli, da zanje veljajo drugačna pravila. To je po Grimsovih besedah očitno protiustavno in presega meje zakonitega.

Po njegovih besedah poslanci danes odločajo, ali smo pred zakonom vsi enaki ali pa z zavestno kršitvijo zakonov dajemo prednost tujcem pred lastnimi državljani. Kot je dodal, pri tem ne gre za vprašanje Ahmada Šamija, temveč za vprašanje, ali v Sloveniji zakon velja za vse enako.

Poslanka SDS Eva Irgl je zavrnila očitke, da so v SDS ustavno obtožbo vložili zaradi "politikantskih manevrov", pač pa so jo vložili zaradi nespoštovanja prava, kršenja ustave in zakonodaje ter prekoračitve pooblastil predsednika vlade. Primer Šami je namreč po njenih besedah povsem jasen in pravno zavezujoč, Cerar pa je s posegom vanj storil kaznivo dejanje. Premierju je očitala tudi dvojna merila in nepravično ravnanje, tudi v odnosu do drugih migrantov.

Cerar predlog ocenil za "politikantski manever SDS in Janeza Janše"

"Veseli me, da sem danes z argumenti zelo jasno pokazal, da je bila ustavna obtožba povsem neutemeljena in da sem dobil skoraj popolno podporo v DZ," je po seji v izjavi novinarjem dejal Cerar. Ocenil je, da za ustavno obtožbo ni bilo razloga in da je bil ta institut ustavne demokracije zlorabljen. Kot je še dejal, je to šola, iz katere bi se morali tudi predlagatelji nekaj naučiti.

Cerar je očitke sicer zavrnil že pred sejo, predlog pa ocenil kot nov politikantski manever SDS in predsednika te stranke Janeza Janše, s katerim da želita dodatno ovirati delo vlade.

V odgovoru na predlog ustavne odločbe pa je na današnji seji zatrdil, da tako v primeru Šamija kot v nobenem drugem primeru ni prekršil ustave in zakonov.

Po njegovem mnenju gre pri ustavni obtožbi za kriminalizacijo političnih odločitev. Poslance je pozval, naj "z zavrnitvijo neutemeljene ustavne obtožbe zavrnejo tudi politiko, ki s takimi obtožbami degradira slovensko politično prizorišče".

Cerar je zavrnil vse točke ustavne obtožbe, ki so jo proti njemu vložili poslanci SDS. Kot je dejal, se je skladno z zaprisego za predsednika vlade in v okviru ustavnega reda, katerega del je tudi naše in mednarodno pravo človekovih pravic, odločil za pobudo, da bi vlada odločala o izdaji dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

K tej pobudi ga, kot trdi, ni vodil le človekoljubni vidik, ampak tudi zelo trezen premislek o interesu Slovenije. "Ocenil sem torej, da je takšen predlog primeren, pravno nesporen in pravičen. Zanj zato še danes sprejemam vso politično odgovornost - očitke v zvezi z njegovo protiustavnostjo in nezakonitostjo pa v celoti zavračam, saj nikoli nisem in tudi ne bom posegal v postopke avtonomnih in neodvisnih državnih organov," je dejal.

Premier je opozoril, da kar je za "predlagatelje v tem primeru kršitev ustave in zakonov, zloraba pravic in pooblastil oziroma celo kaznivo dejanje, je zame pravno dopustno prizadevanje za uresničevanje človekovega dostojanstva, tudi v kontekstu javnega interesa".

Očitek SDS, da Cerar s svojim ravnanjem v tem primeru ni le prekoračil svojih pooblastil, ampak tudi zlorabil položaj in Šamiju pridobil nepremoženjsko in premoženjsko korist, je premier označil za nesmiseln. Kot je opozoril, ne gre za nikakršno kaznivo dejanje, ampak za predlog "predsednika vlade za iskanje možnih pravnih rešitev, ki pa ni privedel do vsebinske odločitve, ki sem jo želel". Kot trdi, ima predsednik vlade pravico in pristojnost, da odpre tudi takšna vprašanja, kot je rešitev primera Šami.

"V vrednostnem svetu, za katerega si kot predsednik vlade prizadevam vsak dan svojega mandata, ni prostora za razmišljanja ali dejanja, ki jih zastopate predlagatelji. Zato - poslanci SDS - zavračam takšna vaša ravnanja - kakor zavračam vsako od točk vaše ustavne obtožbe," je dejal.

Po njegovem mnenju je očitno, da je ustavna obtožba neutemeljena, kar da dodatno potrjuje nedavna sodba upravnega sodišča glede primera Šami. "Pa vendar je del opozicije posegel po tem institutu naše ustavne demokracije, ki sodi med njena najtežja orožja," trdi Cerar.

Ustavna obtožba je sicer institut, s katerim lahko DZ predsednika republike, predsednika vlade ali ministre pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij. Če je predlog v DZ izglasovan, ustavno sodišče ugotavlja odgovornost funkcionarja. Če ugotovi, da obtožba ni utemeljena, ga oprosti, če pa ugotovi kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, pa lahko z dvotretjinsko večino odloči, da mu preneha funkcija.

Sejo je zaznamovalo tudi nekaj proceduralnih zapletov. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je namreč izrazil pričakovanje, da bo premier sproti odgovarjal na izražene očitke. Cerar mu je odgovoril, da je že uvodoma zavrnil vse obtožbe, hkrati pa je predlagateljem očital, da jim "očitno zmanjkuje municije". Kritičen je bil tudi do vsebine predloga, saj je spisana na komaj štirih straneh, kar da je nedostojno do instituta ustavne obtožbe.

Razpravo je na današnji novinarski konferenci pokomentiral tudi predsednik SDS Janez Janša. V stranki so z "velikim začudenjem" poslušali Cerarjev odgovor na ustavno obtožbo. "Najprej se je razglasil za ustavnega pravnika in se potem na vse kriplje branil tega, da bi njegovo ravnanje, ki se nam zdi sporno, protizakonito in protiustavno, presojalo ustavno sodišče," je dejal Janša. Z vztrajanjem, da do tega ne pride, Cerar po Janševih besedah na laž postavlja svojo trditev, da je ravnal absolutno ustavno in zakonito. "Če bi bil v to trdno prepričan, bi presojo prepustil ustavnemu sodišču," je še prepričan predsednik največje opozicijske stranke.

Nekatere koalicijske stranke odločno proti ravnanju SDS

Poslanec SMC Milan Brglez, sicer tudi predsednik DZ, je ocenil, da je ustavna obtožba povsem neutemeljena, označil jo je tudi kot zlorabo instituta. Ta zloraba po njegovih besedah odraža politiko širjenja strahu in obtoževanja posameznikov za mnenja, ki niso v skladu z merili predlagateljev. O razmerju med človekovimi pravicami in varnostjo pa je povedal, da je varnost brez človekovih pravic nesmiselna. Tudi vladavino prava vsebinsko utemeljujejo človekove pravice, je pojasnil.

Po mnenju vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer gre pri ustavni obtožbi za "spodletelo otvoritveno potezo SDS v predvolilno kampanjo" ter za "pohod prevlade strahu, sovraštva in terorja vseh ljudi, ki vam slepo ne sledijo".

Simona Kustec Lipicer je prepričana, da gre pri SDS za "potezo v predvolilno kampanjo".
Simona Kustec Lipicer je prepričana, da gre pri SDS za "potezo v predvolilno kampanjo". FOTO: POP TV

SDS je očitala, da kadarkoli so se lotili ustavnih obtožb, jim ni šlo za resnico, argumente, ampak so svojo realnost ponarejali z manipulacijami, zavajanji, lažmi in friziranjem številk. Današnji predlog pa da je metodo SDS "pripeljal do absurda in sprevrženosti".

Tudi Jan Škoberne (SD) je prepričan, da gre pri ustavni obtožbi za "še eno epizodo predvolilne kampanje največje opozicijske stranke, ki na stroške davkoplačevalcev ščuva ranljive skupine ljudi ena proti drugi".

Predlog ustavne obtožbe, ki je sicer rezervirana za najtežje obtožbe zlorabe oblasti, je po njegovih besedah neutemeljen, neargumentiran in "spisan nedostojno slabo". Kot je dodal, tudi izhaja iz napačnega razumevanja diskrecijske klavzule v okviru dublinske uredbe.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je napovedal, da predloga ustavne obtožbe ne bodo podprli, saj temelji na trhlih argumentih. Kot je dejal, se je težko znebiti vtisa, da gre za uvodno dejanje volilne kampanje, v kateri bodo očitno dovoljena vsa sredstva, tudi ustavna obtožba. Predlagatelje je opomnil, da je njihov poskus tudi v večjem delu javnosti naletel na negativen odziv.

Po mnenju Marinke Levičar (DeSUS) Cerar nikakor ni kršil ustave in zakonov, pač pa je "dokazal svojo humanost, solidarnost do ljudi v stiski, v kakršni je tudi begunec Šami". Potezo SDS je označila kot "politikantski manever, s katerim bodo to vlado lahko blatili po dolgem in počez in da bodo imeli še eno možnost več, da bodo sejali sovraštvo do beguncev in strah pred tujci med našimi državljani".

Predlog ni naletel niti na podporo preostalih opozicijskih poslanskih skupin.

V NSi so že na seji povedali, da ne bodo glasovali niti za niti proti ustavni obtožbi. Cerar se je po besedah poslanca Zvonka Laha sicer "po nepotrebnem vtikal v stvari, v katere bi bilo bolje, da se ne bi". Ni pa po njegovem mnenju kršil ustave, zato je ustavna obtožba pretirana. Če že, bi bila v tem primeru primernejša interpelacija, je povedal Lah. Prepričan je, da bi se lahko ukvarjali s pomembnejšimi stvarmi, denimo z medsebojnimi odnosi med Slovenci in Hrvati na obmejnih območjih.

Karl Erjavec je ustavno obtožbo označil za neustrezno.
Karl Erjavec je ustavno obtožbo označil za neustrezno. FOTO: POP TV

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je izpostavila, da se tudi na podlagi primera sirskega migranta Ahmada Šamija državljani sprašujejo, ali smo pred zakonom vsi enaki. Tudi državljani sami namreč doživljajo krivice, pa za seboj nimajo toliko javnih oseb, ki bi se zavzele zanje. Kot je napovedala Novakova, se bo ob glasovanju o ustavni obtožbi vzdržala.

Tudi po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša Cerar, "kljub svoji siceršnji protibegunski naravnanosti", v primeru Šamija ni ravnal protizakonito, kar potrjuje tudi odločitev upravnega sodišča. "Cerarjev nenaden čut za sočloveka je mogoče dvoličen, nikakor pa ni protiustaven," je dejal. Ustavna obtožba je po njegovem mnenju namenjena le predvolilni kampanji, saj je "vprašanje migracij pred parlamentarnimi volitvami prikladno pri roki".

Današnje seje so se udeležili tudi ministri Cerarjeve vlade in njegovi koalicijski partnerji. Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je še pred sejo dejal, da je ustavna obtožba neustrezna, saj je Cerar "želel neko pozitivno rešitev v smislu varstva človekovih pravic". Motijo pa ga Cerarjeve izjave, da je stranka DeSUS kriva, da Šamijev status ni urejen.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
10. 01. 2018 18.34
+0
"Pravilno! Cerar je v osnovi človek, hočemo to priznati ali ne "
kapljač1
10. 01. 2018 18.35
+0
V politiki je tak občutek, velikokrat, prej prednost.
M_teorija
10. 01. 2018 16.36
-1
S to protiustavno obtožbo in njeno vsebino SDS samo potrjujejo, da so skrajno desna stranka. Še Jelinčič bi bil bolj levo od njih!?
Jožajoža
10. 01. 2018 16.15
+0
me zanima, kakšno vlogo bo imela i na volitvah DIANA ĐUĐIĆ,kelnarica iz spodnih hoč.,rodom iz srbske krajine. še ena konkurenca ljudmili novak.ta pač nima sreče.
iGURT
10. 01. 2018 14.30
-3
tej ekstremni desnici lahko samo še migranti pomagajo da pride na oblast, drugega nič, sovraštvo do tujcev in širjenje strahu pred njimi, samo spet ni sreče ker tujcev ni več toliko. In sigurno je spet Milan Kučan kriv
SDS_je_poden
10. 01. 2018 14.26
+1
Ne gre, pa ne gre tem desnim tumbačem....
mallonge
10. 01. 2018 13.41
+3
Cerar še to ne ve ali je impotenten al ne.To mu mora vsakič sproti povedati nova.
Paskakvali
10. 01. 2018 14.16
-4
Bo Grims na Wiki pogledu pa vam bo razložu........
wolfterier
10. 01. 2018 15.57
+2
Cerar je ustavil izvršbo pravnomočne odločitve slovenskih in evropskega sodišča.Tega ne bi smel,glasovanje gor ali dol.O prekrških se ne glasuje ! Ali lahko glasujemo,ali je nekdo mrtev ali ni...
wolfterier
10. 01. 2018 15.58
+1
Moral bi napisat,ali je pri sebi,ali ni,a ne !
krtofl
10. 01. 2018 16.45
Jožajoža
10. 01. 2018 13.36
+0
dvajset let že ti desničarji tupijo eno in isto.sejejo sovraštvo in razdor. lepo še živijo, ker so trenutno v parlamentu. me zanima, kam bodo šli, ko bodo izgubili volitve. spet na breme družbe, kot so bili pred letom 91, ko niso bili za nobeno rabo. tako se bo zgodilo po volitvah 2018. spet bodo na breme družbe in v realnem svetu neuporabni. kot je sedaj njihov bivši kolega pukšič. .
opazovalec_
10. 01. 2018 13.23
-1
Gliha skup štriha...
robespierre16
10. 01. 2018 12.02
+2
52+18=90.......aja sej res novoletnih praznikov še ni konc....
felix58
10. 01. 2018 11.51
-1
pa tovariš Tanko, ta je šeled tipčina, treba mu včerajšnji dan ure vzeti v minus...iz dvorane demokracije, kjer je njegovo delovno mesto gre v pisarno in sejo spremlja po TV....a tak bomo začeli izigravat volivce, zanj ni več dobra dvorana...takoj odpoklicati in na borzo
felix58
10. 01. 2018 11.44
+0
samo ta govornik tovariš Grims je bil včeri zelo viden in opazen v prvi vrsti, zgleda kot da so njegovi predniki romi....nič nimam zoper rome ali cigane, saj so ljudje.....samo ta retorec pa še posebej negativno izstopa
Paskakvali
10. 01. 2018 14.17
-1
........guru wikipedije........izvedenec za ustavno pravo.......
žlikrofi
10. 01. 2018 11.41
+1
ja gnila pamet v sds
funk
10. 01. 2018 11.22
+2
Vsem bedakom v Sloveniji dati zemljevid, mobi, odvzeti potni list, podariti na osem ljudi gumijasti čoln, pa sendviče in eksodus v Somalijo, Iran, Pakistan, Afganistan! Čas je, da se očistimo ideoloških, verskih bebcev in bebavosti, ki zavirata ves napredek naroda, države!
felix58
10. 01. 2018 11.45
+1
če bi ti vladal slovenije več ne bi bilo...norec
provni
10. 01. 2018 10.39
+3
Sicer pa je vsak vedel da si JJ s esdeesovci spet nekaj izmišljajo. SDS si je naredil še eno slabo reklamo, tako da jih ja nihče ne bo volil, kljub temu, da so si sposodili denar od dekleta v stečaju - 450.000 EUR opranega denarja.
felix58
10. 01. 2018 11.47
+2
bodo nosili vse posledice (laže kot pes teče) in vse kazni za prekrške tudi, samo naj se organi pregona premaknejo...povedal je, da že čaka na kazni in posledice
veliki svizec
10. 01. 2018 10.12
+10
Smo ljudje ki smo pred zakonom enaki in so ljudje ki so nad zakonom...tolk o pravni državi ofce.
veliki svizec
10. 01. 2018 11.11
+4
Gdo pere denar...A js...Tablet zmankal ofca...
slovenc001
10. 01. 2018 10.11
+4
Levičarji pri vseh mutnih poslih skup držijo. Srp in kladivo jih nerazdružno povezujeta. Sramota pa je, da ustavni pravnik tako vehimentno krši zakone... Živela banana Slovenija!
ROMELS
10. 01. 2018 09.45
+1
Saj ni čudno, da je NLB tako oskubljena, ko so pa naši politiki tako lepo rejeni.
sinhron
10. 01. 2018 09.28
+1
Janševa falanga pogorela na celi črti !
opazovalec_
10. 01. 2018 08.15
+8
Vrana vrani ne izkljuje oči....
Karantanija
09. 01. 2018 22.43
-24
Zame je tista dobra človeška plat vedno nad zakoni!